Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

Nonprofit eseményedet te is ingyen feltöltheted!

Ingyenes feltöltéssel népszerűsítheted tevékenységedet.

hirdetés

Törvényi kötelezettségének is eleget tett a kispesti önkormányzat, amikor összehívta a kerületi szociális kerekasztal tagjait, de az elmúlt időszak helyi és társadalmi változásai is indokolttá teszik a társadalmi párbeszédet – mondta Vinczek György szociális ügyeket felügyelő alpolgármester a Városháza dísztermében tartott összejövetelen szerda este.

Tavaly novemberben ülésezett így utoljára a szociális kerekasztal, amelynek tagjai a Városháza irodáinak vezetői, illetve szakemberei, a kerületben működő civil, karitatív és érdekvédelmi szervezetek, valamint a helyi egyházak képviselői, de meghívást kaptak a szociális ellátáshoz kapcsolódó egészségügyi intézmények is. A kerekasztal mellett ülők azon kívül, hogy bemutatják tevékenységüket, javaslatokat is tehetnek, kezdeményezhetnek saját területükre vonatkozó helyi rendeletmódosításokat, illetve megvalósításra érdemes szociális programokat – válaszolta kérdésünkre az alpolgármester, aki a tanácskozás elején röviden összefoglalta az elmúlt időszak legfontosabb változásait. Vinczek György tájékoztatójában hangsúlyozta, hogy a szociális ágazatnak és az érintetteknek nem tett jót az elmúlt időszak központosítása, azaz, hogy a feladatok egy részét átvette az állam, illetve az ügyek egy részének intézése átkerült a kormányhivatalhoz. Vinczek György meggyőződése, hogy a szociális ágazat egységes és önkormányzati kezelését vissza kellene állítani, mert a helyi civil, egyházi és karitatív szervezetekkel együttműködve közösen hatékonyabb munkát tudnának végezni. Az alpolgármester statisztikai adatokat sorolva elmondta azt is, hogy a lakosság lassan, de folyamatosan csökken és öregszik a kerületben, az idősebbek hosszabb ideig élnek közöttünk, ez pedig hamarosan ellátási nehézségeket is okozhat majd, amire már előre fel kell készüli. Jelenleg a 16 ezer nyugdíjasból 2500 a 80 év, illetve 360 a 90 év feletti Kispesten, akik nehéz körülmények között, szűkösen élnek. A társadalmi változások felsorolása közben említette az alpolgármester azt is, hogy rohamosan csökkent, 1500-ról 800-ra a kerületben állást keresők és a közmunkások száma. A szakemberek többsége már külföldön dolgozik, eltűntek a hazai munkaerőpiacról. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy ma már alig találni megfelelő munkaerőt a különböző feladatokra, és nem csak a fizikai munkahelyekre. Vinczek György új jelenségként beszélt a dolgozói szegénységről is, amely egyre jellemzőbb a kerületben is.

Varga Attila, önkormányzati képviselő, a Szociális és Lakásügyi Bizottság elnöke a bizottság munkájáról beszélt röviden, és arról, hogy 2014 óta a hét állandó tag mellett hétfős szakértői csapat segíti munkájukat, akik elsősorban olyan műhelymunkákat végeznek, amelyekkel segítik a bizottsági beszámolók, háttéranyagok előkészítését.

Ikladiné dr. Petres Veronika, a Humánszolgáltatási és Szociális Iroda vezetője megerősítette Vinczek György szavait, mert ma már Kispest lélekszáma nem éri el a hatvanezret. Az iroda munkájáról elmondta: évente 140 millió forintot fordítanak segélyezésre, hajléktalanellátásra és a gyermekétkezés támogatására, amely úgy tűnik elegendő, még a megváltozott társadalmi helyzetben is. Valamelyest csökkent ugyan az irodához segítségért forduló száma, ám ezek az esetek, krízishelyzetek súlyosabbak ma már.  Az irodavezető felhívta arra a jelenségre a jelenlévők figyelmét, hogy bár 100 kisgyerek kaphatna ingyen étkezést az iskolai szünidőben, mégis csupán alig néhányan veszik ezt igénybe, ennek okát ma még nem tudják pontosan.

A Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat vezetője, Balázs Piroska az idősellátást befolyásoló nehézségekről beszélt. Dinamikusan fejlődik a nappali ellátás, és örvendetes, hogy már az ünnepnapokon is tudnak meleg ételt adni az igénylőknek, de sajnálatos, hogy az igen alacsony átlagnyugdíj miatt sokan nem tudják még ezt sem igénybe venni. Az intézményvezető javaslatot tett egy önkormányzati idősek otthonának létrehozására, amelyre az elkövetkező időszakban a lakosság idősödése miatt az ellátás zavartalan biztosítása érdekében égetően szükség lesz.

Nem fejeződött még be a Kispesti Szociális Szolgáltató Centrum (korábban: Kispesti Családsegítő Szolgálat és Gyermekjóléti Központ) kialakítása, bár a munka a napi nehézségek mellett gőzerővel és magas színvonalon zajlik – derült ki Vighné Vincze Erzsébet beszámolójából, aki elmondta, hogy a törvényi kötelezettségnek eleget téve zajló átalakítás új feladatok elé állította az intézményt. Nehézséget jelent és hosszú időt vesz igénybe az új munkatársak pályáztatása, valamint még nem tudják pontosan, hogy az oktatási intézményekben megszüntetett gyermekvédelmi felelősök helyére miként biztosítják majd 500 gyerekenként azt az egy szociális munkást, amelyet törvény ír elő. Szakmai munkájuk fejlesztésére a centrum vezetője egy olyan pályaorientációs központ létrehozására, pályaválasztási rendszer kidolgozására tett javaslatot, ahol fontos lenne a gyakorlati tevékenység, azaz a gyerekek élő kapcsolatba kerülhetnének a választott foglalkozással. De nagy hangsúlyt kapna a központ munkájában a tanulmányaikban valamilyen okokra (szellemi, fizikai) visszavezethető, akadályozott gyerekekkel való foglalkozás. Vighné Vincze Erzsébet álmai között szerepel még egy olyan szociális bérlakásokból (legalább hatvan) álló családi hotel, ahol öt éven át élhetnének 18-60 év közöttiek úgy, hogy ezalatt az idő alatt kötelező komplex szociális programokban vennének részt, előtakarékoskodnának, illetve aktívan közreműködnének, ki-ki szakmája, affinitása, hozzáértése szerint a ház fenntartásában.

 

Forrás: kispest.hu

Ossza meg az információt!

Hozzászólás

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

Még több hír Dél-Pestről

A Minszk Napok alkalmából Tarlós István főpolgármester meghívására Budapestre látogatott Andrej Sorec, Minszk főpolgármestere.
Katonás rendben vártak a sorukra a kerületi közintézmények által megpályázott cserjék április 19-én a Bókay-kertben.
A csepeli önkormányzat az elmúlt évben számos komoly beruházást valósított meg. A fejlesztések keretében utakat tettek rendbe, bölcsőde- és óvodaudvarokat újítottak fel, megújult a Daru-domb környezete is.
A pesterzsébeti Benedek Elek Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola szervezésében 2018. március 20-án lezajlott a sajátos nevelési igényű tanulók szépíró versenye. A kerületi hagyományt az intézmény utazó gyógypedagógus kollégája, Kis Ildikó kezdeményezésére elevenítették fel.
Önkormányzati támogatásból alakíttatott ki konditermet a Kispest Közbiztonságáért Alapítvány a kerületi rendőrkapitányságon.
Harminckét új parkolóhelyet alakíttatott ki az önkormányzat a Corvin körúton a Pannónia iskola előtt. Nyolcmillió forintba került a beruházás.
Kilenc budapesti és nyolc vidéki középiskola 112 diákjának 327 fotója érkezett be a középiskolások országos fotóművészeti pályázatára. Kilenc budapesti és nyolc vidéki középiskola 112 diákjának 327 fotója érkezett be a középiskolások országos fotóművészeti pályázatára, melynek kiállítás-megnyitóval egybekötött díjkiosztó ünnepségét április 17-én tartották a Kondor Béla Közösségi Házban. Az intézmény vezetője, Varga Ferenc a köszöntőjében elmondta, hogy a közel két évtizedes múltra visszatekintő Gyermek és Ifjúsági Művészeti Találkozók keretében megrendezett fotópályázat minden évben átfogó képet ad a középiskolás korosztály művészetszemléletéről. – Egy-egy alkotás önmagában él, önmagában létezik, s egyéni világával szólítja meg a szemlélőt. Ez a világ lehet meghökkentő, egyszerű vagy éppenséggel bonyolult, lehet szó bravúros gyorsasággal elkészített műről, avagy mélyen szántó gondolatokat érintő darabról – fogalmazott Varga Ferenc. A legjobb alkotások készítőinek Galgóczy Zoltán alpolgármester és Havasi Zoltán önkormányzati képviselő adta át a díjakat, és valamennyi pályázó emléklappal, illetve a művészeti találkozó legjobb munkáit megörökítő színes katalógussal gazdagodott. Az alpolgármester úgy vélekedett, hogy a tablókon látható fotók bizonyítják: a középiskolás korosztály fogékony a művészetre, és a fiatalok kifinomult lelkivilágát is megmutatják. – Annak különösen örülök, hogy a rendezvény kinőtte a fővárost, és számos alkotás érkezett Budapesten kívülről – tette hozzá Galgóczy Zoltán. A díjátadót a Kolibri Táncegyesület nívós műsorszámai színesítették. Forrás: bp18.hu
Az okoseszközöktől a rajzasztalhoz igyekezett átcsábítani a gyerekeket egy rajzpályázat.
Tizenhetedszer rendezték meg az országos történelmi tanulmányi versenyt a pestszentlőrinci Felnőttek Gimnáziumában.
Idén is összemérték katasztrófavédelmi ismereteiket a kerületi általános iskolák csapatai a Bókay-kertben.
Az „Időtlenség” címet adta a Wekerlei Kultúrház és Könyvtár idei összművészeti fesztiváljának, amelyet azért indított el 2011-ben, hogy közelebb hozza a művészetkedvelő közönséget Wekerletelep és Kispest kulturális értékeihez, az itt élő alkotókhoz és az alkotás folyamatához.
Óvodánkban hagyományosan minden év áprilisában megünnepeljük a Költészet napját. Ez a rendezvény ünnepi hangulatával színt visz a hétköznapi óvodai tevékenységek közé.
Kerületi általános és középiskolások versengtek a Szívdesszert versmondó versenyen.
Befejeződött a Yunus Emre Török Kulturális Intézet és a Kispesti Szivárvány Óvoda idén januárjában indult török-magyar kulturális programsorozata.
A holokauszt magyar áldozataira emlékeztek a Nefelejcs utcai izraelita temetőben április 16-án.
Bachmann Gábor építész, tervezőművész vehette át Ferencváros József Attila-díját a Gát utcai József Attila Emlékhelyen szerdán, a magyar költészet napján.
Ferencváros idén nagyszabású programsorozattal tisztelgett a magyar költészet és kultúra előtt, melynek csúcspontja a Magyar Költészet Napján, a Gát utcai József Attila Emlékhelynél tartott megemlékezés és díjátadás volt.
Bővíti szolgáltatásait az Auchan Magyarországon, a többcsatornás kereskedelmet online rendeléseket közvetítő áruházzal támogatják.

hirdetés

Ön is hirdetne?

Budapesti állások

GYÁLI GYÁRBA MUNKATÁRSAT KERESÜNK
( / Állás)

noimage
2018.04.23

Eladót keresünk kürtőskalácsos pavilonba
( / Állás)

noimage
2018.04.18

TAKARÍTÁS NAPI 4-ÓRA
( / Állás)

noimage
2018.04.16

Házvezetőnő
( / Állás)

noimage
2018.04.12

Építési felvonó kezelőt keresünk
( / Állás)

Építési felvonó kezelőt keresünk
2018.04.10

SOS fodrászt keresünk
( / Állás)

SOS fodrászt keresünk
2018.04.08

Vasalónőt felveszünk!
( / Állás)

noimage
2018.04.05

ROSSMANN - ELADÓ PÉNZTÁROS - XVI. SASHALMI TÉR
( / Állás)

ROSSMANN - ELADÓ PÉNZTÁROS - XVI. SASHALMI TÉR
2018.03.29

6 órás éjszakai takarítói munka!
( / Állás)

noimage
2018.03.27

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Ingyenes apróhirdetések

GYÁLI GYÁRBA MUNKATÁRSAT KERESÜNK
( / Állás)

noimage

Spanyoltanítás
(Szabadidő, sport / Egyéb)

noimage

Költöztetés olcsón
(Szabadidő, sport / Egyéb)

Költöztetés olcsón

Költöztetés Olcón Gyorsan
(Szabadidő, sport / Egyéb)

Költöztetés Olcón Gyorsan

Eladót keresünk kürtőskalácsos pavilonba
( / Állás)

noimage

hirdetés

Ön is hirdetne?

 


Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó