Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

Nonprofit eseményedet te is ingyen feltöltheted!

Ingyenes feltöltéssel népszerűsítheted tevékenységedet.

Dr. Badacsonyi Szabolcsot, a Szent Margit Rendelőintézet cégvezetőjét a Dr. Örlős Endréről, a Szent Margit Kórház egykori sebész főorvosáról elnevezett egészségügyi programról kérdezte az Óbuda újság.

Az önkormányzat vezetése komplex programokat dolgozott ki az elkövetkezendő két évre, négy fő területre, köztük az egészségügyre. A projektek által a városrész fejlesztését és működésének magasabb szintre emelését tűzték ki célul a lakosság igényeit tükröző, innovatív eszközökkel és megoldásokkal. Az infrastrukturális fejlesztéseket, a szociális-, illetve az egészségügyi-, valamint a környezetvédelmi területeket lefedő programokról a megujulo.obuda.hu weboldalon találhatóak részletes információk.

Mi indokolta egy ilyen átfogó program létrehozását?

Dr. Badacsonyi Szabolcs

A Kormány kiemelt feladatának tekinti a lakosság egészségi állapotának javítását, ezen belül is különösen az egészség megőrzését, az egészségtudatos magatartás kialakítását és ennek támogatását. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata e célkitűzés mentén, a rendelkezésére álló eszközökkel kívánja támogatni a kerületben élő polgárok egészségi állapotának megőrzését, javítását, az egészségben töltött évek számának növelését. Az Örlős Endre Egészségügyi Program legfontosabb célja, hogy a fenti feladatok ellátásában részt vevő állami, önkormányzati intézmények és civil szervezetek ilyen irányú tevékenységét összehangolja, a rendelkezésre álló erőforrásokat pedig ennek mentén allokálja, hiszen ezzel érhetjük el a legnagyobb egészség nyereséget az óbudai polgárok számára.

A program másik fontos feladata az volt, hogy világos képet nyújtson a döntéshozók számára a lakosság egészségi állapotáról épp úgy, mint az intézményrendszer aktuális helyzetéről, így megalapozva a fejlesztési program sikeres végrehajtását. Ilyen jellegű helyzetértékelés és program alkotás több mint 10 éve volt a kerületben, ez indokolta egy átfogó egészségfejlesztési program megalkotását.

A programnak van egy nagyon komoly szakmai oldala. A laikusok, a lakosok számára hogyan foglalná össze, miről szólnak a célkitűzések, és mit várhatnak azok megvalósításától?

Az Örlős Endre Egészségügyi Program két meghatározó célkitűzése: a prevenció támogatása és a magas színvonalú, hatékony betegellátás megteremtése Óbuda-Békásmegyeren. A prevenció támogatása egyaránt jelenti a betegségek megelőzését, az egészségtudatos magatartás erősítését, másrészt pedig a szűrő programok támogatását, ezzel segítve a betegségek korai felismerését és hatékony gyógyítását. A Program másik fontos célja, hogy a nemzetközi szemléletnek megfelelően – melyet az Egészséges Budapestért Program (EBP) is képvisel – Óbuda-Békásmegyer lakossága a lehető leggyorsabban, magas színvonalú, végleges ellátást kapjon, lehetőség szerint Óbuda-Békásmegyeren. Ehhez partneri viszony kialakítására van szükség az Önkormányzat és az egészségügyi ellátórendszer szereplői között, emellett pedig meg kell valósítani az alapellátás, valamint a járó- és fekvőbeteg szakellátás egységes működését, ahol a betegellátás az egyes betegségek súlyosságának megfelelő szinteken, egységes irányelvek mentén történik. Ez természetes elvárás a lakosság és a szakma részéről egyaránt.

Merőben új elemeket tartalmaz, vagy vannak benne már folyamatban lévő projektek is?

A Program egyszerre épül a kerületben már jól működő programokra és intézményrendszerre, ugyanakkor –önkormányzati és pályázati források bevonásával – új elemekkel javítja, színesíti a palettát.

Átfogóan kezeli az egészségügyi- és szociális ellátórendszert és keresi a fejlesztési lehetőségeket a már meglévő, vagy a kialakításra váró projektek körében. A kerületben élők biztosan találkoztak már az Egészségkörút Óbudán rendezvénysorozattal, az Egészséges Ezüstkor programsorozattal, a különböző sportolási lehetőségekkel, vagy a széleskörű ismereteket nyújtó San Marco Szabadegyetem előadásokkal. Ezek az ingyenes programok évek óta hozzátartoznak Óbuda életéhez. Ezek mellett a Program keresi a lehetőségeket a további fejlődésre, követve a huszonegyedik század kihívásait. Ehhez nagyban hozzájárulhat, ha uniós pályázatból, a Rendelőintézet keretei között, megkezdheti munkáját az Egészégfejlesztési Iroda (EFI), melynek legfontosabb feladata épp a kerületben már működő ilyen irányú programok összehangolása és új elemekkel történő továbbfejlesztése. Az önkormányzat felmérte az egészségügyi ellátórendszer infrastrukturális állapotát is, és ennek ismeretében úgy határozott, hogy – az Örlős Endre program keretében – az elmúlt évtizedek legjelentősebb felújítási programját indítja útjára, mely valamennyi szolgáltató épületeit érinteni fogja a háziorvosi rendelőktől egészen a Rendelőintézetig. A fejlesztések nemcsak az épületek megújítását, hanem az orvosi eszközök fejlesztését, cseréjét is magunkban foglalják. Ráadásul ezek a fejlesztések összhangban állnak a Szent Margit Kórház következő években várható, 20 milliárd forintot meghaladó összegű fejlesztéseivel, melyek az Egészséges Budapest Program részeként, valamint uniós források felhasználásával valósulhatnak meg. Mindez pedig azt eredményezheti, hogy 3-5 év múlva a kerületi egészségügyi ellátórendszer teljeskörűen megújulhat, azaz 21. századi környezetben és eszközparkkal lesz képes ellátni a hozzá forduló óbudaiakat. A program már 2017-ben komoly eredményekkel büszkélkedhet, hiszen a Vörösvári úti Rendelőintézetben felújítottuk a laboratóriumi helyiséget, bevezettük az időpontkérés lehetőségét, csökkentve ezzel a várakozási időt. Emellett hamarosan befejeződik a fizikoterápia, reumatológia és a gyógytorna helyiségek felújítása is. Ugyancsak még ebben az évben új, digitális szűrő berendezést tudunk üzembe állítani a Tüdőgondozóban. A fejlesztés következő jelentős elemeként – várhatóan még 2017-ben – megkezdődik a Csobánka téri Szakrendelő energetikai felújítása is. Valamennyi fejlesztéshez az Önkormányzat biztosított illetve biztosít forrást a Szent Margit Rendelőintézet számára.

Egészségkörút Óbudán

Átfogó, komplex programról beszélhetünk tehát. Mely egészségügyi intézményekre vonatkozik, illetve kik vesznek részt benne?

Ahogy korábban is jeleztem, a program az egészségügyi ellátórendszer valamennyi szereplőjére, intézményekre és civil szervezetekre egyaránt kiterjed, hiszen az egészségügyi ellátórendszer szervezése, működtetése és finanszírozása többszereplős feladat.  Az egyes feladatok különböző intézmények, szervezetek felelősségi körébe tartoznak, így elengedhetetlen az együttműködés az egyes szereplők között. Meg kell találni azokat a kapcsolódási pontokat, melyek segítségével az egészségügy működési hatékonysága növelhető, az ellátás fenntartható és fejleszthető. Természetesen ebből kiemelkedik a két legnagyobb szolgáltató, a Szent Margit Kórház és a Szent Margit Rendelőintézet közötti együttműködés megerősítése, de nem szűkülhet le erre, hiszen mindenkinek megvan a maga helye és szerepe ennek a komplex faladatnak a megoldásában.

A lakosságot mivel tudják motiválni egészségük megőrzése érdekében?

Az egészséges életmóddal kapcsolatos intézkedéseket, az „egészségre szoktatást” az egyéni, a közösségi és az egészségügyi szolgáltatói színtereken egységesen kell kezelni, az egészségtudatos életmód iránti belső igény felkeltését változó technikákkal lehet elérni. Ezeket különböző életkorban más-más eszközökkel lehet és kell támogatni. Várandósok, kisgyermekesek és az iskolások körében népszerű az egészséges táplálkozással kapcsolatos, a kerületi védőnők által szervezett programsorozat, mely az egészséges étkezés alapjait segít elsajátítani. A San Marco Szabadegyetem és Egészségakadémia hosszú évek óta nyújt átfogó, magas színvonalú előadásokat az egészségügyi terület számos érdekes területéről, mindig neves előadók közreműködésével. Ugyanígy régi hagyománya van a nyugdíjasok egészséges életvitelét erősítő, az Óbudai Szociális Szolgáltató Intézmény dísztermében havonta tartott „Egészséges Ezüstkor” című ismeretterjesztő előadássorozatnak is.

A sportnak, a mozgásnak kiemelkedő szerepe van az egészség megőrzésében. Az Önkormányzat a lehetőségeihez mérten mindent elkövet, hogy az Óbudai Sport és Szabadidő Nonprofit Kft.-n keresztül megteremtse a vonzó testmozgás feltételeit a kerület minden lakosa számára, gyermekektől az idősödő korosztályig.

A lakosság körében rendkívül népszerű, és szakmailag is jelentős segítséget nyújt a betegségek megelőzése területén a 2014-től „Egészségkörút Óbudán” címmel indított szűrőprogram sorozat.

Az Örlős Endre Program fő célja épp a lakosság érdekében végzett komplex egészségügyi megelőző tevékenység további fejlesztése, a betegségek korai felismerése és hatékony gyógyítása, mely végső soron Óbuda lakosságának megelégedését, az itt élők számára az egészségben megélt évek számának növelését szolgálja.

 

Forrás obuda.hu

Ossza meg az információt!

Hozzászólás

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

Még több hír Budáról

A tervek szerint 2019 végére teljesen megújul Budapesten a II. kerületi Széna tér.
Elkezdődött a fővárosban a III. kerületi Ország út és Pünkösdfürdő utca csomópontjának több ütemben történő átépítése, amely várhatóan szeptemberig tart - közölte a Főpolgármesteri Hivatal Kommunikációs Igazgatósága és Budapesti Közlekedési Központ szerdán az MTI-vel.
Hetedik alkalommal rendezte meg a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XXII. Kerületi Tagintézménye a Nyitott kapuk a logopédián elnevezésű rendezvényét a Klauzál Házban.
Az időjárási szempontból rendkívül változatos idei tél alaposan megviselte a XII. kerületi utakat, hiszen a burkolat repedéseibe beszivárgó, nagy mennyiségű csapadék megfagyva szétfeszíti a kopóréteget, károsítja a pályaszerkezetet.
A Klauzál Gábor Művelődési Központban tartották a főváros egyik legrégebbi, folyamatosan működő oktatási intézménye, az albertfalvi Petőfi Sándor Általános Iskola alapításánának százkilencvenedik évfordulóját. Az eseményen - amelyen neves öregdiákok is felléptek - színvonalas előadás tartottak a gyerekek.
A szabadtéri tüzek szempontjából a tavasz a legveszélyesebb időszak, hiszen a jó időben egyre többen választanak szabadtéri programokat vagy kezdik meg a kerti munkálatokat. A veszélyt egyrészről a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz. Kockázatot jelenthet a gondatlanság is, a szabadban keletkezett tüzek 99 százalékát emberek okozzák - hívja fel a figyelmet a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság.
Az Óbudai Egyesített Bölcsődékben 2013 óta népzenével segítik a bölcsődések beszédkészségének és mozgáskoordinációjának fejlődését. Áprilistól újra várják a gyermekeket és szüleiket a foglakozásokra.
Állami főépítészi eljárásban módosításra került a II. Kerületi Városrendezési és Építési Szabályzatról szóló 2/2007.(I.18.) számú rendelet.
Összesen 130 ezer árvácskát ültet ki a Budapest kiemelten kezelt zöldterületeire és mintegy 16 különféle árnyalatot használva hoz színeket a főváros virágágyaiba tavasszal a FŐKERT Nonprofit Zrt.
A nemzeti ünnep alkalmából összesen 84 alkotó kapott elismerést, tizenkilenc kategóriában. Az állami művészeti és miniszteri szakmai díjak átadását a Pesti Vigadóban volt.
A tervek szerint még ebben az évben átadják a Békásmegyeri Piac és Közösségi Tér új vásárcsarnokát, jövőre pedig a teljes fejlesztés elkészül.
A kerületben születő gyermekek száma szükségessé tette a védőnői körzetek átalakítását. 2018-tól már 44 területi védőnő látja el a III. kerületben élő kisgyermekes családok gondozását.
A II. kerületben működő egyházi kórusok idei hangversenyét - Lukin Lászlóra emlékezve - március 23-án rendezik meg a Móricz Zsigmond Gimnáziumban.
A következő napokban megkezdődnek a Máriaremeti Uszoda építési munkálatai. Az uszoda üzembe helyezése 2019 tavaszán várható.
Március 31-én lejár az előző félévben kiadott diákigazolvány-matrica hatálya, ezért a MÁV-Start arra figyelmezteti a diákokat, hogy március végéig gondoskodjanak igazolványuk érvényesítéséről.
Projektcég alakul a dél-budai új centrumkórház beruházásának lebonyolítására, az erről szóló előterjesztés hamarosan a kormány elé kerül - hangzott el hétfőn sajtótájékoztatón.
A 2018-as évet Magyarország Kormánya a Családok évének nyilvánította, melynek köszönhetően még több támogatást és figyelmet kapnak a magyar családok. Emellett változatos programok is várják őket.
A XXII. kerületi Szociális Szolgálat Szivárvány Idősek Klubjának tagjai szívpárnákat készítenek mellrákkal műtött hölgyek részére. A szívpárna programot a Baptisták az Egészségért Munkacsoport ismertette meg a szépkorúakkal és kezdeményezte a jótékonysági varrást.

hirdetés

Ön is hirdetne?

Budapesti állások

Általános karbantartó
( / Állás)

noimage
2018.03.23

Műszaki adminisztrátor
( / Állás)

Műszaki adminisztrátor
2018.03.23

Targoncavezető- Dunaharaszti
( / Állás)

Targoncavezető- Dunaharaszti
2018.03.22

Targoncavezető - Alsónémedi
( / Állás)

Targoncavezető - Alsónémedi
2018.03.22

Targoncavezető/Operátor - Esztergom
( / Állás)

Targoncavezető/Operátor - Esztergom
2018.03.21

Barber fodrász
( / Állás)

Barber fodrász
2018.03.15

Betanított munkás - Mosoda
( / Állás)

noimage
2018.03.14

Operátorokat keresünk
( / Állás)

Operátorokat keresünk
2018.03.09

Fehér mosogatás
( / Állás)

Fehér mosogatás
2018.02.27

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

hirdetés

Ön is hirdetne?

 


Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó