Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

A Kőbányai Önkormányzat az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének 61. évfordulóján, november 4-én a Silye Sámuel és társai emlékére állított emlékműnél tartott megemlékezést. Beszédet Kovács Róbert, Kőbánya polgármestere mondott.

„Több visszaemlékezés szerint november 3-a volt az első igazán békés nap a forradalom kezdete, október 23-a óta. Az üzletek ismét kinyitottak. Az élelmiszerboltok előtt hosszú sorok kígyóztak; az emberek nyugodtan, békésen vártak sorukra. A legkeresettebb cikk a friss pékáru volt. Néhány üzemben és hivatalban már dolgoztak is. Megkezdték az utcai barikádok lebontását, a felszaggatott villamossínek és a leszakadt vezetékek kijavítását. Délre a nap is kisütött. A bágyadt őszi napfény sokakat csalt az utcára – nézelődni, bámészkodni, beszélgetni. Általános volt a remény: Magyarországon új élet kezdődik, amely mindazt megvalósítja, amit a diákok pontokba, az újjáalakult pártok programokba, a Nagy Imre vezette kormány pedig nyilatkozatokba foglalt.” – kezdte beszédét a városvezető.

„A másnap, november 4-e azonban minderre rácáfolt. A hajnali órákban irtózatos dübörgésre ébredt a város. Szovjet harckocsik százai zúdultak az alvó Budapestre. Kőbányán az első összecsapás 4-én kora délután, a Zalka Máté téren kezdődött. A Bihari utca irányából jött két T34-es harckocsi. Amikor a szabadságharcosok közelébe értek, Kovács József kiadta a lőparancsot. A Mázsa tér felé fordított löveg első lövése egy háztartási bolt redőnyébe csapódott. A második viszont oldalról, a torony és a lánctalp közötti részen eltalálta a harckocsit, amely azonnal megállni kényszerült. Az Éleskanyarhoz szürkületkor érkezett négy szovjet harckocsi a Maglódi út felől. Felhúzódtak a miskolci vasútvonal töltésére, de még 15 méterről sem vették észre a szabadságharcosok lövegeit. Azokat a lövegeket, amelyeket még előző nap állítottak fel Silye Sámuel parancsnoksága alatt. A kőbányai forradalmárok legkitartóbb ellenállása az Éleskanyarnál folyt, valószínűleg november 8-án lőtték ki az utolsó ép lövegüket is. A sorkatonák – köztük a később 1959-ben kivégzett Silye Sámuel is visszamentek óhegyi körletükbe.” - idézte fel Kovács Róbert a kőbányai eseményeket.

Kovács Róbert polgármester beszédét azzal zárta, hogy: „Még ma is köztünk élnek, akik ellenforradalomként tekintenek a 61 évvel ezelőtti eseményekre. Orbán Éva Igazságot 56-nak című kötetében Pongrátz Gergely a Corvin köz parancsnoka arra a kérdésre, hogy: „Mit üzenne a jövő ifjúságának, miben volt ’56 nagy erénye? így válaszolt: „A hazaszeretetben. Ez nem nacionalizmus. Sokan próbálják kicsavarni, szélsőjobboldali fasiszta jelleget adni neki. Hogy valaki hazafi, az nem jelenti azt, hogy soviniszta. Én azt szeretném üzenni a jövő ifjúságának, hogy ezt a hazafiságot ne veszítsék el.

Az amerikaiak alapokmányban mondják ki: Amerika az amerikaiaké. Magyarországon ha valaki azt meri mondani, hogy Magyarország a magyaroké, azonnal szélsőjobboldalinak, fasisztának bélyegzik azok, akiknek ez az érdekük. A kérdés az, hogy miért szabad minden más nemzetnek hangoztatni a hazafiságát kivéve a magyarnak? Pongrátz Gergely szavait 1996-ban rögzítette Orbán Éva, de az akkori gondolatok ma is fájóan igazak.”

A beszédet követően a Pódium Színház művészeinek előadása következett, majd Kovács Róbert polgármester, dr. Pap Sándor, Radványi Gábor és Weeber Tibor alpolgármesterek helyezték el az önkormányzat koszorúját, majd a pártok képviselői következtek.

A Fővárosi Kormányhivatal X. kerületi Hivatalának koszorúját dr. György István kormánymegbízott és Nagy István hivatalvezető-helyettes helyezték el. A megemlékezés virágaival és mécseseivel a nemzetiségi önkormányzatok és kőbánya polgárai is lerótták kegyeletüket.

 

Forrás: kobanya.hu

Ossza meg az információt!

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

Még több hír Kelet-Pestről

A főváros XVI. kerülete idén mintegy 1,2 milliárd forintos állami támogatást szerzett földutak aszfaltozására – közölte a kerület polgármestere csütörtökön sajtótájékoztatón.
Szeptember 4-én délután Rákoskeresztúr Fő terén is helyet kapott egy napjainkban igen közkedvelt városmarketing elem: Rákosmente látványos városfelirata.
Rákosmente Önkormányzata az elmúlt évekhez hasonlóan idén is ingyenes lombzsákosztást szervez annak érdekében, hogy a XVII. kerület lakói környezetbarát módon szabaduljanak meg a felesleges...
„Az Országgyűlés elé terjesztett indítványok elfogadása előrelépést jelenthet, de Kőbánya számára a valódi megoldás az lenne, ha a trafikok nem árusíthatnának szeszes italt.”– mondta a...
Kovács Péter polgármester köszöntötte Dr. Bálint Györgyöt, vagy ahogy az egész ország ismerő őt Bálint gazdát, 100. születésnapja alkalmából.
A Kőbányai Önkormányzat által működtetett napközis nyári táborban mind a kilenc hetén nyeregbe pattanhatnak a táborozó iskolások, a Kőbánya Bringa programnak köszönhetően.
Egyedi tervezésű új eszközökkel, Kőbánya hagyományait idéző két új játszótér várja mostantól a gyerekeket a kerület egyik legkedveltebb helyszínén, az Óhegy parkban.
Önkormányzatunk és a Kertvárosi Egészségügyi Szolgálat (KESZ) vezetői, valamint számos cinkotai érdeklődő jelenlétében június 5-én átadták a Cinkotai Egészségházat.
Rákosmente Önkormányzata a közútfejlesztések mellett a gyalogjárdák felújítására, biztonságossá tételére is nagy figyelmet fordít, így a közelmúltban 26 helyszínen fejeződtek be a gyalogosok...
Immár harmadik alkalommal rendezték meg kerületünkben a Távírótörténeti Konferenciát, melynek helyszíne a Podmaniczky-Vigyázó Kastély oldalszárnya volt.
Több száz kisgyermeket emeltek szüleik, nagyszüleik a magasba május 11-én, a Heltai téren megrendezett Liget Pikniken.
A véletlennek köszönhetően a Humusz Szövetség segítségével Szász József alpolgármester találkozott egy környezettudatos kerületi diákkal, Szabó Bencével, aki az Erzsébet-ligetben lévő Budapesti...
A XVI. kerületi Önkormányzat 2018-ban sikerrel pályázott a Határtalanul! program Kárpátaljai szolidaritási alprogramjára.
A Nagy Sportágválasztó, BBU Nonprofit Kft., társadalmi felelősség vállalása részeként a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezetével a tavaly szeptemberi siker után ismételten véradást...
Óriási sikerrel debütált, rengeteg embert vonzott a Pesti út 29-37. számú lakótömbök közötti zöldterületen, a tíz emeletes Garzonházak tövében, első alkalommal megrendezett kétnapos Rántott Hús...
Megvilágított páragömbök színesítik Budapest egyik legnagyobb lakótelepének főutcáját. A 21. századi attrakció mellett a kőbányai Újhegyi sétány a múltat sem feledi, a helyiek összetartozását apró...
Április 24-e óta két díszgalagonya ékesíti a megszépült és kibővített Újlak játszótér környékét. A rózsaszín lombú növényeket a FŐTÁV Zrt. ajánlotta fel a Föld Napja alkalmából.
Letették annak a különleges térnek az alapkövét, amely országos mintaprojektként valósul meg Kőbánya és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT) összefogásaként. A kőbányai Legyen Tered elnevezésű...

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

hirdetés

Szolgáltatások Budapesten

Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó