Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

Tovább bővült Terézváros egykori MSZP-s alpolgármesterének bűnlajstroma – ez derült ki a Fővárosi Törvényszéken zajló perújítás első tárgyalásán.

Perújítást rendelt el a Fővárosi Ítélőtábla több hatodik kerületi ingatlan évekkel ezelőtti jogszerűtlen eladása, azaz hűtlen kezelés bűntette miatt az egykori MSZP-s alpolgármester, Fürst György ellen. A tárgyalássorozat január 30-án kezdődött meg a Fővárosi Törvényszék dr. Fehér Szabolcs vezette tanácsa előtt.

A tárgyaláson Fürst György nem jelent meg. Védőügyvédje, dr. Fülöp Tamás közölte, hogy védence a tárgyaláson való jelenlét jogáról lemond, így a bíróság megállapította, hogy az eljárás Fürst távollétében zajlik majd.

A bírói tanács elnöke, dr. Fehér Szabolcs először a perújítással érintett ítéletet ismertette. Mint ismeretes, a Fővárosi Törvényszék 2017. január 24-én kihirdetett és 2018. február 28-án jogerőssé vált ítéletében bűnösnek mondta ki Fürst György másodrendű terheltet társtettesként elkövetett hűtlen kezelés bűntettében, amiért két év végrehajtásában öt év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte. Emellett Fürstnek és társainak egyetemlegesen 123 millió forintot és annak kamatait kellett volna megfizetni az ügyben sértettként szereplő hatodik kerületi önkormányzatnak. (Erre mind a mai napig nem került sor.)

A jogerős határozatban foglalt tényállás szerint Fürst György 2004-ben a hatodik kerületi önkormányzat vagyongazdálkodásáért felelős alpolgármestere volt. E tisztségében tett előterjesztést az akkori MSZP–SZDSZ többségű képviselő-testületnek az Andrássy út 3. és 47. szám alatti ingatlan eladásáról. Mindezt úgy tette, hogy a versenyeztetésre vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket és az önkormányzat vagyongazdálkodási rendeletét is megsértette. Az általa vevőként megjelölt gazdasági társaságokon kívül minden más lehetséges pályázót szándékosan mellőzött azért, hogy biztosan az általa előnyhöz juttatott vevő szerezhesse meg a frekventált helyen lévő, így nagy értékű ingatlanokat. Ezzel a hatodik kerületi önkormányzatnak több százmillió forintos vagyoni hátrányt okozott.

Ilyen előzmények és a jogerős ítélet megszületése után a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség perújítási indítványt terjesztett elő Fürst György terhére. A főügyészség indoklásában arra is hivatkozott, hogy a Fővárosi Főügyészségen jelenleg is folyik egy büntetőeljárás Fürst Györggyel szemben.

A perújítási indítvány lényege szerint a most rögzített újabb cselekmények (további ingatlaneladások) nem képezték az alapeljárás tárgyát, így bizonyítottság esetén különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének a megállapítására lehetnek alkalmasak. Az eddig az eljárásban nem szereplő, de ugyancsak jogszerűtlenül eladott önkormányzati ingatlanok a következők: Jókai utca 10., Andrássy út 35., Munkácsy Mihály utca–Podmaniczky utca tömb, Andrássy út 21., Liszt Ferenc tér 7., Anker köz 1–3., Andrássy út 45., valamint Oktogon tér 4. szám alatti épület.

Ezen ingatlanok eladása tekintetében Fürst György 2003. május 22. és 2006. március 30. közötti időszakban tett előterjesztést a helyi képviselő-testület előtt. Az így okozott vagyoni hátrány, illetve a veszélyeztetett érték összesen legalább 1 milliárd 658 millió 194 ezer 845 forint.

A cselekmény elkövetését az ingatlanok elidegenítésével kapcsolatos okiratok, igazságügyi ingatlanforgalmi szakértői vélemények, tanúvallomások, hitelintézeti adatok, ingatlan-nyilvántartási adatok, cégadatok bizonyítják. Az előbbiekben felsorolt tényállási pontok az alapügyben nem képezték a vád tárgyát. Ugyanakkor az ezekkel kapcsolatos bizonyítékok az alapügyben vád tárgyává tett bűncselekményt érintik, tehát új bizonyítéknak minősülnek.

A Fővárosi Ítélőtábla perújítást elrendelő határozata szerint a bíróság jogerős ítéletével elbírált cselekmény esetén perújításnak van helye, ha olyan új bizonyítékot hoznak fel, amely valószínűvé teszi, hogy a terhelt bűnösségét meg kell állapítani, vagy lényegesen súlyosabb büntetést kell kiszabni.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség perújítási indítványában szereplő pontok újak, így a hozzájuk tartozó bizonyítékok is újnak minősülnek, amelyek korábban az alapügyben fel sem merülhettek, ennél fogva megalapozták a perújítási eljárás lefolytatását. A fenti körülmények miatt jelentős eltérés lehet a korábban megállapított vagyon elleni bűncselekmény értékhatár szerinti minősítése és az új bizonyítékokkal érintett részcselekmények minősítése között, ez pedig súlyosabb törvényi minősítést vonhat maga után. A minősítés szerinti cselekmény büntetési tétele 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztés.

Ez indokolta tehát, hogy a Fővárosi Ítélőtábla Fürst György vonatkozásában a Fővárosi Törvényszék, illetve a Fővárosi Ítélőtábla mint másodfokú bíróság ítélete tekintetében a perújítást elrendelte.

Az első tárgyalás végén a vádlott védője, dr. Fülöp Tamás szóban ismertette az általa korábban írásban benyújtott észrevételt. Ebben arra hívta fel a figyelmet, hogy vélekedése szerint a jelenleg hatályban lévő büntetőeljárási törvény anomáliái nem teszik lehetővé, hogy a perújítás tárgyalásra alkalmas legyen. Ugyanakkor meglátása szerint a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség nem tudott érdemi, új bizonyítékokat felmutatni, és ez is a perújítás elrendelése ellen szól. A védő említést tett arról is, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányságon jelenleg is folyamatban van egy büntetőeljárás a Jókai utca 10. értékesítésének tárgyában több volt képviselővel és volt önkormányzati tisztviselővel szemben. Abban az eljárásban a védencével szembeni eljárást elkülönítették, és ezt követően kerülhetett sor arra, hogy a Jókai utca 10. alatti ingatlan is a perújítás tárgyát képezte. Mindezekre tekintettel dr. Fülöp Tamás a perújítás felfüggesztését kérte.

Dr. Gila Pál, az ügyben sértettként szereplő terézvárosi önkormányzat jogi képviselője a tárgyalás végén bejelentette, hogy (a korábbi ügyekhez hasonlóan) a perújításban foglalt, új tételekre is van polgári jogi igénye az önkormányzatnak, amelyet szóban és írásban is előterjesztett.

A tárgyalás február 13-án folytatódik.

Forrás: terezvaros.hu

Ossza meg az információt!

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

Még több hír a Belvárosból

Hugonnai Vilma példamutató életművét, a nők egyenjogúságáért folytatott munkáját ünnepelve avattuk fel a teret.
Online kiállításmegnyitó - pénteken, szeptember 11-én délután ötkor - és később, ha nem lesz tömeg, személyesen is elmehettek megnézni a képeket.
A Józsefvárosi Önkormányzat minden évben kitüntetésben részesíti a kiemelkedő érdemeket szerzett személyeket, szakmai közösségeket.
A rendőrök egy életveszélyt okozó testi sértés ügyében nyomoztak, miközben felmerült, hogy az ügy egyik érintettje a jövedelmét fiatal lányok futtatásából szerzi. Így prostitúció elősegítésének...
A Nyugati téri buszpályaudvaron adtak át egy új ivókutat, most már ott is fel lehet frissülni.
Gyűlés miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz 2020. augusztus 3-a és augusztus 7-e között Budapest V. kerületében.
​A nyári hőség idején a Fővárosi Önkormányzat a Főkerttel közösen több úgynevezett Hűsítő-szigetet tart fenn Budapest forgalmasabb pontjainál. A Hűsítő Budapest elnevezésű akció keretében Dorosz...
Az újság pdf-ben a kattintás után elérhető.
Két testületi ülést is tartottak a képviselők június 25-én. Az elsőn az elmúlt év gazdálkodásának eredményeit elemezték, majd elfogadták a 2019-es zárszámadást. A második ülésen olyan fontos témák...
Új kerékpársávok, illetve buszok és biciklik által közösen használható forgalmi sávok kialakítása kezdődik el hétfőn a VIII. kerületi Baross utcában - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK)...
A szokásos öt hét helyett idén két hétig tartanak zárva az óvodák a kerületben
Erzsébetváros utcáit járva saját magunk is tapasztaljuk, valamint számos lakó is jelezte, hogy újra megnyitottak a vendéglátóhelyek teraszai. Éppen ezért, ma délelőtt a kerület vezetése összehívta...
A jövő héttől változik a korábban közzétett óvodai és bölcsődei ügyelet.
2020. március 14. óta kizárólag „sürgős szükség” esetén, azonnali ellátást igénylő beavatkozásokat végezhettünk.
A koronavírus okozta kijárási korlátozás kihirdetése óta az önkormányzat, ahogyan csak tudja, segíti a karanténba kényszerült lakosságot. Ebben óriási szerepet vállalnak magukra azok a lelkes és...
Szerencsére nem az egész Intercontinental szállodát kellett vesztegzár alá helyezni.
Maszkokat és kesztyűket kaptak a terézvárosi segítők a napokban a magyar kínai közösségtől, melynek tagjai közel 4 millió forint értékben küldtek a kerületbe védőeszközöket.
Tájékoztató a Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerületi Önkormányzat Egyesített Bölcsődékbe történő beiratkozásra vonatkozóan.

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Budapesti önkormányzati újságok

 • 1. kerületi újság: Várnegyed újság

  Várnegyed újság

  A Várnegyed az I. kerület Budavári  Önkormányzat hivatalos lapja. >>>
 • Budai Polgár, a II. kerület ingyenes terjesztésű önkormányzati újságja

  Budai Polgár

  A Budai Polgár a II. Kerületi Önkormányzat lapja, kiadja a Budai Polgár Nonprofit Kft. >>>
 • Óbuda újság, a III. kerület ingyenes terjesztésű önkormányzati újságja

  Óbuda újság

  Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának lapja. >>>
 • Újpesti Napló, a IV. kerületi Önkormányzat ingyenes terjesztésű hetilapja

  Újpesti Napló

  Budapest IV. kerület önkormányzatának lapja. >>>
 • Mai Belváros, V. kerületi ingyenes terjesztésű újság

  Mai Belváros

  Mai Belváros - az 5. kerület újságja. >>>
 • images/stories/2020_01/06-kerulet-terezvaros-ujsag-pdf-hirdetes.jpg

  Terézváros Magazin

  A Terézváros magazin a VI. kerületi önkormányzat kiadásában havonta kétszer jelenik meg 25 500 példányban 28 oldalon, és a Magyar >>>
 • Erzsébetváros újság, VII. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Erzsébetváros újság

  Az Erzsébetváros újság Budapest Főváros VII. Kerület Erzsébetváros Önkormányzat havonta megjelenő ingyenes lapja. >>>
 • Józsefváros újság, VIII. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Józsefváros újság

  A Józsefváros újság Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat lapja, hiteles információkat közöl az önkormányzatról és a kerületi intézményekről. Megjelenik >>>
 • Ferencváros újság hirdetésfelvétel, médiaajánlat

  Ferencváros újság

  A Ferencváros újság a IX. kerületi önkormányzat ingyenes terjesztésű lapja. >>>
 • Kőbányai Hírek újság, X. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Kőbányai Hírek

  A Kőbányai Hírek Budapest Főváros X. kerület Kőbánya Önkormányzatának lapja, hiteles információkat közöl az önkormányzatról és a kerületi intézményekről. Megjelenik >>>
 • Újbuda újság, XI. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Újbuda újság

  Az Újbuda újság a XI. kerület Újbuda Önkormányzatának lapja, hiteles információkat közöl az önkormányzatról és a kerületi intézményekről. Megjelenik kéthetente >>>
 • Hegyvidék újság, XII. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Hegyvidék újság

  Kiadja: Budapest XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat megbízásából a Hegyvidék Lapkiadó. >>>
 • Hírnök újság, XIII. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Kerületi Hírnök

  A Hírnök a XIII. kerületi önkormányzat ingyenes lapja. >>>
 • Zuglói Lapok újság, XIV. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Zuglói Lapok

  A Zuglói Lapok a XIV. kerületi önkormányzat ingyenes lapja. >>>
 • Életképek újság, XV. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Életképek újság

  Rákospalota, Pestújhely, Újpalota újságja. Kiadja az XV. Média Kommunikációs és Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. >>>
 • XVII. kerületi Hírhozó újság, 17. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Hírhozó újság

  Kiadja a lapalapító tulajdonos Budapest Főváros XVII. Kerület Önkormányzata megbízásából a Patriot Bt. Megjelenik 38 000 példányban. >>>
 • XVIII. kerületi Városkép újság, 18. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Városkép újság

  A Városkép önálló, saját szerkesztőséggel rendelkező közéleti-közérzeti magazin, XVIII. kerület Pestszentlőrinc – Pestszentimre önkormányzatának hivatalos kiadványa. >>>
 • XIX. kerületi Kispest újság, 19. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Kispest újság

  A kispestiek hivatalos havilapja. Kiadja Budapest Főváros XIX. kerület Kispest Önkormányzata Polgármesteri Hivatal. Megjelenik havonta 27 500 példányban. >>>
 • XIX. kerületi Kispesti Magazin, 19. kerületi ingyenes terjesztésű újság

  Kispesti Magazin

  A Kispesti Magazin havonta 27.000 példányban jelenik meg a XIX. kerületben. >>>
 • XX. kerületi Pesterzsébet újság, 20. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Pesterzsébet újság

  Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata társadalompolitikai és szolgáltató lapja. Megjelenik havonta 32 ezer példányban. >>>
 • XXI. kerületi Csepeli Hírmondó újság, 20. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Csepeli Hírmondó

  Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata 2010-től ad ki önkormányzati lapot, havi, majd 2012-től kétheti megjelenéssel. A Csepeli Hírmondó minden hónap >>>
 • XXII. kerületi Városházi Híradó újság, 22. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Városházi Híradó

  A XXII. kerületi önkormányzat kétheti lapja. Megjelenik 22.700 példányban. >>>
 • XXIII. kerületi Soroksári Hírlap, 20. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Soroksári Hírlap

  Kiadja Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksár Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala. Megjelenik 10 ezer példányban. >>>
 • 1

Pest megyei önkormányzati újságok

 • Csömöri Hírmondó - Csömör önkormányzatának hivatalos lapja

  Csömöri Hírmondó

  Csömöri Hírmondó – Helyi ingyenes információs és közéleti havilap médiaajánlat Példányszám: 3810 Terjesztés: a kiadvány eljut Csömör minden háztartásába, a településen >>>
 • Az Érdi Újság Érd Megyei Jogú Város Önkormányzatának ingyenes hetilapja

  Érdi Újság

  Az Érdi Újság Érd Megyei Jogú Város Önkormányzatának ingyenes hetilapja. >>>
 • Gyömrő Magazin - Gyömrő Önkormányzatának havonta megjelenő tájékoztató magazinja

  Gyömrő Magazin

  Gyömrő Önkormányzatának hivatalos lapja, a több mint 6800 példányban megjelenő Gyömrői Magazin minden postaládába eljut, a visszajelzések alapján pedig a >>>
 • Szervusz, Kerepes - Kerepes város Önkormányzatának havonta megjelenő tájékoztató újságja

  Szervusz, Kerepes

  Gyömrő Önkormányzatának hivatalos lapja, a több mint 6800 példányban megjelenő Gyömrői Magazin minden postaládába eljut, a visszajelzések alapján pedig a >>>
 • Kistarcsai Híradó - Kistarcsa Önkormányzatának havonta megjelenő tájékoztató újságja

  Kistarcsai Híradó

  A Kistarcsai Önkormányzat havonta jelenteti meg tájékoztató magazinját. Helyi közérdekű információk adják az újság tartalmát. >>>
 • Budaörsi Napló

  Budaörsi Napló

  Budaörs Magyarország egyik legfejlettebb települése - ezt nem mi állítjuk, hanem a KSH, 17 mutató alapján. >>>
 • 1

Szolgáltatók, akiket ajánlunk

hirdetés

Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó