Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

Az újpesti lóvasút Magyarország első lóvasútja volt, amely összekötötte Újpestet és Pestet.

A 19. század második felében megnövekvő népességszám megteremtette az igényt a modern tömegközlekedésre. Ennek kiszolgálására Károlyi Sándor 1865-ben létrehozta a Pesti Közúti Vaspálya Társaságot, ami engedélyt kapott egy lóvasút megépítésére. Ez volt a legendás újpesti lóvasút, ami a mai Újpest-városkapu és Kálvin tér között közlekedett 1866 és 1900 között.

Mára az egykori vonalból csupán a Városkapunál megmaradt indóház („Bagolyvár”), azaz a régi állomásépület emlékeztet rá. Ezen a helyen állítottak emléktáblát 2017. december 13-án az egykori lóvasút emlékére, a Magyar Közlekedési Közművelődésért Alapítvány kezdeményezésére és az Újpesti Városvédő Egyesület hozzájárulásával.

2019. május 10-én, pénteken a lóvasútvonal másik végállomásánál, a 9. kerületi Ráday utcában állítottak emléktáblát. Az eseményen részt vett Wintermantel Zsolt polgármester, aki a 9. kerület polgármesterével, dr. Bácskai Jánossal közösen avatta fel a táblát.

Forrás: ujpest.hu

Ossza meg az információt!

A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó