Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

Nonprofit eseményedet te is ingyen feltöltheted!

Ingyenes feltöltéssel népszerűsítheted tevékenységedet.

1990 óta ünnepeljük Magyarországon a Föld napját, annak a gondolatnak a jegyében, amely így szól: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

Április 22-én hivatalos adatok szerint mintegy egymilliárd ember cselekedett azért, hogy tegyen valamit a bioszféráért, a Föld bolygó flórájának és faunájának megóvásáért, az emberi környezet minőségének javításáért, az emberiség által előidézett környezetrombolás következményeinek enyhítéséért.

Kerületünkben hagyományosan a Népsziget takarításával csatlakozunk a Föld napjának megünnepléséhez. A hagyományoknak megfelelően erre az április 21. napján megrendezett kerületi környezetvédelmi akcióra mozgósította  városrészünk  lakosságát  az önkormányzat. A meghívást elfogadó jóindulatú és tettre kész kerületi lakosok a polgármesteri hivatal és az önkormányzati intézmények nyugdíjasaival kiegészülve, a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. logisztikai támogatásával, az intézmény által biztosított kesztyűkkel, zsákokkal, konténerekkel, gereblyékkel és más eszközökkel verőfényes időben indultak neki a Népsziget központi útját övező, ezt követően pedig a Duna parti területek átvizsgálásához, a természeti környezetbe nem illő szemét és hulladék összegyűjtéséhez.

A csapatban többen voltak olyanok, akik évről évre aktív közreműködői a Népsziget takarításának. Emlékeik felidézése alapján volt már jobb, de rosszabb év is, ami a szigeten található hulladék mennyiségét illeti. Ezúttal a hagyományos pille palackok százai mellett számottevő mennyiségben borították a zöldterületeket a laposra taposott, vagy csak úgy elhajított sörös és energiaitalos dobozok, a „csavaros kiflinek” becézett röviditalos üvegcsék, és a mindenütt fehérlő papírzsebkendő csomók.

Egy bokor alól elemeire bontott személygépkocsi műanyag alkatrészei sejlettek elő: szinte hibátlan kardánborítás, a műszerfal, és a hűtő elemei, utóbbiban a legkisebb szélmozgásra is reagáló propellerrel.

Az elhagyott gyártelepre vezető út torkolatánál gumiabroncs halom állította meg a környezetvédő aktivistákat. A sértetlen, új futófelülettel ellátott személygépkocsi abroncsokat hozzáértő kéz vághatta keresztbe egy kifogástalan célszerszámmal. Az ismeretlen okból alkalmazott, bizonyára jó szándék arra irányulhatott, hogy senki ne próbálja használatba venni a szemre kifogástalan köpenyeket – a természetben való elhelyezésük azonban rossz emberre utalt. Odébb jobb napokat látott kihúzhatós kétszemélyes ágy  árulkodott egy család gyarapodásáról – és felelőtlenségéről.

Az egyik gondosan ápolt füvű, bekerített ingatlan előtt a közelmúltban elszállított, bontási törmelékkel megrakott konténer nyomai árulkodtak arról, hogy az ingatlan tulajdonosai nem sajnálták a pénzt nyaralóépületük felújításától. Az út mellett hagyott, halmokban álló hőszigetelő anyag hulladék  és üvegcserép, az elszállított konténer nyomát kirajzoló szemét, építési törmelék, és a filléres emlékek kategóriájába tartozó zsebnaptár, karkötő, kibelezett szódásszifon, és néhány régi kép pillanatok alatt tűntek el az önkéntesek zsákjaiban.

A jókedvű csapat munkája nyomán az akciónak köszönhetően mintegy húsz köbméternyi szemetet sikerült zsákokba gyűjteni, és jelentős mennyiségű veszélyes hulladék is elszállításra került. A munka eredményeként tisztább, szebb, kellemesebb lett a Népsziget. 1990 óta minden évben április 22-én  adja ki a washingtoni Worldwatch Institute éves jelentését a világ környezeti állapotáról „A világ helyzete” címmel. Meglehet, hogy a jelentésben nem esik szó a Népszigetről, de mindazok, akik részt vettek a terület megtisztításában, a jól végzett munka  örömével, a tettekben megnyilvánuló felelősség nyugalmával olvashatják a szervezet jelentését lakóhelyünk, a Föld helyzetéről.

Forrás: budapest13.hu

Ossza meg az információt!

Hozzászólás

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

Még több hír Észak-Pestről

Miért van szükség új atomerőműre Pakson? Mennyire lesznek biztonságosak az új blokkok? Miként járulnak hozzá a klímavédelemhez?
A Magyar Vöröskereszt Adományboltja Szabó Rebeka alpolgármester kezdeményezésére – az elmúlt évekhez hasonlóan – idén is tanszergyűjtési felhívással fordul a lakossághoz.
Az önkormányzat figyel arra, hogy évente újabb helyszíneken legyenek kutyafuttatók. Emellett a meglévők fenntartása és karbantartása is rendszeres feladatot jelent.
Augusztus 9-én a Prevenciós Központ Tüzér utcai központjának kertjében folytatódott a 2018. évi Lakóközösségi Napok rendezvénysorozat.
Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere hivatalos Facebook-oldalán osztotta meg a nagy hírt.
Javában folyik a XIII. Kerületi Önkormányzat átfogó köztisztasági akciója a kerületben, amely augusztus 17-én ér véget.
Az M3 autópálya fővárosi bevezető szakasza mellett húzódó zajvédő fal építésének jelentős része 2009-ig, még Hajdu László polgármestersége idejében elkészült.
Az emlékezés fontosságát hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára a roma holokauszt nemzetközi emléknapján, csütörtökön Budapesten.
A következő napokban, 2018. augusztus 8. és 15. között kerül megrendezésre a III. kerületi Óbudai sziget területén a Sziget Fesztivál.
Eching am Ammerseeből érkező delegációt fogadott a helyi önkormányzat vezetősége a XV. kerületi polgármesteri hivatalban július 27-én.
Újpesten ismét megrendezik az anyatej világnapját, amelyen azokat az édesanyákat köszönthetjük, akik gyermeküket anyatejjel táplálták.
Augusztus 3-án pénteken, Raoul Wallenberg svéd diplomata születésének 106. évfordulója alkalmából, megemlékezéssel egybekötött koszorúzási ünnepségre került sor a hős embermentő emlékére állított szobornál a Szent István parkban.
Július 20-án, pénteken fogadta el a Parlament az ország 2019-es évre szóló költségvetését, melyben a kormány mintegy 79 milliárd forintot különített el a jövő évi gyermekétkeztetésre
Városrészünkben 2016 szeptemberétől van mód az iskoláskorúak gyógyúszására.
Életmentésért polgármesteri dicséretet kapott Herczeg Gyula és Veréb István július 30-án Németh Angéla polgármesteri jogkörben eljáró alpolgármestertől.
Kedd déltől naponta ezer palack ásványvizet biztosít ingyenesen Zugló Önkormányzata az Örs vezér terén, illetve a Bosnyák téren áthaladó gyalogosoknak.
A Thököly úton található egykori nyilas ház előtt megkezdődött annak az emlékműnek az építése, amely a vészkorszak zuglói áldozatainak állít mementót.

hirdetés

Ön is hirdetne?

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Szolgáltatások Budapesten

Gyermekfelügyelet
(Szolgáltatás / Gyermekfelügyelet, idősgondozás)

Gyermekfelügyelet

GUMIJAVÍTÁS: Teher, Személy, Munkagép
(Szolgáltatás / Javítás, szerelés)

GUMIJAVÍTÁS: Teher, Személy, Munkagép

Könyvelés, bérszámfejtés, ügyintézés
(Szolgáltatás / Pénzügyi szolgátatás)

noimage

Idősápolás
(Szolgáltatás / Gyermekfelügyelet, idősgondozás)

noimage

lomtalanitas, egesszegugyi takaritad, epuletbontas
(Szolgáltatás / Takarítás, házvezetés)

lomtalanitas, egesszegugyi takaritad, epuletbontas

Festés, tapétázás, szigetelés Budapesten
(Szolgáltatás / Építőipar)

Festés, tapétázás, szigetelés Budapesten

Ivanonits vízvezeték szerelő Budapest
(Szolgáltatás / Javítás, szerelés)

Ivanonits vízvezeték szerelő Budapest

Számítógép javítás fix 6000 Ft-ért a XVI.-ban és környékén
(Szolgáltatás / Javítás, szerelés)

Számítógép javítás fix 6000 Ft-ért a XVI.-ban és környékén

Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó