Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

Építészeti eszközökkel és megoldásokkal segíti a bűnmegelőzést az a mintaprojekt, amelyet a 10. kerületben, a Kolozsvári-Ónodi utca sarkán található területen valósítanak meg. A „Legyen TERED” elnevezésű, augusztus 31-én záruló program a Kőbányai Önkormányzat és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT) együttműködésével, valamint számos szervezet közreműködésével valósul meg.

D. Kovács Róbert Antal polgármester köszöntőjében emlékeztetett, hogy a városrészről a közvélekedésben rosszabb kép él, mint ami valójában jellemzi ezt a feltörekvő, folyamatosan megújuló kerületet, s ez igaz a közbiztonságára is. Kiemelte: örömmel fogadták a kezdeményezést, amely a bűnmegelőzést építészeti eszközökkel, megoldásokkal kívánja segíteni, ugyanakkor – folytatta -, ha nem is ezzel a tudatossággal, de valójában ezt szolgálja az is, amikor elbontanak egy-egy épületet, vagy átépítenek egy területet, hogy helyette parkosított, kamerákkal felszerelt, jól megvilágított tér jöjjön létre.

Ilyen történt a Liget térrel, amely éjjel-nappal biztonságos pontjává vált a városnak – említett példát. A projekt azért is fontos, mert az önkormányzat is tanulhat belőle – mutatott rá -, így a jövőbeni megoldásoknál törekedhetnek arra, hogy a városfejlesztésben ezek az elvek is megjelenjenek. A városrész vezetője szerint már a szabályozásokkor érdemes figyelembe venni a bűnmegelőzés szempontját is. Kitért arra is, hogy a kerület számos erőfeszítést tesz Kőbánya biztonságáért, szoros az együttműködés több szervezettel, a rendőrséggel, de a kamerarendszerek telepítése is ezt szolgálja. D. Kovács Róbert Antal hangsúlyozta azt is, hogy a projekt lehetővé teszi a téma társadalmasítását, hiszen a civil szervezetek bevonása mellett a diákok is cselekvő szereplővé váltak, illetve az érintett terület lakosai is aktívan részt vettek.

A kőbányai projekt nagy jelentőségű az NBT életében – mondta Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT) elnöke -, mert új és fontos nyitánya a Bűnmegelőzés építészeti eszközökkel programnak. Felidézte: a NBT 2011-es létrehozása korszakhatár volt, majd pedig a 2013-ban 10 évre szóló Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégia megalkotása. A tanács és a bűnmegelőzés feladata, hogy a tudományos élet eredményeinek felhasználásával a legjobb megelőzési módszereket válassza ki és segítse azok működését, illetve javaslattétel a kormány számára a kriminálpolitikai célok megvalósítására – emlékeztetett. A startégiának és a bűnmegelőzésben közreműködők együttműködésének köszönhetően jelentős eredményeket ért el – számolt be az elnök, hozzátéve: számtalan módszert indítottak, egyebek mellett élmény- és színházpedagógiait, és minden területen az összefogásra helyezték a hangsúlyt.

A program elnevezése azért is szerencsés – fejtette ki -, mert a közösségi élet színterének, a valóságos, fizikai térnek a minősége, kulturáltsága összefügg a közbiztonsággal, a közrenddel.

„Ahol ezt felismerték, a település megítéltsége és az ott élők szubjektív biztonságérzete jelentősen javult.”

Az NBT elnöke hangsúlyozta azt is, hogy Kőbányán hihetetlen összefogás valósult meg, s különösen jelentős, hogy ebbe a fiatalok is bekapcsolódtak.

Molnár István Jenő, az NBT főosztályvezető-helyettese a projekt szakmai bemutatásakor arra emlékeztetett, hogy az építészeti bűnmegelőzés - akkor még jobbára ismeretlen - módszerét a Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégia említette először, s mára a Lechner Tudásközpont közreműködésével elkészült az a kiadvány, amely összefoglalja a szakterület eredményeit, legfontosabb alapelveit.

A szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy a stratégia végrehajtóinak legfőbb célja, hogy minél több hasonló projektet indítson el, jelenjenek meg a képzésekben, például az építészekében azért, hogy ezek az elvek a szabályozásokban, a tervezésekben szerepet kapjanak. Mint elmondta, a módszer lényege, hogy az épített környezetet megpróbálja úgy ki-, illetve átalakítani, hogy az elsősorban a biztonságérzetet javítsa.

Az építészeti bűnmegelőzés bizonyos részeiben – például kerítések, fák, bokrok magasságának a meghatározásával – konkrét bűncselekmények megakadályozását is elősegítheti, ugyanakkor a legfontosabb hatása, hogy az ott élők sokkal biztonságosabban érzik magukat, emellett bennük is kialakul a tulajdonosi felelősségérzet. A módszer kialakulásának történeti áttekintése során egyebek mellett a közösségek megszólításának és bevonásának vagy a terület gondozottságát fontosságát emelte ki. Hozzátette: a 2000-es évek elején újabb alapelvek jelentek meg. Molnár István Jenő beszámolt arról is, hogy pilot projekt indult Törökbálinton is, Safe City (www.safecity.hu) néven.

A „Legyen TERED” program részleteit ismertetve elmondta, hogy a fiatalok bevonásának nagyon fontos célja a szemlélet átadása. A Kőbányai Szent László Gimnázium diákjai ötletekkel járultak hozzá a megvalósításhoz, így például szabadtéri kondieszközöket, ivóvizet vagy fedett padot kértek, de olyan mobil falfelületet is javasoltak, amely kiállításokra alkalmas.

Hasonlóan sikeres volt a lakókkal való együttgondolkodás is – tette hozzá a tanács főosztályvezető-helyettese. A kérdőívekre érkezett válaszok igazolták a fejlesztés szükségességét, az igények között kiemelten fontos volt a közvilágítás kérdése, de kiderült az is, hogy sokan tennének környezetük tisztábbá, szebbé válásáért.

A program és a módszer fő célja, hogy közösen olyan közteret alakítsunk ki, amely az építészeti bűnmegelőzés szempontjainak is megfelel, de urbanista szemmel is megfelelő – összegezte Molnár István Jenő.

A projektnyitó rendezvényen képviseltették magukat a diákok is, akik fontosnak nevezték, hogy „lehetőséget kaptak a beleszólásba”.

Szedlacsekné Bürszem Gréta építészmérnök, vezető tanácsadó egyebek mellett arra mutatott rá, hogy a térnek is folyamatosan meg kell majd újulnia, Gyetvai Tibor, a Budapesti Rendőr-főkapitányság 10. kerületi rendőrkapitányságának vezetője pedig úgy vélte, hogy a most tapasztalt érdeklődés alapján több hasonló kezdeményezést is érdemes elindítani.

A helyszínválasztással kapcsolatban Radványi Gábor alpolgármester beszélt az Orientnek. Mint elmondta, a Kolozsvári és az Ónodi utca találkozásánál lévő kis park mellett egy 84 lakásos épület található, az Ónodi utcában régebbi házak vannak, az utcával szemben pedig a Kőbánya-Felső vasútállomás áll. Mivel sűrűn lakott területről van szó, és kevés az olyan zöld felület, ahol az élők, itt dolgozók közösségi területhez juthatnának, a leromlott állapotú park ideálisan megfelelt a pályázati feltételeknek – emelte ki.

A területet az önkormányzatban 13 éve képviselő Radványi Gábor felidézte, hogy korábban kiskocsma, pecsenye- és lángossütők vegyes birodalma volt ez, az vele járó „következményekkel”, most pedig, a zárható, bekamerázott új felülettel olyan újabb színes „folt” jön létre Kőbányán, ahol tényleg jobb élni, és ahol a lakóknak is, diákoknak is lesz terük. Az alpolgármester emlékeztetett arra, hogy nagyon sok diák érkezik vasúton, elsősorban a Szent László Gimnáziumba, s ilyenkor az Ónodi utcát használják. A most kialakuló tér alkalmas lesz arra, hogy ha egy kis szabad idejük van, minőségi környezetben tudják eltölteni az iskola közelében.

A park több mint 1 500 négyzetméter, s nem építenek rá kőépületet vagy nagy falat, és kis, átlátható kerítés veszi majd körbe. Radványi Gábor kiemelte a folyamatos karbantartás fontosságát is, hiszen „nem elég fölépíteni és átadni, de működtetni is kell, ebben pedig szükség lesz azokra a szervezetekre, akik egyműködési partnerek lettek, például a közterületfelügyeletre vagy a rendőrségre”.

 A tervek szerint márciusban mind a tervező, mind a kivitelező személyét kiválasztják, ezt követően pedig megindulhat a fejlesztés.

A bűnmegelőzési projektre a Kőbánya Közbiztonságáért Közalapítvány pályázott az NBT-hez, és 8 millió forintot nyert el, melyhez az önkormányzat további 8 millió forintot tett hozzá.

A szerdai projektnyitón együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá a csatlakozó szervezetek, többek között a KŐKERT, a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet, a Centrum Televízió, a Kőbányai Közterületfelügyelet vagy a Fecske Egyesület.

Forrás: kobanya.hu

Ossza meg az információt!

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

Még több hír Kelet-Pestről

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság felújított XVII. kerületi Bokréta lakásotthona 2020. augusztus 7-én.
Az önkormányzat megszünteti a belterületi földutakat.
Tetten értek egy motorral érkező futárt a rendőrök Budapesten, a férfi két és félmillió forintot vett át egy idős asszonytól, akitől előzőleg unokája "megmentéséért" kértek pénzt.
Új szolgáltatást vehetnek igénybe a XVI. kerület nyugdíjasai.
Közterületi, a lakosság számára ingyenesen használható multifunkciós pályát adtak át Kőbányán.
Rákosmente polgárainak hosszú évtizedek óta várt és remélt közútfejlesztése vette kezdetét a Kormány 1266/2019. (V. 7.) számú határozatával, amely – a fővárosi kerületek belterületi szilárd burkolat...
A Richter Gedeon Nyrt. saját fejlesztésű, cariprazine hatóanyagú antipszichotikumának ítélte a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság (MFT) Az év gyógyszere 2019 elismerést - közölte a...
Az egészségügyi ellátásban dolgozó veszélyeztetett korosztály számára is biztosítani szükséges a lehető legkevesebb emberi kontaktussal járó feladatvégzést. Az orvosi rendelőkbe csak előzetesen...
Május 28-án a Készenléti Rendőrség lószállító kisteherautója érkezett a Tanyaudvarba. A vezetőfülkében Hegedűs Ildikó címzetes rendőr zászlós és Kertész Attila Norbert rendőr törzsőrmester foglalt...
A XVII. kerületi Zrínyi utcai útépítés során több mint 200 fát vágtak volna ki, de a kivitelezés leállítása és a tervek átvizsgálása után a Főkert szakemberei azt állapították meg, hogy összesen 118...
A fennálló rendkívüli helyzetre tekintettel, kérjük, hogy akinek lehetőségében áll, ne sárga csekken keresztül teljesítse befizetését, hanem elkerülve a postai sorban állást, saját bankja felületén,...
A BRFK nyomozói a térfigyelő kamera felvétele alapján azonosították azt a férfit, aki pár hónap alatt nyolc autót tört fel – írja a rendőrség.
Öt és fél milliárd forintot ad a kormány a Terrorelhárítási Központnak (TEK), hogy felépíthesse műveleti komplexumát a X. kerületi Zách utcában - vette észre egy frissen megjelent...
A Képviselő-testület elfogadta a Kertváros 2020-ra szóló költségvetését. Idén kicsivel több, mint 21 milliárd forinttal gazdálkodhatunk. Arról, hogy erre alapozva milyen terveket szőhet az...
A Speciálterv Építőmérnöki Kft. tervezheti meg a Kőbánya-Kispest vasútállomás korszerűsítését, nettó 258 millió forintért. A munkáért szoros volt a verseny, további négy cég is tett ajánlatot.
Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzata 2019. november 21-én este 18:00 órától közmeghallgatást tartott a Vigyázó Sándor Művelődési Ház fórumtermében.
Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzata immáron hatodik alkalommal rendezett közszolgálati nyugdíjas találkozót.
A Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium Diákönkormányzatának (Balassi DÖK) rendezésében ismét 24 órán keresztül pattogott a labda a tornateremben.

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Budapesti önkormányzati újságok

 • 1. kerületi újság: Várnegyed újság

  Várnegyed újság

  A Várnegyed az I. kerület Budavári  Önkormányzat hivatalos lapja. >>>
 • Budai Polgár, a II. kerület ingyenes terjesztésű önkormányzati újságja

  Budai Polgár

  A Budai Polgár a II. Kerületi Önkormányzat lapja, kiadja a Budai Polgár Nonprofit Kft. >>>
 • Óbuda újság, a III. kerület ingyenes terjesztésű önkormányzati újságja

  Óbuda újság

  Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának lapja. >>>
 • Újpesti Napló, a IV. kerületi Önkormányzat ingyenes terjesztésű hetilapja

  Újpesti Napló

  Budapest IV. kerület önkormányzatának lapja. >>>
 • Mai Belváros, V. kerületi ingyenes terjesztésű újság

  Mai Belváros

  Mai Belváros - az 5. kerület újságja. >>>
 • images/stories/2020_01/06-kerulet-terezvaros-ujsag-pdf-hirdetes.jpg

  Terézváros Magazin

  A Terézváros magazin a VI. kerületi önkormányzat kiadásában havonta kétszer jelenik meg 25 500 példányban 28 oldalon, és a Magyar >>>
 • Erzsébetváros újság, VII. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Erzsébetváros újság

  Az Erzsébetváros újság Budapest Főváros VII. Kerület Erzsébetváros Önkormányzat havonta megjelenő ingyenes lapja. >>>
 • Józsefváros újság, VIII. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Józsefváros újság

  A Józsefváros újság Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat lapja, hiteles információkat közöl az önkormányzatról és a kerületi intézményekről. Megjelenik >>>
 • Ferencváros újság hirdetésfelvétel, médiaajánlat

  Ferencváros újság

  A Ferencváros újság a IX. kerületi önkormányzat ingyenes terjesztésű lapja. >>>
 • Kőbányai Hírek újság, X. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Kőbányai Hírek

  A Kőbányai Hírek Budapest Főváros X. kerület Kőbánya Önkormányzatának lapja, hiteles információkat közöl az önkormányzatról és a kerületi intézményekről. Megjelenik >>>
 • Újbuda újság, XI. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Újbuda újság

  Az Újbuda újság a XI. kerület Újbuda Önkormányzatának lapja, hiteles információkat közöl az önkormányzatról és a kerületi intézményekről. Megjelenik kéthetente >>>
 • Hegyvidék újság, XII. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Hegyvidék újság

  Kiadja: Budapest XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat megbízásából a Hegyvidék Lapkiadó. >>>
 • Hírnök újság, XIII. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Kerületi Hírnök

  A Hírnök a XIII. kerületi önkormányzat ingyenes lapja. >>>
 • Zuglói Lapok újság, XIV. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Zuglói Lapok

  A Zuglói Lapok a XIV. kerületi önkormányzat ingyenes lapja. >>>
 • Életképek újság, XV. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Életképek újság

  Rákospalota, Pestújhely, Újpalota újságja. Kiadja az XV. Média Kommunikációs és Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. >>>
 • XVI. Kerületi Újság, 16. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  XVI. Kerületi Újság

  A Budapest Főváros XVI. Kerületi Önkormányzat kétheti lapja. Megjelenik 34 500 példányban. >>>
 • XVII. kerületi Hírhozó újság, 17. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Hírhozó újság

  Kiadja a lapalapító tulajdonos Budapest Főváros XVII. Kerület Önkormányzata megbízásából a Patriot Bt. Megjelenik 38 000 példányban. >>>
 • XVIII. kerületi Városkép újság, 18. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Városkép újság

  A Városkép önálló, saját szerkesztőséggel rendelkező közéleti-közérzeti magazin, XVIII. kerület Pestszentlőrinc – Pestszentimre önkormányzatának hivatalos kiadványa. >>>
 • XIX. kerületi Kispest újság, 19. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Kispest újság

  A kispestiek hivatalos havilapja. Kiadja Budapest Főváros XIX. kerület Kispest Önkormányzata Polgármesteri Hivatal. Megjelenik havonta 27 500 példányban. >>>
 • XIX. kerületi Kispesti Magazin, 19. kerületi ingyenes terjesztésű újság

  Kispesti Magazin

  A Kispesti Magazin havonta 27.000 példányban jelenik meg a XIX. kerületben. >>>
 • XX. kerületi Pesterzsébet újság, 20. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Pesterzsébet újság

  Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata társadalompolitikai és szolgáltató lapja. Megjelenik havonta 32 ezer példányban. >>>
 • XXI. kerületi Csepeli Hírmondó újság, 20. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Csepeli Hírmondó

  Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata 2010-től ad ki önkormányzati lapot, havi, majd 2012-től kétheti megjelenéssel. A Csepeli Hírmondó minden hónap >>>
 • XXII. kerületi Városházi Híradó újság, 22. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Városházi Híradó

  A XXII. kerületi önkormányzat kétheti lapja. Megjelenik 22.700 példányban. >>>
 • XXIII. kerületi Soroksári Hírlap, 20. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Soroksári Hírlap

  Kiadja Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksár Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala. Megjelenik 10 ezer példányban. >>>
 • 1

Pest megyei önkormányzati újságok

 • Csömöri Hírmondó - Csömör önkormányzatának hivatalos lapja

  Csömöri Hírmondó

  Csömöri Hírmondó – Helyi ingyenes információs és közéleti havilap médiaajánlat Példányszám: 3810 Terjesztés: a kiadvány eljut Csömör minden háztartásába, a településen >>>
 • Az Érdi Újság Érd Megyei Jogú Város Önkormányzatának ingyenes hetilapja

  Érdi Újság

  Az Érdi Újság Érd Megyei Jogú Város Önkormányzatának ingyenes hetilapja. >>>
 • Gyömrő Magazin - Gyömrő Önkormányzatának havonta megjelenő tájékoztató magazinja

  Gyömrő Magazin

  Gyömrő Önkormányzatának hivatalos lapja, a több mint 6800 példányban megjelenő Gyömrői Magazin minden postaládába eljut, a visszajelzések alapján pedig a >>>
 • Szervusz, Kerepes - Kerepes város Önkormányzatának havonta megjelenő tájékoztató újságja

  Szervusz, Kerepes

  Gyömrő Önkormányzatának hivatalos lapja, a több mint 6800 példányban megjelenő Gyömrői Magazin minden postaládába eljut, a visszajelzések alapján pedig a >>>
 • Kistarcsai Híradó - Kistarcsa Önkormányzatának havonta megjelenő tájékoztató újságja

  Kistarcsai Híradó

  A Kistarcsai Önkormányzat havonta jelenteti meg tájékoztató magazinját. Helyi közérdekű információk adják az újság tartalmát. >>>
 • Budaörsi Napló

  Budaörsi Napló

  Budaörs Magyarország egyik legfejlettebb települése - ezt nem mi állítjuk, hanem a KSH, 17 mutató alapján. >>>
 • 1

Szolgáltatók, akiket ajánlunk

hirdetés

Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó