Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

Családi ház, társasház és középület tervét is díjazták.

Az elmúlt év végén negyedik alkalommal díjazta Pestszentlőrinc-Pestszentimre Építészeti-Műszaki Tervtanácsa a hozzá véleményezésre benyújtott tervek legjobbjait. A 2017-ben készült tervek közül beadott 32 terv közül tíz jutott be a versenybe, s a legjobb három kapott díjat. A Herrich–Kiss-villában megrendezett eredményhirdetésen Ughy Attila polgármester adta át az elismeréseket.

Az értékelt, illetve a díjazott tervekről Jankovits Vera kerületi főépítészt kérdeztük. 
– A benyújtott tervek típusa nagyon vegyes. Lehet az egy kisebb családi ház bővítése vagy akár középület terve, az értékelésnél csak az építészeti minőség számít, a funkció nem. Azt szeretjük, ha a tervezők a hagyományos értékek hordozása mellett azokhoz hű új értéket tudnak teremteni.
Több mint egy éve fogadta el az önkormányzat a településképi rendeletet és a Településképi Arculati Kézikönyvet, amelyet a kerületben építészeti feladathoz jutó építészek használnak, tájékozódva belőle. 
– Ami még mindig gondot jelent, az a divatossá vált mediterrán házak tervezése, amelyek tájidegenek, túlburjánzó tetőfolyamokat és bonyolult csomópontokat eredményeznek, s ezáltal magasabb építési költségeket is igényelnek. Próbáljuk ezért lebeszélni a tervezőket és az építtetőket az ilyen megoldásokról és az egyszerűsítések irányába terelni őket – hívta fel a figyelmet Jankovits Vera.

 Gyermekorvosi rendelő

Az I. díjat a Nemes utca 22. alatt létesülő gyermekorvosi rendelő kapta, amelyet az Incorso Építész- és Építőműhelyben Bencze Zoltán és Kiss Szabolcs tervezett.
– A feladat Pestszentimre központjában rendkívül összetett volt. A meglévő karakteres megjelenésű szakorvosi rendelőintézet mellé kellett az új gyermekorvosi és fogorvosi szakrendelőt kialakítani, a városrészközponti tér megkezdett térfalának befejezéseként. A felnőtt szakorvosi rendelő ívelt megjelenése, anyaghasználata erős kötöttséget jelentett, míg a terület másik karakterformáló jellege a döntően kisvárosias, többnyire családi házas környezet.

A terv az ívelt alaprajzi rendszert átértelmezve a telek beépítési vonalával követi a megkezdett irányt.
– Az épület telepítése és a funkcionális tartalmat is tükröző tömegkompozíciója jó városépítészeti és építészeti válasz a feladatra, mely szerint egy korábbi építészeti szemlélet alapján kialakult épülethez is lehet kortárs módon igazodni, úgy, hogy egy városközponthoz méltó közösségi tér, „agóra” jöhessen létre. 
Az épület léptéke a családi ház és a középület között jól eltalált, a különböző léptékű és funkciójú (lakó- és intézményi) környezetet megfelelő módon kapcsolja össze. 
– A terv egyszerre adott példaszerű választ mind a tér felmerülő igényeire, mind a kisvárosias és családi házas környezethez való érzékeny alkalmazkodásra, és ezzel pozitív irányba mozdítja Pestszentimre városközpontjának a képét – összegezte a díjnyertes pályamű előnyeit Jankovits Vera.

36 lakásos épület

A II. díjat a Benedek Elek utca 9. alatti telken épülő 36 lakásos lakóépület érdemelte ki, amelyet Barta Ferenc, Kiss Róbert és Rogoz Péter tervezett. Az alapkoncepció szerint egy modern hangulatú társasház megtervezése volt a tervezők célja. 
– A telekadottságok gondos vizsgálata után a tervtanácsnak a koncepcióterv három változatát mutatták be, melyek közül ezt a változatot javasoltuk kidolgozásra. Az ott lévő négy nyolcvanéves platán védelme érdekében az emeletes épülettömeg az utcával párhuzamosan, az előkerti beépítési vonalra került. Erre merőleges a tárolókat magában foglaló földszintes épületrész, mely elválasztja a földszinti lakások kertjét a felszíni parkolóktól. 
Az épület belső közlekedése, a jól működő, klasszikus oldalfolyosós rendszert követi, ahonnan a délnyugati tájolású lakások nyílnak. A telepítés ugyanakkor a kialakult városszövetbe is beilleszkedik. 
– Az épület tömegformálása és megjelenése szempontjából a modern anyaghasználat, a trendi szalagszerű „hajtogatások” és a keskeny erkélylemez elegáns, kortárs megjelenést kölcsönöz. Dicséretet érdemel az épület egyszerű, letisztult, minden divatos túlzástól mentes építészeti megfogalmazása – értékelte a második helyezett tervet a főépítész.

Egy családi ház

A tervtanács a III. díjat a Wlassics Gyula utca 93. alatt épülő családi háznak ítélte, amelynek tervezője Szabó Ádám. Az épület terve egy négytagú család számára készült, olyan alaprajzi kialakítással, hogy a későbbiekben az emelet akár önálló lakrészként is működhessen. 
– A lakóház alaprajza jól szervezett, racionális térkapcsolatokkal, tágas, jól használható terekkel. Újszerű, merész, az utca tengelyével 15 fokos szöget bezáró tetőgerinccel kialakított épülettömeg, mely léptékével jól illeszkedik a Bókaytelep környezetébe, igazodik a terület építészeti fejlődési irányához. A családi ház érdekes, új formavilágot mutat, mely visszafogott stílusával és igényes anyaghasználatával példamutató a kerületben. A ház közvetlen környezetének arculata változatos, a megépülő lakóház üde színfoltjává válhat az utcaképnek. A kortárs és korszerű épület a településkép fejlődését pozitív irányba mozdítja.

 Megfelelő kivitelező

A díjátadón elhangzott egy mondat, amely szerint a tervezők rémálma, ha a tervük díjat kap, de aztán valamiért nem készül el az épület. A harmadik díjat nyert családi ház tervezője, Szabó Ádám elmondta, hogy érdekes a mai helyzet, amikor rengeteg az építkezés, mert a legnagyobb gondot a megfelelő kivitelező megtalálása jelenti. Sokakat elijeszt ugyanis a szokatlan vagy kicsit bonyolultabb építészeti megoldás, ezért inkább a megrendelő feje főhet, hogy megtalálja a megfelelő kivitelezőt.

Forrás: bp18.hu

Még több hír Kelet-Pestről

Gyárfás Istvánt és Balogh Mátyás Lászlót
Hivatalosan is megnyílt a Kőbányai úti Eiffel Műhelyház, az elmúlt évtized egyik legnagyobb hazai kulturális fejlesztése.
November hónapban kettő véradás lesz a kerületünkben.
Nagy munka folyik az Ikarus benzinkútnál, ami az Arany János utcai Spar áruházzal szemben, az Ikarus gyár területén található.
Kőbánya egyes részein még mindig viszonylag olcsón lehet panelt venni. Ha ráadásul felújított ingatlanról van szó, akkor az értéknövekedés sokat hozhat a konyhára.
A nők számára a szépségápolás fontossága magától értetődő: a többség rendszeresen foglalkozik azzal, hogy a megjelenése a lehető legjobb legyen.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság X. Kerületi Rendőrkapitányság garázdaság vétsége miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen, miután egy férfi megverte a buszsofőr segítésére siető másik...
A Rákosmenti Mézeskalács Óvoda Tanár utcai épületének külső és belső felújítása, valamint energetikai korszerűsítése folyamatos zajlik. Az első ütemben, 2020-ban elkészült a hátsó kerítés és az...
Az elszállítás üteme függ az időjárástól és a kihelyezett mennyiségtől is.
A Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal megbízásából a Budapest Közút Zrt. által végzett Mádi utcai útpálya rekonstrukció során az útépítési munkák sikeres befejezése érdekében, 2021. október...
A 25 éves férfi társával együtt egy budapesti étterem előtt parkoló autóból lopott úgy, hogy mellé parkolva az ablaküveget betörte, majd átnyúlt a kocsiban hagyott értékekért és mindeközben a saját...
A járvány miatt jelentős hullámzás jellemezte a fővárosi ingatlanpiac elmúlt évét.
Egymilliárd forintos, kormányzati és önkormányzati együttműködéssel megvalósult beruházással folytatódtak az egészségügyi fejlesztések Kőbányán.
A Helikopter lakópark mellett átadásra került egy multifunkcionlis sportpálya.
Magyarország átfogó egészségvédelemi szűrőprogram
A látás hónapja és a „A fehér bot nemzetközi világnapja” (október 15.) alkalmából
A Budapesti Rendőr-főkapitányság X. Kerületi Rendőrkapitánysága lopás miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen.
A Kőbányai Önkormányzat pályázatot hirdet kőbányai lakosok, családi házak számára, 310 literes csapadékvízgyűjtő edények ingyenes használatba adására.

Még több hír Dél-Pestről

Egyéni gazdaságok decemberi összeírása, 2021 elnevezéssel mezőgazdasági összeírást tart a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Szakmai tapasztalatcserére érkezett a Kispesti Rendészeti Központba Újpest önkormányzatának küldöttsége Czigler László alpolgármester vezetésével november 15-én – tájékoztatta lapunkat a...
A Budapesti XVIII. kerületi Rendőrkapitányság rajzpályázatot hirdet általános- és középiskolai hallgatók részére „Látni és látszani” a közlekedésben címmel.
Közeleg a tél, így gyakorlatilag bármikor számíthatunk jeges és havas utakra, járdákra.
Megkezdődött a csepeli Jedlik Ányos Gimnázium felújítása, a munka várhatóan 2023 októberére fejeződik be.
A Metropol összeszedte, hogy milyen szolgáltatásbeli változások lesznek két kerületben is, valamint hogy merre nem érdemes autóval közlekedni.
A Budapest Esély Nonprofit Kft. pályázatot hirdet a „TámogatLak” roma fiatalok hajléktalanná válását megelőző program projektben való részvételre az alábbi feltételekkel
Két és fél éve adta el a Budapest Honvédot a korábbi tulajdonosa, George F. Hemingway.
Az alábbi linken a lakosság kitöltheti a BME KTKG által készített kérdőívet, amelynek kitöltése segíti a Közlekedési Koncepció véglegesítését.
Kérdőívet indított a Budapest Fejlesztési Központ a Soroksári-Duna természeti értékeinek megőrzéséről
A Főtáv Távhőszolgáltatási Divízió fűtés- és használt melegvíz szolgáltatást érintő javítási munkálatokat végez
Fát ültettek a tavaly elhunyt díszpolgár, Bálint György emlékére az Első Kis-Pesti Kert előtt pénteken.
A Budapesti és Kereskedelmi Iparkamara november 29-ei kezdéssel folytatja a társasházak közös képviselői képzését.
Megjelent a 9 Magazin novemberi száma! Kellemes és hasznos olvasmányélményt kívánunk!
Július 29-én kezdtük a takarítókampányunkat. Október 28-ig egy hét alatt átlagosan két utca járdáját tisztítottuk meg alaposan a kosztól a a kosztól a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt.
Az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 42/B. §-a alapján minden önkormányzat ebrendészeti feladatainak elvégzése érdekében, illetőleg a veszettség elleni oltás...
November 13-án lakossági szemétszedésre kerül sor Újtelepen és a Molnár-szigeten.
A Rákóczi Kert – Családok Parkja élményfestő programjain az is átélheti az alkotás örömét, aki azt gondolja magáról, hogy a festés terén semmilyen tehetséggel nem rendelkezik.

A címlapról

A mai fiatalok derűlátóbbak a szüleiknél, ugyanakkor hatékonyabb...
Gulyás Gergely azzal kezdte a csütörtöki Kormányinfót, hogy a...
Európa-szerte, így Magyarországon is 2006 óta csökken a dohányzók...
A taxis szervezetek szerint egy minimum 18 százalékos azonnali...
A turistajelzések ismerete életet menthet, de mindenképp hasznos...
A látogatási tilalomhoz köthető kivételekről az országos...

Könyvajánló

Megkönnyíti az együttműködést, ha ismerjük egymás viselkedési stílusát.
A változások a feje tetejére állíthatják az életünket, boldogulásunk ilyenkor azon múlik, mennyire vagyunk képesek a helyzetet elfogadni, és új tervet kidolgozni.
Miként tette naggyá az értelem és az erkölcsi szándék a Nyugatot?
Tánc-szín-játék címmel jelent meg Zs. Vincze Zsuzsa koreográfus, dramaturg, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes szakmai vezetőjének könyve, több évtizedes alkotói munkájának lenyomata.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Pénteki munkanap, 11:45, az Erste számlák nem elérhetőek Dzsordzsal.
Ha miattuk újabb lezárásokra kényszerül az ország, lesz irgum-burgum!
A külföldi tulajdonú élelmiszerláncok magyar vásárló retteghetnek mit hoz a nagy reform.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Idén is megszervezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.
A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége 2021-ben is meghirdeti az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat, ráadásul két kategóriában.
Az idén épp negyven éve átadott, a Mátyás-templommal szemben lévő egykori diplomataházat a nemzeti bankhoz kötődő alapítvány építi át.

hirdetés

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech