Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

A „budais” Tófalvi Viktória halmozza az érmeket a világversenyeken

Magyarország nagyhatalom a kajak-kenu sportban, s azon belül kiváltképp a maratoni szakágban. Él kerületünkben egy 18 éves lány, Tófalvi Viktória, a Budai Nagy Antal gimnázium 18 éves, 11. osztályos tanulója, aki idén nyáron–ősszel világbajnoki ezüst- és Európa-bajnoki aranyérmet szerzett ebben az embert próbáló sportágban.

Kajakban nem könnyű kitűnni hazánkban; kis túlzással minden bokorban megbújik egy olimpiai szintű, de minimum világ- vagy Európa-bajnok, főleg a hölgyeknél. Tófalvi Viktória az új hullám jeles képviselője, s bár manapság már a KSI-t erősíti, a sportág alapjaival a Lágymányosi Szpariban ismerkedett meg tízéves korában, előzőleg sok mindennel próbálkozott, még balettozott is! Egészen egy évvel ezelőttig a Kopaszi-gátnál edzett, a legendás műhelyben. Ma már a Központi Sportiskola kajakosa, ahol Gintl Andrea volt az edzője, manapság pedig már Mórocz István szakmai irányításával készül.
– Tősgyökeres budafoki vagyok, néhány saroknyira lakunk a Promontor utcai BMTE-pályától. A Rózsakerti Általános Iskolába jártam, jelenleg pedig a Budai Nagy Antal Gimnázium 11. osztályos diákja vagyok, magántanulóként. Az élsport nagyon nehezen összeegyeztethető a tanulással a rengeteg edzés és a versenyek miatt, de nekem eddig még sikerült – meséli Viktória, mielőtt rátérne az idei sikerei ismertetésére.
Ahhoz, hogy kijusson a júliusi, metkovici (Horvátország) ifjúsági Európa-bajnokságra, a tolnai és a győri válogatókon kellett kivívnia az indulási jogot.
– Metkovicban a Neretva folyó holtágán kialakított pályán versenyeztünk, partnerek klubtársam, Rugási Csilla volt, én ültem elöl, Csilla mögöttem. A mi versenyünk kora reggel kezdődött, a pénteki egyetlen női szám volt az ifjúsági K2-esek viadala, végig vezetve szereztük meg a győzelmet – mondta Viki.
Tudni kell, hogy a kajakmaraton 19 kilométeres távon zajlik, és nemcsak evezésből áll, hanem egyes szakaszokon a kajakot vállra kapva a szárazföldön is kell futni a következő vizes etapig.
– Alkalmanként száz-kétszáz métert futunk, párosban ketten cipeljük a hajót, úgyhogy nemcsak kajakozásban, hanem futásban is jól kell teljesítenünk. Nekünk ezzel sem volt gondunk.
A világbajnokságon, immár szeptember elején, a portugáliai Prado Vila Verdében az esztergomi, 17 éves Csikós Zsóka volt Viki partnere, és csak egy magyar hajó, a Bakó Olga, Kőhalmi Emese összetételű egység tudta megelőzni őket, így világbajnoki ezüstérmesek lettek.
– Roppant erős a magyar kajaksport, ezen belül is a maratoni szakág, van kitől tanulnunk. Rengeteget jelentett a nyári edzőtáborozás, ahol olyan legendával készülhettünk együtt, mint a tizenkilencszeres világbajnok Csay Renáta. A világbajnokság után kaptunk három hét pihenőt, de most már újra teljes erővel készülünk a jövő évi feladatokra, immár a felnőttek között – mondta kerületünk Európa-bajnoka, világbajnoki ezüstérmese.

Forrás: budafokteteny.hu

Ossza meg az információt!

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

Még több hír Budáról

Az Óbudai Egyesített Bölcsődék négy telephelyén kezdődnek a nyári szünet heteiben jelentős felújítási munkálatok. Többek között tetőt szigetelnek, belső burkolatokat cserélnek és vizes blokkot...
Az Óbudai Mesevilág Óvoda Vízi Tagóvoda és a Zipernowsky Károly Általános Iskola egyaránt indult Let’s Colour Településszépítő Egyesület – idén kilencedik alkalommal kiírt – pályázatán, hogy az...
Lovasbemutató, állatsimogató és lovaglási lehetőség várta azokat a gyerekeket és felnőtteket, akik május 19-én a pasaréti lovardába látogattak.
Gyermeknap alkalmából május 25-én szombaton 10.00-16.00 óra között megnyílnak a fővárosi tűzoltóságok szertárkapui. A Budakeszi úti tűzoltólaktanyába is szeretettel várják az érdeklődőket.
Megnyílt Milan Radisics , MÚOSZ-nagydíjas fotóművész kiállítása a Tér-Kép Galéria ban.
Négynapos helytörténeti és kulturális fesztivált rendeznek Ablak a Bartókra címmel május 30. és június 2. között Újbudán.
Az önkormányzat idén is egynyári és balkonvirágokkal járul hozzá a kerületi otthonok szépítéséhez, amelyeket idén új helyszínen, a Leányka utcai Oroszlános udvarban vehetnek át az előzetesen...
Nem mindennapi élményben lesz része azoknak, akik június 1-én ellátogatnak Budapest Bornegyedébe. A finom borok és gasztrokülönlegességek mellett, pinceséták és borkóstolók várják a Budafokra érkező...
Az elmúlt hetekben megújult az Irhás árok közel kétszáz méter hosszú szakasza, ahol keresztirányú víznyelőket is beépítettek a csapadékvíz-elvezetési problémák megoldása érdekében.
Nyáron elindul a villamosforgalom az 1-es villamos Kelenföld vasútállomásig meghosszabbított új szakaszán, ezzel létrejön az összeköttetés az Etele téri végállomáson a vasút, a helyközi buszjáratok,...
A játszótér a felújítás alatt, 2019. május 11. és 20. között zárva lesz, hogy május végére az újonnan telepített fák alatt rendezett és biztonságos környezetben élvezhessék a gyerekek a szabad...
Az újbudai Sport11 Sport-, Szabadidő- és Rendezvényközpont adott otthont áprilisban az 586 140 euró (184,6 millió forint) összdíjazású Hungarian Open salakpályás férfi tenisztornának.
A napfény, a víz és a mozgás újbudai szerelmeseinek, kicsiknek és nagyoknak nyújt majd élményt és sportolási lehetőséget a Sport11 Sport-, Szabadidő- és Rendezvényközpont strandnyitója május 18-án.
Vízimalmok restaurálása, olívaolaj-készítés megújítása, sörfőzés és borászat, sólepárlás és hajózás – tradicionális szakmák újragondolására, fiatalok érdeklődésének felkeltésére szólított fel a...
A Vitéz utca aszfaltozásával megkezdődött kerületünkben a Budapesti Útépítési Program, melynek során 39 földutat burkolnak le Budafok-Tétényben. Cikkünkben olvashatók az érintett útszakaszok.
Nagyszabású koncertre készül a 25. születésnapját ünneplő Budafok Big Band. A jubileumi előadáson a fellépő vendégművészek közreműködésével különleges zenei csemegével örvendezteti meg a nagyérdemű...
Megkezdődött egy új, 32 férőhelyes parkoló építése a Leányka utcában a parkolási nehézségek mielőbbi enyhítése érdekében.
A Föld napja alkalmából Budafok-Tétény önkormányzatának közreműködésével két napos rendezvényt szervezett a Főkert Nonprofit Zrt. és a Nagytétényi Kastély április 27-28-án. A színes programok...

hirdetés

Ön is hirdetne?

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

hirdetés

Szolgáltatások Budapesten

hirdetés

Ön is hirdetne?

Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó