Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

A Dernovics Mihály vezette Cinkotáért Közhasznú Egyesület kezdeményezésére az Önkormányzat felújította a cinkotai országzászlót, amelynek ünnepélyes avatójára március 11-én került sor.

Korábban a megkoronázott királyok a kardjukkal a négy égtáj felé vágtak, jelezvén, hogy minden ellenségtől megvédik a nemzetet. Mivel Trianon után már nem királyság volt Magyarország államformája, az országzászlók szentelésekor ezt régi nomád szokás szerint karikás ostorral végezték el, hogy minél előbb egyesüljön a szétszakított nemzet. Az esemény elején ezt a szokást elevenítették fel, majd Nagy-Magyarország történelmi zászlaját Pintér András húzta fel.

Dernovicsné Tanács Anna, a Cinkotáért Közhasznú Egyesület tagja elmondta: az akkor még nagyközségként működő település országzászlóját a Cinkotai Ipartestület kezdeményezésére és az Ereklyés Országzászló Nagybizottság segédletével 1936 pünkösd vasárnapján avatták fel. Cinkota elöljárói a politikai váltás után 1948-ban úgy mentették meg az emlékművet, hogy a szabadságharc századik évfordulója alkalmából 1848-as emlékművé alakították át. 1961-ben ugyan lerombolták, majd benőtte a gaz, de a Cinkotai Férfi Kör kezdeményezésére a XVI. Kerületi Önkormányzat akkori vezetőjének, Kovács Attila polgármesternek támogatásával újjáépítették, és 1998. március 14-én ismét felavatták. Azóta ezen a napon minden évben megemlékezést tart itt a Cinkotért Közhasznú Egyesület. 2016-ban Dernovics Mihály elnök arra kérte Kovács Péter polgármestert, hogy az országzászló felavatásának 80. évfordulójára az Önkormányzat készíttesse el az eredeti turulmadár másolatát. A kérés meghallgatásra talált.

Kovács Péter a mozgalommal kapcsolatban – amit a trianoni békediktátum aláírása hívott életre – elmondta: 1928-ban a Kossuth téren avatták fel az első országzászlót, majd ezt országszerte több száz követte, azért, hogy ismét akkora legyen az ország, mint az elcsatolás előtt volt.

A kerület vezetője hangsúlyozta: azért döntött úgy a Képviselő-testület, hogy az eredeti formájában (a Nagy-Magyarország képpel és a Nem, nem, soha felirattal) állítják vissza az országzászlót, hogy mindenki emlékezzen arra: összetartozunk. Hiszen a ma élők talán el sem tudják képzelni, mekkora traumát jelentett az, hogy 1920-ban hazánk elvesztette területének kétharmadát és a lakosok felét.

Aki esetleg azzal vádolna engem, az Önkormányzatot vagy a cinkotaiakat, hogy egy irredenta emlékművet szeretnénk állítani, azoknak mondom, hogy nem. Persze követeljük most is, nem a területet, de azt, hogy a határon túl, a Kárpát-medencében élő magyaroknak legyen autonómiájuk, megtarthassák önazonosságukat, saját nyelvükön beszélhessenek, saját kétnyelvű tábláik lehessenek, amikor betérnek a településükre. Ezt mind követeljük, de amiért létrejött az országzászló-mozgalom, az az, hogy az ország fel tudja dolgozni azt a traumát, amit Trianon jelentett.

Kovács Péter emlékeztetett arra, hogy ha 2001. szeptember 11-én két toronyház elvesztése miatt minden amerikai kitette a saját nemzetiszínű zászlóját, milyen fontos lehetett az országzászló a csonka Magyarország polgárainak.

Dernovics Mihály elmondta: az országzászló-mozgalom – amit Urmánczy Nándor, az örmény származású erdélyi politikus, országgyűlési képviselő, a „megalkuvás nélküli magyar” hirdetett meg 1925-ben – létrehozása azon a felismerésen alapult, hogy az ugyanazon nemzet tagjainak összetartozása megmarad akkor is, ha a közösségeket határok választják el egymástól. A nemzeti összetartozás kifejező eszköze így a csonka Magyarország városaiban egy-egy olyan oszlop lett, amelyeken félárbocra eresztett magyar zászlót helyeztek el. 1930-ban Molnár Ferenc tarcali pedagógus javasolta, hogy Budapest nyomán a többi magyarországi település is állítson országzászlót. Ezeken többnyire a Trianon előtti utolsó hivatalos középcímert helyezték el, legtöbbször angyalokkal ékesítve. Az árbocrudat általában sávosan piros-fehér-zöldre festették, tetejét esküre emelt kéz, turulmadár, kettőskereszt vagy Trianon kereszt díszítette. Sok helyen díszes lépcső vezetett a talapzathoz. Különleges válfaja az országzászlóknak az ereklyés országzászló, amelynél a történelmi Magyarország területéről összegyűjtött földet is elhelyeztek.

Az elcsatolt országrészek képviselőit (Felvidék, Kárpátalja, Erdély, Délvidék, Őrvidék) a Forgatós Kamara Néptáncegyüttes tagjai jelenítették meg, majd a felújított cinkotai országzászlót Gödölle Márton plébános, illetve Vető István evangélikus, Bíró Botond református és Eszes Zoltán baptista lelkész áldotta meg.

Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselő Márai Sándor versére utalva arról beszélt, hogy Magyarország azért a „népek Krisztusa”, mert az elmúlt 200 évben négyszer is halálra ítélték: 1848-ban a Habsburgok, 1920-ban a franciák és az angolok, 1944-ben a németek, 1956-ban pedig a szovjetek.

A honatya szerint az, hogy 2018-ban egy felújított országzászló előtt állhatunk, a túlélést is jelenti, hiszen nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is el akarták pusztítani a magyarságot, mivel a XX. század „izmusai” nem a nemzetre és a hitre akarták alapozni az országokat. A mi államunk alapja azonban a nemzet és a keresztény hit volt és ma is az.

Ne legyenek illúzióink! Nem mindenhol szokás ma a világban, még Európában sem egy nemzet túlélő erejét, egy nemzet kitartását ünnepelni. Legyünk arra büszkék, hogy mi, magyarok ezt megtartottuk. Lássuk azt, hogy a lelki Trianon még a mai napig is tart. Sokan kétségbe vonták, hogy egy országnak szüksége van-e nemzetre és hitre. Én hiszem és vallom, hogy igen, mert a magyar nemzet ereje és a keresztény hit nélkül ez az ország nem tudott volna túlélni, és nem fog tudni túlélni a jövőben sem.

Szatmáry Kristóf kijelentette: a cinkotaiak megmutatták a világnak, hogy mi magyarok össze tudunk tartani, hiszen egy főként szlovákokkal újranépesített település felújított országzászlója előtt állhatunk, amelyért köszönet illeti a kezdeményezőket és az Önkormányzatot is.

Díszőrséget álltak és a koszorúzásban segédkeztek a Magyar Honvédség Vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. nemzeti honvéd díszegységének katonái. A Csömöri Ifjúsági Fúvószenekar játszott térzenét, a műsorban közreműködtek a Cinkotai Huncutka Óvoda apróságai és a Batthyány Ilona Általános Iskola diákjai.

Forrás: budapest16.hu

Még több hír Észak-Pestről

Izgalmas családi programmal készül a Kozák téri Közösségi Ház most szombaton az Anno Művészeti Hét keretein belül.
Számtalan kisgyereknek okoztak igen kellemes meglepetést a zuglói rendőrkapitányság rendészeti állományának tagjai.
A IV. kerületi rendőrök elfogtak egy házaspárt, akik társkereső oldalakon 15 millió forintot csaltak ki több férfitől – írja a Budapesti Rendőr-főkapitányság közleménye nyomán a Police.hu.
2021. november 8-tól a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos PCR mintavétel, a 1157 Bp. Zsókavár u. 24-26. sz. alatt az „Spirálház” első emeletén, a volt mosoda helyiségében fog történni.
Az Egészséges Budapest Program keretein belül újabb – immár a tizenegyedik – rendelő újult meg Zuglóban.
„Száz esztendeje éppen ezen a napon, november 5-én született Cziffra György, az egyik legjelentősebb és világszerte legismertebb magyar zongoraművész.
Idén huszonötödik alkalommal került sor az Országos Főépítészi Konferenciára, amelyet első ízben rendeztek meg a fővárosban. A jubileumi konferencia fő témája Budapest és a Duna kapcsolata volt.
Mindenszentek és halottak napja miatt közleményt adott ki a BKM Budapesti Közművek Zrt. BTI Temetkezési Divízió arról, hogy fognak az idei ünnepek lezajlani technikailag a fővárosban.
Közel másfél év után ismét járható a zuglói Csömöri utat az újpalotai Drégelyvár utcával összekötő felüljáró. Köszönhetően annak, hogy a kivitelező a tervezettnél több mint egy hónappal hamarabb...
Önkormányzat kiemelt biztonsági keretek között ismételten megszervezi a 18. életévüket betöltött, partnerkártyával rendelkező kerületi lakosok részére a már hagyománnyá vált utalványosztást.
Mert dolga a kultúra, a színház iránti szeretet terjesztése, eljuttatása a legkisebbekhez is. Ez a feladat élesztette fel Újpest egyik régebbi hagyományát, a „színház kóstolgatót”.
Sportrendezvény miatt ideglenes forgalomkorlátozás lesz 2021. október 23-án.
Az újpesti rendőrök egy XIII. kerületi telephelyen csaptak le, ahol a feltételezett elkövetők konténerekben tárolták a kábítószert.
A kínai vásárlók legkedveltebb célpontja Angyalföld volt.
A kerület megalapításának 86. évfordulója alkalmából Zugló Önkormányzata a Columbus utcai Szent István Zeneházban tartotta hagyományos díjátadó gáláját.
A kerület megalapításának 86. évfordulója alkalmából Zugló Önkormányzata a Columbus utcai Szent István Zeneházban tartotta hagyományos díjátadó gáláját.
Jó hír, hogy újraindult a diáksportélet a kerületben.
Megrajzolták és bővítették a parkolókat a Szigeti utcában, ahol a forgalmi renden is változtattak, hogy rendezettebb és élhetőbb legyen a környék.

Még több hír Kelet-Pestről

Gyárfás Istvánt és Balogh Mátyás Lászlót
Hivatalosan is megnyílt a Kőbányai úti Eiffel Műhelyház, az elmúlt évtized egyik legnagyobb hazai kulturális fejlesztése.
November hónapban kettő véradás lesz a kerületünkben.
Nagy munka folyik az Ikarus benzinkútnál, ami az Arany János utcai Spar áruházzal szemben, az Ikarus gyár területén található.
Kőbánya egyes részein még mindig viszonylag olcsón lehet panelt venni. Ha ráadásul felújított ingatlanról van szó, akkor az értéknövekedés sokat hozhat a konyhára.
A nők számára a szépségápolás fontossága magától értetődő: a többség rendszeresen foglalkozik azzal, hogy a megjelenése a lehető legjobb legyen.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság X. Kerületi Rendőrkapitányság garázdaság vétsége miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen, miután egy férfi megverte a buszsofőr segítésére siető másik...
A Rákosmenti Mézeskalács Óvoda Tanár utcai épületének külső és belső felújítása, valamint energetikai korszerűsítése folyamatos zajlik. Az első ütemben, 2020-ban elkészült a hátsó kerítés és az...
Az elszállítás üteme függ az időjárástól és a kihelyezett mennyiségtől is.
A Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal megbízásából a Budapest Közút Zrt. által végzett Mádi utcai útpálya rekonstrukció során az útépítési munkák sikeres befejezése érdekében, 2021. október...
A 25 éves férfi társával együtt egy budapesti étterem előtt parkoló autóból lopott úgy, hogy mellé parkolva az ablaküveget betörte, majd átnyúlt a kocsiban hagyott értékekért és mindeközben a saját...
A járvány miatt jelentős hullámzás jellemezte a fővárosi ingatlanpiac elmúlt évét.
Egymilliárd forintos, kormányzati és önkormányzati együttműködéssel megvalósult beruházással folytatódtak az egészségügyi fejlesztések Kőbányán.
A Helikopter lakópark mellett átadásra került egy multifunkcionlis sportpálya.
Magyarország átfogó egészségvédelemi szűrőprogram
A látás hónapja és a „A fehér bot nemzetközi világnapja” (október 15.) alkalmából
A Budapesti Rendőr-főkapitányság X. Kerületi Rendőrkapitánysága lopás miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen.
A Kőbányai Önkormányzat pályázatot hirdet kőbányai lakosok, családi házak számára, 310 literes csapadékvízgyűjtő edények ingyenes használatba adására.

A címlapról

A mai fiatalok derűlátóbbak a szüleiknél, ugyanakkor hatékonyabb...
Gulyás Gergely azzal kezdte a csütörtöki Kormányinfót, hogy a...
Európa-szerte, így Magyarországon is 2006 óta csökken a dohányzók...
A taxis szervezetek szerint egy minimum 18 százalékos azonnali...
A turistajelzések ismerete életet menthet, de mindenképp hasznos...
A látogatási tilalomhoz köthető kivételekről az országos...

Könyvajánló

Megkönnyíti az együttműködést, ha ismerjük egymás viselkedési stílusát.
A változások a feje tetejére állíthatják az életünket, boldogulásunk ilyenkor azon múlik, mennyire vagyunk képesek a helyzetet elfogadni, és új tervet kidolgozni.
Miként tette naggyá az értelem és az erkölcsi szándék a Nyugatot?
Tánc-szín-játék címmel jelent meg Zs. Vincze Zsuzsa koreográfus, dramaturg, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes szakmai vezetőjének könyve, több évtizedes alkotói munkájának lenyomata.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Pénteki munkanap, 11:45, az Erste számlák nem elérhetőek Dzsordzsal.
Ha miattuk újabb lezárásokra kényszerül az ország, lesz irgum-burgum!
A külföldi tulajdonú élelmiszerláncok magyar vásárló retteghetnek mit hoz a nagy reform.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Idén is megszervezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.
A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége 2021-ben is meghirdeti az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat, ráadásul két kategóriában.
Az idén épp negyven éve átadott, a Mátyás-templommal szemben lévő egykori diplomataházat a nemzeti bankhoz kötődő alapítvány építi át.

hirdetés

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech