Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

Idén mintegy 250 kőbányai kerületszépítő vehetett át elismerést az önkormányzattól hétfőn a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban.

A Tiszta udvar, rendes ház, a Tiszta, rendezett Kőbányáért, a Virágos Kőbányáért és a Legszebb konyhakertek kerületszépítő mozgalmainak ünnepélyes díjátadóján D. Kovács Róbert Antal polgármester köszönetét fejezte a résztvevőknek és kiemelte, hogy az elismerések azoknak szólnak, akik házaik, lakásaik, intézményeik környezetének virágosabbá, szebbé tételéért tettek, példát mutatva másoknak. 

Azokat szeretnénk támogatni, akik aktívan hozzájárulnak a 10. kerület szépítéséhez, hiszen csak úgy juthatunk előre, ha közösen építkezünk – fogalmazott. 

A polgármester beszélt arról is, hogy bár egyre szebbek az önkormányzat és a lakók által gondozott közterületek, a kerületben komoly gondot jelent a szemetelés, így az illegális hulladéklerakás, a busz- és villamosmegállók környékén tapasztalható szemetelés, de – az ország más településeihez hasonlóan – a szelektív hulladékgyűjtés sem megfelelő. Nem bánunk jól a zöldterületeinkkel sem – mutatott rá –, ezért az önkormányzat a zöldebb Kőbányáért indított eddigi programjait összefűzi, felerősíti és a jövő évtől – a Mozdulj, Kőbánya! programsorozat mintájára – mozgalmat indít. Ennek keretében még nagyobb figyelmet fordítanak a területre, legyen szó madárvédelemről, madáretetésről, szelektív hulladékgyűjtésről vagy környezetkímélő megoldásokról a háztatásokban, mindarról, ami környezettudatosabb, ezáltal egészségtudatosabb életmódot hozhat a kerületbe. Ebben az itt jelenlévők egészen biztosan támogatók és élenjárók lesznek, hiszen aki a környezetéért eddig is tett és odafigyelt a közösségre, az ebben a mozgalomban is partner lesz – mondta.

Az idei évben a jelentkezők száma meghaladta a 360-at – a 2011-es induláskor ez a szám csupán 15 volt –, a Tiszta udvar, rendes ház elismerésre 176-an bizonyultak méltónak, 53-an vehették át a Virágos Kőbányáért, 15-en a legszebb konyhakertekért és 7-en a Tiszta, rendezett Kőbányáért elismeréseket.

A kertekről, erkélyekről képek is készültek, melyek – megőrzendő dokumentumként is – egy értékelő kiskönyvbe kerültek. 

A díjazottak a polgármestertől és a kerület képviselőitől az elismerő oklevelek mellett virágmagokat és virághagymákat vehettek át, illetve azokat a – régiek helyébe lépő – új táblákat, amelyek büszkén hirdetik, hogy „Tiszta udvar, rendes ház”.

Az ünnepi esemény részeként a jelenlévők figyelmét ezúttal az évelők izgalmas világára irányította Hajnal Sándor, a Magyar Gyula Kertészeti Szakközépiskola igazgatója, aki ezek gazdag választékáról tartott rövid előadást.

A Tiszta udvar, rendes ház, a Virágos Kőbányáért, valamint a Tiszta, rendezett Kőbányáért kerületszépítő mozgalmak 2011-ben indultak el D. Kovács Róbert Antal polgármester kezdeményezésére, a városrész 2014-ben csatlakozott a Magyarország legszebb konyhakertjei országos programhoz.

Forrás: kobanya.hu

Ossza meg az információt!

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

Még több hír Kelet-Pestről

A főváros XVI. kerülete idén mintegy 1,2 milliárd forintos állami támogatást szerzett földutak aszfaltozására – közölte a kerület polgármestere csütörtökön sajtótájékoztatón.
Szeptember 4-én délután Rákoskeresztúr Fő terén is helyet kapott egy napjainkban igen közkedvelt városmarketing elem: Rákosmente látványos városfelirata.
Rákosmente Önkormányzata az elmúlt évekhez hasonlóan idén is ingyenes lombzsákosztást szervez annak érdekében, hogy a XVII. kerület lakói környezetbarát módon szabaduljanak meg a felesleges...
„Az Országgyűlés elé terjesztett indítványok elfogadása előrelépést jelenthet, de Kőbánya számára a valódi megoldás az lenne, ha a trafikok nem árusíthatnának szeszes italt.”– mondta a...
Kovács Péter polgármester köszöntötte Dr. Bálint Györgyöt, vagy ahogy az egész ország ismerő őt Bálint gazdát, 100. születésnapja alkalmából.
A Kőbányai Önkormányzat által működtetett napközis nyári táborban mind a kilenc hetén nyeregbe pattanhatnak a táborozó iskolások, a Kőbánya Bringa programnak köszönhetően.
Egyedi tervezésű új eszközökkel, Kőbánya hagyományait idéző két új játszótér várja mostantól a gyerekeket a kerület egyik legkedveltebb helyszínén, az Óhegy parkban.
Önkormányzatunk és a Kertvárosi Egészségügyi Szolgálat (KESZ) vezetői, valamint számos cinkotai érdeklődő jelenlétében június 5-én átadták a Cinkotai Egészségházat.
Rákosmente Önkormányzata a közútfejlesztések mellett a gyalogjárdák felújítására, biztonságossá tételére is nagy figyelmet fordít, így a közelmúltban 26 helyszínen fejeződtek be a gyalogosok...
Immár harmadik alkalommal rendezték meg kerületünkben a Távírótörténeti Konferenciát, melynek helyszíne a Podmaniczky-Vigyázó Kastély oldalszárnya volt.
Több száz kisgyermeket emeltek szüleik, nagyszüleik a magasba május 11-én, a Heltai téren megrendezett Liget Pikniken.
A véletlennek köszönhetően a Humusz Szövetség segítségével Szász József alpolgármester találkozott egy környezettudatos kerületi diákkal, Szabó Bencével, aki az Erzsébet-ligetben lévő Budapesti...
A XVI. kerületi Önkormányzat 2018-ban sikerrel pályázott a Határtalanul! program Kárpátaljai szolidaritási alprogramjára.
A Nagy Sportágválasztó, BBU Nonprofit Kft., társadalmi felelősség vállalása részeként a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezetével a tavaly szeptemberi siker után ismételten véradást...
Óriási sikerrel debütált, rengeteg embert vonzott a Pesti út 29-37. számú lakótömbök közötti zöldterületen, a tíz emeletes Garzonházak tövében, első alkalommal megrendezett kétnapos Rántott Hús...
Megvilágított páragömbök színesítik Budapest egyik legnagyobb lakótelepének főutcáját. A 21. századi attrakció mellett a kőbányai Újhegyi sétány a múltat sem feledi, a helyiek összetartozását apró...
Április 24-e óta két díszgalagonya ékesíti a megszépült és kibővített Újlak játszótér környékét. A rózsaszín lombú növényeket a FŐTÁV Zrt. ajánlotta fel a Föld Napja alkalmából.
Letették annak a különleges térnek az alapkövét, amely országos mintaprojektként valósul meg Kőbánya és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT) összefogásaként. A kőbányai Legyen Tered elnevezésű...

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

hirdetés

Szolgáltatások Budapesten

Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó