Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

Nonprofit eseményedet te is ingyen feltöltheted!

Ingyenes feltöltéssel népszerűsítheted tevékenységedet.

Felavatták a népszerű olasz színész, Bud Spencer egész alakos bronzszobrát szombaton, a Corvin sétányon. Az eseményen több százan vettek részt, és jelen volt a tavaly elhunyt színész két lánya, Cristiana és Diamante Pedersoli is, akik köszönetet mondtak a magyar rajongóknak az esemény létrejöttéért. Kocsis Máté polgármester köszöntőjében hangsúlyozta: Bud Spencer nagyszerű ember volt, valódi példakép, aki sok millió különböző emberből valódi közösséget alkotott.

Különben dühbe jövünk, Kincs, ami nincs, Nincs kettő négy nélkül, a Piedone-filmek – generációk közös és kedvenc mozijai. Főszereplőjük, Bud Spencer már életében a filmtörténet egyik legendás, sokat emlegetett alakjává vált. Emlékét immár köztéri szobor is őrzi, a világon elsőként Józsefvárosban, a Corvin sétányon. Bud Spencer tavaly júniusi halála után Tasnádi Szandra szobrászművész megkereste a Józsefvárosi Önkormányzatot, hogy felajánlja a színész emléke előtt tisztelgő, egész alakos, 2,4 méter magas bronzszobrát. A városvezetés pedig a legenda emléke és követendő életútja előtt tisztelegve örömmel fogadta a kezdeményezést, és amellett, hogy otthont adott a szobornak, mintegy kilencmillió forinttal segítette felállítását. 

„A mai nap a köszöneté. Szeretnénk köszönetet mondani Carlo Pedersolinak, Bud Spencernek, vagy például Piedonénak, Charlie Firpónak, Wilbur Walsh-nak – kezdte beszédét Kocsis Máté polgármester, a színész ikonikus szerepeire utalva. – Szeretnénk köszönetet mondani azért, hogy sok millió különböző emberből valódi közösséget alkotott, a nevetés és a jókedv közösségét. És azért is, hogy nem elválasztotta az embereket egymástól, hanem összekötötte” – tette hozzá a polgármester. Majd azzal folytatta: Bud Spencer nagyon szerette a családját, a vallását és szeretett bennünket, magyarokat is. Ahogy mi, rajongók is nagyon szeretjük őt, halhatatlanná pedig az teszi, hogy filmjein keresztül személyét azok is ismerik majd, akik még meg sem születtek. 

Milliók példaképe

Kocsis Máté felhívta rá a figyelmet, hogy bár sokan nem ismerhették őt közelről, de tudjuk, hogy nagyszerű ember volt, valódi példakép: egy kiváló sportoló, színész, férj és apa. Józsefváros polgármestere köszönetet mondott a színész lányainak, amiért elutaztak Budapestre és megtisztelték a közönséget jelenlétükkel. Mint mondta, így átadhatják nekik azt az érzést, ami édesapjuk iránt bennünk, magyarokban van. Majd köszönetet mondott az alkotónak, Tasnádi Szandrának is, aki legjobb tudása szerint, szívvel készítette el a szobrot. Kitért a rajongókra is, hiszen – emlékeztetett rá –, Bud Spencer azt vallotta, hogy őt a közönsége tette naggyá. 

„A Józsefvárosi Önkormányzat nagyon büszke arra, hogy otthont adhat Bud Spencer emlékének, bízom benne, hogy aki elsétál emellett a szobor mellett, eszébe jut egy kedves emlék, egy jó szófordulat, és máris más színben látja a világot. Hiszen melyikünkkel ne fordult volna elő, hogy ha rosszkedvünk volt, megnéztünk egy Bud Spencer filmet, és másfél-két óra múlva mindennek más színe lett” – zárta szavait Kocsis Máté.

„Egy cél hozott össze minket most: Carlo Pedersoli, Bud Spencer emléke, akit mindnyájan nagyon szerettük” – mondta elérzékenyülve Kárpáti György, háromszoros olimpiai bajnok magyar vízilabdázó, a Nemzet Sportolója, aki elmesélte, hogy még vízilabdázóként ismerkedett meg Carlo Pedersolival, aki pályáját sikeres sportolóként – úszóként és vízilabdázóként – kezdte.

Kiemelte: ha Carlo Pedersoli a római olimpia után nem kap filmszerződést, akár még olimpiai bajnok is lehetett volna. Felidézte azt a szívélyes fogadtatást, amit akkor kapott, amikor két évvel ezelőtt ellátogatott egykori vízilabdázó társához római lakásába, és aki a tervek szerint viszonozta volna azt, de az élet közbeszólt. Zárásként elmondta: Carlo Pedersoli olyan ember volt, akit csak szeretni lehetett, és egymást szerették egész életükön keresztül.

Nagy és szenvedélyes volt

Cristiana Pedersoli beszédében megköszönte a meghívást és elmondta: óriási megtiszteltetés jelen lenniük ezen az eseményen, amelyet édesapjuknak szenteltek. Köszönetüket fejezte ki Kocsis Máté polgármesternek, a Józsefvárosi Önkormányzatnak és Tasnádi Szandra szobrásznak, hogy lehetővé tették az emlékműavatás létrejöttét.

Mint fogalmazott, az alkotás nagyszerűen mutatja be édesapjukat, aki az életben is nagy volt: karizmatikus, nagyon szenvedélyes, és nagy szívével sokakat megérintett. „Biztos vagyok benne, hogy ma ő is velünk van, és figyel bennünket az angyalok közül” – mondta.

A színész másik lánya, Diamante Pedersoli hozzáfűzte: nagy élmény, és egyben megtiszteltetés számukra ennek a szobornak a felavatása. „Ma minden eddiginél jobban értjük azt, hogy milyen helyet foglalt el az emberek szívében, és, hogy milyen fontosak voltatok a számára” – hangoztatta.

A köszöntők után az emlékművet a Pedersoli család tagjai, Tasnádi Szandra, a szobor alkotója, Kárpáti György, a Nemzet Sportolója és Kocsis Máté polgármester leplezte le.

Az ábrázolt, vállán nyereggel közelítő alak Az ördög jobb és bal keze 2. című film nyitójelentét idézi meg. Az ünnepség után pedig a Spencer Hill Magic Band elevenítette fel a Bud Spencer – és Terence Hill – filmek hangulatát.

 

Bud Spencer

Az olasz színész – eredeti nevén Carlo Pedersoli – Nápolyban született 1929. október 31-én. Jó tanuló volt, nyolcévesen kezdett úszni, és 1948-ban, 19 évesen mellúszásban, 1950-ben pedig a 100 méteres gyorsúszásban lett felnőtt olasz bajnok. Ugyanabban az évben az olasz vízilabda válogatottal negyedik lett az Európa-bajnokságon, az 1952-es helsinki olimpián pedig, ahol a magyarok nyertek, az olaszok bronzérmet szereztek. Az 1956-os, melbourne-i játékok után már nem indult több világversenyen. Ezután indult filmes karrierje, eleinte statisztaszerepekkel.

Bud Spencer (j) és Terence Hill a Kincs, ami nincs című filmben

1967-ben igent mondott egy filmvígjáték főszerepére (Isten megbocsát, én nem). Ebben a spagetti westernben már Bud Spencerként szerepelt, oldalán Terence Hill-lel, akivel 18 filmben szerepeltek együtt és a filmtörténelem legendás párosai közé kerültek. Szólókarrierje is sikeres volt: Steno rendezésében készültek a Piedone-filmek, de komolyabb témájú alkotásokban is megállta helyét: Sötét Torino (1972), A zsoldoskatona (1976). A kilencvenes évek közepétől már nem vállalt szerepet „pofozós” filmekben, inkább tévésorozatok magánnyomozójaként láthattuk (Extralarge, Professzor Clementi). Bud Spencer 2016. június 27-én halt meg 86 évesen.

 

Forrás: jozsefvaros.hu

Ossza meg az információt!

Hozzászólás

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

Még több hír a Belvárosból

Várhatóan áprilisban megnyílik az ország első egyszülős központja Budapesten. Az állami segítséggel létrehozott civil intézményben a kávézó és játszóház mellett segítő szakemberek várják majd az egyedülálló szülőket, akik akár mobil irodaként is használhatják a közösségi teret.
Tavasszal 200 új fával, általuk pedig tisztább levegővel és harmóniát, nyugalmat árasztó látvánnyal gazdagodnak majd kerületünk utcái. A Józsefvárosi Önkormányzat képviselő-testülete legutóbbi ülésén határozott arról, hogy közel 20 millió forintot fordít erre a célra.
Józsefváros önkormányzata és a VIII. kerületi Rendőrkapitányság összefogásának köszönhetően megnyílt a kerület negyedik körzeti megbízotti (KMB) irodája a Százados negyedben.
Idén is összemérhették ügyességüket és gyorsaságukat a kerületi gyerekek a józsefvárosi Vajda-kupa óvodás sorversenyen a Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskolában. A vidám sporteseményen öt óvoda indult hat csapattal. Az érmeket és a győztesnek járó kupát Sántha Péterné alpolgármester adta át a gyerekeknek.
Semmelweis Ignácra emlékeztek születésének 200 évfordulója alkalmából a Szent Rókus Kórházban. Az ünnepségen – amelyen kitüntetést és emlékérmet osztottak ki, valamint vándorzászlót is adományoztak – megkoszorúzták a kórház előtt álló Semmelweis szobrot. Józsefváros képviseletében Sára Botond alpolgármester is lerótta tiszteletét. A kórház dolgozói körében megtartott ünnepségen mások mellett részt vett Szűcs Lajos, Pest megye miniszteri biztosa és Ónodi-Szűcs Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára.
Szembetegségek korai diagnosztizálását lehetővé tévő berendezéssel gyarapodott a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat (TESZ). A március 6-ai ünnepélyes átadáson elhangzott, hogy az önkormányzat tavaly megkezdett egészségügyi programján belül – a háziorvosi rendelők teljes körű felújításán kívül – minden eddigi léptéket meghaladó, korszerű orvosi műszer beszerzésére és a szakrendelő átfogó rekonstrukciójára is sor kerül. Ez utóbbi folyamat egyik látványos részeredménye, hogy ma már a TESZ épületének minden emeletén kulturált, esztétikusan felújított mosdók állnak a betegek rendelkezésére.
A palotaperben megszületett jogerős, elmarasztaló ítélet kapcsán Terézváros önkormányzata közleményt adott ki.
A Városház utca és környéke rekonstrukciója II. ütemének befejező, tavaszi munkálatai megkezdődnek.
Józsefváros képviselő-testülete úgy döntött, hogy beszerez egy EKG-defibrillátort és azt térítésmentesen az Országos Mentőszolgálatnak (OMSZ) ajánlotta fel. Az életmentő készüléket kedden délután adta át Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere az OMSZ főigazgatójának a Józsefvárosi Mentőállomáson.
Józsefvárosba látogatott a Nemzeti Tehetség Roadshow: a kerületi általános iskolás gyermekeknek tartott február 27-ei esemény vendége Baji Balázs, világbajnoki bronzérmes atléta volt. Emellett a szervezők játékos és interaktív standokkal készültek, valamint helyi tehetséges fiatalok is felléptek produkcióikkal. Kocsis Máté polgármester köszöntőjében azt mondta a gyerekeknek: higgyenek abban, hogy mindannyian tehetségesek valamiben.
Generációk gyermekkorát bearanyozó történetek szereplői elevenedtek meg február 27-én, a Terézvárosi Gondozó Szolgálat remek hangulatban telt farsangi délutánján. Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere is kivette részét a mókázásból, jelmezbe öltözve egy kosár csokis fánkkal érkezett a télűző mulatságra.
Idén februártól már kerületünkben is megkezdte működését a látássérültek közösségi klubja az Eötvös10-ben.
A tavalyi évben csökkent a bűncselekmények száma és javult a nyomozás eredményessége a 2016 évi adatokhoz képest – számolt be a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) előző évi munkájáról Bucsek Gábor vezérőrnagy, Budapest rendőrfőkapitánya szerdán, a Fővárosi Közgyűlésen. Tarlós István főpolgármester és Kocsis Máté önkormányzati és rendészeti tanácsnok köszönetét fejezte ki a rendőrök munkájáért. Józsefváros polgármestere kiemelte: Budapest egyre biztonságosabb, amit az is alátámaszt, hogy 2010 óta felére csökkent a bűncselekmények száma.
Meglehetősen mostoha sorsuk van a középületeinket díszítő szobrászati alkotásoknak: mindennap látjuk őket, a városkép megszokott elemei ők, ám kevesen veszik a fáradtságot, hogy alaposabban tanulmányozzák ezeket a műveket. Ezen írás témája is két ilyen szobor, amelyek már több, mint száz éve néznek le a magasból Józsefváros régi főutcájának forgatagára.
Szakmai napot tartottak a terézvárosi óvodapedagógusok. A február 12-én a Játékvár Óvodában megrendezett egész napos eseményen olyan fontos kérdések és jelenségek kerültek napirendre, amelyekkel munkájuk során nap, mint nap találkoznak az intézmények dolgozói.
A kormányzat közigazgatás-fejlesztési terveinek megfelelően már 270 kormányablakban intézhetik ügyeiket az emberek, 29 városban - közölte a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára kedden a budapesti Nyugati pályaudvaron, ahol új kormányablakot adtak át.
Érvénytelenül zárult a belső-erzsébetvárosi vendéglátóhelyek nyitva tartásáról szóló helyi népszavazás - tájékoztatta a VII. kerületi önkormányzat vasárnap az MTI-t.
Perbeszédekkel és az utolsó szó jogán tett nyilatkozatokkal vette kezdetét a palotaper másodfokú eljárása február 7-én, majd folytatódott február 9-én a Fővárosi Ítélőtábla Máziné dr. Szepesi Erzsébet vezette tanácsa előtt.

hirdetés

Ön is hirdetne?

Budapesti állások

Általános karbantartó
( / Állás)

noimage
2018.03.23

Műszaki adminisztrátor
( / Állás)

Műszaki adminisztrátor
2018.03.23

Targoncavezető- Dunaharaszti
( / Állás)

Targoncavezető- Dunaharaszti
2018.03.22

Targoncavezető - Alsónémedi
( / Állás)

Targoncavezető - Alsónémedi
2018.03.22

Targoncavezető/Operátor - Esztergom
( / Állás)

Targoncavezető/Operátor - Esztergom
2018.03.21

Barber fodrász
( / Állás)

Barber fodrász
2018.03.15

Betanított munkás - Mosoda
( / Állás)

noimage
2018.03.14

Operátorokat keresünk
( / Állás)

Operátorokat keresünk
2018.03.09

Fehér mosogatás
( / Állás)

Fehér mosogatás
2018.02.27

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

hirdetés

Ön is hirdetne?

 


Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó