Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

Nonprofit eseményedet te is ingyen feltöltheted!

Ingyenes feltöltéssel népszerűsítheted tevékenységedet.

Terézváros képviselő-testülete november 26-án tartott ülésén egyebek mellett döntött a jövő évi helyi adókról és arról, hogy az önkormányzat pályázat útján eladja a leégett Andrássy út 83–85. számú lévő csaknem 11 százalékos tulajdoni hányadát, ezzel segítve a ház kálváriájának megoldását.

Terézváros önkormányzata évek óta igen méltányos, konzervatív, az adózók észrevételeit is figyelembe vevő adópolitikát folytat. Ezt bizonyítja az is, hogy a lakosságot terhelő települési adót mind a mai napig nem vezettek be, illetve az építményadó esetében több éve nem volt adóemelés, kommunális adót sem működtet a kerület.

A képviselők döntése értelmében az előttünk álló évben is (a megszokott módon) idegenforgalmi adót, építményadót és a telekadót szednek Terézvárosban. 2018-ban a magánszemélyek kommunális adóját, továbbá településiadó-kategóriába tartozó egyéb adónemet nem vezetnek be, és ezen adónemek a Budapest Főváros Önkormányzat általi bevezetéséhez sem járulnak hozzá.

A telekadó körében a VI. kerületi önkormányzat 2016. január 1-jével forgalmi érték alapú adóztatást vezetett be, ebből 2016-ban 204,2 millió Ft telekadó-bevétel folyt be.

Az adószabályok változásait Papp László alpolgármester foglalta össze

Az új rendszerű adózás költségvetésre gyakorolt hatása tehát már a bevezetés évében is számottevő volt, a 2017-es évben pedig ezt meghaladóan magas, mintegy 225 millió forint bevételt vár az önkormányzat. A változtatás másik hatása volt, hogy felgyorsult a foghíjtelkek beépítése, amely a kerület arculata szempontjából volt kedvező hatású.

A testület úgy döntött, 2018-ban visszatér a régi gyakorlat, az adó általános, éves mértékének négyzetméteralapon való meghatározása.

Az építményadók körében egy új adóztatási sávot vezetnek be kerületünkben, amely 750 Ft/m²-ben határozza meg azon, magánszemélyek tulajdonában levő lakások éves adóját, amelyet életvitelszerűen lakásként használnak, de a lakásban bejelentett székhely, telephely, fióktelep is működik. Ez a változtatás 50 százalékos könnyítést jelent a kerületben adózók számára.

 

Ingyenes lesz a rotavírus elleni oltás

A költségvetésben biztosított forrás lehetőséget ad a helyileg támogatott oltások bővítésére. A házi gyermekorvosok részéről a csecsemők rotavírus elleni védőoltásának támogatására érkezett javaslat, amelyet a képviselők támogattak. Statisztikai adatok alapján, kerületi szinten 2-3 gyermek kerül évente kórházba ilyen fertőzéssel. A támogatandó korosztály 6 hetes kortól 24 hetes korig, a két oltásból álló oltássorozat teljes vételárát téríti az önkormányzat.

 

Köröndi ház: az önkormányzat az eladással segít

A 2014. július 15-én kiégett Kodály köröndi ház, az Andrássy út 83–85. szám alatt lévő önkormányzati ingatlanok eladóvá váltak, az önkormányzat pályázati úton értékesíti azokat. Bundula Csaba alpolgármester az ülésen emlékeztetett rá, hogy az önkormányzat a tűzeset óta ugyanazt az álláspontot képviseli: azt teszi a házban lévő tulajdonrészével, ami az ott lakók, illetve az épület érdekeit a legjobban szolgálja. Többfordulós, hosszas egyeztetések után nyilvánvalóvá vált, hogy csak akkor éri meg egy beruházó cégnek a tető visszaépítése, a ház rendbe hozatala, ha nemcsak a tetőtérben, hanem a teljes harmadik emeleten – itt található a legtöbb önkormányzati ingatlan – is kialakíthat lakásokat. Így az önkormányzat most pályázati úton értékesíti a csaknem 11 százalék tulajdoni hányadát.

Hassay Zsófia polgármester utalt arra, hogy a tragédia után az önkormányzat több mint 260 millió forintot költött az életveszély elhárítására, majd az otthonukat elhagyni kényszerülő emberek lakhatását támogatták 44 millió forinttal. Hangsúlyozta, a lakók megsegítése mellett arra törekedett, hogy a műemléki épület a felújítás után újra olyan állapotba kerüljön, amely méltó a patinás múltjához.

Egyébként az ingatlanok aktuális forgalmi értékét a felkért szakértő összesen 273 millió forintban határozta meg, azokat az önkormányzat kétfordulós pályázaton hirdeti meg.

 

Elektronikus ügyintézés

A tervek szerint Terézvárosban a közeljövőben már otthonról, interneten keresztül is intézhetjük adóügyeinket.

Az elektronikus ügyintézés kiépítése olyan szakterületen célszerű, ahol nagy ügyfélkör tudja azt igénybe venni. Az előzetes felmérések alapján az adószakterület dolgozik a legnagyobb ügyfélkörrel, az alanyok nagy része gazdasági társaság, akik a NAV felé eddig is elektronikus úton adták le bevallásaikat, így megfelelő tapasztalatokat szereztek.

Terézváros esetében az elektronikus ügyintézés igénye leginkább leginkább az idegenforgalmi adó vonatkozásában a vállalkozók oldaláról merült fel. Emellett egyre nagyobb az igény a természetes személyek részéről is, hogy építményadó-bevallásaikat, az adó befizetését elektronikus úton tehessék meg. Az önkormányzat törekvése, hogy olyan komplex, elektronikus ügyintézést alakítson ki, amelyben a bevalláson és befizetésen túl az ügyfelek napi szinten láthatják adóegyenlegüket, a fizetést otthonról egy gombnyomással indíthatják banki felületen keresztül. A beazonosítási folyamat a magyarorszag.hu ügyfélkapu rendszerén, illetve a polgármesteri hivatalban történő regisztrációval valósulhat meg. 2018 január 1-jétől az elektronikus ügyintézés bevezetése jogszabályi kötelezettség is.

 

Forrás: terezvaros.hu

 

Ossza meg az információt!

Hozzászólás

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

Még több hír a Belvárosból

Várhatóan áprilisban megnyílik az ország első egyszülős központja Budapesten. Az állami segítséggel létrehozott civil intézményben a kávézó és játszóház mellett segítő szakemberek várják majd az egyedülálló szülőket, akik akár mobil irodaként is használhatják a közösségi teret.
Tavasszal 200 új fával, általuk pedig tisztább levegővel és harmóniát, nyugalmat árasztó látvánnyal gazdagodnak majd kerületünk utcái. A Józsefvárosi Önkormányzat képviselő-testülete legutóbbi ülésén határozott arról, hogy közel 20 millió forintot fordít erre a célra.
Józsefváros önkormányzata és a VIII. kerületi Rendőrkapitányság összefogásának köszönhetően megnyílt a kerület negyedik körzeti megbízotti (KMB) irodája a Százados negyedben.
Idén is összemérhették ügyességüket és gyorsaságukat a kerületi gyerekek a józsefvárosi Vajda-kupa óvodás sorversenyen a Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskolában. A vidám sporteseményen öt óvoda indult hat csapattal. Az érmeket és a győztesnek járó kupát Sántha Péterné alpolgármester adta át a gyerekeknek.
Semmelweis Ignácra emlékeztek születésének 200 évfordulója alkalmából a Szent Rókus Kórházban. Az ünnepségen – amelyen kitüntetést és emlékérmet osztottak ki, valamint vándorzászlót is adományoztak – megkoszorúzták a kórház előtt álló Semmelweis szobrot. Józsefváros képviseletében Sára Botond alpolgármester is lerótta tiszteletét. A kórház dolgozói körében megtartott ünnepségen mások mellett részt vett Szűcs Lajos, Pest megye miniszteri biztosa és Ónodi-Szűcs Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára.
Szembetegségek korai diagnosztizálását lehetővé tévő berendezéssel gyarapodott a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat (TESZ). A március 6-ai ünnepélyes átadáson elhangzott, hogy az önkormányzat tavaly megkezdett egészségügyi programján belül – a háziorvosi rendelők teljes körű felújításán kívül – minden eddigi léptéket meghaladó, korszerű orvosi műszer beszerzésére és a szakrendelő átfogó rekonstrukciójára is sor kerül. Ez utóbbi folyamat egyik látványos részeredménye, hogy ma már a TESZ épületének minden emeletén kulturált, esztétikusan felújított mosdók állnak a betegek rendelkezésére.
A palotaperben megszületett jogerős, elmarasztaló ítélet kapcsán Terézváros önkormányzata közleményt adott ki.
A Városház utca és környéke rekonstrukciója II. ütemének befejező, tavaszi munkálatai megkezdődnek.
Józsefváros képviselő-testülete úgy döntött, hogy beszerez egy EKG-defibrillátort és azt térítésmentesen az Országos Mentőszolgálatnak (OMSZ) ajánlotta fel. Az életmentő készüléket kedden délután adta át Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere az OMSZ főigazgatójának a Józsefvárosi Mentőállomáson.
Józsefvárosba látogatott a Nemzeti Tehetség Roadshow: a kerületi általános iskolás gyermekeknek tartott február 27-ei esemény vendége Baji Balázs, világbajnoki bronzérmes atléta volt. Emellett a szervezők játékos és interaktív standokkal készültek, valamint helyi tehetséges fiatalok is felléptek produkcióikkal. Kocsis Máté polgármester köszöntőjében azt mondta a gyerekeknek: higgyenek abban, hogy mindannyian tehetségesek valamiben.
Generációk gyermekkorát bearanyozó történetek szereplői elevenedtek meg február 27-én, a Terézvárosi Gondozó Szolgálat remek hangulatban telt farsangi délutánján. Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere is kivette részét a mókázásból, jelmezbe öltözve egy kosár csokis fánkkal érkezett a télűző mulatságra.
Idén februártól már kerületünkben is megkezdte működését a látássérültek közösségi klubja az Eötvös10-ben.
A tavalyi évben csökkent a bűncselekmények száma és javult a nyomozás eredményessége a 2016 évi adatokhoz képest – számolt be a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) előző évi munkájáról Bucsek Gábor vezérőrnagy, Budapest rendőrfőkapitánya szerdán, a Fővárosi Közgyűlésen. Tarlós István főpolgármester és Kocsis Máté önkormányzati és rendészeti tanácsnok köszönetét fejezte ki a rendőrök munkájáért. Józsefváros polgármestere kiemelte: Budapest egyre biztonságosabb, amit az is alátámaszt, hogy 2010 óta felére csökkent a bűncselekmények száma.
Meglehetősen mostoha sorsuk van a középületeinket díszítő szobrászati alkotásoknak: mindennap látjuk őket, a városkép megszokott elemei ők, ám kevesen veszik a fáradtságot, hogy alaposabban tanulmányozzák ezeket a műveket. Ezen írás témája is két ilyen szobor, amelyek már több, mint száz éve néznek le a magasból Józsefváros régi főutcájának forgatagára.
Szakmai napot tartottak a terézvárosi óvodapedagógusok. A február 12-én a Játékvár Óvodában megrendezett egész napos eseményen olyan fontos kérdések és jelenségek kerültek napirendre, amelyekkel munkájuk során nap, mint nap találkoznak az intézmények dolgozói.
A kormányzat közigazgatás-fejlesztési terveinek megfelelően már 270 kormányablakban intézhetik ügyeiket az emberek, 29 városban - közölte a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára kedden a budapesti Nyugati pályaudvaron, ahol új kormányablakot adtak át.
Érvénytelenül zárult a belső-erzsébetvárosi vendéglátóhelyek nyitva tartásáról szóló helyi népszavazás - tájékoztatta a VII. kerületi önkormányzat vasárnap az MTI-t.
Perbeszédekkel és az utolsó szó jogán tett nyilatkozatokkal vette kezdetét a palotaper másodfokú eljárása február 7-én, majd folytatódott február 9-én a Fővárosi Ítélőtábla Máziné dr. Szepesi Erzsébet vezette tanácsa előtt.

hirdetés

Ön is hirdetne?

Budapesti állások

Általános karbantartó
( / Állás)

noimage
2018.03.23

Műszaki adminisztrátor
( / Állás)

Műszaki adminisztrátor
2018.03.23

Targoncavezető- Dunaharaszti
( / Állás)

Targoncavezető- Dunaharaszti
2018.03.22

Targoncavezető - Alsónémedi
( / Állás)

Targoncavezető - Alsónémedi
2018.03.22

Targoncavezető/Operátor - Esztergom
( / Állás)

Targoncavezető/Operátor - Esztergom
2018.03.21

Barber fodrász
( / Állás)

Barber fodrász
2018.03.15

Betanított munkás - Mosoda
( / Állás)

noimage
2018.03.14

Operátorokat keresünk
( / Állás)

Operátorokat keresünk
2018.03.09

Fehér mosogatás
( / Állás)

Fehér mosogatás
2018.02.27

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

hirdetés

Ön is hirdetne?

 


Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó