Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

Nonprofit eseményedet te is ingyen feltöltheted!

Ingyenes feltöltéssel népszerűsítheted tevékenységedet.

Szakmai napot tartottak a terézvárosi óvodapedagógusok. A február 12-én a Játékvár Óvodában megrendezett egész napos eseményen olyan fontos kérdések és jelenségek kerültek napirendre, amelyekkel munkájuk során nap, mint nap találkoznak az intézmények dolgozói.

Házigazdaként Horváth Zoltánné, a Játékvár Óvoda vezetője elmondta, annak idején, amikor a szakmai nap ötlete felmerült arra gondoltak, hogy egy ilyen rendezvény nemcsak arra jó, hogy kötetlenül beszélgetve jobban megismerjék egymást, de arra is remek alkalmat kínál, hogy megosszák egymással tapasztalataikat, ötleteiket. Mint fogalmazott: ha két pedagógus összetalálkozik a hétköznapinak induló csevegés szinte mindig szakmai kérdéseket feszegető diskurzussá változik.

Horváth Zoltánné szerint szükség van a szakmai eszmecserékre

Ezért döntöttek úgy, hogy az összejövetelen a kötetlen beszélgetésen túl felkészült szakemberek bevonásával olyan előadásokat tartanak, amelyek mindenki számára érdekesek és hasznosak, a munkavégzés során segítséget nyújtanak.

Farkasné Egyed Zsuzsa, a Patrona Hungarie Óvoda vezetője rövid köszöntőjében úgy fogalmazott: a találkozó résztvevői történelmi pillanat részei, ugyanis húsz esztendővel ezelőtt fordult elő utoljára, hogy a kerület összes intézményének munkatársai egy szakmai napon összegyűltek. Az óvodavezetők közelmúltban megalakult munkaközössége fontosnak tartotta, hogy ezt a feledésbe merült több évtizedes hagyományt felelevenítsék. Hangsúlyozta: ez a rendezvény egyben az első lépés azon az úton is, hogy az óvodák pedagógusai rendszeresen látgatják egymást, hogy egy-egy foglalkozásra meghívják kollégáikat és bemutatják szakmai munkájukat – fűzte hozzá. Mint mondta, Terézváros óvodái sok szempontból kivételes helyzetet élveznek, az önkormányzat óvoda felújítási programjának és gyermekközpontú szemléletének köszönhetően a pedagógusok rendezett környezetben, jól felszerelt intézményekben dolgozhatnak. Túlzás nélkül kijelenthető: hogy Terézvárosnak egységes, fantasztikus óvodai csoportokból álló hálózata van, amelyek jó alapot, megfelelő útravalót adnak a gyermekeknek az iskolába történő továbblépéshez.

A délelőtti programban elsőként Virágné Nagy Éva közoktatási szakértő és mester pedagógus az Árulkodástól a bántalmazásig címmel tartott előadást. Hangsúlyozta, bűnmegelőzési programok sokasága hívja fel a gyermekekre leselkedő veszélyekre a figyelmet, a megfélemlítés, a zaklatás, az erőszak a legkülönbözőbb módon és formában jelenik meg mindennapjainkban. A veszélyforrások közül kiemelte az internet világát, ami szerinte a hatékony szabályozás híján leginkább arra hasonlít, mintha a nagyvárosokban KRESZ nélkül közlekednénk.

Virágné Nagy Éva arra hívta fel a figyelmet, nem feltétlenül árulkodás az, amit annak gondolunk

A szakértő részletesen elemezte az áldozattá és a bántalmazóvá válás folyamatát, megelőzésében, felismerésében, kezelésében hangsúlyozva a család, a pedagógusok és a szakemberek szerepét.

Első hallásra meglepőnek hangzik, de a bántalmazás tényének napvilágra kerülését nagymértékben segíti, ha kicsi korától kezdve környezete a gyermek – sajnos gyakran árulkodásnak minősített – valójában a tanult szabályok megsértésére vonatkozó jelzéseit értőn, nyitottan fogadja. Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy ha a gyermeket megbüntetik, árulkodónak bélyegzik, amikor társai vagy a környezetében élők normasértésére hívja fel a figyelmet, a későbbiekben akkor sem kér segítséget a felnőttektől, amikor súlyosan bántalmazzák. Ez pedig tragédiákhoz vezethet.

Szabóné Bánfalvi Katalin mediátor, a Terézvárosi Gyermekjóléti Szolgálat szakmai vezetője lebilincselő stílusú előadásában a konfliktuskezelés műhelytitkait osztotta meg a jelenlévőkkel.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem mediációs csoportjának szakvezetője részletesen ismertette a konfliktusok kibontakozásának folyamatát, a jelenlévőket bevonva szerepjátékokkal világított rá, hogy különböző helyzetekben, személyiségünkből, tapasztalatainkból, a tanult mintákból adódóan hogyan reagálunk.

Szabóné Bánfalvi Katalin arról beszélt, a konfliktus megoldására,  nem a másik legyőzésére érdemes összpontosítani

Mivel a konfliktusok során javarészt nem tudatosan ugyan, de különféle játszmákat folytatunk, ezért nem meglepő, hogy az ilyen helyzetekben mindenki számára a legjobb megoldás a játékelméletben nyertes-nyertes stratégiának nevezett módszertől várható.

Soha ne legyen rá szükség! – de fontos tudásként Pápai Tibor, a Honvédkórház sürgősségi osztályának vezetője az újraélesztés technikáit mutatta be és adta át az olykor életmentő elsősegélynyújtás alapismereteit-

Barkóczi Marianna, a Fasori Kicsinyek Óvoda vezetője előadásában az óvodából az iskolába lépés zavartalanságát biztosító pedagógia feladatokat, szakmai fogásokat foglalta össze. Hangsúlyozta ez a váltás kardinális kérdés nemcsak a gyermekek, de az egész család részére. Az óvoda, az iskola és a család hármas egységének, harmonikus együttműködésének meghatározó szerepe van abban, hogy ez a folyamat zökkenőmentesen menjen végbe.

Délután a jelenlévők aktív részvételével a tornateremben a mozgásfejlesztés lehetőségeit, célirányos gyakorlatait vették számba.

 

Forrás: terezvaros.hu

 

Ossza meg az információt!

Hozzászólás

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

Még több hír a Belvárosból

Várhatóan áprilisban megnyílik az ország első egyszülős központja Budapesten. Az állami segítséggel létrehozott civil intézményben a kávézó és játszóház mellett segítő szakemberek várják majd az egyedülálló szülőket, akik akár mobil irodaként is használhatják a közösségi teret.
Tavasszal 200 új fával, általuk pedig tisztább levegővel és harmóniát, nyugalmat árasztó látvánnyal gazdagodnak majd kerületünk utcái. A Józsefvárosi Önkormányzat képviselő-testülete legutóbbi ülésén határozott arról, hogy közel 20 millió forintot fordít erre a célra.
Józsefváros önkormányzata és a VIII. kerületi Rendőrkapitányság összefogásának köszönhetően megnyílt a kerület negyedik körzeti megbízotti (KMB) irodája a Százados negyedben.
Idén is összemérhették ügyességüket és gyorsaságukat a kerületi gyerekek a józsefvárosi Vajda-kupa óvodás sorversenyen a Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskolában. A vidám sporteseményen öt óvoda indult hat csapattal. Az érmeket és a győztesnek járó kupát Sántha Péterné alpolgármester adta át a gyerekeknek.
Semmelweis Ignácra emlékeztek születésének 200 évfordulója alkalmából a Szent Rókus Kórházban. Az ünnepségen – amelyen kitüntetést és emlékérmet osztottak ki, valamint vándorzászlót is adományoztak – megkoszorúzták a kórház előtt álló Semmelweis szobrot. Józsefváros képviseletében Sára Botond alpolgármester is lerótta tiszteletét. A kórház dolgozói körében megtartott ünnepségen mások mellett részt vett Szűcs Lajos, Pest megye miniszteri biztosa és Ónodi-Szűcs Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára.
Szembetegségek korai diagnosztizálását lehetővé tévő berendezéssel gyarapodott a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat (TESZ). A március 6-ai ünnepélyes átadáson elhangzott, hogy az önkormányzat tavaly megkezdett egészségügyi programján belül – a háziorvosi rendelők teljes körű felújításán kívül – minden eddigi léptéket meghaladó, korszerű orvosi műszer beszerzésére és a szakrendelő átfogó rekonstrukciójára is sor kerül. Ez utóbbi folyamat egyik látványos részeredménye, hogy ma már a TESZ épületének minden emeletén kulturált, esztétikusan felújított mosdók állnak a betegek rendelkezésére.
A palotaperben megszületett jogerős, elmarasztaló ítélet kapcsán Terézváros önkormányzata közleményt adott ki.
A Városház utca és környéke rekonstrukciója II. ütemének befejező, tavaszi munkálatai megkezdődnek.
Józsefváros képviselő-testülete úgy döntött, hogy beszerez egy EKG-defibrillátort és azt térítésmentesen az Országos Mentőszolgálatnak (OMSZ) ajánlotta fel. Az életmentő készüléket kedden délután adta át Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere az OMSZ főigazgatójának a Józsefvárosi Mentőállomáson.
Józsefvárosba látogatott a Nemzeti Tehetség Roadshow: a kerületi általános iskolás gyermekeknek tartott február 27-ei esemény vendége Baji Balázs, világbajnoki bronzérmes atléta volt. Emellett a szervezők játékos és interaktív standokkal készültek, valamint helyi tehetséges fiatalok is felléptek produkcióikkal. Kocsis Máté polgármester köszöntőjében azt mondta a gyerekeknek: higgyenek abban, hogy mindannyian tehetségesek valamiben.
Generációk gyermekkorát bearanyozó történetek szereplői elevenedtek meg február 27-én, a Terézvárosi Gondozó Szolgálat remek hangulatban telt farsangi délutánján. Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere is kivette részét a mókázásból, jelmezbe öltözve egy kosár csokis fánkkal érkezett a télűző mulatságra.
Idén februártól már kerületünkben is megkezdte működését a látássérültek közösségi klubja az Eötvös10-ben.
A tavalyi évben csökkent a bűncselekmények száma és javult a nyomozás eredményessége a 2016 évi adatokhoz képest – számolt be a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) előző évi munkájáról Bucsek Gábor vezérőrnagy, Budapest rendőrfőkapitánya szerdán, a Fővárosi Közgyűlésen. Tarlós István főpolgármester és Kocsis Máté önkormányzati és rendészeti tanácsnok köszönetét fejezte ki a rendőrök munkájáért. Józsefváros polgármestere kiemelte: Budapest egyre biztonságosabb, amit az is alátámaszt, hogy 2010 óta felére csökkent a bűncselekmények száma.
Meglehetősen mostoha sorsuk van a középületeinket díszítő szobrászati alkotásoknak: mindennap látjuk őket, a városkép megszokott elemei ők, ám kevesen veszik a fáradtságot, hogy alaposabban tanulmányozzák ezeket a műveket. Ezen írás témája is két ilyen szobor, amelyek már több, mint száz éve néznek le a magasból Józsefváros régi főutcájának forgatagára.
Szakmai napot tartottak a terézvárosi óvodapedagógusok. A február 12-én a Játékvár Óvodában megrendezett egész napos eseményen olyan fontos kérdések és jelenségek kerültek napirendre, amelyekkel munkájuk során nap, mint nap találkoznak az intézmények dolgozói.
A kormányzat közigazgatás-fejlesztési terveinek megfelelően már 270 kormányablakban intézhetik ügyeiket az emberek, 29 városban - közölte a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára kedden a budapesti Nyugati pályaudvaron, ahol új kormányablakot adtak át.
Érvénytelenül zárult a belső-erzsébetvárosi vendéglátóhelyek nyitva tartásáról szóló helyi népszavazás - tájékoztatta a VII. kerületi önkormányzat vasárnap az MTI-t.
Perbeszédekkel és az utolsó szó jogán tett nyilatkozatokkal vette kezdetét a palotaper másodfokú eljárása február 7-én, majd folytatódott február 9-én a Fővárosi Ítélőtábla Máziné dr. Szepesi Erzsébet vezette tanácsa előtt.

hirdetés

Ön is hirdetne?

Budapesti állások

Általános karbantartó
( / Állás)

noimage
2018.03.23

Műszaki adminisztrátor
( / Állás)

Műszaki adminisztrátor
2018.03.23

Targoncavezető- Dunaharaszti
( / Állás)

Targoncavezető- Dunaharaszti
2018.03.22

Targoncavezető - Alsónémedi
( / Állás)

Targoncavezető - Alsónémedi
2018.03.22

Targoncavezető/Operátor - Esztergom
( / Állás)

Targoncavezető/Operátor - Esztergom
2018.03.21

Barber fodrász
( / Állás)

Barber fodrász
2018.03.15

Betanított munkás - Mosoda
( / Állás)

noimage
2018.03.14

Operátorokat keresünk
( / Állás)

Operátorokat keresünk
2018.03.09

Fehér mosogatás
( / Állás)

Fehér mosogatás
2018.02.27

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

hirdetés

Ön is hirdetne?

 


Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó