Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

A Galéria 12 Egyesület művészeinek alkotásaiból nyílt tárlat november 19-én, a Galéria 12 kávézó és Borbárban, amely december 7-ig tekinthető meg.

„Változó világ” – az alkotók nagyon jó címet adtak a kiállításnak – kezdte köszöntőjét Kovács Lajos, XII. kerületi önkormányzati képviselő, majd néhány gondolattal reflektált is rá. Széchenyi Zsigmondot, a híres Afrika-kutatót és szenvedélyes vadászt idézte fel, aki alapvetően a puska embere volt, de a ’60-as években az utolsó szafarija után úgy érezte, a puska szögre akasztandó. Azzal ugyanis az emlékeket csak megöljük, aztán valamiféle fura, torz mását kitömve helyezzük föl a falra. Ezzel szemben a fotózás teljesen új világot nyit, hiszen benne a művészet és az emlékek megörökítése nyilvánul meg, miközben tiszteletben tartjuk magát az élőlényt, a flórát, a faunát. „Változó világunkban a fotó olyan biztos pont lehet, amely egy részről megörökít, de hozzáértő kezekben sok érzést, gazdagító személyes élményt fejezhet ki.” – ajánlotta az érdeklődő közönség figyelmébe a kiállítást.

Kiállító művészek – Aknay Tibor, Alapfy László, Borza Teréz, Hupján Attila, Kádár Katalin, Kecskeméti Kálmán, Maczkó Erzsébet, Mándi Emese, Németh Andrea, Nagy Albert, Pató Károly, Rainer Péter, Szamos Iván, Szél Ágnes, Tahin Gyula, Tóth József Füles – alkotásait Szakolczay Lajos, művészeti író mutatta be. Lényegretörő elemzéseiben kiemelte a történelmet, társadalmat, s nem kevésbé önmagát kifigurázó gesztus szempontjából Tóth József Füles kesernyésen groteszk alkotásait, a Hét vezér szoborcsoport előtt, és a „Mégiscsak több van nekem egy kerékkel” című képet. A filozofikus irányzathoz tartozik Maczkó Erzsébet képe, a Káosz és rend is. Borza Teréz Fényátadás című munkájához hozzátette, számára újdonság a kiváló porcelánművész ez irányú műfajbővítése. Felhívta a figyelmet Mándi Emese kecsesen mozgó nőalakjaira, és a mozdulatot rögzítő Németh Andreára, aki, Tóth Annamária festőművészt örökítette meg, Szél Ágnes organikus és konstruktív műveire, Nagy Albert Kanalas gémek című alkotására, Rainer Péter képére, amelyet Lendván készített az Alexandrai Szent Katalin barokk műemléktemplomról. A téma sokféleségét példázza Kecskeméti Kálmán Csók Rómában című képe, Pató Károly sorsdrámaként megjelenő portréi, és Aknay Tibor szimbólum értékű Kézmadarak-ja, amely a meghitt öregségről mesél.

Forrás: hegyvidek.hu

Még több hír Budáról

Időpont: december 18-án 11.00 órai kezdettel
4351 Covid-tesztet végzett el a II. kerületi önkormányzat a november 10-én indult ingyenes tesztelés során – közölte vasárnap Őrsi Gergely polgármester.
A Nemzeti Nyomozó Iroda elrendelte a nyomozást annak a fővárosi ingatlannak az értékesítése miatt, amelynek ügyében Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő tett feljelentést korábban – írja az...
Meghalt egy ember, akit elgázolt a HÉV Csillaghegy és Békásmegyer állomás között szerda este – közölte saját értesülése alapján az MTI.
75 éve, 1946. november 11-én alakult meg a Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE).
Tedd szebbé egy rászoruló újbudai gyermek karácsonyát!
A KSH 2020-as adatai szerint a múlt évben eladott lakóingatlanok esetében a budapesti II. kerületben található Vérhalom tér volt a legdrágább az egész országban, 2 millió forintos átlagos...
Minden évben november 12-én tisztelgünk a szociális munkát végző kollégák elhivatottsága előtt. Ebből az alkalomból, hagyományainkhoz híven átadtuk a Fischer Ágoston Óbudai Szociális Díjat, a...
Indul a budapesti közösségi költségvetés, és ismét 1 milliárd forintot fordít a Fővárosi Önkormányzat a budapestiek ötleteire.
A koronavírus járvány negyedik hullámában újra aggasztó fertőzési adatok érkeznek. Ezért a megelőzés és a lakosság védelme érdekében az I. és II. kerületi Önkormányzat (együttműködésben a Szent...
A klubtagok rendszeresen igénybe veszik az ősszel kihelyezett sporteszközöket.
Az Egészséges Budapest Program keretében a közelmúltban megkezdődött az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet teljes megújítása.
A Szent Margit Kórház 182 oktatást segítő felszerelést kapott, több mint 122 millió forint értékben - közölte az emberi erőforrások minisztere pénteken, amikor átadta az intézmény oktatótermét.
Fametszés miatt szombaton és vasárnap forgalomkorlátozás lesz a Bartók Béla út Szabadság híd felé vezető oldalán, emiatt mindkét nap 16 óráig módosul a 19-es, a 41-es, a 47-es, a 48-as, a 49-es, az...
Az 50 év körüli férfinak esélye sem volt a túlélésre.
Újra ötletelésre hívja a budapestieket a Fővárosi Önkormányzat.
A Budapest-bérletek mellé most 20 százalék kedvezménnyel lehet felnőtt belépőjegyet váltani a budapesti gyógyfürdőkbe. Az akció a 2021. november 3. és december 1. között érvényes Budapest-bérletekre...
A Széher út és környékének forgalmi problémái megoldása és enyhítése érdekében az önkormányzat vizsgálatot készítettet.

A címlapról

A mai fiatalok derűlátóbbak a szüleiknél, ugyanakkor hatékonyabb...
Gulyás Gergely azzal kezdte a csütörtöki Kormányinfót, hogy a...
Európa-szerte, így Magyarországon is 2006 óta csökken a dohányzók...
A taxis szervezetek szerint egy minimum 18 százalékos azonnali...
A turistajelzések ismerete életet menthet, de mindenképp hasznos...
A látogatási tilalomhoz köthető kivételekről az országos...

Könyvajánló

Megkönnyíti az együttműködést, ha ismerjük egymás viselkedési stílusát.
A változások a feje tetejére állíthatják az életünket, boldogulásunk ilyenkor azon múlik, mennyire vagyunk képesek a helyzetet elfogadni, és új tervet kidolgozni.
Miként tette naggyá az értelem és az erkölcsi szándék a Nyugatot?
Tánc-szín-játék címmel jelent meg Zs. Vincze Zsuzsa koreográfus, dramaturg, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes szakmai vezetőjének könyve, több évtizedes alkotói munkájának lenyomata.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Pénteki munkanap, 11:45, az Erste számlák nem elérhetőek Dzsordzsal.
Ha miattuk újabb lezárásokra kényszerül az ország, lesz irgum-burgum!
A külföldi tulajdonú élelmiszerláncok magyar vásárló retteghetnek mit hoz a nagy reform.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Idén is megszervezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.
A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége 2021-ben is meghirdeti az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat, ráadásul két kategóriában.
Az idén épp negyven éve átadott, a Mátyás-templommal szemben lévő egykori diplomataházat a nemzeti bankhoz kötődő alapítvány építi át.

hirdetés

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech