Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

hirdetés

Ön is hirdetne?

A XIII. Kerületi Önkormányzat 2021-ben az éves költségvetésében helyet ad a közösségi tervezésnek: összesen 60 millió forinttal – választókerületenként 4-4 millió forinttal – támogatja a lakosság kerületfejlesztési ötleteit, javaslatait. A közösségi részvétellel az önkormányzat az itt élőket közös gondolkodásra, párbeszédre, tervezésre ösztönzi, bevonja őket a költségvetési folyamatba, s rájuk bízza a közösségi erőforrás elosztását.

A XIII. Kerületi Önkormányzat 2021-ben az éves költségvetésében helyet ad a közösségi tervezésnek: összesen 60 millió forinttal – választókerületenként 4-4 millió forinttal – támogatja a lakosság kerületfejlesztési ötleteit, javaslatait.

A közösségi részvétellel az önkormányzat az itt élőket közös gondolkodásra, párbeszédre, tervezésre ösztönzi, bevonja őket a költségvetési folyamatba, s rájuk bízza a közösségi erőforrás elosztását. A közösségi költségvetés révén a kerületi polgárok, civilek konstruktívan és értékteremtő módon maguk is tehetnek a közösségért. Eldönthetik, mire költik a közösségi költségvetési keretet három kategóriában: közterületi, intézményi, szolgáltatási. Fontos, hogy javaslataik közérdekű célt szolgáljanak, ne lépjék túl a keretösszeget, a tervezett projekt legyen kreatív, a létrehozása után ne generáljon jelentős működési költségeket. A javaslatokról a kerületiek szavazhatnak majd. A nyertes projektek megvalósításába az ötletgazdákat, a javaslattevőket is bevonja az  önkormányzat. A közösségi költségvetésből – a tervek szerint – még idén, év végéig megvalósulnak a fejlesztések. A közösségi költségvetés folyamatáról rendszeresen beszámolunk majd.

Az  önkormányzat a kerület fejlesztésében régóta hangsúlyt helyez az egyenrangú partnerségre, és együttműködve a lakókkal ösztönzi őket a döntési folyamatokban való részvételre. (Példa rá az AngyalZÖLD+ program: közpark-felújítási terveibe az önkormányzat kezdettől beépíti a lakosság igényeit, ötleteit, javaslatait.) Mostantól a közösségi költségvetést is betervezi az önkormányzat az éves költségvetésébe. 2021-ben ez az összeg 60 millió forint. Minden egyes önkormányzati választókerület 4-4 millió forintot kap, s hogy ebből az összegből mi és hogyan valósul meg, azt a helyi polgárok, a helyi közösségek maguk dönthetik el. Közösen gazdálkodnak a megítélt pénzből a saját környezetükben. A közösségi költségvetés alapelve a konszenzuson alapuló demokratikus gondolkodás.

Az alábbiakban közöljük a részleteket.

Javaslattételi időszak: február 22. – március 31.

Online és a papíralapú javaslattételre is lehetőség van: online a www.budapest13.hu honlapon belül létrehozott XIII. kerületi közösségi költségvetés aloldalon, a honlapon történő regisztrációt követően, papíralapon az előre elkészített javaslattételi nyomtatványon.

Az alábbi intézményekben lehet a javaslatokat bedobni az erre a célra kihelyezett gyűjtőládába:

 • 10 Idősek klubja (hétköznap 8.00-16.00 óra),
 • Prevenciós Központ Tüzér u. 56-58. (hétköznap 8.00-18.00 óra),
 • RaM (Pannónia utca felől, a bejáratnál elhelyezett postaláda),
 • AJAMK (a bejáratnál elhelyezett gyűjtőláda),
 • Angyalföldi Gyermek és Ifjúsági Ház (a bejáratnál elhelyezett postaláda),
 • Újlipótvárosi Klub Galéria (a bejáratnál elhelyezett postaláda),
 • Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálat,
 • Szegedi út és Visegrádi utcai szakorvosi rendelők (aulában elhelyezett gyűjtőláda),
 • Lehel Csarnok (galériaszint, Központi Ügyfélszolgálati Iroda).

A javaslattételnél meg kell adni

 • a nevet,
 • lakcímet (állandó, vagy tartózkodási),
 • e-mail-címet, telefonszámot,
 • a választókerület számát (ha tudja, de a lakcím alapján a rendszerünk ki tudja tölteni),
 • a 3 kategória (közterületi, intézményi, szolgáltatási) közül azt, amelyikbe a projekt javaslat tartozik,
 • a projekt rövid elnevezését,
 • a projekt rövid leírását,
 • a javaslattevő részt vesz-e a megvalósításban – önkéntesség.

Az online folyamatban lehetőség van fényképet feltölteni.

Mind az online, mind a papíralapú folyamatban résztvevők adatvédelmi nyilatkozatot fogadnak el.

Javaslatot XIII. kerületi lakos tehet, egy személy több javaslatot is beküldhet, és nem csak a lakóhelye szerinti választókerületre vonatkozóan.

A beérkezett javaslatokat a közösségi költségvetés oldalán összesítjük, választókerületenként, és a 3 kategória szerint csoportosítva: közterületi, intézményi és szolgáltatás.

A javaslatokat egy rövid előszűrést követően közzétesszük a közösségi költségvetés oldalán.

A beérkező javaslatok szakmai vizsgálata folyamatos, figyelemmel az alábbi kritériumokra:

 • közérdekű célt szolgál,
 • kerületi önkormányzati feladat-, és hatáskörébe tartozik,
 • belefér a választókerületenkénti 4 millió forintos keretösszegbe,
 • nem generál jelentős működtetési költségeket a megvalósítás után,
 • területileg behatárolható és nem túl általános.

A kritériumoknak megfelelő javaslatok közül az azonos elemeket tartalmazókat össze lehet vonni a javaslattevők egyetértésével. Amennyiben szükség van a javaslat pontosítására, egyeztetésre az összevonásról, sor kerül a javaslattevővel a kapcsolatfelvételre, helyszíni szemlére. Lehetőség van arra, hogy több választókerületet érintő javaslat esetén, előzetes egyeztetést követően több választókerületben is felkerüljön a „közös javaslat” a szavazólapra, ha megfelel a szakmai kritériumoknak. Ebben az esetben azonban csak akkor kerül megvalósításra a javaslat, ha valamennyi érintett választókerületben a legtöbb szavazatot kapja.

A kis költségigényű, ágazati programokba beilleszthető javaslatok a közösségi költségvetés keretein kívül is megvalósíthatók.

Azon javaslatok esetében, amelyeknek a költségigénye meghaladja a rendelkezésre álló keretösszeget, megvizsgálják, hogy a közösségi költségvetés keretein kívül, ágazati programok részeként megvalósítható-e.

Valamennyi javaslattevő visszajelzést kap a javaslata elfogadásáról, elutasításáról, ágazati programként való megvalósításáról.

 A szavazási folyamat: május 1. – június 1.

Lehetőség van az online és a papíralapú szavazásra.

Online módon a www.budapest13.hu honlapon belül létrehozott XIII. kerületi közösségi költségvetés aloldalon lehet szavazni, a honlapon történő előzetes regisztrációt követően.

A javaslatok választókerületenként és kategóriánként csoportosítva kerülnek szavazásra.

Papíralapon az előre elkészített szavazólapon lehet voksolni az alábbi intézményekben, az erre a célra kihelyezett gyűjtőládákba bedobva a szavazólapot:

 • 10 Idősek klubja,
 • Prevenciós Központ Tüzér u. 56-58,
 • RaM,
 • AJAMK,
 • Tücsöktanya,
 • Újlipótvárosi Klub Galéria,
 • Polgármesteri Hivatal ÜSZI,
 • Szegedi út és Visegrádi u. szakorvosi rendelők,
 • Lehel Csarnok.

Szavazásnál (mind az online felületen, mind papíralapon) meg kell adni a

 • a nevet,
 • lakcímet (állandó, vagy tartózkodási).

Egy személy nemcsak a lakóhelye szerinti választókerületi projektekre szavazhat, hanem bármelyikre, ami számára szimpatikus. Ugyanakkor egy személy egy projektre csak egyszer szavazhat.

A szavazási határidőt követően a szavazatokat választókerületenként összesítik. A végeredmény a közösségi költségvetés oldalán és a helyi médiumokban is nyilvános lesz június 15-én.

Forrás: bp13.huMég több hír Észak-Pestről

A háziorvosi rendelőben az épület teljes felújításig szünetelnek a rendelések – itt vannak az új helyszínek!
Horváth Csaba polgármester és Tóth Csaba, Zugló MSZP-s országgyűlési képviselője átadta a Varsó utca – Thököly út sarkán épített új teret. A Zöld Zugló program keretében megvalósult 1000...
A BRFK VI. Kerületi Rendőrkapitánysága körözési eljárást folytat az ismeretlen helyen tartózkodó 41 éves Kajdacsi Judit eltűnése ügyében.
Megkezdődhet a Széchenyi Fürdő szabálytalanul elbontott, első emeleti kabinsorának helyreállítása a fővárosi kormányhivatalának pénteken kiadott engedélyével.
Elkötelezettként az állatvédelem felé, kerületünk önkormányzata mostantól beengedi a négylábú házikedvenceket a hivatalba. Frissítőállomás is van az állatoknak, és az ügyfelek is bevihetik az...
Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2012. (II.28.) önkormányzati rendelete alapján m e g h i r d e t i az...
S. Lajos nem kerti csapot ment szerelni slaggal a kezében. Ráadásul a kijárási tilalmat is megszegte, amikor megfejte a kocsikat a XIV. és a XI. kerületben.
A 80A trolibuszt kiváltva, a 80-as trolibusz április 7-től munkanapokon teljes üzemidőben közlekedik az Örs vezér tere és a Keleti pályaudvar között, ezzel bővítve a XIV. kerületi Füredi utcai...
Június 30-ig a Szabolcs utcai ingatlanban maradhat a fővárosi hajléktalankórház "a kialakult helyzetre" tekintettel - írta a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter a...
A járványhelyzet miatt nem lehet biztonsággal megtartani, tovább kell várniuk a bolhapiac szerelmeseinek. Sem ezen (március 13-14.) sem pedig a következő hétvégén (március 20-21.) nem rendezik meg a...
Az elkövetőt a rablás után két héttel elfogták, azóta letartóztatásban van.
A változás a PiacPlaccot is érinti. Kedves Újpestiek! Az Újpesti Piac és Vásárcsarnok nyitvatartási rendje a következő lesz a húsvéti ünnepek alatt: A Piac Nagypénteken (04. 02) , húsvét vasárnap...
Az Aradi Óvoda Csányi és Pozsonyi Tagóvoda (1043 Bp. Aradi u. 9.) pályázatot hirdet az alábbi munkakör betöltésére.
Az ingyenes időszakot követően 2021. március 23-án az alábbi 15 elektromos autótöltőn fizetőssé válik a töltés, 99 Ft/kWh díjazással.
A megvalósíthatósági előtanulmány a cikkben érhető el.
A HÉV-vonal felújítása, illetve a 2-es metróval való összekötése a tervek szerint 200 milliárd forintba fog kerülni. A Miniszterelnökség közzétette a látványterveket is.
Budapest Kormányhivatalának közleménye szerint a „baloldali kerületek nem biztosítanak munkatársakat az oltáshoz”. Az érintett kerületek felsorolásában említést tesznek a XIII. Kerületi...
A kormány elvonásai miatt idén mintegy kétmilliárd forinttal kevesebb pénz jut köztisztasági feladatokra, ezért a fővárosi önkormányzat az eddigi csaknem 11 ezer helyett negyedével kevesebb köztéri...

A címlapról

A kiberbűnözők hamis oltási ajánlatokkal próbálják kicsalni a...
Február elején fontos új funkciókkal bővült a Személyreszabott...
A Nagyvásárcsarnok lesz a központi közösségi tere a Diákvárosnak,...
A szolgáltatók sokéves gyakorlata alapján a távfűtési szezon április...
Megérkezett a tavasz, előkerülnek a garázsokból a motorok és...
A hat- és nyolc évfolyamos gimnáziumok 5-8. évfolyamai a jelenlegi...

Könyvajánló

A csapathatékonyság hét összetevője
Egy család története mutatja meg, hogy az autizmus nem csapás, hanem lehetőség
Hat lépés a tisztánlátás felé egy komplex világban
Velence idén március 25-én ünnepli 1600. születésnapját.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Hála a progresszív nézetek terjedésének és számos magyar és nemzetközi vállalat felelősségvállalásának, belátható időn belül megnyílhat az út a jelenleg még tiltott poligámia (többnejűség) és a pedofília legalizálása előtt.
A Hit Rádió vendége Ruff Tibor teológus-filozófus volt, aki nagyon érdekesen, gyakorlatiasan válaszol hallgatói kérdésekre.
A Hit Rádió interjúja Gesztesi Károllyal.
A XVI. kerületi Magtár utcai aluljáró nem mindenkinek megfelelő méretű.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat IfYou programjában több mint 15 ezer fiatal került közelebb az önkéntességhez
A BHRG Alapítvány összeállításában a jelenlegi nehéz helyzetben, bezártságban találhatunk segítséget, hogy a gyerekekkel együtt töltött idő jókedvben, közös örömökben legyen gazdag, emellett a mindig hasznos, játszva tanulásra is sor kerüljön.
36 hónapja tartó egyeztetéssorozat után példaértékű konszenzus született a zöld szervezetek, a civil szervezetek és a Hegyvidéki Önkormányzat között a Normafán kialakítandó lombkorona-tanösvény ügyében. A szerdai egyeztetésen a tervező csapat és az önkormányzat mellett az alábbi szervezetek képviselői vettek részt
A gyerekvállalás bátorítására indított petíciót a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom szerdán; a kívánt gyerekek megszületéséért tevékenykedő civil szervezet nyilatkozatát online írhatják alá a támogatók.