Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

Hatékonyabbá, átláthatóbbá és gazdaságosabbá tenné kulturális intézményeinek működését a Hegyvidéki Önkormányzat. Ennek megvalósítására előterjesztés is született, amelyről a képviselőtestület dönthet.

A Hegyvidéki Önkormányzat kötelező közművelődési feladatait jelenleg a MOM Kulturális Központ, valamint a Virányosi Közösségi Ház közművelődési intézmény látja el.

MOM Kulturális Központ, tevékenysége a 2010-ben nonprofit gazdasági társasággá történt átalakulása óta folyamatosan bővült.

2014-ben a főként konferenciák, művészeti programok, kiállítások, gyerekprogramok megrendezésére alkalmas Barabás Villát vette át, 2017-től pedig a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont és a Hegyvidéki Kulturális Szalon is az intézmény kezelésébe került.

A rekonstruált zugligeti lóvasút-végállomás őrzi a régi korok hangulatát, miközben modern, világos, letisztult belső terek és korszerű szolgáltatások jellemzik. Akárcsak az épület kialakításánál, a programokban és rendezvényekben is megfér egymás mellett a régi és az új, a nosztalgikus és a kortárs. A rendezvényközpontban működik a Helytörténeti Gyűjtemény, itt rendezi kiállításait és helytörténeti programjait. Ezen felül egyéb kulturális rendezvényeknek - kortárs színházi előadások, zenei programok, ismeretterjesztő előadások, vidám gyerekprogramok, fiataloknak szóló workshopok, körasztalos beszélgetések – ad helyet az épület. Közművelődési feladatokat a Lóvasút főként a jeles ünnepekhez, jeles napokhoz kapcsolódóan lát el.

A Hegyvidéki Kulturális Szalon alapvetően nem profitorientált intézmény, látogatói célcsoportja elsősorban kerületi lakosok, rendezvényei általában 100 fős létszám alattiak. Tevékenysége szempontjából kiemelten fontos a tudományos és kulturális értékközvetítés, a hagyományápolás, generációk közötti kapcsolatépítés, a közösségépítés, az önkéntesek bevonása az intézmény működésébe és a napjainkban egyre szükségesebb mentálhigiénés tevékenység. Több mint 30 klub, kör, civil szervezet, egyesület, alapítvány tevékenységének ad otthont. 2018 őszétől a Szalon a Törpe u. 2. szám alatti új épületben, modern és igényes környezetben végzi tevékenységét, a kulturális és közösségi élet újabb színtereként szolgálva a hegyvidéki polgárok szórakozási, időtöltési, kapcsolatépítési lehetőségeit.

Míg korábban elsősorban kerületi nyugdíjasok látogatták az intézményt, mára számos családoknak, gyerekeknek, fiataloknak is szóló program várja a látogatókat. A programok száma naponta átlagosan 15-18 esemény, éves szinten több mint 3000 rendezvény. Naponta átlagosan 5-600 látogató fordul meg az intézményben.

A Polgármesteri Hivatal a kulturális területen történt beruházásokat és szélesebb körű programkínálat kialakítását követően áttekintette a kerületben zajló kulturális tevékenységet, és megállapította, hogy a MOM Kulturális Központ és a Virányosi Közösségi Ház programjai között sok átfedés van. Az intézmény Virányosi úti épületében kevés az önállóan szervezett program, és az épület nem kellő kihasználtsággal működik. Ezért az önkormányzat a Virányosi Közösségi Házat a MOM Kulturális Központtal egységes irányítás alá tervezi vonni.

Az önkormányzat vezetése szerint e lépéssel javulni fog a kötelező önkormányzati közművelődési feladatok ellátásának hatékonysága. Az átszervezésnek köszönhetően kiküszöbölhető lesz a párhuzamos feladatok ellátása, és a szabadtéri nagyrendezvények esetén egyszerűsödni fog a kapcsolattartás, az együttműködés. A munkaerő-gazdálkodás is hatékonyabb lesz különösen a nyári és hétvégi rendezvények idején.

Az önkormányzat javaslata szerint tehát a Virányosi Közösségi Ház jogutód nélkül megszűnne, feladatait a MOM Kulturális Központ venné át.

A régóta kulturális tevékenységnek helyet adó Jókai Klub, valamint a Barkácsműhely a MOM Kulturális Központ irányítása alá kerül, annak telephelyeként működik tovább.

Forrás: hegyvidek.hu

Még több hír Budáról

A Részvételi költségvetés keretében a kerületi lakosok dönthettek arról, hogy milyen újabb fejlesztések jöhessenek létre Budafok-Tétényben. A projekt második körében is rendkívül aktív volt a...
Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) a 2021. évi költségvetésből biztosított pályázati keret felhasználására pályázatot hirdet az I. kerületben működő, illetve...
A II. kerületi egészségügy céljaira október 15-én a Duna Szimfonikus Zenekar ad jótékonysági koncertet.
Már az utolsó, negyedik kivitelezési ütemnél tart a Táncsics park kialakítása, amelynek jelenlegi állapotát ma dr. Kiss László polgármester is megtekintette.
Őszi Nagytakarítás 2021.
A Főkert előre tervezett balesetveszély mentesítést végez november-december folyamán a Böszörményi úton - tájékoztatták a Hegyvidéki Önkormányzatot.
Kids’ Kiosk International Nursery and Kindergarten, Apple Tree Kindergarten and Nursery, Plum Pudding International Kindergarten, A-Z International Centre for Children, Happy Kids International...
A budapesti XI. kerület lett a világ hetedik legmenőbb városrésze, ami a gasztronómiai felhozatalt illeti a Time Out brit magazin összeállítása szerint. Olyan városokat előztünk meg, mint Melbourne...
Fogyatékossággal élő gyerekek által is használható, úgynevezett befogadó játszóteret adtak át Budapest XXII. kerületében a Szerencsejáték Zrt. támogatásával szerdán.
A Budavári Önkormányzat hosszú ideje küzd a várfal egy részén (kb. 1,5 km hosszan) a várfalat rongáló fás szárú növények eltávolításával.
Október 9-én megkezdődik a kopóréteg terítése a Bimbó úton a Tüske utca és a Gábor Áron utca között.
Óbuda fája 2021 győztese a Harrer utcai, az iskola előtti gyönyörű ezüst hárs lett.
Augusztus végén kerültek fel az utolsó ecsetvonások arra az óriási tűzfalfestményre, amellyel a Brain Bar jövőfesztivál szervezői tisztelegnek a koronavírus elleni védőoltás kifejlesztésében...
Felavatták ünnepélyes keretek között a Mammut és a Széllkapu park közötti sétány Szabó Magdáról elnevezett utcanévtábláit, írja a II. kerület (Budapest) Facebook-oldala.
Az idősek életében a kor előrehaladtával előbb-utóbb elindul a mentális hanyatlás folyamata; a memóriaromlás, a dezorientáció pedig számtalan veszélybe sodorhatja őket.
A Budapest Közút Zrt. szakemberei kicserélik az útburkolatot
Az Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelet és a BRFK Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság által közösen működtetett vízi járőr szolgálat mai, idei utolsó munkanapján Óbuda-Békásmegyer...
Szőregi rózsavásár 2021. október 16-án a Klebelsberg Kultúrkúriában és a Marczibányi tér Művelődési Központban!

A címlapról

Már a harmadik klinikai tesztfázis előtt áll az a koronavírus elleni...
Özönlik az országba az import zöldség és gyümölcs, a magyar földek...
Szabályos parkolásra figyelmeztető táblákat helyeztek ki a Nefelejcs...
A vadon élő állatok által terjesztett fertőzések kimutatására és...
Még csak nem is lenne túlzottan drága, sőt, hosszú távon megtérülne.
A brit Time Out magazin 27 ezer városlakó és helyi szakértők...

Könyvajánló

Ságodi Hajni és nővére, Horváth Ria egyedülálló könyvekkel jelentek meg a piacon.
Bucsi Mariann első regénye az Ébredés, melynek az érkezését még június elején jelentette be a Maraton Kiadó.
Kritikusok szerint a Harry Potteren is túltesz a Tűz Szárnyak-sorozat
Vajon mire van szükség az új szokások kialakításához?

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Szerintem a minimálbér-emelés egy titkos fegyver. Olvasónk blogírása.
Az amerikai elnök döntése hamarosan Magyarországon is éreztetheti hatását.
A Fauda sikere után azt hiszem nem vagyok egyedül, aki egy újabb jó mozira számított Lior Raz főszereplésével.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Különleges lehetőséget kínál a Servitor Pro Multis Nonprofit Kft. a már meglévő és a most belépő ügyfelei számára.
Tizenöt civil ötletet valósít meg a főváros az egymilliárd forintos részvételi költségvetésből a szavazatoknak megfelelően – jelentették be a főváros vezetői keddi sajtótájékoztatójukon.
- Civilek és katonák példaértékű összetartása -

hirdetés

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech