Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága a veszélyes vegyi ipari területeken belül és kívül országos kiterjedésű, magas rendelkezésre állású adatátviteli hálózatra épülő meteorológiai és vegyi monitoring, valamint lakossági riasztó rendszert – Monitoring és Lakossági Riasztó (MoLaRi) telepít.

A rendszer működésének alapjai:

  • a veszélyes vegyi ipari üzemek területén belüli és kívüli monitoring végpontok üzemeltetésével kapcsolatos munkálatok
  • a veszélyes ipari üzemek környezetében lévő települések lakossági riasztó-tájékoztató végpontjainak és átjátszó állomásainak üzemeltetése
  • radiológiai távmérő hálózat végpontjaival kapcsolatos munkák elvégzése.

A MoLaRi rendszer jelenleg Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Heves, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Veszprém, és Zala megyékben működik. Budapest vonatkozásában a Richter Gedeon, Egis, Chinoin és CF Pharma üzemeket (IV., IX., X., XIII., XIV., XV., XVI., és XIX., kerületek), a XX. kerületek vonatkozásában pedig a Vinyl és Linde üzemet érinti a MoLaRi rendszer.

Miért van szükség a rendszer kiépítésére?

Általánosságban elmondható, hogy ezen rendszerek kiépítése elővigyázatossági célokat szolgál. Nem a vegyi üzemek általi veszélyeztetettség nő, hanem az üzemi felügyeleti rendszerek technológiai javulásával újabb lehetőség van azok magasabb szintű ellenőrzésére.

A rendszer a veszélyes üzemek környezetében élő lakosság biztonságát jelentős mértékben javítja: a külső védelmi tervekben, illetve a települési veszély-elhárítási tervekben az esetlegesen felmerülő súlyos ipari balesetekkel kapcsolatos lakosságvédelmi döntések, intézkedések a rendszer működése esetén lényegesen rövidebb idő alatt hozhatók meg, ezáltal az emberi életben és az egészségben okozott kár kockázata is csökken. A rendszer által rögzített adatok segítségével az esetlegesen felmerülő veszélyhelyzetek kezeléséven résztvevő hivatásos szervek rövidebb idő alatt megalapozott döntést hozhatnak.

Hogyan jelölik ki a rendszer végpontjait?

A MoLaRi végpontok telepítési helyeinek kiválasztása átfogó vizsgálat alapján előkészített tervek alapján történik. A vizsgálat során egy kijelölt területre elhelyezendő végpontok számát meghatározzák, egyenletes eloszlásukról gondoskodnak. Ezáltal elkerülhető, hogy egy adott területen a szükségesnél több végpont létesüljön, illetve ezzel ellenkezőleg: ne legyen olyan terület, amelyet nem fed le a rendszer. A végpontok rendszere ezáltal egy olyan komplex rendszer, amiben, ha az egyik végpont telepítési helye módosul, az kihatással van az összes többi végpont telepítésére is, így a tervektől eltérni csak különösen indokolt esetben lehet.

A végpontok meghatározása során fő szempont olyan -elsősorban- állami vagy önkormányzati tulajdonú területek kijelölése, ahol a végpontok akadálymentesen elhelyezhetők és fenntarthatók.

Hol találhatók a MoLaRi-k?

Budapest XX. kerület közigazgatási területén összesen 41 darab végpont került megállapításra, melyek közül 28 darab végpont közterületi oszlopon, 13 darab sziréna végpont pedig magasabb épületek tetején kerül elhelyezésre.

1. 1205 Budapest, Mártírok útja 4. előtt
2. 1205 Budapest, Mártírok útja 26. előtt
3. 1205 Budapest, Köteles utca 27B. előtt
4. 1203 Budapest, Kende Kanuth utca 1. előtt
5. 1205 Budapest, Kinizsi utca 21. előtt
6. 1205 Budapest, Thököly utca 19. előtt
7. 1205 Budapest, Mártírok útja 48. előtt
8. 1205 Budapest, Pannónia utca 30. előtt.
9. 1203 Budapest, Török Flóris utca
10. 1203 Budapest, Kálmán utca 15.
11. 1205 Budapest, Valéria utca 1. előtt
12. 1204 Budapest, Kossuth Lajos utca 84-86.
13. 1205 Budapest, Kossuth Lajos utca 142A. előtt
14. 1205 Budapest, Mártonffy utca 61. előtt
15. 1202 Budapest, Kossuthfalva utca 9. előtt
16. 1202 Budapest, Nagysándor József utca 3. előtt
17. 1203 Budapest, Határ út 1.
18. 1203 Budapest, Helsinki út 5.
19. 1203 Budapest, Lajtha László utca 24.
20. 1203 Budapest, Török Flóris utca 26.
21. 1204 Budapest, Szent Erzsébet tér
22. 1204 Budapest, Tátra tér 
23. 1205 Budapest, Mártonffy utca 25.
24. 1202 Budapest, Tompa utca 25. előtt
25. 1202 Budapest, Csoma utca 45. előtt
26. 1203 Budapest, Bíró Mihály utca 8.
27. 1201 Budapest, Ady Endre utca 98.
28. 1204 Budapest, Török Flóris utca 98-102.
29. 1204 Budapest, Emlékezés tere, Szent Imre herceg utca
30. 1204 Budapest, Szent Imre herceg utca 81A. előtt
31. 1204 Budapest, Pöltenberg utca 54. előtt
32. 1202 Budapest, Lázár utca 36. előtt
33. 1202 Budapest, Losonc utca 1. előtt
34. 1203 Budapest, Serény utca 2-4.
35. 1201 Budapest, Helsinki út 32.
36. 1201 Budapest, Baross utca 71.
37. 1201 Budapest, Vörösmarty utca 13-15.
38. 1204 Budapest, Dessewffy utca 11. előtt
39. 1203 Budapest, Téglagyártó utca
40. 1203 Budapest, Közműhelytelep utca
41. 1202 Budapest, Perczel Mór utca 1. előtt

Forrás: pesterzsebet.hu

Még több hír Dél-Pestről

A Városgazda18 munkatársai saját terveik alapján már készítik azt a kéttornyú játszóvárat, ami 7,5 X 6 méter területű lesz, a bástyája pedig 4 méter magas.
Más a nő, más a férfi címmel a Kispesti Helikon Kulturális Egyesület nő tagjainak csoportos kiállítása nyílt meg a Nagy Balogh János Kiállítóteremben. A 11 női művész kiállítása november 14-ig...
Az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény előírja, hogy az eb tartási helye szerint illetékes önkormányzat három évente legalább egy alkalommal ebösszeírást végezzen.
Budapest egyik legnagyobb kültéri falfestését adták a csepeli Kossuth Lajos utca 88. szám alatti társasház tűzfalán szeptember 20-án, amellyel a koronavírus-járvány frontvonalában dolgozók...
Mint azt az ittlakunk.hu is megírta, hat új szabadtéri fitneszparkot alakítanak ki Soroksáron.
Kérjük, a hatékony és gördülékeny munkavégzés érdekében ezen időszak alatt a fent megnevezett szakaszon a parkolósávokat ne vegyék igénybe.
Megkezdődött a Fáy utca és környéke szociális integrált rehabilitációja című program megvalósítása. A munkálatok nagyjából másfél évet vesznek igénybe, és több mint negyven lakást érintenek.
Kísérleti jelleggel a vegyszermentes gyomirtás egy új technológiáját próbálják ki a kispesti közterületeken, elsősorban ott, ahol kézi munkával a gyomtalanítás már nem megoldható.
Ingyenes szűrővizsgálatokkal is egybekötött egészségnapot tart a Dél-pesti Kórház
2021. szeptember 6. napjától várhatóan 2021. szeptember 30. napjáig bezáróan a Magyar Telekom Nyrt. optikai hálózat kiépítési munkálatokat tervez a Budapest XXI. kerület önkormányzati fenntartású és...
Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksár Önkormányzata a kerület lakosai részére lehetőséget biztosít Covid antigén gyorstesztekkel történő szűrésre (mintavétel orrnyálkahártyából).
Tűzoltók egy soroksári bevásárlóközpont parkolójában, ahol kigyulladt öt személygépkocsi 2021. szeptember 6-án.
A H7-es HÉV szeptember 1-től, szerdától újra a teljes vonalon, a Boráros tér és Csepel között közlekedik, ennek köszönhetően Csepel központjából – a legforgalmasabb időszakokban is – újra 9 perc...
Nehéz csoportba került a Ferencváros a labdarúgó Európa-liga pénteki sorsolásán: a magyar bajnokcsapat a német Bayer Leverkusennel, a skót Celtic Glasgow-val és a spanyol Real Betisszel szerepel...
Layher ideiglenes tető segíti a soroksári templom felújítását
2021. augusztus 30. napjától várhatóan 2021. szeptember 26. napjáig bezáróan a területileg illetékes áramszolgáltató villamosenergia-hálózat fejlesztési munkálatokat tervez a Budapest XXI. kerület...
Idén augusztus 22 – szeptember 3. között lesz a XX. kerületben a 2021. évi lakossági lomtalanítás .
Az országos központi szúnyoggyérítés keretén belül a földi kémiai védekezés 2021. augusztus 25-én a napnyugta utáni időszakban kerül elvégzésre. Tartaléknapok: 2021. augusztus 26-27.

A címlapról

A BKK-jegyek és -bérletek a jelenlegitől kis mértékben eltérő, új...
Öt évig tart a jövőben a felsőfokú tanárképzés.
Történelmi rekordárszintre emelkedett a benzin literenkénti átlagára...
A rendőrség segédmotor-kerékpárként kezeli az elektromos rollereket,...
Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI)...
Mozgással a mellékhatások nélküli gyógyulásért

Könyvajánló

Megjelent a Pallas Athéné Könyvkiadó legújabb kiadványa, Sándor P Váci: An English Dimension - The diaries of the Hungarian Count István Széchenyi 1832-1834 című könyve. „Anglia egy másik bolygón van, mint Ausztria-Magyarország: Isten kevesebb fényt adott neki, de nagyobb akaraterőt” – írta naplóbejegyzésében gróf Széchenyi István. Öt alkalommal járt a csodált Angliában, és németül készített feljegyzéseket minden látogatásáról. A magyar származású brit építész, Váci P. Sándor angol nyelvű könyve a gróf 1832. és 1834. évi utazásai során szerzett benyomásait összegzi. Széchenyi követendő példaként állította a hazai nemesség elé az Angliában tapasztaltakat. A könyv a mai angol olvasók számára valódi kuriózum lehet, hiszen megmutatja, miként látta hazájukat egy közép-európai művelt arisztokrata, aki az Angliában látottakat meghonosítva , többek között a Lánchíd megépíttetése révénvált a legnagyobb magyarrá.
Amikor egy zenész könyvet ír, akkor mindenre fel kell készülni, akár még arra is, hogy egy szép nap becsenget a Terrorelhárítási Központ (TEK) és számonkéri, hogy mit csinál. Megjelent Vik Flames A Mocsár Trilógia című könyve, ami bár nem a zenéről szól, de egy olyan világot mutat be, aminek nagyon is sok köze van a muzsikához. És még veszélyes is. Füle Viktor, művésznevén Vik Flames alapvetően zenésznek tartja magát és nem írónak. Imádja az 50-es évek rock and roll-ját, a rockabilly-t, de egy ideje country zenét játszik. „Zeneszerző, dalszövegíró, zenekarvezető vagyok, a zene az, ami meghatározza az életemet, az érdeklődési körömet. Annyira elmerültem már ebben a világban, hogy úgy gondoltam, miért ne írhatnék erről egy könyvet. A Mocsár Trilóga az USA déli államaiban játszódik, ott, ahol ezek a számomra kedves zenék is születnek. A könyvvel azoknak az életét akartam kicsit megmutatni, akik ebben a zenei közegben léteznek, viszont mindezt egy kalandregény formájába öntöttem” – mesélte Füle Viktor. Troy azon kapja magát, hogy a túlélésért küzd A történet szerint Troy, a huszonhét éves seattle-i fiú eddigi életét a kanapén ülve töltötte, videojátékok és pizzásdobozok társaságában. Egy napon furcsa küldeményt kap, majd Las Vegas-ba utazik magyar származású barátnőjével, ahol a show részeként a fiút felhívják a színpadra, hogy lépjen be a kellékdobozba. Mikor magához tér, azonban egy teljesen idegen helyen találja magát, egyedül, ezer mérföldekre onnan, ahol addig volt. De mi történt? Troy azon kapja magát, hogy a túlélésért küzd, miközben egy egész világot érintő katasztrófa kialakulásának középpontjába kerül... „A barátaim szerint a főhős egy kicsit én vagyok, és valóban van hasonlóság. Ez a kissé életképtelen srác, akit addig csak a semmittevés érdekelt, belecsöppen egy olyan szituációba, ahol nagyon gyorsan fel kell nőnie. Túlélő szakemberré kell válnia, ez adja a történet alapját” – árulta el a szerző. Olvasás közben egy filmben érezzük magunkat A Mocsár Trilógia három regényt tartalmaz, de a három rész együtt tesz ki egy könyvet. Vik Flames elárulta, hogy bár a regényt három hónap alatt megírta, a kutatómunka sokkal több időt vett igénybe. „Olyan alapos háttérmunkát akartam végezni, hogy ha megemlítek egy kávézót a könyvben, és arra valaki rákeres az interneten, akkor az valóban abban a városban, abban az utcában legyen. De attól is féltem egy kicsit, hogy a kutatásom során egyszer csak becsenget a TEK, mert annyit olvastam az atombombáról, annak felépítéséről, hatósugaráról, hogy már féltem, gyanús leszek” – mesélte nevetve Viktor, akinek a fejében már most ott van a folytatás. „Bár lezártam a történetet, de rengeteg ötlet van még a fejemben. Ezt a regényt nagyon pörgősre terveztem. Kicsit olyan, miközben olvassa az ember, mintha egy sorozatot nézne a tévében. Hosszú tájleírások helyett inkább nagy csavarok vannak benne, ráadásul nem is egy. Ez egy klasszikus kalandregény lett, mindenkinek kellemes szórakozást nyújthat. Nem a jövőről szól, hanem egy teljesen elképzelhető világképet ad.” Igazi rejtvény a könyvben A szerző azt is elárulta, hogy egy játékot is elrejtett a műben. „Az egyik szereplő elrejtett valamit, valahova, és én tényleg eldugtam ezt a tárgyat itt, Magyarországon. Ezzel egy kis kincskeresésre invitálom az olvasót, főleg azokat, akik szeretik a kódfejtős játékokat. A Facebook-oldalamon ( https://www. facebook.com/vikflamesofficial ) hirdetem majd meg, és aki megtalálja az elrejtett kincset annak nyeremény lesz a jutalma.”
Az új kötet a szerző 2018 és 2020 között született verseiből és fotóiból állt össze.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Az amerikai elnök döntése hamarosan Magyarországon is éreztetheti hatását.
A Fauda sikere után azt hiszem nem vagyok egyedül, aki egy újabb jó mozira számított Lior Raz főszereplésével.
Közismert, hogy Karácsony Gergely korábban bejelentette: nem akar miniszterelnök-jelölt lenni.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Különleges lehetőséget kínál a Servitor Pro Multis Nonprofit Kft. a már meglévő és a most belépő ügyfelei számára, hiszen a kedvezményes flottaméretkvóta erejéig még a tavalyi árszinten szerezhetik be a villamos energiát. A nonprofit szférában tevékenykedő intézményeknek érdemes megragadni a Servitor energiaflottához történő csatlakozás lehetőségét, mivel a nem lakossági villamos energia ára az elmúlt években folyamatosan nőtt, így várhatóan a jövőben is folytatódni fog ez a tendencia. A Servitor Nonprofit flottában – a mostani lehetőség keretein belül – a csatlakozni kívánó nonprofit intézmények még a tavalyi árszinten szerezhetik be a jövő évre szükséges energiát sőt, emellett további szolgáltatásokat is felajánlanak a jelentkezőknek: díjmentesen felülvizsgálják a jelenlegi áramszolgáltatási szerződéseket, megtakarítási lehetőség esetén lebonyolítják a kereskedőváltás folyamatát, a jövőbeni együttműködés során hatékony érdekérvényesítést és kiemelt minőségű ügyfélszolgálatot biztosítanak. A Servitor Pro Multis Nonprofit Kft. több mint 10 éve tevékenykedik a nonprofit szférában azzal a céllal, hogy ügyfelei számára megtakarításokat érjen el, és mentesítse őket az ügyintézés terhe alól. Partnereik jelentős része a szociális szférához tartozik; nagyrészt idősotthonok és fogyatékkal élők ellátását biztosító intézmények. Tevékenységüket nonprofit módon, az energiaszolgáltatóktól teljesen független szakértőként végzik. Az energia@servitor.hu címen várják azok megkeresését, akik élni kívánnak a lehetőséggel. További részletek: www.servitor.hu
Tizenöt civil ötletet valósít meg a főváros az egymilliárd forintos részvételi költségvetésből a szavazatoknak megfelelően – jelentették be a főváros vezetői keddi sajtótájékoztatójukon.
- Civilek és katonák példaértékű összetartása -
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech