Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

hirdetés

Ön is hirdetne?

Újbuda Önkormányzata minden tavasszal és ősszel meghirdeti a Tisztaságot Újbudán! nagytakarítási akciót a kerület összes város­részére, köztük Gellérthegyre, Sasadra, Sashegyre, Szentimrevárosra, Kelenvölgyre, Péterhegyre, Albertfalvára, Kelenföldre, Lágymányosra, Gazdagrétre és Őrmezőre. A cél a lakókörnyezet szebbé tétele, a házak előtti kertek és járdák megtisztítása.

Az akciókban az önkormányzat, illetve a megbízott vállalkozások mellett részt vesznek az önként csatlakozó lakosok is: összeszedik a faleveleket, a sarat, megtisztítják a folyókákat az összegyűlt avartól. Nagy könnyebbséget jelent ilyenkor – főleg az egyedül élő idősebbeknek – a kertekben felgyülemlett zöldhulladék elszállítása, mivel az ágakat, gallyakat nem lehet elhelyezni sem a komposztba, sem pedig a szemetesbe, az aprítékolás után viszont már komposztálhatók. Az egyéb zöldhulladék bezsákolásához és elszállításához is segítséget kapnak a helyiek.
A több mint tíz éve zajló rendszeres nagytakarítások mellett folyamatos a parkok karbantartása, öntözése, síkosságmentesítése, a cserjék, évelők, egynyáriak gondozása, a homokozók takarítása, valamint a fasori és parki fák ápolása is.

Közösségi kertek

Az élhető környezethez tartoznak a közösségi kertek is. Újbudán az elsőt Őrmezőn adták át 2013-ban, azóta évről évre létesülnek újabbak a lakóparkokban, illetve lakótelepeken. A kerület szinte minden részében akadnak ilyen zárt kertek – van, ahol harminc–negyven ágyással –, gondozásukhoz kültéri eszközöket is ad az önkormányzat, túl azon, hogy minden új kert átadásakor palántákat és vetőmagokat kapnak az ágyások művelői. A melegebb időszak közeledtével ezek megtelnek élettel, de előtte még a társasházaknak is lehet dolguk: a lakóközösségek által elfogadott éves költségvetés opcionálisan tartalmazza az ingatlanokon található közösségi kertek karbantartását. A büdzsébe belefoglalható, hogy a tulajdonosok saját költségükön gondozzák-e ezeket, vagy a közös költségből kertészt fogadnak.

Városi környezet

Újbudán számos szépen kiépített, jó infrastruktúrával rendelkező parkot és teret találnak a pihenésre, zöld környezetre vágyók. Tavaly év végén adták át a felújított Gazdagréti teret, amelyre az önkormányzat 140 millió forintot nyert el a főváros Tér-Köz 2016-os pályázatán, több mint százmilliót pedig saját forrásból fordított rá. Az volt a cél, hogy a Gazdagréti tér valós fogadótérré váljon, az egészséges zöld környezet érdekében pedig a meglévő fák mellé újakat telepítettek, közösségi díszkerteket alakítottak ki. Hamarosan kizöldül az Etele út is, miután befejeződik az 1-es villamos vonalának meghosszabbítása az Etele térig. A mintegy 1,7 kilométeres, teljes hosszában füvesített pálya az Etele út közepén megy végig, a környezetében több száz fát és több ezer cserjét ültetnek el.
A korábban felújított parkok, zöld területek között igen népszerű a fővárosi kezelésben álló Feneketlen-tó környéke, a Hamzsabégi úti sétány, a Bikás park. Utóbbi látogatói közül nem mindenki tudja, hogy biotó mellett sétál el, amelyben nem használnak mesterséges berendezéseket, vegyszereket, az öntisztulást a mederkialakítás mellett mikroorganizmusok és növények teszik lehetővé.

Zöld önkormányzat

Az elmúlt öt esztendőben a városgazdálkodás minden lehetséges területen igyekezett csökkenteni környezeti lábnyomát. Az önkormányzat, illetve a kerületi intézmények épületeiben véghez vitt víztakarékossági fejlesztések két hónap alatt megtérültek, a vízfogyasztás harminc százalékkal mérséklődött. Az elektronikus dokumentumkezeléssel éves szinten 300 csomaggal kevesebb irodai papírt használnak a dolgozók. A Polgármesteri Hivatal az elmúlt években több rangos környezetvédelmi versenyen is díjat nyert, ilyen volt például a Követ Egyesület által szervezett Zöld Iroda Verseny, amelyen közintézményi, nonprofit kategóriában nyerte el kétszer is a Legzöldebb Iroda címet.
Emellett az önkormányzat megkülönböztetetten kezeli a saját fenntartású oktatási-nevelési intézményeiben folyó környezeti nevelő munkát, kiemelt gondot fordít az ez irányú továbbképzésre, a környezettudatosságot, fenntarthatóságot erősítő óvodai, iskolai programokra. – A környezettudatosság és a természetvédelem nagy hangsúlyt kap a kerületben, kiemelt téma a madárbarát és mezítlábas kert vagy a gyíkparadicsom telepítése, amelyek közül több is található újbudai óvodákban – mutatott rá Hoffmann Tamás polgármester. Rendkívül népszerűek az intézményekben kialakított zöldfalak is, gyakoriak az iskolásoknak szóló, a természet szépségeire és megóvásukra nevelő programok.

Írott és íratlan szabályok

A tavasz közeledtével egyre csábítóbb a parkokban sétálni, sportolni vagy kiheveredni egy plédre, a közösségi kertekben palántákat ültetni. A társadalmi normákat, a közösségi együttélés alapvető szabályait ilyenkor is be kell tartani. Szabálysértést követ el, aki járművel, kerékpárral a zöld felületek nem e célra kijelölt útjain közlekedik, a közutak elválasztó sávjában vagy peremén telepített zöld felületen árusít, kéreget, zöld felületre gépkocsival vagy más járművel behajt, beáll. Az is szabálysértő, aki zöld felületen kutyát póráz nélkül vezet (kivéve a kijelölt sétáltató és futtató helyeket), kempingezik, jogosulatlanul építményt létesít, ott lévő közkifolyónál, kútnál járművet vagy szennyezett tárgyat mos. Bírságra számíthat az is, aki a szökőkutakba, tavakba belép, állatot fürdet bennük, sőt, az is, aki zöld felületen, illetve sporttéren dohányzik.

Forrás: ujbuda.hu

Ossza meg az információt!

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

Még több hír Budáról

Világszerte ismét növekedésnek indult az újonnan regisztrált koronavírusos esetek száma, ezért szeptember elején a Hegyvidéki Önkormányzat által fenntartott bölcsődékben, óvodákban is szigorodtak a...
Budafok-Tétényben továbbra is folyamatosan fertőtlenítik a közösségi tereket, utcákat, piacokat, játszótereket, kutyafuttatókat, sportpályákat és buszvárókat, valamint a kerületi intézményeket.
Szerdán indul a Fonó születésnapi sorozata.
Tömegközlekedési folyosó lett a Bartók Béla úti villamospálya: az autóbuszok a villamosokkal azonos nyomvonalon, közös megállóhelyeket használva közlekednek.
Az Óbudai Rehabilitációs és Foglalkoztatási Központ – a Tájoló Szociális Egyesülettel együttműködve – immár tizedik alkalommal rendezte meg a 3. kerületben már hagyománnyá vált Óbudai Rehab Atlétika...
Szeptember első hetében számos kerületi díjátadót tartottunk, a járványhelyzetre való tekintettel zárt körben, a Virág Benedek Házban.
Augusztus 27-én huszonkilencen vehették át Budafok-Tétény Polgármesteri Hivatalának Dísztermében a honosítási okiratukat, miután Magyarország köztársasági elnöke kérelmükre honosította őket.
Az idén 25 éves Fonó különleges jubileumi válogatással indítja útjára az évadot szeptember 16. és 19. között; a Fonó25 Folkfőváros elnevezésű születésnapi programsorozaton tizenhárom koncert várja...
Budapesten a második nagy világégés arányaiban a Várnegyedben okozta a legnagyobb károkat. Mire a harcok véget értek, csak a lakások 26 százaléka maradt meg épségben. A fővárosi Királyi Palota...
Augusztus 28-án rendkívüli ülést tartott Óbuda-Békásmegyer Képviselő-testülete. Döntés született egyebek mellett az időskorúak számítógép-használatának további támogatásáról, főkertész...
Az Óbudai Százszorszép Óvoda három dolgozójának koronavírustesztje lett pozitív, ők haladéktalanul hatósági házi karanténba vonultak. Az intézmény közel összes munkatársa – mivel a szeptemberi...
Budafok-Tétény önkormányzata is csatlakozott a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom felhívásához, így Karsay Ferenc polgármester elsők között tűzette ki a babazászlót.
A koronavírus-járvány idején is érdemes a közösségi közlekedést választani, akár munkába, akár iskolába, a szabadba, vagy egy baráti programra indulunk. A közlekedési szolgáltatók a járművek...
Szerintem itt sokkal jobb, mert lehet, hogy az erdőben félnék egy kicsit” – így érvelt a játszótéren való sátrazás mellett a Máltai Szeretetszolgálat táborának egyik résztvevője, Sváb Luca. A...
Presser Gábor és barátai jótékonysági koncertjére már csak a Klebersberg Kultúrkúriában és a Marczibányi Téri Művelődési Központban válthatóak jegyek.
Felsőfokú végzettségű igazgatási ügyintézőt keres azonnali munkába állással a polgármesteri hivatal hatósági irodája.
Ismét tartalmas egyeztetés zajlott a Hollósy utcai játszótérről az önkormányzat és az érintett családok között csütörtökön kora este, ezúttal a helyszínen.
Az újbudai születésű és a XI. kerületi Castor SE-ben sportoló Vásárhelyi Máté kiválóan szerepelt a hegyifutó országos bajnokságon, így kvalifikálta magát az idei U17-es és U20-as világbajnokságra is.

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Budapesti önkormányzati újságok

 • 1. kerületi újság: Várnegyed újság

  Várnegyed újság

  A Várnegyed az I. kerület Budavári  Önkormányzat hivatalos lapja. >>>
 • Budai Polgár, a II. kerület ingyenes terjesztésű önkormányzati újságja

  Budai Polgár

  A Budai Polgár a II. Kerületi Önkormányzat lapja, kiadja a Budai Polgár Nonprofit Kft. >>>
 • Óbuda újság, a III. kerület ingyenes terjesztésű önkormányzati újságja

  Óbuda újság

  Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának lapja. >>>
 • Újpesti Napló, a IV. kerületi Önkormányzat ingyenes terjesztésű hetilapja

  Újpesti Napló

  Budapest IV. kerület önkormányzatának lapja. >>>
 • Mai Belváros, V. kerületi ingyenes terjesztésű újság

  Mai Belváros

  Mai Belváros - az 5. kerület újságja. >>>
 • images/stories/2020_01/06-kerulet-terezvaros-ujsag-pdf-hirdetes.jpg

  Terézváros Magazin

  A Terézváros magazin a VI. kerületi önkormányzat kiadásában havonta kétszer jelenik meg 25 500 példányban 28 oldalon, és a Magyar >>>
 • Erzsébetváros újság, VII. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Erzsébetváros újság

  Az Erzsébetváros újság Budapest Főváros VII. Kerület Erzsébetváros Önkormányzat havonta megjelenő ingyenes lapja. >>>
 • Józsefváros újság, VIII. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Józsefváros újság

  A Józsefváros újság Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat lapja, hiteles információkat közöl az önkormányzatról és a kerületi intézményekről. Megjelenik >>>
 • Ferencváros újság hirdetésfelvétel, médiaajánlat

  Ferencváros újság

  A Ferencváros újság a IX. kerületi önkormányzat ingyenes terjesztésű lapja. >>>
 • Kőbányai Hírek újság, X. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Kőbányai Hírek

  A Kőbányai Hírek Budapest Főváros X. kerület Kőbánya Önkormányzatának lapja, hiteles információkat közöl az önkormányzatról és a kerületi intézményekről. Megjelenik >>>
 • Újbuda újság, XI. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Újbuda újság

  Az Újbuda újság a XI. kerület Újbuda Önkormányzatának lapja, hiteles információkat közöl az önkormányzatról és a kerületi intézményekről. Megjelenik kéthetente >>>
 • Hegyvidék újság, XII. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Hegyvidék újság

  Kiadja: Budapest XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat megbízásából a Hegyvidék Lapkiadó. >>>
 • Hírnök újság, XIII. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Kerületi Hírnök

  A Hírnök a XIII. kerületi önkormányzat ingyenes lapja. >>>
 • Zuglói Lapok újság, XIV. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Zuglói Lapok

  A Zuglói Lapok a XIV. kerületi önkormányzat ingyenes lapja. >>>
 • Életképek újság, XV. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Életképek újság

  Rákospalota, Pestújhely, Újpalota újságja. Kiadja az XV. Média Kommunikációs és Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. >>>
 • XVII. kerületi Hírhozó újság, 17. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Hírhozó újság

  Kiadja a lapalapító tulajdonos Budapest Főváros XVII. Kerület Önkormányzata megbízásából a Patriot Bt. Megjelenik 38 000 példányban. >>>
 • XVIII. kerületi Városkép újság, 18. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Városkép újság

  A Városkép önálló, saját szerkesztőséggel rendelkező közéleti-közérzeti magazin, XVIII. kerület Pestszentlőrinc – Pestszentimre önkormányzatának hivatalos kiadványa. >>>
 • XIX. kerületi Kispest újság, 19. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Kispest újság

  A kispestiek hivatalos havilapja. Kiadja Budapest Főváros XIX. kerület Kispest Önkormányzata Polgármesteri Hivatal. Megjelenik havonta 27 500 példányban. >>>
 • XIX. kerületi Kispesti Magazin, 19. kerületi ingyenes terjesztésű újság

  Kispesti Magazin

  A Kispesti Magazin havonta 27.000 példányban jelenik meg a XIX. kerületben. >>>
 • XX. kerületi Pesterzsébet újság, 20. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Pesterzsébet újság

  Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata társadalompolitikai és szolgáltató lapja. Megjelenik havonta 32 ezer példányban. >>>
 • XXI. kerületi Csepeli Hírmondó újság, 20. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Csepeli Hírmondó

  Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata 2010-től ad ki önkormányzati lapot, havi, majd 2012-től kétheti megjelenéssel. A Csepeli Hírmondó minden hónap >>>
 • XXII. kerületi Városházi Híradó újság, 22. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Városházi Híradó

  A XXII. kerületi önkormányzat kétheti lapja. Megjelenik 22.700 példányban. >>>
 • XXIII. kerületi Soroksári Hírlap, 20. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Soroksári Hírlap

  Kiadja Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksár Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala. Megjelenik 10 ezer példányban. >>>
 • 1

Pest megyei önkormányzati újságok

 • Csömöri Hírmondó - Csömör önkormányzatának hivatalos lapja

  Csömöri Hírmondó

  Csömöri Hírmondó – Helyi ingyenes információs és közéleti havilap médiaajánlat Példányszám: 3810 Terjesztés: a kiadvány eljut Csömör minden háztartásába, a településen >>>
 • Az Érdi Újság Érd Megyei Jogú Város Önkormányzatának ingyenes hetilapja

  Érdi Újság

  Az Érdi Újság Érd Megyei Jogú Város Önkormányzatának ingyenes hetilapja. >>>
 • Gyömrő Magazin - Gyömrő Önkormányzatának havonta megjelenő tájékoztató magazinja

  Gyömrő Magazin

  Gyömrő Önkormányzatának hivatalos lapja, a több mint 6800 példányban megjelenő Gyömrői Magazin minden postaládába eljut, a visszajelzések alapján pedig a >>>
 • Szervusz, Kerepes - Kerepes város Önkormányzatának havonta megjelenő tájékoztató újságja

  Szervusz, Kerepes

  Gyömrő Önkormányzatának hivatalos lapja, a több mint 6800 példányban megjelenő Gyömrői Magazin minden postaládába eljut, a visszajelzések alapján pedig a >>>
 • Kistarcsai Híradó - Kistarcsa Önkormányzatának havonta megjelenő tájékoztató újságja

  Kistarcsai Híradó

  A Kistarcsai Önkormányzat havonta jelenteti meg tájékoztató magazinját. Helyi közérdekű információk adják az újság tartalmát. >>>
 • Budaörsi Napló

  Budaörsi Napló

  Budaörs Magyarország egyik legfejlettebb települése - ezt nem mi állítjuk, hanem a KSH, 17 mutató alapján. >>>
 • 1

Szolgáltatók, akiket ajánlunk

hirdetés

Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó