Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

A Hegyvidék Díszpolgára kitüntető címet olyan személyek kaphatják meg, akik valami maradandót alkottak, és büszke lehet rá a kerületünk. A több mint hetven éve a Hegyvidéken élő Fekete György neve már többször felmerült a jelöltek között, de megvolt az oka, hogy miért csak most vehette át a díjat.

Nem kedveli a „munkamániás” szót, de nagyon szeret dolgozni. Olyannyira, hogy meghalni is a műhelyében, alkotás közben szeretne, utána úgy állíthatnák ki félbehagyott művét, hogy „még tizenöt óra hiányzott a befejezéshez”. A 87 éves Fekete Györgynek, a Hegyvidék új díszpolgárának bevallása szerint a „hasznosnak lenni az utolsó pillanatig” az ars poeticája. Szerencsésnek tartja magát, hogy gyerekként ülhetett Mindszenty József bíboros térdén, fiatal művész korában találkozhatott és beszélgethetett Pilinszky Jánossal, s azért is, mert gazdag életutat tudhat maga mögött, és kiteljesedhetett.

A MOM Kulturális Központ kupolatermében rendezett díszpolgáravató ünnepség kezdetén a művész kedvenc zeneszerzője, Wolfgang Amadeus Mozart két művéből hangoztak el részletek fuvolán és gitáron. Juhász Judit laudációjában azt mutatta be, hogy a református lelkészi családba született Fekete György milyen állomásokon keresztül jutott el a belsőépítész, a szakíró, a politikus, a művészi pályáig, lett a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke, s nyert el olyan kitüntetéseket, mint a Nemzet Művésze cím, valamint a Kossuth- és Munkácsy Mihály-díj.

Ezután levetítették azt a rövidfilmet, amit a Hegyvidék Tv készített róla, és amiben a művész a többi között arról beszélt, hogy számára az elégedetlenség jelenti az egyik legnagyobb hajtóerőt. Tipikus hegyvidékinek tartja magát, aki gyakran jár a Normafához és a János-hegyre. Büszke arra, hogy a több évtizede a Kámoni Arborétumból hozott és a kertjében elültetett növényei és fái olyan szépen megnőttek, hogy az egy-egy kompozíciójához szükséges faanyagot a saját kertjéből tudta beszerezni. Majdnem falusi körülmények között ismerte meg a XII. kerület részeit, és úgy érzi, ma a világ egyik legszakszerűbben vezetett városi kerületének lakosa. A kisfilmből az is kiderült, hogy számára a levesek a főzelékek, pontosabban a falusi vagy tanyasi életkörülmények között készített ételek a kedvenc főztjei, valamint azok a régi, kemencében sült kenyerek, amik két hét után is ehetők voltak.

„Azért esik különösen jól nekem ez a cím, mert ha az emberhez minél közelebb állók mondják, hogy köszönjük, jól csináltad, akkor azt nem a protokoll mondatja velük. Számomra az igazi biztonságot egész életemben a hit adta, az, hogy nem vagyok egyedül” – jegyezte meg a művész.

„Nagyrészt az én bűnöm, hogy Fekete György csak most kapta meg a díszpolgári címet, pedig korábban már többen is javasolták” – kezdte köszöntőbeszédét Pokorni Zoltán polgármester. Mint mondta, Fekete a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnökeként egy nagyon fontos, befolyásos szervezet vezetője volt, és azért intette óva képviselőtársait attól, hogy egy aktív, befolyással bíró embert jelöljenek díszpolgárnak, mert abból az emberek többsége óhatatlanul szervilizmust olvasott volna ki. Ám miután tavalyelőtt lejárt Fekete György második ciklusa az MMA élén, nagy örömmel döntöttek úgy, hogy az idei, őszi díszpolgármesteri címet ő kapja.

„A díszpolgári cím nem a pozíciónak, a szerepnek szól, sokkal inkább az emberi, személyes vonásnak, amely értékesebb, mint a nagy titulusok – mondta Pokorni Zoltán. – Valakinek az is megadatik, hogy lehet próféta a saját hazájában – úgy, mint Fekete Györgynek. A döntéskor mindenki elismerte, hogy ő létrehozott valamit, ami felette áll a politikai vitáknak és küzdelmeknek. Ritka, ha valakinek az életét nem a meddő viták töltik ki, hanem módjában áll teremteni, létrehozni dolgokat. Részben egy művészi életutat, részben huszonegy könyv szerzőjét, részben pedig a Magyar Művészeti Akadémia alkotóját tüntettük ki a cím által.”

Forrás: hegyvidek.hu

Még több hír Budáról

Időpont: december 18-án 11.00 órai kezdettel
4351 Covid-tesztet végzett el a II. kerületi önkormányzat a november 10-én indult ingyenes tesztelés során – közölte vasárnap Őrsi Gergely polgármester.
A Nemzeti Nyomozó Iroda elrendelte a nyomozást annak a fővárosi ingatlannak az értékesítése miatt, amelynek ügyében Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő tett feljelentést korábban – írja az...
Meghalt egy ember, akit elgázolt a HÉV Csillaghegy és Békásmegyer állomás között szerda este – közölte saját értesülése alapján az MTI.
75 éve, 1946. november 11-én alakult meg a Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE).
Tedd szebbé egy rászoruló újbudai gyermek karácsonyát!
A KSH 2020-as adatai szerint a múlt évben eladott lakóingatlanok esetében a budapesti II. kerületben található Vérhalom tér volt a legdrágább az egész országban, 2 millió forintos átlagos...
Minden évben november 12-én tisztelgünk a szociális munkát végző kollégák elhivatottsága előtt. Ebből az alkalomból, hagyományainkhoz híven átadtuk a Fischer Ágoston Óbudai Szociális Díjat, a...
Indul a budapesti közösségi költségvetés, és ismét 1 milliárd forintot fordít a Fővárosi Önkormányzat a budapestiek ötleteire.
A koronavírus járvány negyedik hullámában újra aggasztó fertőzési adatok érkeznek. Ezért a megelőzés és a lakosság védelme érdekében az I. és II. kerületi Önkormányzat (együttműködésben a Szent...
A klubtagok rendszeresen igénybe veszik az ősszel kihelyezett sporteszközöket.
Az Egészséges Budapest Program keretében a közelmúltban megkezdődött az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet teljes megújítása.
A Szent Margit Kórház 182 oktatást segítő felszerelést kapott, több mint 122 millió forint értékben - közölte az emberi erőforrások minisztere pénteken, amikor átadta az intézmény oktatótermét.
Fametszés miatt szombaton és vasárnap forgalomkorlátozás lesz a Bartók Béla út Szabadság híd felé vezető oldalán, emiatt mindkét nap 16 óráig módosul a 19-es, a 41-es, a 47-es, a 48-as, a 49-es, az...
Az 50 év körüli férfinak esélye sem volt a túlélésre.
Újra ötletelésre hívja a budapestieket a Fővárosi Önkormányzat.
A Budapest-bérletek mellé most 20 százalék kedvezménnyel lehet felnőtt belépőjegyet váltani a budapesti gyógyfürdőkbe. Az akció a 2021. november 3. és december 1. között érvényes Budapest-bérletekre...
A Széher út és környékének forgalmi problémái megoldása és enyhítése érdekében az önkormányzat vizsgálatot készítettet.

A címlapról

A mai fiatalok derűlátóbbak a szüleiknél, ugyanakkor hatékonyabb...
Gulyás Gergely azzal kezdte a csütörtöki Kormányinfót, hogy a...
Európa-szerte, így Magyarországon is 2006 óta csökken a dohányzók...
A taxis szervezetek szerint egy minimum 18 százalékos azonnali...
A turistajelzések ismerete életet menthet, de mindenképp hasznos...
A látogatási tilalomhoz köthető kivételekről az országos...

Könyvajánló

Megkönnyíti az együttműködést, ha ismerjük egymás viselkedési stílusát.
A változások a feje tetejére állíthatják az életünket, boldogulásunk ilyenkor azon múlik, mennyire vagyunk képesek a helyzetet elfogadni, és új tervet kidolgozni.
Miként tette naggyá az értelem és az erkölcsi szándék a Nyugatot?
Tánc-szín-játék címmel jelent meg Zs. Vincze Zsuzsa koreográfus, dramaturg, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes szakmai vezetőjének könyve, több évtizedes alkotói munkájának lenyomata.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Pénteki munkanap, 11:45, az Erste számlák nem elérhetőek Dzsordzsal.
Ha miattuk újabb lezárásokra kényszerül az ország, lesz irgum-burgum!
A külföldi tulajdonú élelmiszerláncok magyar vásárló retteghetnek mit hoz a nagy reform.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Idén is megszervezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.
A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége 2021-ben is meghirdeti az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat, ráadásul két kategóriában.
Az idén épp negyven éve átadott, a Mátyás-templommal szemben lévő egykori diplomataházat a nemzeti bankhoz kötődő alapítvány építi át.

hirdetés

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech