Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

„Az Országgyűlés elé terjesztett indítványok elfogadása előrelépést jelenthet, de Kőbánya számára a valódi megoldás az lenne, ha a trafikok nem árusíthatnának szeszes italt.”– mondta a képviselő-testület döntése után a kerület polgármestere. D. Kovács Róbert Antal hozzátette, hogy nagyra becsüli Lázár János elkötelezettségét, ezért számít a miniszterelnöki biztos támogatására.

Naponta érkeznek lakossági panaszok a nemzeti dohányboltok környékén kialakult áldatlan állapotokkal kapcsolatban a Kőbányai Önkormányzathoz. A helyieket felháborítja, hogy az alkoholforgalmazás miatt egyes trafikok lényegében kocsmaként működnek. A vevők egy része az üzlet közvetlen környezetében italozik, és ott végzi el szükségleteit is. Éjszakai randalírozásuk gátolja a környék lakóinak pihenését, az általuk eldobált szemét összegyűjtése pedig többletköltséget ró az utcák, terek takarítását végző önkormányzati cégre. Rendszeresen előfordul, hogy a rendbontók az elfogyasztott alkohol hatására belekötnek a békés járókelőkbe, és garázda magatartásukkal félelmet keltenek bennük. A kialakult helyzet többszörösen sérti a közösségi együttélés szabályait előíró önkormányzati rendeletet. Kőbánya közterületein 2016. januárja óta tilos az alkoholfogyasztás, a dohányboltok környezete pedig jellemzően közterületnek minősül. A rendelet szerint a trafikok üzemeltetőinek meg kell akadályozniuk a szeszes ital fogyasztását az üzlet 10 méteres körzetében. A szabályszegőkre bírság szabható ki, amivel az önkormányzat él is. A folyamatos lakossági panaszok azonban azt jelzik, hogy a helyi szankciók visszatartó ereje nem elegendő.  

„Az Önkormányzat minden tőle telhetőt megtett, közterület-felügyelőink rendszeresen járőröznek a dohányboltok környékén, fellépnek a rendbontókkal szemben, érvényt szerezve a helyi rendeletnek. A mi hatáskörünk idáig terjed, a dohányboltokban ugyanis a köznyelvben trafiktörvényként emlegetett jogszabály engedi meg a szeszes italok forgalmazását, ezért a kérdés megnyugtató rendezéséhez az Országgyűlés és a kormányzati szervek együttműködése is szükséges.”– hangsúlyozta Kőbánya polgármestere, D. Kovács Róbert Antal.      

Kőbánya képviselő-testülete 2018-ban kezdeményezte először a vonatkozó törvények módosítását az illetékes minisztériumoknál. Válaszlevelében a kormányzat arról tájékoztatta a polgármestert, hogy a dohánytermékek kiskereskedelmének szabályozási koncepciója a nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztos, Lázár János hatáskörébe tartozik. D. Kovács Róbert Antal javaslatára ezért a képviselő-testület úgy döntött, hogy újra benyújtja javaslatait, ezúttal közvetlenül a miniszterelnöki biztosnak címezve.     

„A valódi megoldás az lenne, ha a dohányboltok a jövőben nem árulhatnának szeszes italt. Ugyanakkor előrelépés, ha az Országgyűlés elfogadja a Fidesz frakcióvezetőjének, Kocsis Máténak a javaslatát, aki 22 óra és reggel 6 óra között szüneteltetné az alkohol forgalmazását a trafikokban. Ám ahhoz, hogy a dohányboltok ne kocsmaként működjenek, a teljes tiltás szükséges.” – emelte ki a testületi döntést követően Kőbánya polgármestere.     

D. Kovács Róbert Antal egyúttal bejelentette, hogy a közterület-felügyelet fokozott ellenőrzését rendelte el a kőbányai dohányboltok környékén, amihez kéri a rendőrök és a polgárőrök segítségét is.

Forrás: kobanya.hu

Ossza meg az információt!

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

Még több hír Kelet-Pestről

Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzata 2019. november 21-én este 18:00 órától közmeghallgatást tartott a Vigyázó Sándor Művelődési Ház fórumtermében.
Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzata immáron hatodik alkalommal rendezett közszolgálati nyugdíjas találkozót.
A Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium Diákönkormányzatának (Balassi DÖK) rendezésében ismét 24 órán keresztül pattogott a labda a tornateremben.
Kovács Péter polgármester 2019. október 29-én Főváros Védelméért oklevelet vett át a Fővárosi Kormányhivatal dísztermében.
40 évvel a megépítése után ismét hangulatos közösségi tér az Újhegyi sétány.
A főváros XVI. kerülete idén mintegy 1,2 milliárd forintos állami támogatást szerzett földutak aszfaltozására – közölte a kerület polgármestere csütörtökön sajtótájékoztatón.
Szeptember 4-én délután Rákoskeresztúr Fő terén is helyet kapott egy napjainkban igen közkedvelt városmarketing elem: Rákosmente látványos városfelirata.
Rákosmente Önkormányzata az elmúlt évekhez hasonlóan idén is ingyenes lombzsákosztást szervez annak érdekében, hogy a XVII. kerület lakói környezetbarát módon szabaduljanak meg a felesleges...
„Az Országgyűlés elé terjesztett indítványok elfogadása előrelépést jelenthet, de Kőbánya számára a valódi megoldás az lenne, ha a trafikok nem árusíthatnának szeszes italt.”– mondta a...
Kovács Péter polgármester köszöntötte Dr. Bálint Györgyöt, vagy ahogy az egész ország ismerő őt Bálint gazdát, 100. születésnapja alkalmából.
A Kőbányai Önkormányzat által működtetett napközis nyári táborban mind a kilenc hetén nyeregbe pattanhatnak a táborozó iskolások, a Kőbánya Bringa programnak köszönhetően.
Egyedi tervezésű új eszközökkel, Kőbánya hagyományait idéző két új játszótér várja mostantól a gyerekeket a kerület egyik legkedveltebb helyszínén, az Óhegy parkban.
Önkormányzatunk és a Kertvárosi Egészségügyi Szolgálat (KESZ) vezetői, valamint számos cinkotai érdeklődő jelenlétében június 5-én átadták a Cinkotai Egészségházat.
Rákosmente Önkormányzata a közútfejlesztések mellett a gyalogjárdák felújítására, biztonságossá tételére is nagy figyelmet fordít, így a közelmúltban 26 helyszínen fejeződtek be a gyalogosok...
Immár harmadik alkalommal rendezték meg kerületünkben a Távírótörténeti Konferenciát, melynek helyszíne a Podmaniczky-Vigyázó Kastély oldalszárnya volt.
Több száz kisgyermeket emeltek szüleik, nagyszüleik a magasba május 11-én, a Heltai téren megrendezett Liget Pikniken.
A véletlennek köszönhetően a Humusz Szövetség segítségével Szász József alpolgármester találkozott egy környezettudatos kerületi diákkal, Szabó Bencével, aki az Erzsébet-ligetben lévő Budapesti...
A XVI. kerületi Önkormányzat 2018-ban sikerrel pályázott a Határtalanul! program Kárpátaljai szolidaritási alprogramjára.

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

hirdetés

Ön is hirdetne?

hirdetés

Szolgáltatások Budapesten

hirdetés

Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó