Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

Budapest Főváros X. kerület Kőbánya Önkormányzata, a Fővárosi Önkormányzat és a BKK támogatásával európai uniós forrásra nyújtott be pályázatot a Közlekedési Operatív Program keretében a kerületi Liget tér és Mázsa tér intermodális csomóponttá alakításának vizsgálatára. A projekt 100%-os intenzitású, bruttó 271.800.000 forint összegű uniós támogatásban részült. A Budapest Főváros Önkormányzatával, illetve a Budapesti Közlekedési Központtal együttműködve megvalósuló projektet Dr. György István, városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes, Kovács Róbert, Kőbánya polgármestere és Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója mutatta be ma a Liget téri buszvégállomáson tartott sajtótájékoztatón.

A közeljövőben „Budapest Főváros X. kerület Mázsa tér, Liget tér intermodális csomópont vizsgálata” címmel elkészülő részletes megvalósíthatósági tanulmányterv célja a fejlesztési tervek megalapozása, egységes stratégiába foglalása, a célok elérésének érdekében a legmegfelelőbb megoldások kiválasztása, illetve annak részletes kidolgozása lesz. Az így előkészített intermodális csomópont-beruházás megvalósulásától a Liget tér, illetve a Mázsa tér korszerűsödését, funkcióbővülését, a kerületközpontot érintő közúti forgalomterhelés, valamint a zaj- és károsanyag-kibocsátás csökkenését, illetve a közösségi közlekedést igénybe vevők számának növekedését várja a kerület, az összekapcsolt közlekedési módokat igénybe vevő utasok pedig utazási időt takaríthatnak majd meg. A csomópont akadálymentes és gyors átszállási kapcsolatot biztosítana a vasút, illetve az autóbusz és villamos járatok között. A beruházás a közlekedési forgalomterhelés - és ezáltal a környezeti ártalmak - csökkentésével javítani fogja a Kőbánya központjában élők életminőségét, az elérhetőség jelentős javulása által pedig növeli majd a kerület versenyképességét.
 
Mivel az intermodális csomópont kialakításában közvetlenül is érintettek, a kerület a terv elkészítése során együttműködik majd a Budapesti Közlekedési Központtal, a Magyar Államvasutak Zrt. és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. szakembereivel is. A csomópont kialakításának az elképzelése egyébként Budapest közlekedésfejlesztési terveivel összhangban van.
 
Dr. György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes, Kőbánya országgyűlési képviselője az eseményen elmondta: nem kétséges, hogy a Liget teret és környezetét minél előbb át kell építeni, hiszen az autóbusz-végállomás és a vasúti megállóhely állapota ma már nemcsak, hogy nem méltó Kőbánya városközpontjához, hanem műszakilag és városképi szempontból sem felel meg a XXI. századi elvárásoknak. A főpolgármester-helyettes kiemelte: bízik benne, hogy a Budapesti Közlekedési Központ szakmai támogatásával most útjára induló tervezés és közös gondolkozás egy olyan beruházás alapjait teremti meg, amelynek köszönhetően nemcsak egy modern, minden igényt kielégítő közlekedési csomóponttal, hanem élhetőbb, rendezettebb környezettel is gazdagodik majd Kőbánya.
 
A projektgazda, azaz Budapest Főváros X. kerület Kőbánya Önkormányzata mellett Budapest Főváros Önkormányzatának megbízásából a Budapesti Közlekedési Központ szakmai együttműködő partnerként vesz részt a koordinációban és konzultációs szinten is részt vállal a projekt céljainak megvalósításában. A különböző közlekedési módok elérhetőségének javulásával és az utazási idő csökkenésével általánosságban is növekedhet a közösségi közlekedés versenyképessége.
 
Az előzetes tervek szerint a projekt keretében megújulna a Kőbánya alsó vasútállomás, a váróterem, a pénztárral és az utastájékoztató rendszerrel együtt. A megállóhelyen valamennyi elővárosi személy- és zónázóvonat megáll, a jelenlegi szolgáltatási színvonal azonban alacsony, a vasút kapcsolódása más közlekedési eszközökhöz pedig jelenleg nem megoldott.
 
Kovács Róbert, Kőbánya polgármestere a részletek ismertetése mellett elmondta: a végállomás területi kiterjedése jelentős, a tér átláthatóbbá és élhetőbbé tételére mindenképpen szükség van. A Liget tér átalakulásával a végállomás mellett nagyobb, közösségi célú térrész kerülhet az utasok és a lakosok használatába, a városrehabilitációs intézkedésekkel és sétáló utca kialakításával a Liget tér és környezete élhetőbbé válhat.
 
A 3-as villamos vonalának felújítása is kapcsolódik a projekthez. Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója kiemelte: a villamos Kőbánya alsó vasútállomás (Liget tér) megállóhelye középperonosra épül át, valamint felcseréli a BKK a megállóhely nyugati oldalán a gyalogátkelőhelyet és a kerékpárutat. A villamosmegálló és a környező gyalogosfelületek süllyesztett szegélyekkel, akadálymentesen lesznek elérhetők, a kerékpáros kapcsolatok megmaradnak, a Kőrösi Csoma Sándor sétány felé akadálymentes összeköttetés és új kerékpárút létesül. A felújítás során az Ónodi utca és a Kápolna utca között füvesített vágány épül, amely megoldást nyújthat a porszennyezésre, javítva ezzel a környezet minőségét. Számos ponton kapcsolódik tehát a projekt a BKK fejlesztéseihez, ezért is volt szükség szoros szakmai együttműködésre. Ma a Liget tér – hivatalos nevén Kőbánya alsó vasútállomás – végállomáson 4 vonalcsoport buszjáratai végállomásoznak, amelyek a Belváros, Dél-Pest, Rákoskeresztúr, valamint az Újhegyi lakótelep felé biztosítanak eljutási lehetőséget. Az itt található MÁV megállóhely befelé a Nyugati pályaudvar, kifelé a repülőtér és az agglomeráció felé biztosít eljutást. A csomópontban ezen kívül három villamosvonal is áthalad. Az átalakítás során a végállomás szolgáltatási színvonalának emelése részben vagy teljesen fedett várakozóhelyekkel és gyalogos kapcsolatokkal, minden irányba akadálymentes eljutással, átlátható, világos és kulturált várakozást biztosító közösségi terekkel valósulhat meg.
 
Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala
X. kerület Kőbányai Önkormányzat
Budapesti Közlekedési Központ

Forrás: ÖS

Ossza meg az információt!

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

Még több hír Kelet-Pestről

A főváros XVI. kerülete idén mintegy 1,2 milliárd forintos állami támogatást szerzett földutak aszfaltozására – közölte a kerület polgármestere csütörtökön sajtótájékoztatón.
Szeptember 4-én délután Rákoskeresztúr Fő terén is helyet kapott egy napjainkban igen közkedvelt városmarketing elem: Rákosmente látványos városfelirata.
Rákosmente Önkormányzata az elmúlt évekhez hasonlóan idén is ingyenes lombzsákosztást szervez annak érdekében, hogy a XVII. kerület lakói környezetbarát módon szabaduljanak meg a felesleges...
„Az Országgyűlés elé terjesztett indítványok elfogadása előrelépést jelenthet, de Kőbánya számára a valódi megoldás az lenne, ha a trafikok nem árusíthatnának szeszes italt.”– mondta a...
Kovács Péter polgármester köszöntötte Dr. Bálint Györgyöt, vagy ahogy az egész ország ismerő őt Bálint gazdát, 100. születésnapja alkalmából.
A Kőbányai Önkormányzat által működtetett napközis nyári táborban mind a kilenc hetén nyeregbe pattanhatnak a táborozó iskolások, a Kőbánya Bringa programnak köszönhetően.
Egyedi tervezésű új eszközökkel, Kőbánya hagyományait idéző két új játszótér várja mostantól a gyerekeket a kerület egyik legkedveltebb helyszínén, az Óhegy parkban.
Önkormányzatunk és a Kertvárosi Egészségügyi Szolgálat (KESZ) vezetői, valamint számos cinkotai érdeklődő jelenlétében június 5-én átadták a Cinkotai Egészségházat.
Rákosmente Önkormányzata a közútfejlesztések mellett a gyalogjárdák felújítására, biztonságossá tételére is nagy figyelmet fordít, így a közelmúltban 26 helyszínen fejeződtek be a gyalogosok...
Immár harmadik alkalommal rendezték meg kerületünkben a Távírótörténeti Konferenciát, melynek helyszíne a Podmaniczky-Vigyázó Kastély oldalszárnya volt.
Több száz kisgyermeket emeltek szüleik, nagyszüleik a magasba május 11-én, a Heltai téren megrendezett Liget Pikniken.
A véletlennek köszönhetően a Humusz Szövetség segítségével Szász József alpolgármester találkozott egy környezettudatos kerületi diákkal, Szabó Bencével, aki az Erzsébet-ligetben lévő Budapesti...
A XVI. kerületi Önkormányzat 2018-ban sikerrel pályázott a Határtalanul! program Kárpátaljai szolidaritási alprogramjára.
A Nagy Sportágválasztó, BBU Nonprofit Kft., társadalmi felelősség vállalása részeként a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezetével a tavaly szeptemberi siker után ismételten véradást...
Óriási sikerrel debütált, rengeteg embert vonzott a Pesti út 29-37. számú lakótömbök közötti zöldterületen, a tíz emeletes Garzonházak tövében, első alkalommal megrendezett kétnapos Rántott Hús...
Megvilágított páragömbök színesítik Budapest egyik legnagyobb lakótelepének főutcáját. A 21. századi attrakció mellett a kőbányai Újhegyi sétány a múltat sem feledi, a helyiek összetartozását apró...
Április 24-e óta két díszgalagonya ékesíti a megszépült és kibővített Újlak játszótér környékét. A rózsaszín lombú növényeket a FŐTÁV Zrt. ajánlotta fel a Föld Napja alkalmából.
Letették annak a különleges térnek az alapkövét, amely országos mintaprojektként valósul meg Kőbánya és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT) összefogásaként. A kőbányai Legyen Tered elnevezésű...

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

hirdetés

Ön is hirdetne?

hirdetés

Szolgáltatások Budapesten

Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó