Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

Konferenciával emlékeztek a városközpont megújítására.

Ugyanott – a PIK-ben – emlékeztek meg január 23-án a pestszentimreiek a városközpontjuk megújítását eredményező fejlesztések évfordulóiról, ahol öt évvel ezelőtt ünnepélyesen zárták a projektet.

Jó lokálpatriótaként nem feledkeztek meg a városrész lakói arról, hogy az úgynevezett KMOP -2009-5.2.2/ B „Funkcióbővítő rehabilitáció” keretében éppen 5 évvel ezelőtt fejeződött be a 10 éve elkezdett Pestszentimre Városközpont megújítását eredményező projekt, amelynek záróakkordját annak idején ugyancsak a PIK-ben tartották. A sikeres projekt kettős évfordulóját a helyiek január 23-án konferenciával ünnepelték meg, amelynek fővédnöke Ughy Attila polgármester volt.


Felzárkózás

Az esemény védnöke, dr. Lévai István Zoltán köszöntőjében emlékeztetett azokra az időkre, amikor a pestszentimreiek úgy tartották, hogy kerületrészük mostohagyerek. Aztán a szakrendelő megépítésével, majd az azt követően megtörtént városközponti fejlesztésekkel változtak a hangok, hiszen sokan úgy látták, hogy elkezdődött a felzárkózás az anyatelepüléshez. Az alpolgármester arra bíztatta a konferencia résztvevőit, hogy tekintsék át együtt ebből az alkalomból a fejlesztések eredményeit.


Dr. Heilauf Zsuzsanna Pestszentimre története 1910-2010 – közösségek a múltban című előadásában elsősorban a helyi közösségek szerepére hívta fel a figyelmet. A Tomory Lajos Múzeum intézményvezetője történeti áttekintése mellett úgy határozta meg Pestszentimre helyzetét, hogy ennek a városrésznek önálló közösségi élete, önálló kulturális eseményei és intézményrendszere, közösségeinek pedig mindig sajátos, markáns véleménye volt.


Jövőről is

Szép Károly városfejlesztő mérnök a városközpont megújítása projekt készítője felelevenítette a projekt elkészítési folyamatában szerzett tapasztalatait. Rámutatott többek között a pályázat nehéz időszakaira, kritikus elemeire, amikor a helyi közösségeknek, valamint egyes személyeknek ugyancsak fontos szerep jutott a projektfejlesztésben. 
Dr. Lévai István Zoltán előadásában sorra vette az egykori projekt egyes elemeit, részletesen ismertette azok műszaki tartalmát és költségeit. Az alpolgármester a tervekből időközben valóra váltott pestszentimrei városközponti fejlesztések ismertetésén túl a jövőbeli elképzelésekről, a lehetséges folytatásról is beszélt, amelyek közül nem is mindegyik távlati terv. Ilyen például a Fővárosi Önkormányzati beruházásban megvalósuló Nagykőrösi úti fejlesztés, valamint a Vasút utca mentén magántőke bevonásával tervezett hetven lakásos társasház építése és az ehhez kapcsolódóan elképzelt parkolóépítés, amely az önkormányzat finanszírozásával történik.


Településkép

Bauer Ferenc a Pestszentimrei Városrészi Önkormányzat településfejlesztésben betöltött szerepéről, valamint Pestszentimre demográfiai jellemzőiről, társadalmi dinamikájáról szólt előadásában. Az önkormányzati képviselő, aki egyben a PVÖ elnöke, bemutatta a városrészi önkormányzat történetét és működését, valamint szerepét abban a folyamatban, amelynek eredményeként a kerületnek az a része az elmúlt években tovább fejlődhetett. 
Jankovits Vera Közösségi terek – közösségépítés című előadásában a településképet helyezte a középpontba. A kerület főépítésze Pestszentimre központi részének az elmúlt években megvalósult mind a településkép, mind a közösségi lét szempontjából legfontosabb eredményeit ismertette, illetve bemutatta a megvalósítás előtt álló elképzeléseket.

Forrás: bp18.hu

Még több hír Kelet-Pestről

Gyárfás Istvánt és Balogh Mátyás Lászlót
Hivatalosan is megnyílt a Kőbányai úti Eiffel Műhelyház, az elmúlt évtized egyik legnagyobb hazai kulturális fejlesztése.
November hónapban kettő véradás lesz a kerületünkben.
Nagy munka folyik az Ikarus benzinkútnál, ami az Arany János utcai Spar áruházzal szemben, az Ikarus gyár területén található.
Kőbánya egyes részein még mindig viszonylag olcsón lehet panelt venni. Ha ráadásul felújított ingatlanról van szó, akkor az értéknövekedés sokat hozhat a konyhára.
A nők számára a szépségápolás fontossága magától értetődő: a többség rendszeresen foglalkozik azzal, hogy a megjelenése a lehető legjobb legyen.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság X. Kerületi Rendőrkapitányság garázdaság vétsége miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen, miután egy férfi megverte a buszsofőr segítésére siető másik...
A Rákosmenti Mézeskalács Óvoda Tanár utcai épületének külső és belső felújítása, valamint energetikai korszerűsítése folyamatos zajlik. Az első ütemben, 2020-ban elkészült a hátsó kerítés és az...
Az elszállítás üteme függ az időjárástól és a kihelyezett mennyiségtől is.
A Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal megbízásából a Budapest Közút Zrt. által végzett Mádi utcai útpálya rekonstrukció során az útépítési munkák sikeres befejezése érdekében, 2021. október...
A 25 éves férfi társával együtt egy budapesti étterem előtt parkoló autóból lopott úgy, hogy mellé parkolva az ablaküveget betörte, majd átnyúlt a kocsiban hagyott értékekért és mindeközben a saját...
A járvány miatt jelentős hullámzás jellemezte a fővárosi ingatlanpiac elmúlt évét.
Egymilliárd forintos, kormányzati és önkormányzati együttműködéssel megvalósult beruházással folytatódtak az egészségügyi fejlesztések Kőbányán.
A Helikopter lakópark mellett átadásra került egy multifunkcionlis sportpálya.
Magyarország átfogó egészségvédelemi szűrőprogram
A látás hónapja és a „A fehér bot nemzetközi világnapja” (október 15.) alkalmából
A Budapesti Rendőr-főkapitányság X. Kerületi Rendőrkapitánysága lopás miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen.
A Kőbányai Önkormányzat pályázatot hirdet kőbányai lakosok, családi házak számára, 310 literes csapadékvízgyűjtő edények ingyenes használatba adására.

Még több hír Dél-Pestről

Egyéni gazdaságok decemberi összeírása, 2021 elnevezéssel mezőgazdasági összeírást tart a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Szakmai tapasztalatcserére érkezett a Kispesti Rendészeti Központba Újpest önkormányzatának küldöttsége Czigler László alpolgármester vezetésével november 15-én – tájékoztatta lapunkat a...
A Budapesti XVIII. kerületi Rendőrkapitányság rajzpályázatot hirdet általános- és középiskolai hallgatók részére „Látni és látszani” a közlekedésben címmel.
Közeleg a tél, így gyakorlatilag bármikor számíthatunk jeges és havas utakra, járdákra.
Megkezdődött a csepeli Jedlik Ányos Gimnázium felújítása, a munka várhatóan 2023 októberére fejeződik be.
A Metropol összeszedte, hogy milyen szolgáltatásbeli változások lesznek két kerületben is, valamint hogy merre nem érdemes autóval közlekedni.
A Budapest Esély Nonprofit Kft. pályázatot hirdet a „TámogatLak” roma fiatalok hajléktalanná válását megelőző program projektben való részvételre az alábbi feltételekkel
Két és fél éve adta el a Budapest Honvédot a korábbi tulajdonosa, George F. Hemingway.
Az alábbi linken a lakosság kitöltheti a BME KTKG által készített kérdőívet, amelynek kitöltése segíti a Közlekedési Koncepció véglegesítését.
Kérdőívet indított a Budapest Fejlesztési Központ a Soroksári-Duna természeti értékeinek megőrzéséről
A Főtáv Távhőszolgáltatási Divízió fűtés- és használt melegvíz szolgáltatást érintő javítási munkálatokat végez
Fát ültettek a tavaly elhunyt díszpolgár, Bálint György emlékére az Első Kis-Pesti Kert előtt pénteken.
A Budapesti és Kereskedelmi Iparkamara november 29-ei kezdéssel folytatja a társasházak közös képviselői képzését.
Megjelent a 9 Magazin novemberi száma! Kellemes és hasznos olvasmányélményt kívánunk!
Július 29-én kezdtük a takarítókampányunkat. Október 28-ig egy hét alatt átlagosan két utca járdáját tisztítottuk meg alaposan a kosztól a a kosztól a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt.
Az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 42/B. §-a alapján minden önkormányzat ebrendészeti feladatainak elvégzése érdekében, illetőleg a veszettség elleni oltás...
November 13-án lakossági szemétszedésre kerül sor Újtelepen és a Molnár-szigeten.
A Rákóczi Kert – Családok Parkja élményfestő programjain az is átélheti az alkotás örömét, aki azt gondolja magáról, hogy a festés terén semmilyen tehetséggel nem rendelkezik.

A címlapról

A mai fiatalok derűlátóbbak a szüleiknél, ugyanakkor hatékonyabb...
Gulyás Gergely azzal kezdte a csütörtöki Kormányinfót, hogy a...
Európa-szerte, így Magyarországon is 2006 óta csökken a dohányzók...
A taxis szervezetek szerint egy minimum 18 százalékos azonnali...
A turistajelzések ismerete életet menthet, de mindenképp hasznos...
A látogatási tilalomhoz köthető kivételekről az országos...

Könyvajánló

Megkönnyíti az együttműködést, ha ismerjük egymás viselkedési stílusát.
A változások a feje tetejére állíthatják az életünket, boldogulásunk ilyenkor azon múlik, mennyire vagyunk képesek a helyzetet elfogadni, és új tervet kidolgozni.
Miként tette naggyá az értelem és az erkölcsi szándék a Nyugatot?
Tánc-szín-játék címmel jelent meg Zs. Vincze Zsuzsa koreográfus, dramaturg, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes szakmai vezetőjének könyve, több évtizedes alkotói munkájának lenyomata.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Pénteki munkanap, 11:45, az Erste számlák nem elérhetőek Dzsordzsal.
Ha miattuk újabb lezárásokra kényszerül az ország, lesz irgum-burgum!
A külföldi tulajdonú élelmiszerláncok magyar vásárló retteghetnek mit hoz a nagy reform.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Idén is megszervezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.
A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége 2021-ben is meghirdeti az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat, ráadásul két kategóriában.
Az idén épp negyven éve átadott, a Mátyás-templommal szemben lévő egykori diplomataházat a nemzeti bankhoz kötődő alapítvány építi át.

hirdetés

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech