Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

Sikeresek és népszerűek a diák csereprogramok Kőbányán – mondta az Orientnek Kovács Róbert polgármester annak kapcsán, hogy csütörtökön a polgármesteri hivatalban köszöntötte a kerület görögországi testvérvárosából érkezett diákokat.

A litochorói gimnázium 15 tanulója egy hetet tölt a kőbányai Zrínyi Miklós Gimnázium vendégeként.

Az Orientnek Edényi László, a vendéglátó iskola igazgatója elmondta, hogy tavaly tavasszal jártak először náluk a litochorói diákok, aminek a két város közötti megállapodás volt előzménye, ennek köszönhetően jött létre a cserekapcsolat. A Zrínyi tanulói ősszel vendégeskedtek az Olümposz lábánál található 8 ezer lakosú kisvárosban, ahol nemcsak az istenek lakhelyét nézték meg, de ellátogattak a tengerhez és a Meteorákhoz is, felejthetetlen élményeket szerezve. Ebben a konkrét csereprogramban a diákok nem családoknál, hanem szállodában laknak – jegyezte meg –, de mindenkinek van egy magyar partnerdiákja, aki segíti, illetve családi programot szerveznek számukra. Az igazgató elmondta azt is, hogy az iskolának a görög kapcsolat mellett német és svéd programja is van.

Kőbánya önkormányzata két évvel ezelőtt írt alá egy testvérvárosi együttműködést Litochoro városával – idézte fel Kovács Róbert. A kerületben nagyon jelentős számú görög nemzetiség él, és ők már régen kezdeményeztek egy ilyen kapcsolatot. Ez a két év már számos programot hozott a görög település és Kőbánya között, egyrészt a középiskolások számára, de például harmadik alkalommal rendezik meg idén az úgynevezett Balkán-estet a Mély-tó partján, az Újhegyi lakótelepen. Ez egy fantasztikus programhelyszín – emelte ki a városrész vezetője –, ahol görögök, szerbek, bolgárok mutatják be kultúrájuk egy nagyon gazdag szeletét, a táncaiktól a hangszeres zenén át a gasztronómiáig. Ez is része már ennek az együttműködésnek – mutatott rá a polgármester. Kőbányán tábort is szerveznek minden évben azokkal az országokkal, nemzetiségekkel, akikkel élő kapcsolatuk van, így érkeznek diákok Lengyelországból, Erdélyből, Szlovákiából, Horvátországból, Görögországból. A táboroknak mindig van egy tematikája, és hol a zene, hol a képzőművészet, hol egyéb téma köré szerveződik.A polgármester beszámolt arról is, hogy nagyon sikeresek a kerület iskolai csereprogramjai, nagyon szívesen vesznek részt benne a gyerekek. Egyrészt, hogy megismerjék más népek, országok, városok kultúráját, szokásait, hagyományait, de a fiatalokban mindig benne van a kíváncsiság, az ismerkedési vágy is. Ma már nagyon könnyű a kapcsolatteremtés, és az egy hét alatt kialakuló barátságok nagyon könnyen folytathatók az online felületen – emlékeztetett rá. Pár év távlatában már látható, hogyan élnek tovább ezek a kialakult együttműködések – tette hozzá.

A görög diákokat elkísérte a litochorói gimnázium egykori igazgatója is, aki már többször járt hazánkban, először még egyetemistaként. A pedagógus köszönetét fejezte ki Kovács Róbertnek és Edényi Lászlónak a meghívásért. Kiemelte, hogy a magyar fél részéről tapasztalt barátságos fogadtatást ma is szívesen idézik fel a görög diákok, ezért is volt olyan nagy az érdeklődés az ez évi út iránt, hogy csak sorolással tudták kiválasztani az utazókat. Elmondta azt is, hogy a program kapcsán a gyerekek nagyon sokat tanulnak Magyarország történetéről, kultúrájáról és hétköznapi életről. 

 

Kitért arra is, hogy a cserekapcsolat révén a diákok nagyon sok tapasztalatot szereznek arról, hogyan élnek kortársaik egy másik országban, milyen oktatásban részesülnek és milyenek a hétköznapjaik. A gimnazisták között kialakuló kapcsolatok a jövőben tovább segítik a két ország együttműködését – hangsúlyozta.

Forrás: kobanya.hu

Ossza meg az információt!

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

Még több hír Kelet-Pestről

A főváros XVI. kerülete idén mintegy 1,2 milliárd forintos állami támogatást szerzett földutak aszfaltozására – közölte a kerület polgármestere csütörtökön sajtótájékoztatón.
Szeptember 4-én délután Rákoskeresztúr Fő terén is helyet kapott egy napjainkban igen közkedvelt városmarketing elem: Rákosmente látványos városfelirata.
Rákosmente Önkormányzata az elmúlt évekhez hasonlóan idén is ingyenes lombzsákosztást szervez annak érdekében, hogy a XVII. kerület lakói környezetbarát módon szabaduljanak meg a felesleges...
„Az Országgyűlés elé terjesztett indítványok elfogadása előrelépést jelenthet, de Kőbánya számára a valódi megoldás az lenne, ha a trafikok nem árusíthatnának szeszes italt.”– mondta a...
Kovács Péter polgármester köszöntötte Dr. Bálint Györgyöt, vagy ahogy az egész ország ismerő őt Bálint gazdát, 100. születésnapja alkalmából.
A Kőbányai Önkormányzat által működtetett napközis nyári táborban mind a kilenc hetén nyeregbe pattanhatnak a táborozó iskolások, a Kőbánya Bringa programnak köszönhetően.
Egyedi tervezésű új eszközökkel, Kőbánya hagyományait idéző két új játszótér várja mostantól a gyerekeket a kerület egyik legkedveltebb helyszínén, az Óhegy parkban.
Önkormányzatunk és a Kertvárosi Egészségügyi Szolgálat (KESZ) vezetői, valamint számos cinkotai érdeklődő jelenlétében június 5-én átadták a Cinkotai Egészségházat.
Rákosmente Önkormányzata a közútfejlesztések mellett a gyalogjárdák felújítására, biztonságossá tételére is nagy figyelmet fordít, így a közelmúltban 26 helyszínen fejeződtek be a gyalogosok...
Immár harmadik alkalommal rendezték meg kerületünkben a Távírótörténeti Konferenciát, melynek helyszíne a Podmaniczky-Vigyázó Kastély oldalszárnya volt.
Több száz kisgyermeket emeltek szüleik, nagyszüleik a magasba május 11-én, a Heltai téren megrendezett Liget Pikniken.
A véletlennek köszönhetően a Humusz Szövetség segítségével Szász József alpolgármester találkozott egy környezettudatos kerületi diákkal, Szabó Bencével, aki az Erzsébet-ligetben lévő Budapesti...
A XVI. kerületi Önkormányzat 2018-ban sikerrel pályázott a Határtalanul! program Kárpátaljai szolidaritási alprogramjára.
A Nagy Sportágválasztó, BBU Nonprofit Kft., társadalmi felelősség vállalása részeként a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezetével a tavaly szeptemberi siker után ismételten véradást...
Óriási sikerrel debütált, rengeteg embert vonzott a Pesti út 29-37. számú lakótömbök közötti zöldterületen, a tíz emeletes Garzonházak tövében, első alkalommal megrendezett kétnapos Rántott Hús...
Megvilágított páragömbök színesítik Budapest egyik legnagyobb lakótelepének főutcáját. A 21. századi attrakció mellett a kőbányai Újhegyi sétány a múltat sem feledi, a helyiek összetartozását apró...
Április 24-e óta két díszgalagonya ékesíti a megszépült és kibővített Újlak játszótér környékét. A rózsaszín lombú növényeket a FŐTÁV Zrt. ajánlotta fel a Föld Napja alkalmából.
Letették annak a különleges térnek az alapkövét, amely országos mintaprojektként valósul meg Kőbánya és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT) összefogásaként. A kőbányai Legyen Tered elnevezésű...

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

hirdetés

Szolgáltatások Budapesten

Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó