Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

A törvényi kötelezettségnek eleget téve minden évben értékeli az önkormányzat a kerületi gyermekvédelmi és gyermekjóléti jelzőrendszer működését. A Forrásházban megtartott eseményen ott voltak mindazok a szakemberek , akik részt vállalnak a kerületi gyermekvédelmi munkában, napi tevékenységük összekapcsolódik az itt élő családokkal, gyermekekkel és fiatalokkal.

Vinczek György, a szociális ágazat munkáját is felügyelő alpolgármester bevezetőjében röviden elmondta, minden évben ilyenkor tavasszal szoktak összegyűlni a szakemberek, hogy értékeljék az elmúlt egy év munkáját és őszintén beszéljenek arról, milyen nehézségekkel találkoznak a különböző területen dolgozók. Ezek a megbeszélések minden formaságot nélkülöznek, mert az információk és a tapasztalatok cseréje a legfontosabb. Tavaly jelentős törvényi változások befolyásolták a helyi gyermekvédelem napi munkáját, hiszen október óta újra dolgoznak gyermekvédelemmel foglalkozó szakemberek a KLIK által fenntartott iskolákban, illetve az önkormányzati óvodákban. Az önkormányzatokra további terheket ró majd az állam által kigondolt lakáspolitika, amely a legszegényebb családok gondjain nem segít, így ők a helyben keresnek majd segítséget, megoldást gondjaikra.

Dr. Király Beatrix, a XIX. kerületi Kormányhivatal vezetője arról tájékoztatta a résztvevőket, hogy a három osztállyal (hatósági, gyámügyi és kormányablak) működő kormányhivatalban januártól a jogi segítségnyújtást a családoknak a hatósági osztályon végzik, amelynek vezetője dr. Kosik Rita. Ezen kívül gyám- és igazságügyekben, áldozatsegítésben továbbra is, Bánfalviné Bartos Évát kell keresni. Az hivatalvezető tájékoztatása szerint egyre több a jogi segítségnyújtást kérő.

Az előadók sorában Friedrich Gábor, a Kispesti Szociális Szolgáltató Centrum öt szakmai egységének egyikeként működő Család- és Gyermekjóléti Központ szakmai vezetője arról beszélt, hogy az elmúlt években az iskolák, a védőnők és a rendőrség munkatársai voltak a legaktívabbak a jelzőrendszerben, de örvendetes, hogy az utóbbi időben a gyermekorvosi szolgálatban dolgozók is értékes információkat szolgáltatnak. Fridrich Gábor beszélt arról is, hogy tavaly október óta új tagokkal is bővült a jelzőrendszer, hiszen a KLIK által fenntartott iskolákban 4, míg az önkormányzati óvodákban egy szociális munkás foglalkozik gyermekvédelemmel, de az önkormányzat legutóbbi döntése alapján ez a létszám újabb négy fővel bővülhetne. Ennek azonban a szakember szerint az egyre inkább jelentkező szakemberhiány lesz az akadálya, hiszen a szociális ágazatban hónapok is eltelnek, míg betöltenek egy-egy álláshelyet.

A 3-18 éves gyerekeket akár másfél évig is gondozásban tartó Gyermekek Átmeneti Otthonát (GYÁO) vezető Tóthné Szebenyi Szilvia arról beszélt, hogy annak ellenére, hogy 12 éve működik az intézmény, sokan nem ismerik őket. Napi munkájukban azt tapasztalják, hogy az alapvető funkciójuktól, azaz például válás, kórházi tartózkodás, családi nehézségek miatt átmeneti gondozásba kerülés helyett lakhatási nehézségek miatt kerülnek hozzájuk a gyerekek. Mivel alapelv, hogy gyerek nem maradhat az utcán, ezért ezek az egyszülős családokból érkező gyerekek nem biztos, hogy visszakerülhetnek a családhoz, hiszen ez a másfél év aligha elegendő, hogy a család biztonságosan megoldja lakhatási problémáit.

A Családok Átmeneti Otthonának (CSÁO) vezetője Nacsa Dániel örömmel mesélt arról, hogy kétlépcsős bővítéssel a korábbi három család (16 fő) befogadására alkalmas átmeneti otthon mára 7 család (36 fő) átmeneti gondozására alkalmas. Ezzel együtt az otthonvezető azt is megfogalmazta, hogy hiába teszi lehetővé az önkormányzat helyi rendelete (2004 óta pályázat nélkül juthatnának szociális bérlakáshoz), hogy az otthonból másfél év, esetleg még egy félév hosszabbítás után, tovább kéne mennie a családokban, mert kilépési lehetőség, önkormányzati lakás hiányában nincs. Sajnos azt is tapasztalják, hogy a családfenntartók hiába dolgoznak, nem tudnak lakhatást biztosítani a családnak, mert jelenleg olyanok az albérletárak Budapesten, hogy egy átlag lakbér meghaladja a család jövedelmét.

Jelenleg 208 családdal van együttműködési megállapodása, azaz rendszeres gondozást végeznek (fél éven keresztül havonta legalább három alkalommal) a családban, ahol 182 veszélyeztetett kiskorú él a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat munkatársai, és mintegy 410 családdal (668 fő) van rendszeres kapcsolata a családsegítőnek. Ezeknél a családoknál törekedni kell az együttműködésre, mert igénylik is a koncentrált támogatást, ehhez kérik majd az önkormányzat illetékes irodájának a segítségét is – tudtuk meg az egység szakmai vezetőjétől, Oláh Edittől.

Szerencsés helyzetben vannak a kispestiek, mert évek óta stabil létszámmal dolgozik a helyi védőnői szolgálat – mondta a vezető védőnő, Horváth Lajosné, aki arról is beszélt, hogy a védőnők feladatai (szűrővizsgálatok végzése, oktatási feladatok ellátása) bővültek az elmúlt években, hiszen míg korábban 4800 szűrővizsgálatot végeztek egy évben, ez tavaly 6200-ra emelkedett, és tavaly mintegy 34 család esetében fordultak gyermekvédelmi problémával a szakemberekhez. Sajnos a születések száma Kispesten folyamatosan csökken, míg 2017-ben 551 kisbaba született, addig 2018-ban már csak 456. A szűrővizsgálatokkal kapcsolatban a vezető védőnő javaslatot tett arra, hogy az önkormányzat illetékesei segítsenek abban, hogy ezeket a vizsgálatokat méltó körülmények között végezhessék el, mert jelenleg a tanácsadó helyiségben zajlanak ezek, ami személyiségi jogokat is sérthet.

A fővárosban, de az országban is egyedülálló szolgáltatásokat kínáló Kispesti Forrásház Gondozási Központ szakmai vezetője Sárkány-Balogh Csilla arról beszélt, jó lenne, ha minél több kispesti venné igénybe az intézmény szolgáltatásait, kényszeríteni viszont senkit sem lehet arra, hogy járjon a Forrásházba, hiszen a részvétel önkéntes.

Varga Attila, a szociális bizottság elnöke a bizottság nevében megköszönte a jelzőrendszer valamennyi tagjának a munkáját, hiszen, mint hangsúlyozta, az ő tapasztalataik, véleményük alapján tudott a bizottság konkrét ügyekben, a társadalom legkülönbözőbb rétegeit (idősek, fiatalok, gyerekek) érintő megalapozott döntéseket hozni. A bizottság munkájában komoly gondot és fejtörést okoz a lakhatással kapcsolatban jelentkező problémák orvoslása. Megfelelő számú és minőségű önkormányzati lakás hiányában a szakembereknek olyan nem állami forrásokat és segítőket, civil szervezeteket kell keresnie, amelyekkel közösen találnak majd megoldást az egyre égetőbb problémára. Ebben az esztendőben az önkormányzat vezetésével közösen erre is kísérletet tesznek majd – mondta Varga Attila. 

Forrás: uj.kispest.hu

Ossza meg az információt!

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

Még több hír Dél-Pestről

Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk című ifjúsági regényére épül az a mobilapplikáció, amely Ferencváros és Józsefváros közös finanszírozásával jött létre, és amit április 9-én mutattak be a műben is szereplő Lónyay utcai iskolában. Az MTA SZTAKI és a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény fejlesztésében készült séta során a történet 13 helyszínét lehet végigjárni, miközben audiokommentárok, idézetek, zenei betétek, fotók és filmrészletek teszik élvezetessé a múltidézést.
A közelgő Föld Napja alkalmából 150 ferencvárosi diák és néhány idősebb lakótárs szabadította meg a József Attila-lakótelepi Nagyjátszóteret és a Nyúldombot az eldobált csikkektől, műanyag-, fém- és papírhulladékoktól.
Ferencváros Önkormányzata ebben az évben március 21. és április 11, a Költészet Világnapja és a Magyar Költészet Napja között a „Költészet Hava” elnevezésű, nagyszabású programsorozattal tisztelgett a költészet és kultúra előtt, melynek csúcspontja a Magyar Költészet Napján, a Gát utcai József Attila Emlékhelynél tartott megemlékezés és díjátadás volt.
Pestszentlőrinc-Pestszentimrén az infrastruktúra fejlesztése áll kiemelt helyen.
A Bozsik-stadionban talált bomba miatt április 28-án kiürítik a környéket.
A közösségi költségvetésből végez fejlesztéseket a Vásár téren, a Kós téren és a Bárczy téren az önkormányzat. A beruházásokat ma tekintette meg Gajda Péter polgármester, Vinczek György alpolgármester, illetve a Vásár teret Varga Attila, a körzet önkormányzati képviselője is.
A csütörtöki tavaszi Civil Fórumon egyebek mellett az elmúlt időszak és az idei év fontosabb önkormányzati fejlesztéseiről és a nyugdíjasokat érintő közvélemény-kutatásról is szó esett a Tudásházban.
Bejárást tartott Borbély Lénárd polgármester az újjáépülő csepeli strandon – értesült a Csepel.info. A strandfejlesztés idei ütemében először lebontották a régi bejáratot és a “retro öltözőket”. Biciklisbarát lesz a strand: belső kerékpártároló épül, új főbejárat lesz, mozgáskorlátozottaknak is építenek mosdót, és szintén lesz önálló pelenkázó helyiség.
Március 20-án nagy sikerű estet adott Várnagy Andrea zongoraművész a Bakáts téri Házasságkötő teremben, ahol Rudolf Péter színművész volt a beszélgetőpartnere.
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásból, a NIF Zrt. beruházásában és az Strabag Építő Kft. kivitelezésében valósul meg az M0-s autóút déli szektorának fejlesztése.
Új helyszín adott otthont a Vörösmarty iskola által csaknem negyedszázada megszervezett hazafiasvers-mondó versenynek: az újpesti városháza patinás épülete.
Igazi vakvezető kutyákkal ismerkedhettek meg, valamint próbára tehették a látáson kívül valamennyi érzékszervüket a Csudafa óvoda kis lakói a Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Regionális Egyesülete és Ferencváros Önkormányzatának második közös óvodai érzékenyítő napján.
A csepeli önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a kerületben élő idősekre. Változatos kulturális, szabadidős programokat biztosít számukra. Hasznos szolgáltatásokkal, kedvezményekkel igyekszik könnyebbé, tartalmasabbá tenni a szépkorúak hétköznapjait.
Már javában tart a Csepeli Strand felújításának második üteme. A munkálatokat várhatóan május végén fejezik be. A korábbi években áprilisban volt zárva a strand a nyári üzemelésre való átállás miatt, most emiatt májusban lesz a leállás. Az új főépület átadásáig a büfénél lesz a bejárat.
Idén tavasszal folytatódik a kerületben az elöregedett nyárfák cseréje. A Fővárosi Közgyűlés 2017 augusztusában – 19 igen, 2 tartózkodás mellett – döntött arról, hogy a felügyelete alatt álló közterületeken 2025-ig kivágják az összes kanadai vattázó nyárfát.
Fantasztikus eredményt ért el Dél-Afrikában a magyar horgászválogatott: igazi sporttörténeti sikerként a második helyezést érték el.
Ferencváros Önkormányzata a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján Nagy Ferenc miniszterelnök egykori lakóhelyén, a Ráday utca 9. szám előtt, valamint a Pinceszínházban tartott megemlékezést. Az résztvevők felidézték a diktatúra rémuralmának eseményeit, és tisztelegtek az ellenálló hősök előtt.
Mentálhigiénés tréninget szervezett a pedagógusok kiégésének megelőzése témában a Gyermekmosoly Óvoda a Mákvirág tagóvodájában. A meghívott vendég Kustra Hajnalka szaktanácsadó, a Budapesti Oktatási Központ munkatársa volt.

hirdetés

Ön is hirdetne?

Budapesti állások

Áruszállítót keresünk
( / Állás)

Áruszállítót keresünk
2019.04.18

Buszsofőrt keresünk
( / Állás)

Buszsofőrt keresünk
2019.03.29

Kertészt keresünk
( / Állás)

noimage
2019.03.29

Elektro műszerész
( / Állás)

noimage
2019.03.26

Mindenes nyugdíjast keresek
( / Állás)

noimage
2019.03.21

Varrónőket keresünk
( / Állás)

noimage
2019.03.21

Kertész ÁLLÁS!!!
( / Állás)

noimage
2019.03.20

Buszvezető Budapest
( / Állás)

noimage
2019.03.18

Takarítói állás betöltésére főállású munkatársat keresünk!
( / Állás)

noimage
2019.03.11

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

hirdetés

hirdetés

Ön is hirdetne?


Szolgáltatások Budapesten

Számítógépes segítségnyújtás kedvező áron
(Szolgáltatás / Egyéb szolgáltatás)

noimage

Gyorstalpaló vagy fontolva haladó?
(Szolgáltatás / Oktatás, fordítás)

Gyorstalpaló vagy fontolva haladó?

elveszett cica a westendnél 200.000 a nyomravezetőnek
(Szolgáltatás / Háziállat)

noimage

Egyszerű, kezelhető honlapok készítése kisvállalkozóknak
(Szolgáltatás / Üzlet, cég)

Egyszerű, kezelhető honlapok készítése kisvállalkozóknak

Idős felügyelet vállalok
(Szolgáltatás / Gyermekfelügyelet, idősgondozás)

noimage

Manikűr-műkörömépítés, pedikűr lábápolás 11.kerület
(Szolgáltatás / Életmód)

Manikűr-műkörömépítés, pedikűr lábápolás 11.kerület

Lomtalanitás, hagyaték felvásárlás
(Szolgáltatás / Egyéb szolgáltatás)

noimage

Homlokzati hoszigeteles!
(Szolgáltatás / Építőipar)

noimage

Társasházkezelés
(Szolgáltatás / Egyéb szolgáltatás)

Társasházkezelés

Társasházkezelés
(Szolgáltatás / Egyéb szolgáltatás)

Társasházkezelés

Svéd masszázs
(Szolgáltatás / Életmód)

Svéd masszázs

Közös képviselet megbízhatóan WWW.KÖZÖSKÉPVISELŐ.HU
(Szolgáltatás / Egyéb szolgáltatás)

noimage

Közös képviselet
(Szolgáltatás / Üzlet, cég)

noimage

NÉMET
(Szolgáltatás / Oktatás, fordítás)

noimage

Cégét átvesszük
(Szolgáltatás / Üzlet, cég)

noimage

hirdetés

Ön is hirdetne?

Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó