Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

Nonprofit eseményedet te is ingyen feltöltheted!

Ingyenes feltöltéssel népszerűsítheted tevékenységedet.

1990 óta ünnepeljük Magyarországon a Föld napját, annak a gondolatnak a jegyében, amely így szól: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

Április 22-én hivatalos adatok szerint mintegy egymilliárd ember cselekedett azért, hogy tegyen valamit a bioszféráért, a Föld bolygó flórájának és faunájának megóvásáért, az emberi környezet minőségének javításáért, az emberiség által előidézett környezetrombolás következményeinek enyhítéséért.

Kerületünkben hagyományosan a Népsziget takarításával csatlakozunk a Föld napjának megünnepléséhez. A hagyományoknak megfelelően erre az április 21. napján megrendezett kerületi környezetvédelmi akcióra mozgósította  városrészünk  lakosságát  az önkormányzat. A meghívást elfogadó jóindulatú és tettre kész kerületi lakosok a polgármesteri hivatal és az önkormányzati intézmények nyugdíjasaival kiegészülve, a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. logisztikai támogatásával, az intézmény által biztosított kesztyűkkel, zsákokkal, konténerekkel, gereblyékkel és más eszközökkel verőfényes időben indultak neki a Népsziget központi útját övező, ezt követően pedig a Duna parti területek átvizsgálásához, a természeti környezetbe nem illő szemét és hulladék összegyűjtéséhez.

A csapatban többen voltak olyanok, akik évről évre aktív közreműködői a Népsziget takarításának. Emlékeik felidézése alapján volt már jobb, de rosszabb év is, ami a szigeten található hulladék mennyiségét illeti. Ezúttal a hagyományos pille palackok százai mellett számottevő mennyiségben borították a zöldterületeket a laposra taposott, vagy csak úgy elhajított sörös és energiaitalos dobozok, a „csavaros kiflinek” becézett röviditalos üvegcsék, és a mindenütt fehérlő papírzsebkendő csomók.

Egy bokor alól elemeire bontott személygépkocsi műanyag alkatrészei sejlettek elő: szinte hibátlan kardánborítás, a műszerfal, és a hűtő elemei, utóbbiban a legkisebb szélmozgásra is reagáló propellerrel.

Az elhagyott gyártelepre vezető út torkolatánál gumiabroncs halom állította meg a környezetvédő aktivistákat. A sértetlen, új futófelülettel ellátott személygépkocsi abroncsokat hozzáértő kéz vághatta keresztbe egy kifogástalan célszerszámmal. Az ismeretlen okból alkalmazott, bizonyára jó szándék arra irányulhatott, hogy senki ne próbálja használatba venni a szemre kifogástalan köpenyeket – a természetben való elhelyezésük azonban rossz emberre utalt. Odébb jobb napokat látott kihúzhatós kétszemélyes ágy  árulkodott egy család gyarapodásáról – és felelőtlenségéről.

Az egyik gondosan ápolt füvű, bekerített ingatlan előtt a közelmúltban elszállított, bontási törmelékkel megrakott konténer nyomai árulkodtak arról, hogy az ingatlan tulajdonosai nem sajnálták a pénzt nyaralóépületük felújításától. Az út mellett hagyott, halmokban álló hőszigetelő anyag hulladék  és üvegcserép, az elszállított konténer nyomát kirajzoló szemét, építési törmelék, és a filléres emlékek kategóriájába tartozó zsebnaptár, karkötő, kibelezett szódásszifon, és néhány régi kép pillanatok alatt tűntek el az önkéntesek zsákjaiban.

A jókedvű csapat munkája nyomán az akciónak köszönhetően mintegy húsz köbméternyi szemetet sikerült zsákokba gyűjteni, és jelentős mennyiségű veszélyes hulladék is elszállításra került. A munka eredményeként tisztább, szebb, kellemesebb lett a Népsziget. 1990 óta minden évben április 22-én  adja ki a washingtoni Worldwatch Institute éves jelentését a világ környezeti állapotáról „A világ helyzete” címmel. Meglehet, hogy a jelentésben nem esik szó a Népszigetről, de mindazok, akik részt vettek a terület megtisztításában, a jól végzett munka  örömével, a tettekben megnyilvánuló felelősség nyugalmával olvashatják a szervezet jelentését lakóhelyünk, a Föld helyzetéről.

Forrás: budapest13.hu

Ossza meg az információt!

Hozzászólás

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

Még több hír Észak-Pestről

Május 18-án dr. Tóth József polgármester, a képviselő-testület több tagja, a polgármesteri hivatal Szociális és Köznevelési osztályának munkatársai, az önkormányzat szociális és gyermekintézményeinek képviselői, valamint a szülői szervezetek és az intézménybe járó gyermekek szüleinek, hozzátartozóinak jelenlétében, bensőséges hangulatú rendezvény keretében került sor a Futár Tagóvoda 30. születésnapjának megünneplésére.
A Pécsi Sebestyén Ének-Zenei Általános Iskola és Alapfokú Művészet Iskola az idei ÖKO-programjának keretében facsemetéket vásárolt.
Jan Amos Komenský (Comenius), a „nemzetek tanítója” életéről és munkásságáról nyílt kiállítás május 14-én a Benkő István Református Általános Iskola és Gimnázium aulájában.
Kábítószer-kereskedelemmel vádolja az ügyészség azt a férfit, aki civil ruhás rendőröknek kínált kokaint és marihuánát Budapesten - tájékoztatta a fővárosi főügyész csütörtökön az MTI-t.
Radics Gigi Budapest Szerelem című szerzeményét választották Budapest dalának, a közönségdíjat pedig a csomópontos tehetség, Benji Bárhol járok című száma kapta – hirdették ki a szervezők a Thália Színházban rendezett gálakoncerten.
A kutyák mellett amerikai szalagos ölyvvel, afrikai uhuval, emuval, nyuszival, kacsákkal és kiscsirkékkel is találkozhattak azok, akik május 13-án kilátogattak a Pillangó parkba. Az V. Sugárzoo Pikniken a felelős állattartás állt a középpontban.
Tizenhat ovi-foci pálya, rengeteg fejlesztés és felújítás. Az elmúlt években hatalmas átalakuláson mentek át városunk óvodái. Újpest Önkormányzata jóvoltából, az Ovi-Sport Program keretében április végén számos sporteszközzel bővült a Csányi Tagóvoda is.
Több mint két kilogramm kábítószert - kokaint és marihuánát - foglaltak le a rendőrök és drogkereskedőket vettek őrizetbe - ismerteti honlapján a rendőrség.
Területbejárást tartottak a Pillangó parkban, ahol azt vizsgálták meg, hogy milyen változások várhatóak a parkfelújítást követően a terület növény- és állatvilágában.
Tájékoztatjuk a tisztelt lakosságot, hogy a kerület több pontján óriás tőrösdarazsak jelentek meg.
Önkormányzatunk először 2012-ben szervezte meg a napjainkra már hagyományosnak számító Bringás reggelit, amely az Autómentes Nappal, és az Európai Mobilitás Héthez kapcsolódó helyi eseményekkel együtt szerves részét képezi a Kerületi Környezetvédelmi-fenntarthatósági programnak. Május 8-án ezúttal is az önkormányzat önálló szervezésében került megrendezésre a kerületi Bringás reggeli.
Az Újpesti Kulturális Központ többfordulós vetélkedőt hirdetett 2017 decemberében 5-6. osztályos gyerekek számára, melyre 23 csapat nevezett be. Az eredményhirdetést május 3-án tartották.
A közfoglalkoztatás terén elért eredményéért a Palota-15 Kft. még tavaly év végén belügyminiszteri elismerésben részesült. A szépen bekeretezett oklevél hétmillió forintos támogatással is járt, melyet az önkormányzati cég eszközbeszerzésre fordíthatott.
Százhatvan komposztkeret várta azoknak a zuglói családi- és társasházaknak a lakóit, akik már jelentkeztek az idén is folytatódó komposztálási programra.
Április 26-án, ünnepi keretek között avatták fel a Meséskert Tagóvoda közösségi terében elhelyezett, az Építőipari Mesterdíj elnyerését tanúsító táblát, amelyet az Építőipari Mesterdíj Alapítvány Kuratóriuma ítélt oda a maga nemében egyedülálló építészeti értéket képviselő intézménynek.
Hajdu László a Fővárosi Közgyűlés április 25-ei ülése előtt bejelentette, hogy lemond majd a törvény által előírtak szerint a polgármesteri tisztségéről, a májusban megalakuló Országgyűlésben a Demokratikus Koalíció (DK) képviselőjeként folytatja munkáját.
A képviselő-testület csütörtöki ülésén elfogadta a kerületi rendőrkapitányság 2017. évi tevékenységéről szóló beszámolót. Tavaly a regisztrált bűncselekmények száma Zuglóban 597-tel csökkent, a nyomozáseredményességi mutató 20,5 százalékkal nőtt.
A képviselő-testület csütörtöki ülésén Karácsony Gergely polgármester elismeréseket adott át az elmúlt időszakban kimagasló teljesítményt nyújtó rendvédelmi, egészségügyi és szociális dolgozónak.

hirdetés

Ön is hirdetne?

Budapesti állások

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

hirdetés

Ön is hirdetne?

 


Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó