Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

Egy település működése nagymértékben függ az Önkormányzat gazdálkodásától. Mivel a XVI. kerületé évek óta kiegyensúlyozott és stabil, ezért a Képviselő-testület a 2018-as költségvetést már tavaly decemberben elfogadta. A részletekről ezúttal is Kovács Péter polgármestert kérdeztük hagyományos újévi interjúnkban.

– Milyen nagyobb fejlesztések várhatók idén a XVI. kerületben?

– 2018 az egészségügyi fejlesztések éve lesz a Kertvárosban. Tavaly karácsonyi ajándékként érkezett a hír, hogy a kormány döntése alapján több mint egymilliárd forinttal támogatják a Jókai utcai Szakrendelő bővítését – amelyhez 120 millió forintot ad a XVI. Kerületi Önkormányzat – az Egészséges Budapest Program keretében. Ez azt jelenti, hogy több hely lesz, így több orvos rendelhet egyszerre és rövidebb lesz a várakozási idő például a reumatológián vagy a kardiológián. Ez a beruházás elkezdődik idén, de várhatóan csak jövő őszre fog befejeződni annak függvényében, hogy az engedélyes terveket mikor hagyják jóvá. A munkálatok során az intézmény magasabb és alacsonyabb részére is építünk egy-egy emeletet. Emellett egy kétszintes parkolót is létrehozunk az épület előtt, amelyhez szükség lesz a 100 forintos bolt területére is. A tulajdonossal már tárgyaltam arról, hogy hol tudnánk neki helyet biztosítani. Bár ilyen kötelezettsége nincs az Önkormányzatnak, a tárgyalások konstruktívan haladnak.

– Folytatódik-e az orvosi rendelő felújítási program, vagy a idei beruházás a Jókai utcai Szakrendelő bővítése lesz?

– Folytatódik az orvosi rendelő felújítási program a Szakrendelő bővítésétől függetlenül. A cinkotaiak régóta várják a Rádió utcai rendelő korszerűsítését, viszont az ottani épület túl kicsi ahhoz, hogy a lakók jogos elvárásainak megfeleljen. Ezért egy új helyen, a Szabadföld út és a Vidámvásár utca sarkán, a gyógyszertárral szemben, a mai pavilonsor helyén egy teljesen új, kétszintes egészségházat épít az Önkormányzat. Ott nemcsak a felnőtt és a gyermekorvosi rendelő kap majd helyet, hanem a védőnői szolgálat és a fogorvosi ellátás is, illetve természetesen megfelelő számú parkolót is kialakítunk. A cinkotai egészség- és szolgáltatóház kivitelezése mintegy 500 millió forintba fog kerülni. Ezzel kiváltjuk a Rádió utcai intézményt, ahol nincs megfelelő parkolási lehetőség, nem megoldott az akadálymentes közlekedés, és az épület egyébként is rossz állapotban van. A beruházás 2018-ban elkezdődik és várhatóan 2019 első félévében fejeződik majd be.

– Az egészség megőrzésében nagy szerepet játszik a megelőzés, amelynek fontos eszköze a mozgás. Milyen sportfejlesztések várhatók 2018-ban?

– Az Önkormányzat nagy hangsúlyt helyez a kertvárosi kerékpárút-hálózat bővítésére. Még tavaly szerettük volna a bicikliutat kiépíteni a Naplás tóig, de mivel ez egy Európai uniós pályázat keretében fog megvalósulni, és az egyeztetés a többi konzorciumi partnerrel nehezen halad, ezért a kivitelezés átcsúszott erre az évre. Emellett elkészül Kistarcsáig is a kerékpárút, amely az M0-ás felett vezet majd át. A település polgármesterének ígérete szerint a kistarcsai kerékpárutat meghosszabbítják, így csatlakozni fog a XVI. kerületi szakaszhoz. Szintén a sporttal kapcsolatos beruházás lesz még idén az, hogy az MLTC sporttelepen található futókör rekortán burkolatot kap.

– Milyen közterületek szépülnek meg ebben az évben?

– Az Egyenes utcai lakótelepen a rossz állapotban lévő utakat – mint például a Bányai Elemér utca és a Kerepesi út belső része – felújítjuk, illetve mivel a kormány tavaly év végi döntésével plusz 50 millió forintot adott az Önkormányzatnak, ezért a Kicsi utca burkolatát is modernizáljuk. Emellett a járdák jelentős része és a játszóterek is megszépülnek, valamint fitnesz parkot is létrehozunk. Mindezt egy hosszú egyeztetés előzte meg a lakókkal, és az ő érdekükben valószínűleg tavasszal vagy nyáron kezdjük el a munkálatokat, hogy minél kevésbé zavarjuk őket. (Jövőre a Jókai lakótelep közterületeit újítja fel az Önkormányzat, amivel kapcsolatban már idén elindul a lakókkal folytatott egyeztetés.) Ezeken felül megszépül az Erzsébetligeti Színház előtti tér is, ahol meg kell oldanunk a csapadékvíz-elvezetést, és a térburkolatot is ki kell cserélnünk annak érdekében, hogy megfelelő hátteret biztosíthassunk az olyan kerületi tömegrendezvényeknek, mint a Kertvárosi Vigasságok, a majális, a gyereknap vagy a Borliget. A rekonstrukciót egyébként az Öt Falu
Viadalát tavaly megnyerő mátyásföldiek is kérték. A munkálatokat azonban az említett rendezvények miatt május elején el kell kezdenünk és legkésőbb augusztus végéig be kell fejeznünk, így a gyereknapi programokat várhatóan a Szentmihályi Kulturális Központban tartjuk meg. A János utcában pedig elvégzünk egy másik felújítást is, ugyanis hamarosan elkészülnek a nyugdíjas klub melletti épület engedélyes tervei, majd a kivitelezés is elindul, így az időseknek kétszer akkora épület áll majd rendelkezésére.

– A nevelési és oktatási intézmények közül melyek újulnak meg?

– Az Egy iskola, egy óvoda felújítási programban idén a Szentmihályi Játszókert Óvoda Szent Korona utca 98-100. alatt található telephelyén a többi között a hőszigetelést és a nyílászárók cseréjét kell megvalósítanunk, az oktatási intézmények közül pedig a Móra Ferenc Általános Iskola az egyetlen, amelyben még nem volt nagyfelújítás. Ennek az I. ütemét elvégezzük 2018-ban, majd jövőre a II-at is. Viszont úgy látom, hogy a Tankerületnek egyre több anyagi forrás áll rendelkezésére, így várhatóan ezeket a feladatokat 2019 után már ők fogják végrehajtani. Mindezek mellett a Szerb Antal Gimnáziumban kicseréljük azokat a nyílászárókat, amelyekre tavaly nem került sor. Természetesen idén is lesz óvoda- és iskolaudvar-felújítás. Az oktatási intézmények közül a Göllesz Szent Imre utcai Beszédjavító Általános Iskolájának udvara szépül meg, rendezzük a Mátyásföldi Fecskefészek Óvoda udvarának azt a részét, amely a tavalyi építkezés miatt kimaradt a felújításból, illetve a Szentmihályi Játszókert Óvoda Bercsényi utcai telephelyén az udvar másik felét is felújítjuk. Mivel pedig az összefogás mindig becsülendő, és ennek az óvodának a Baross utcai székhelyén a szülők jótékonysági kezdeményezést indítottak a rossz állapotú udvar rekonstrukciójának érdekében, ezért az Önkormányzat is hozzájárul ehhez. Az óvodavezetők egyébként azt mesélték, hogy más kerületekben elismeréssel szemlélik azt, hogy a Kertváros milyen sok óvodai programot támogat.

– Tavaly decemberben adtunk hírt arról, hogy a 2019-ig tervezett 40 újabb út elkészült. Ennek ellenére folytatódnak az útépítések?

– 2018-ra a Vágás utca és a Rendelő utca egy-egy szakaszának, illetve a Fürge utcának az építését tervezzük. Ha pedig újra lesznek FIDESZ utak, vagyis lesz állami támogatás az útépítésre, akkor még nagyobb intenzitással folytatjuk majd a munkálatokat. Az útfelújítások között idén a Lándzsa utcáé lesz a legfontosabb. A korábban a szovjet laktanyába bevezető iparvágánnyal ellátott úttest nagyon széles, és keskenyek a járdák, ezért a lakótelepre igyekvők gyakran az úttesten közlekednek, emellett az útburkolat is igen elhasznált. Ezért átépítjük mind az úttestet, mind a járdákat és a zöldfelületet, valamint újabb parkolókat is kialakítunk. Ehhez viszont előbb meg kell oldanunk a csapadékvíz-elvezetést. A Fővárosi Önkormányzat évek óta ígéri a Bökényföldi út-Cinkotai út felújítását. Az illetékes szerint erről ebben a hónapban születik döntés, a XVI. Kerületi Önkormányzat mindenesetre megcsinálja a járdát a Bökényföldi út ezen szakaszán.

– A Fővárosi Önkormányzat milyen beruházásokat tervez még a Kertvárosban?

– Már tavaly elkezdődött a Mátyás király utca felújítása. A téli időszakban a munkálatok – amelyek során az általunk készített tervek alapján teljes pályaszerkezet-cserét hajtanak végre – szünetelnek, de tavasszal folytatódik a munka. Ennek a beruházásnak a része a Rákosi út Mátyás király utca és Szlovák út közötti szakaszának felújítása is, amelynek befejezését jövő szeptemberre ígérik. Ott egyes helyeken csapadékcsatorna építést is végrehajtottak, így már csak az útépítés, valamint a Rákosi út-Szlovák út-Timur utca csomópontban létesítendő lámpás kereszteződés kialakítása van hátra. Szintén ennek a beruházásnak a része az Arany János utcán található
S kanyar átépítése, ahol körforgalmat fognak létrehozni.

– Többször szóba került a Naplás-tó. Annak területét mikor rendezi az Önkormányzat?

– A Fővárosi Önkormányzat Tér-Köz pályázatán nyertünk támogatást, ennek felhasználásával idén rendezzük a tó környezetét, új nyilvános vizesblokkot és új parkolókat alakítunk ki, illetve a szomszédos domb tetejére egy kilátó is épül, ahonnan nemcsak a tavat, hanem az egész kerületet be lehet majd látni.

– Az Önkormányzatnak számtalan lakosságsegítő programja van. Ezek is folytatódnak?

– Természetesen folytatódik az ingyenes tavaszi nyesedék- és az őszi lombgyűjtő, valamint a komposztálási és az esővízgyűjtő akció is. A költségvetésben idén is szerepel forrás a Kattints, Nagyi! elnevezésű számítástechnikai program támogatására, illetve továbbra is ingyenesen működik a Nyugdíjasok Segítő és Szállító Szolgálata. Mindezeken felül lesznek új parcellázású telkek is, vagyis aki a XVI. kerületben szeretne élni, az az Önkormányzattól vásárolhat telket új otthona kialakításához. Végezetül szeretnék köszönetet mondani azoknak a kertvárosi polgároknak és cégeknek, akik 2017-ben befizették a helyi, vagyis az építmény-, a telek- és a gépjárműadót. Építmény- és telekadót 1243, míg gépjárműadót 22924 lakó fizetett tavaly, így az összes, a XVI. Kerületi Önkormányzatnál maradt befizetett adó közel 900 millió forint. A Kertvárost ebből az összegből fejlesztjük, és abból, amit még más forrásból – pályázat, telekértékesítés – kapunk. Kérem, hogy idén is fizessék be a helyi adót, mert annak minden fillérjét fejlesztésre költjük!

Forrás: budapest16.hu

Még több hír Észak-Pestről

Izgalmas családi programmal készül a Kozák téri Közösségi Ház most szombaton az Anno Művészeti Hét keretein belül.
Számtalan kisgyereknek okoztak igen kellemes meglepetést a zuglói rendőrkapitányság rendészeti állományának tagjai.
A IV. kerületi rendőrök elfogtak egy házaspárt, akik társkereső oldalakon 15 millió forintot csaltak ki több férfitől – írja a Budapesti Rendőr-főkapitányság közleménye nyomán a Police.hu.
2021. november 8-tól a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos PCR mintavétel, a 1157 Bp. Zsókavár u. 24-26. sz. alatt az „Spirálház” első emeletén, a volt mosoda helyiségében fog történni.
Az Egészséges Budapest Program keretein belül újabb – immár a tizenegyedik – rendelő újult meg Zuglóban.
„Száz esztendeje éppen ezen a napon, november 5-én született Cziffra György, az egyik legjelentősebb és világszerte legismertebb magyar zongoraművész.
Idén huszonötödik alkalommal került sor az Országos Főépítészi Konferenciára, amelyet első ízben rendeztek meg a fővárosban. A jubileumi konferencia fő témája Budapest és a Duna kapcsolata volt.
Mindenszentek és halottak napja miatt közleményt adott ki a BKM Budapesti Közművek Zrt. BTI Temetkezési Divízió arról, hogy fognak az idei ünnepek lezajlani technikailag a fővárosban.
Közel másfél év után ismét járható a zuglói Csömöri utat az újpalotai Drégelyvár utcával összekötő felüljáró. Köszönhetően annak, hogy a kivitelező a tervezettnél több mint egy hónappal hamarabb...
Önkormányzat kiemelt biztonsági keretek között ismételten megszervezi a 18. életévüket betöltött, partnerkártyával rendelkező kerületi lakosok részére a már hagyománnyá vált utalványosztást.
Mert dolga a kultúra, a színház iránti szeretet terjesztése, eljuttatása a legkisebbekhez is. Ez a feladat élesztette fel Újpest egyik régebbi hagyományát, a „színház kóstolgatót”.
Sportrendezvény miatt ideglenes forgalomkorlátozás lesz 2021. október 23-án.
Az újpesti rendőrök egy XIII. kerületi telephelyen csaptak le, ahol a feltételezett elkövetők konténerekben tárolták a kábítószert.
A kínai vásárlók legkedveltebb célpontja Angyalföld volt.
A kerület megalapításának 86. évfordulója alkalmából Zugló Önkormányzata a Columbus utcai Szent István Zeneházban tartotta hagyományos díjátadó gáláját.
A kerület megalapításának 86. évfordulója alkalmából Zugló Önkormányzata a Columbus utcai Szent István Zeneházban tartotta hagyományos díjátadó gáláját.
Jó hír, hogy újraindult a diáksportélet a kerületben.
Megrajzolták és bővítették a parkolókat a Szigeti utcában, ahol a forgalmi renden is változtattak, hogy rendezettebb és élhetőbb legyen a környék.

Még több hír Kelet-Pestről

Gyárfás Istvánt és Balogh Mátyás Lászlót
Hivatalosan is megnyílt a Kőbányai úti Eiffel Műhelyház, az elmúlt évtized egyik legnagyobb hazai kulturális fejlesztése.
November hónapban kettő véradás lesz a kerületünkben.
Nagy munka folyik az Ikarus benzinkútnál, ami az Arany János utcai Spar áruházzal szemben, az Ikarus gyár területén található.
Kőbánya egyes részein még mindig viszonylag olcsón lehet panelt venni. Ha ráadásul felújított ingatlanról van szó, akkor az értéknövekedés sokat hozhat a konyhára.
A nők számára a szépségápolás fontossága magától értetődő: a többség rendszeresen foglalkozik azzal, hogy a megjelenése a lehető legjobb legyen.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság X. Kerületi Rendőrkapitányság garázdaság vétsége miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen, miután egy férfi megverte a buszsofőr segítésére siető másik...
A Rákosmenti Mézeskalács Óvoda Tanár utcai épületének külső és belső felújítása, valamint energetikai korszerűsítése folyamatos zajlik. Az első ütemben, 2020-ban elkészült a hátsó kerítés és az...
Az elszállítás üteme függ az időjárástól és a kihelyezett mennyiségtől is.
A Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal megbízásából a Budapest Közút Zrt. által végzett Mádi utcai útpálya rekonstrukció során az útépítési munkák sikeres befejezése érdekében, 2021. október...
A 25 éves férfi társával együtt egy budapesti étterem előtt parkoló autóból lopott úgy, hogy mellé parkolva az ablaküveget betörte, majd átnyúlt a kocsiban hagyott értékekért és mindeközben a saját...
A járvány miatt jelentős hullámzás jellemezte a fővárosi ingatlanpiac elmúlt évét.
Egymilliárd forintos, kormányzati és önkormányzati együttműködéssel megvalósult beruházással folytatódtak az egészségügyi fejlesztések Kőbányán.
A Helikopter lakópark mellett átadásra került egy multifunkcionlis sportpálya.
Magyarország átfogó egészségvédelemi szűrőprogram
A látás hónapja és a „A fehér bot nemzetközi világnapja” (október 15.) alkalmából
A Budapesti Rendőr-főkapitányság X. Kerületi Rendőrkapitánysága lopás miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen.
A Kőbányai Önkormányzat pályázatot hirdet kőbányai lakosok, családi házak számára, 310 literes csapadékvízgyűjtő edények ingyenes használatba adására.

A címlapról

A mai fiatalok derűlátóbbak a szüleiknél, ugyanakkor hatékonyabb...
Gulyás Gergely azzal kezdte a csütörtöki Kormányinfót, hogy a...
Európa-szerte, így Magyarországon is 2006 óta csökken a dohányzók...
A taxis szervezetek szerint egy minimum 18 százalékos azonnali...
A turistajelzések ismerete életet menthet, de mindenképp hasznos...
A látogatási tilalomhoz köthető kivételekről az országos...

Könyvajánló

Megkönnyíti az együttműködést, ha ismerjük egymás viselkedési stílusát.
A változások a feje tetejére állíthatják az életünket, boldogulásunk ilyenkor azon múlik, mennyire vagyunk képesek a helyzetet elfogadni, és új tervet kidolgozni.
Miként tette naggyá az értelem és az erkölcsi szándék a Nyugatot?
Tánc-szín-játék címmel jelent meg Zs. Vincze Zsuzsa koreográfus, dramaturg, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes szakmai vezetőjének könyve, több évtizedes alkotói munkájának lenyomata.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Pénteki munkanap, 11:45, az Erste számlák nem elérhetőek Dzsordzsal.
Ha miattuk újabb lezárásokra kényszerül az ország, lesz irgum-burgum!
A külföldi tulajdonú élelmiszerláncok magyar vásárló retteghetnek mit hoz a nagy reform.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Idén is megszervezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.
A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége 2021-ben is meghirdeti az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat, ráadásul két kategóriában.
Az idén épp negyven éve átadott, a Mátyás-templommal szemben lévő egykori diplomataházat a nemzeti bankhoz kötődő alapítvány építi át.

hirdetés

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech