Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

VALÓSÁG: Hamis az az állítás, hogy a zuglói önkormányzat határozta meg a fizetőparkolás tarifáit; ez fővárosi hatáskör, a Fővárosi Közgyűlés döntött a parkolódíjak mértékéről.

A kerületeknek, így Zuglónak sincs ebben semmiféle mozgástere. Az önkormányzatnak kizárólag a helyi kedvezményrendszer kialakításánál van lehetősége szabályozásra. Ennek megfelelően azt, hogy Zuglóban milyen parkolási díjak vannak, nem a helyi önkormányzat, hanem a fővárosi közgyűlés határozta meg rendeletében Budapest egész területére:

https://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?rendelettar=fovaros&docid=A1000030.FOV

A fővárosi rendelet 9.§-a szabályozza az övezetekhez tartozó díjtételek számítását. Az alap a mindenkori BKV vonaljegy ára: 350 Ft (lásd. 9.§ (2)) 

A 9.§-nál lévő táblázatban látható, hogy egyes övezetekben (melyeket szintén a főváros sorol be, a rendelet 2. sz. mellékletében található a felsorolást) milyen szorzót kell alkalmazni.

1. övezet = 350 x 1,5 525 Ft
2. övezet = 350 x 1,25 440 Ft
3. övezet = 350 x 1 350 Ft
4. övezet = 350 x 0,75 265 Ft
5. övezet = 350 x 0,5 175 Ft

ÁLLÍTÁS: A zuglói önkormányzat a Városligetnél a turistáktól is pénzt akar szedni, ezért találta ki, hogy hétvégén is parkolási díjat fizettet.
VALÓSÁG: Nem a zuglói önkormányzat, hanem a Főváros dönt azokról a napokról, amikor parkolódíjat kell fizetni.

A fővárosi parkolási rendelet szabályozza azt, hogy Budapesten mely parkolózónákban milyen napokon és azon belül hány órától hány óráig kell parkolódíjat fizetni (5. számú melléklet a 30/2010. (VI. 4.) Főv. Kgy. rendelethez). Ez Zugló esetében sincs másként: ahogy a fizetendő összegről, úgy arról is a Főváros döntött, hogy a Dózsa György út-Vágány utca-Hungária körút-Ajtósi Dürer sor által határolt területen (beleértve a határoló utak közül az Ajtósi Dürer sort) hétvégén is fizetni kell. Ebben a kérdéskörben a zuglói önkormányzatnak a többi kerületi önkormányzathoz hasonlóan nincs mozgástere, nincs döntési jogköre.

ÁLLÍTÁS: A zuglói önkormányzat figyelmen kívül hagyta az albérlőket, nekik semmilyen kedvezmény nem jár.
VALÓSÁG: Az albérlőknek is jár az ingyenes parkolási lehetőség, amennyiben állandó bejelentett lakhelyük van a parkolózónában.

A zuglói önkormányzat azoknak nyújt ingyenes parkolási lehetőséget, akik az állandó lakhely mellett a gépjárműadót is ebben a kerületben fizetik, ez a két kritérium pedig csak egyszerre tud teljesülni. Az ügyintézők minden esetben elmondják az érdeklődőknek, hogy az állandó lakcím létesítése nem jelent a bérbeadó számára kockázatot, hiszen jogszabály alapján a lakástulajdonos a bérlőt bármikor kijelentheti ingatlanából.

ÁLLÍTÁS: A zuglói önkormányzat a Hungária krt.-on nem engedi meg a kedvezményes parkolást, hiába van az ott lakóknak jogosultságuk erre.
VALÓSÁG: A fővárosi tulajdonú utakon (mint amilyen a Hungária krt. is) a tulajdonos, azaz a Főváros nem engedi a helyi kedvezmények igénybevételét.

A fővárosi parkolási rendelet (30/2010. (VI. 4.) Főv. Kgy. rendelet 10.§ (4.)), egyértelműen kimondja, hogy parkolási kedvezményt a kerület csak saját tulajdonú területeire adhat, fővárosi tulajdonúra nem. Ez nem csak Zuglóban van így, hanem minden kerületben. A kerület képviselő-testülete szeretne ezen változtatni, ezért azt tervezi, hogy kezdeményezi a fővárosi rendelet módosítását.

ÁLLÍTÁS: A parkolózónák megrajzolásával jól kiszúrtak azokkal, akik a zónák szélén laknak, mert ők már nem igényelhetnek kedvezményt, de parkolni sem tudnak, mert nincs hely, hiszen akik ingyen akarnak parkolni, kiszorítják az ott élők autóit.
VALÓSÁG: Erre a kérdésre csak az jelenthetne megoldást, ha a fizetőparkolás Zugló egész területén érvényes lenne.

A parkolózónák szélén élők valóban kedvezőtlen helyzetben vannak, éppen ezért az önkormányzat a bevezetés tapasztalatait figyelembe véve fogja a továbbiakban az újabb kerületrészeket bevonni a fizetős övezetbe a helyiek érdekeit szem előtt tartva. A parkolási rendszer egyébként éppen azért lett bevezetve, mert a szomszéd kerületből – ahol már fizetni kell a parkolásért – átparkoltak az autósok a zuglói ingyenes területekre. Így Zugló volt az, aki a parkolózóna határából eredő hátrányokat elviselte. Olyan parkolózónát egyébként még senkinek sem sikerült kitalálnia, aminek nincs széle.

ÁLLÍTÁS: A zuglói önkormányzat feleslegesen borzolja az idegeit és rabolja az idejét a parkolóknak azzal, hogy begépelteti a rendszámot a parkolóautomatákba.
VALÓSÁG: A gépjárművek rendszámának beírása elsősorban a kedvezmények érvényesítése miatt szükséges, emiatt választotta Zugló önkormányzata ezt a fajta parkolóórát.

Azok a gazdálkodó szervezetek, amelyek nem éves kedvezményt váltanak ki, illetve a 2. autóhoz járó kedvezménynél az állampolgárok a rendszámuk begépelésekor már automatikusan kedvezményes áron kapják a parkolójegyet, hiszen a rendszer (az előzetesen regisztrált) rendszám alapján beazonosítja őket és jogosultságukat. Másodlagos szempont volt a visszaélések kiszorítása (a rendszámra szóló parkolójegy nem sokszorosítható).

ÁLLÍTÁS: Ha ennyire okos az automata, akkor a teljesen fölösleges parkolójegyet nyomtatni és azt visszasétálva kitenni a szélvédőre.
VALÓSÁG: Ha a zuglói döntéshozókon múlna, nem kellene ezt a folyamatot végigcsinálni.

A fővárosi parkolási rendelet nem veszi figyelembe az új típusú parkolási órákat, és előírja, hogy a parkolójegyet kell váltani és azt jól látható helyre ki kell tenni. A fővárosi rendelettel ellentétes szabályozást nem alkothat a zuglói képviselő-testület. Megoldást az jelenthetne, ha a Főváros ,,korszerűsítené” rendeletét, amely az évek múlásával nem követte a parkolóórák technológiai fejlesztését.

ÁLLÍTÁS: Zuglóban nem lehet SMS-sel parkolást kezdeményezni és mobiltelefonnal fizetni.
VALÓSÁG: Ez nem igaz.

A parkolás bevezetésének első napjától, azaz szeptember 1-től működik a mobilfizetés a kerületben. Aki ennek ellenkezőjét állítja (hirado.hu, Origo), az hazudik.

ÁLLÍTÁS: Zuglóban nincs türelmi idő, azonnal ment a bírságolás.
VALÓSÁG: Zuglóban van türelmi idő, ezalatt nem büntetnek meg senkit.

Zugló képviselő-testülete rendeletben határozta meg, hogy a szeptember 1-én induló fizetőparkolásnál szeptember 8-ig türelmi időt ad a parkolóknak. Az egy hét türelmi idő alatt nincs bírságolás, csak figyelmeztetik azokat, akik parkolójegy nélkül várakoznak.

 

Forrás: zuglo.hu

Ossza meg az információt!

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

Még több hír Észak-Pestről

A XIII. kerület 1938. június 1-jén vált önálló közigazgatási egységgé.
A képviselő-testület szeptemberi ülésén módosította Zugló adórendeletét, és arról is határoztak, hogy kedvező árajánlata alapján az önkormányzat a földgázt a NKM Energia Zrt-től, míg a villamos...
A Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat nyílt pályázatot hirdet a kerületi civil, egyházi, társadalmi szervezetek közösségépítő tevékenységének támogatásaként a RaM helyiségeinek közcélú,...
A Jász utca 72. szám alatti, 35 lakásos bérház bokrétaünnepét tartotta ma a XIII. Kerületi Önkormányzat.
Blázsovics Ádám és Bányik Csaba világbajnokok tették fel a koronát a nyári napközis tábor programjaira, amikor az “asztali tengó” alapjait tanították a kisiskolasoknak az utolsó foglalkozáson.
Garázdaság gyanúja miatt indított nyomozást a BRFK az ellen az ismeretlen férfi ellen, aki megrongálta egy trafik plexiüvegét, mert rászóltak, hogy vegyen fel szájmaszkot.
Elfogtak a rendőrök egy zuglói kábítószer-kereskedőt, valamint négy vásárlóját - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon hétfő reggel.
Elismerő oklevelekkel köszönte meg a járvány első hullámában kapott támogatásokat a Honvédkórház. Az okleveleket a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjának főigazgatója adta át kedden.
A hivatal Bocskai utcai bejárata mellett érhető el a kerekesszékkel, babakocsival is használható emelőszerkezet.
A nyári forróságban nem mindig érezzük, hogy szomjasak vagyunk, sokszor észrevétlenül párologtatjuk el a nedvességet, ezért érdemes módszeresen, fokozatosan kialakítani az ivási szokásokat.
Az összességében több mint hatmilliárdos beruházásban 279 lakás jön létre, a munkálatok közel járnak a befejezéshez.
Tájékoztatás a Tervtanács üléseinek időpontjairól
Újpest Önkormányzata megbízásából az Újpesti Sajtó Kft. fotópályázatot hirdet. A kiválasztott képekből kiállítás nyílik az Újpesti Kulturális Központ - Ifjúsági Házban, és a legjobbak a 2021-es...
26 milliárd forintról 32 milliárdra nőtt az új Néprajzi Múzeum megépítésének költsége a Városligetben – írta az Átlátszó. A munkát a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV Építőipari Zrt. és a...
Új falfestmény díszíti a budapesti Károly körúton álló Tűzoltóság homlokzatát, A kovász is lehet híd című alkotás Hitka Viktória képzőművész rajza alapján készült.
A CivilZugló Egyesület másodszor festette ki a Budapest–Cegléd–Szolnok vasútvonal Tábornok utcai aluljáróját. A munkában gyerekek és felnőttek egyaránt részt vettek.
Köszöntötték a karanténkonyha kiválóságait.
A Dorosz Dávid klímavédelmi és fejlesztési főpolgármester-helyettes koordinálta Béke téri projekt I. ütem beruházásnál az Irányító Hatóság döntése alapján a tervezési folyamatokat követően...

hirdetés

Ön is hirdetne?

hirdetés

Ön is hirdetne?

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Budapesti önkormányzati újságok

 • 1. kerületi újság: Várnegyed újság

  Várnegyed újság

  A Várnegyed az I. kerület Budavári  Önkormányzat hivatalos lapja. >>>
 • Budai Polgár, a II. kerület ingyenes terjesztésű önkormányzati újságja

  Budai Polgár

  A Budai Polgár a II. Kerületi Önkormányzat lapja, kiadja a Budai Polgár Nonprofit Kft. >>>
 • Óbuda újság, a III. kerület ingyenes terjesztésű önkormányzati újságja

  Óbuda újság

  Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának lapja. >>>
 • Újpesti Napló, a IV. kerületi Önkormányzat ingyenes terjesztésű hetilapja

  Újpesti Napló

  Budapest IV. kerület önkormányzatának lapja. >>>
 • Mai Belváros, V. kerületi ingyenes terjesztésű újság

  Mai Belváros

  Mai Belváros - az 5. kerület újságja. >>>
 • images/stories/2020_01/06-kerulet-terezvaros-ujsag-pdf-hirdetes.jpg

  Terézváros Magazin

  A Terézváros magazin a VI. kerületi önkormányzat kiadásában havonta kétszer jelenik meg 25 500 példányban 28 oldalon, és a Magyar >>>
 • Erzsébetváros újság, VII. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Erzsébetváros újság

  Az Erzsébetváros újság Budapest Főváros VII. Kerület Erzsébetváros Önkormányzat havonta megjelenő ingyenes lapja. >>>
 • Józsefváros újság, VIII. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Józsefváros újság

  A Józsefváros újság Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat lapja, hiteles információkat közöl az önkormányzatról és a kerületi intézményekről. Megjelenik >>>
 • Ferencváros újság hirdetésfelvétel, médiaajánlat

  9 - Ferencváros újság

  A Ferencváros újság, új nevén a "9" a IX. kerületi önkormányzat ingyenes terjesztésű lapja. >>>
 • Kőbányai Hírek újság, X. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Kőbányai Hírek

  A Kőbányai Hírek Budapest Főváros X. kerület Kőbánya Önkormányzatának lapja, hiteles információkat közöl az önkormányzatról és a kerületi intézményekről. Megjelenik >>>
 • Újbuda újság, XI. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Újbuda újság

  Az Újbuda újság a XI. kerület Újbuda Önkormányzatának lapja, hiteles információkat közöl az önkormányzatról és a kerületi intézményekről. Megjelenik kéthetente >>>
 • Hegyvidék újság, XII. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Hegyvidék újság

  Kiadja: Budapest XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat megbízásából a Hegyvidék Lapkiadó. >>>
 • Hírnök újság, XIII. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Kerületi Hírnök

  A Hírnök a XIII. kerületi önkormányzat ingyenes lapja. >>>
 • Zuglói Lapok újság, XIV. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Zuglói Lapok

  A Zuglói Lapok a XIV. kerületi önkormányzat ingyenes lapja. >>>
 • Életképek újság, XV. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Életképek újság

  Rákospalota, Pestújhely, Újpalota újságja. Kiadja az XV. Média Kommunikációs és Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. >>>
 • XVI. Kerületi Újság, 16. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  XVI. Kerületi Újság

  A Budapest Főváros XVI. Kerületi Önkormányzat kétheti lapja. Megjelenik 34 500 példányban. >>>
 • XVII. kerületi Hírhozó újság, 17. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Hírhozó újság

  Kiadja a lapalapító tulajdonos Budapest Főváros XVII. Kerület Önkormányzata megbízásából a Patriot Bt. Megjelenik 38 000 példányban. >>>
 • XVIII. kerületi Városkép újság, 18. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Városkép újság

  A Városkép önálló, saját szerkesztőséggel rendelkező közéleti-közérzeti magazin, XVIII. kerület Pestszentlőrinc – Pestszentimre önkormányzatának hivatalos kiadványa. >>>
 • XIX. kerületi Kispest újság, 19. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Kispest újság

  A kispestiek hivatalos havilapja. Kiadja Budapest Főváros XIX. kerület Kispest Önkormányzata Polgármesteri Hivatal. Megjelenik havonta 27 500 példányban. >>>
 • XIX. kerületi Kispesti Magazin, 19. kerületi ingyenes terjesztésű újság

  Kispesti Magazin

  A Kispesti Magazin havonta 27.000 példányban jelenik meg a XIX. kerületben. >>>
 • XX. kerületi Pesterzsébet újság, 20. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Pesterzsébet újság

  Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata társadalompolitikai és szolgáltató lapja. Megjelenik havonta 32 ezer példányban. >>>
 • XXI. kerületi Csepeli Hírmondó újság, 20. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Csepeli Hírmondó

  Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata 2010-től ad ki önkormányzati lapot, havi, majd 2012-től kétheti megjelenéssel. A Csepeli Hírmondó minden hónap >>>
 • XXII. kerületi Városházi Híradó újság, 22. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Városházi Híradó

  A XXII. kerületi önkormányzat kétheti lapja. Megjelenik 22.700 példányban. >>>
 • XXIII. kerületi Soroksári Hírlap, 20. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Soroksári Hírlap

  Kiadja Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksár Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala. Megjelenik 10 ezer példányban. >>>
 • 1

Pest megyei önkormányzati újságok

 • Csömöri Hírmondó - Csömör önkormányzatának hivatalos lapja

  Csömöri Hírmondó

  Csömöri Hírmondó – Helyi ingyenes információs és közéleti havilap médiaajánlat Példányszám: 3810 Terjesztés: a kiadvány eljut Csömör minden háztartásába, a településen >>>
 • Az Érdi Újság Érd Megyei Jogú Város Önkormányzatának ingyenes hetilapja

  Érdi Újság

  Az Érdi Újság Érd Megyei Jogú Város Önkormányzatának ingyenes hetilapja. >>>
 • Gyömrő Magazin - Gyömrő Önkormányzatának havonta megjelenő tájékoztató magazinja

  Gyömrő Magazin

  Gyömrő Önkormányzatának hivatalos lapja, a több mint 6800 példányban megjelenő Gyömrői Magazin minden postaládába eljut, a visszajelzések alapján pedig a >>>
 • Szervusz, Kerepes - Kerepes város Önkormányzatának havonta megjelenő tájékoztató újságja

  Szervusz, Kerepes

  Gyömrő Önkormányzatának hivatalos lapja, a több mint 6800 példányban megjelenő Gyömrői Magazin minden postaládába eljut, a visszajelzések alapján pedig a >>>
 • Kistarcsai Híradó - Kistarcsa Önkormányzatának havonta megjelenő tájékoztató újságja

  Kistarcsai Híradó

  A Kistarcsai Önkormányzat havonta jelenteti meg tájékoztató magazinját. Helyi közérdekű információk adják az újság tartalmát. >>>
 • Budaörsi Napló

  Budaörsi Napló

  Budaörs Magyarország egyik legfejlettebb települése - ezt nem mi állítjuk, hanem a KSH, 17 mutató alapján. >>>
 • 1

Szolgáltatók, akiket ajánlunk

hirdetés

Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó