Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

Április 22-én, a Föld napján lép életbe a II. Kerületi Önkormányzat új rendelete, amely a fás szárú növények védelméről, kivágásáról és pótlásáról szól.

A zöldvédelmi jogszabály célja városrészünk természeti értékeinek további megóvása, egy jól átlátható és ellenőrizhető rendszer kialakítása.
Az alábbiakban a rendelettel kapcsolatban leggyakrabban felmerülő kérdésekre adunk választ.

Mi tette szükségessé a zöldrendelet megalkotását? 
A II. kerület Budapest egyik legzöldebb területe, természeti értékei jelentős mértékben hozzájárulnak polgárai életminőségéhez. Ezeknek a természeti értékeknek a védelme a kerületben élők közös érdeke és felelőssége. Az önkormányzat évente kb. 400 millió forintot fordít a közterek és parkok gondozására, fenntartására és további százmilliókat fejlesztésére. Az illegális hulladéklerakók felszámolására és a veszélyes hulladék gyűjtésére évente több mint 30 millió forintot fordítunk, miközben további 30 millió forintos értékben – preventív jelleggel – ágaprítási és komposztálási szolgáltatást nyújtunk a kerület polgárainak, akiket a zöldrendelettel szeretnénk ösztönözni, bevonni ebbe a közös feladatba.
A zöldrendelet célja az, hogy a II. kerületben minden ingatlantulajdonnal rendelkező magánember értéknek tekintse a telkén található fás szárú növényeket, amelyek Budapest és a kerület flórájának alappillérei. A XXI. században, a klímaváltozás elleni küzdelem kihívásai közepette, természetesnek kell tartanunk, hogy minden egyes fának értéke, az emberi élettől elválaszthatatlan szerepe van.

Pontosan milyen területekre terjed ki a rendelet hatálya? 
A II. kerület közigazgatási határán belül minden ingatlanra kiterjed a rendelet hatálya.

Mely növényekre, fajokra terjed ki a rendelet hatálya? 
A rendelet a magántulajdonban álló ingatlanon található, más jogszabály hatálya alá nem tartozó fákra terjed ki. Így nem érintettek a közterületek, erdők és természetvédelmi területek, a gyümölcsfák és a cserjék. Viszont fontos kiemelni, hogy az új rendelet hatálya alá tartozik a dió, a mandula és a szelídgesztenye.

Hogyan lehet szükséges esetben fát kivágni? 
Két lehetőség van:
1.    Fakivágási bejelentés
2.    Fakivágási engedélyeztetés

1. Fakivágási bejelentés
Az új rendelet értelmében lehetőség van az egyszeri fakivágás bejelentésére. Ez egy egyszerű nyomtatványon elintézhető, nem hatósági eljárásnak minősülő folyamat, amely csupán egy feltételhez kötött: a kezdeményező ingatlanán 200 négyzetméterenként maradjon legalább egy fa, amelybe nem tartozhat gyümölcsfa. 
Ez azt jelenti, hogyha valaki ki szeretne vágni egy fenyőt a 600 négyzetméteres telkén, amelyen azon az egy fenyőn kívül található még öt barack és hat cseresznyefa, akkor ezt nem teheti meg, mert a 600 négyzetméteren csak gyümölcsfák találhatók. Ha viszont a kivágni szándékozott fenyőn kívül ugyanezen az ingatlanon található még három másik fenyő, úgy ezt minden további nélkül megteheti. 
Ennél az egyszerű fakivágási bejelentésnél, amennyiben mindenben megfelel a kérelem, a hivatal tudomásul veszi a bejelentést. Ha valami nem tisztázott vagy ellenérdekelt fél tesz bejelentést, úgy hatósági eljárás indul az ügyben.
2. Fakivágási engedélyezés
Amikor egy-egy ingatlanon nagyobb mennyiségben terveznek fakivágást, jellemzően építkezés miatt, akkor fakivágási engedélyezési hatósági eljárás indul. Itt részletes megalapozó dokumentációt kell benyújtania a kérelmezőnek, a jegyző pedig ennek alapján eldönti, megadja-e ez engedélyt. 
Fakivágást engedélyezni építmény elhelyezése, viharkár, veszélyhelyzet elhárítása vagy megelőzése érdekében, élet- és balesetveszély esetén, illetve vagyonbiztonsági okból, vagy kertészeti szakvélemény által igazoltan lehet. A fent felsorolt kivágási okok mindegyikét indokolni kell. Pl.: veszélyhelyzet megelőzése – szakvélemény, építési tevékenység esetén – kertépítészeti terv, építési engedély vagy bejelentés megtétele.
A fák kivágására csak a jegyző által kiadott hatósági engedély jogerőre emelkedését követően kerülhet sor, s amikor a kivágást elvégezték, be kell jelenteni a hivatalnak.
A rendelet legfontosabb része, hogy a kérelmező a kivágott fákat pótolni köteles, elsősorban természetben. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kivágott fák össztörzsátmérőjének megfelelő mennyiségű fát kell ültetnie, így a rendelet biztosítja, hogy ne csökkenjen a kerület faállománya. A pótlás pontos részleteit az engedélyező hatóság az engedélyben határozza meg, megvalósítását pedig ellenőrzi, így, ha a pótlás nem megfelelő, gondoskodni kell az újabb fák telepítéséről.
Ha valaki engedélyt kér kivágásra, kell-e indokolni, milyen indokok elfogadhatók?
Fakivágást engedélyezni építmény elhelyezése, viharkár, veszélyhelyzet elhárítása vagy megelőzése érdekében, élet- és balesetveszély okán, illetve vagyonbiztonsági okból, vagy kertészeti szakvélemény által igazoltan lehet. A fent felsorolt kivágási okok mindegyikét indokolni kell. Pl.: veszélyhelyzet megelőzése – szakvélemény, építési tevékenység esetén – kertépítészeti terv, építési engedély vagy bejelentés megtétele.

Milyen esetekben tagadja meg a jegyző az engedélyt? 
Az indokolatlan, vagy nem kellően indokolt fakivágási szándék esetén. Pl.: Zavarja a kilátást a teraszról.
 
Ha betegség, állagromlás miatt ki kell vágni egy vagy több fát, van-e pótlási kötelezettség? 
Van, ez esetben a kivágott fa darabszámával megegyező előnevelt fával (minimum 6 cm törzsátmérőjű, legalább kétszer iskolázott fa) kell a pótlást teljesíteni.
  
Mekkora lehet a bírság? 
Magánszemély esetében 200 ezer Ft-ig, jogi személy esetén 2 millió Ft-ig terjedhet a közigazgatási bírság.

Mi a teendő a kiszáradt fákkal? 
A kiszáradt fák veszélyt jelentenek, kivágásukról mihamarabb gondoskodni kell. Amennyiben a kivágást kezdeményező tulajdonos ingatlanán a zöldfelület minden megkezdett 200 négyzetméterére a kivágást követően is legalább egy fa (kivéve gyümölcsfa) jut, akkor egyszerű bejelentéssel megszerezhető az engedély.
Abban az esetben, ha a fenti feltétel nem teljesül, azaz a kivágást kezdeményező tulajdonos ingatlanán a zöldfelület minden megkezdett 200 négyzetméterére a kivágást követően legalább egy fa (kivéve gyümölcsfa) nem jut, akkor fakivágási engedélyezési kérelmet szükséges benyújtani. 

Hogyan történik az ellenőrzés? Lesz-e helyszíni ellenőrzés minden benyújtott kérelem esetén? 
Az esetek nagy többségében a fakivágás engedélyezéséhez várhatóan nem lesz szükség a helyszíni szemle elrendelésére. A benyújtott kérelem és a rendelkezésre álló légi felvétel alapján elbírálható a kérelem. Azokban az esetekben, amelyeknél eltérést tapasztalunk a kérelem, és a légi felvétel adattartalma között, ott biztosan sor kerül a helyszíni szemlére. 

Forrás: masodikkerulet.hu

Ossza meg az információt!

Még több hír Budáról

Családi szobákat alakítottak ki a Szent János Kórházban a családbarát szülészet fejlesztésének részeként - ismertette a családokért felelős tárca nélküli miniszter a Facebook-oldalára kedden...
Lemondott Dorosz Dávid klímavédelmi és fejlesztési főpolgármester-helyettes (Párbeszéd) - jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester közösségi oldalán csütörtök este. Dorosz Dávid ugyancsak a...
Több mint egy héttel az után, hogy Takács Péter, a Szent János Kórház főigazgatója azt mondta a Magyar Nemzetnek, hogy nincsenek bergamói állapotok a koronavírusos betegeket ellátó magyar...
Kigyulladt egy étterem Budapest III. kerületében kedd délután - tájékoztatta a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-t.
Szeredi Merse Pál művészettörténész vette át a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum - Kassák Múzeum vezetését.
2020. november 7-én és 8-án, szombaton és vasárnap reggel 8 órától előreláthatólag 16 óráig a Nánási út Kalászi út és Emőd utca közötti szakasza a közúti járműforgalom elől elzárásra kerül...
Tizenkét fiatal sportolót támogat idén a II. kerület sportösztöndíja.
Üresen áll lakása? Nem meri kiadni magánszemélynek? Nem tudja kiadni, mert külföldön tartózkodik? Nem tudja kiadni, mert nem áll rendelkezésére a felújításhoz, átalakításhoz szükséges összeg?
Készül az I. kerületi Fenntartható Energia és Klíma Akcióterv (Sustainable Energy and Climate Action Plan, SECAP).
A WWF Magyarország petíciót indított az Óbudai-(Hajógyári-)sziget beépítése ellen. Csatlakozzunk minél többen a petícióhoz!
Világszerte ismét növekedésnek indult az újonnan regisztrált koronavírusos esetek száma, ezért szeptember elején a Hegyvidéki Önkormányzat által fenntartott bölcsődékben, óvodákban is szigorodtak a...
Budafok-Tétényben továbbra is folyamatosan fertőtlenítik a közösségi tereket, utcákat, piacokat, játszótereket, kutyafuttatókat, sportpályákat és buszvárókat, valamint a kerületi intézményeket.
Tömegközlekedési folyosó lett a Bartók Béla úti villamospálya: az autóbuszok a villamosokkal azonos nyomvonalon, közös megállóhelyeket használva közlekednek.
Az Óbudai Rehabilitációs és Foglalkoztatási Központ – a Tájoló Szociális Egyesülettel együttműködve – immár tizedik alkalommal rendezte meg a 3. kerületben már hagyománnyá vált Óbudai Rehab Atlétika...
Szeptember első hetében számos kerületi díjátadót tartottunk, a járványhelyzetre való tekintettel zárt körben, a Virág Benedek Házban.
Augusztus 27-én huszonkilencen vehették át Budafok-Tétény Polgármesteri Hivatalának Dísztermében a honosítási okiratukat, miután Magyarország köztársasági elnöke kérelmükre honosította őket.
Az idén 25 éves Fonó különleges jubileumi válogatással indítja útjára az évadot szeptember 16. és 19. között; a Fonó25 Folkfőváros elnevezésű születésnapi programsorozaton tizenhárom koncert várja...
Budapesten a második nagy világégés arányaiban a Várnegyedben okozta a legnagyobb károkat. Mire a harcok véget értek, csak a lakások 26 százaléka maradt meg épségben. A fővárosi Királyi Palota...

hirdetés

Ön is hirdetne?

hirdetés

Ön is hirdetne?

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Budapesti önkormányzati újságok

 • 1. kerületi újság: Várnegyed újság

  Várnegyed újság

  A Várnegyed az I. kerület Budavári  Önkormányzat hivatalos lapja. >>>
 • Budai Polgár, a II. kerület ingyenes terjesztésű önkormányzati újságja

  Budai Polgár

  A Budai Polgár a II. Kerületi Önkormányzat lapja, kiadja a Budai Polgár Nonprofit Kft. >>>
 • Óbuda újság, a III. kerület ingyenes terjesztésű önkormányzati újságja

  Óbuda újság

  Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának lapja. >>>
 • Újpesti Napló, a IV. kerületi Önkormányzat ingyenes terjesztésű hetilapja

  Újpesti Napló

  Budapest IV. kerület önkormányzatának lapja. >>>
 • Mai Belváros, V. kerületi ingyenes terjesztésű újság

  Mai Belváros

  Mai Belváros - az 5. kerület újságja. >>>
 • images/stories/2020_01/06-kerulet-terezvaros-ujsag-pdf-hirdetes.jpg

  Terézváros Magazin

  A Terézváros magazin a VI. kerületi önkormányzat kiadásában havonta kétszer jelenik meg 25 500 példányban 28 oldalon, és a Magyar >>>
 • Erzsébetváros újság, VII. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Erzsébetváros újság

  Az Erzsébetváros újság Budapest Főváros VII. Kerület Erzsébetváros Önkormányzat havonta megjelenő ingyenes lapja. >>>
 • Józsefváros újság, VIII. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Józsefváros újság

  A Józsefváros újság Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat lapja, hiteles információkat közöl az önkormányzatról és a kerületi intézményekről. Megjelenik >>>
 • Ferencváros újság hirdetésfelvétel, médiaajánlat

  9 - Ferencváros újság

  A Ferencváros újság, új nevén a "9" a IX. kerületi önkormányzat ingyenes terjesztésű lapja. >>>
 • Kőbányai Hírek újság, X. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Kőbányai Hírek

  A Kőbányai Hírek Budapest Főváros X. kerület Kőbánya Önkormányzatának lapja, hiteles információkat közöl az önkormányzatról és a kerületi intézményekről. Megjelenik >>>
 • Újbuda újság, XI. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Újbuda újság

  Az Újbuda újság a XI. kerület Újbuda Önkormányzatának lapja, hiteles információkat közöl az önkormányzatról és a kerületi intézményekről. Megjelenik kéthetente >>>
 • Hegyvidék újság, XII. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Hegyvidék újság

  Kiadja: Budapest XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat megbízásából a Hegyvidék Lapkiadó. >>>
 • Hírnök újság, XIII. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Kerületi Hírnök

  A Hírnök a XIII. kerületi önkormányzat ingyenes lapja. >>>
 • Zuglói Lapok újság, XIV. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Zuglói Lapok

  A Zuglói Lapok a XIV. kerületi önkormányzat ingyenes lapja. >>>
 • Életképek újság, XV. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Életképek újság

  Rákospalota, Pestújhely, Újpalota újságja. Kiadja az XV. Média Kommunikációs és Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. >>>
 • XVI. Kerületi Újság, 16. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  XVI. Kerületi Újság

  A Budapest Főváros XVI. Kerületi Önkormányzat kétheti lapja. Megjelenik 34 500 példányban. >>>
 • XVII. kerületi Hírhozó újság, 17. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Hírhozó újság

  Kiadja a lapalapító tulajdonos Budapest Főváros XVII. Kerület Önkormányzata megbízásából a Patriot Bt. Megjelenik 38 000 példányban. >>>
 • XVIII. kerületi Városkép újság, 18. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Városkép újság

  A Városkép önálló, saját szerkesztőséggel rendelkező közéleti-közérzeti magazin, XVIII. kerület Pestszentlőrinc – Pestszentimre önkormányzatának hivatalos kiadványa. >>>
 • XIX. kerületi Kispest újság, 19. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Kispest újság

  A kispestiek hivatalos havilapja. Kiadja Budapest Főváros XIX. kerület Kispest Önkormányzata Polgármesteri Hivatal. Megjelenik havonta 27 500 példányban. >>>
 • XIX. kerületi Kispesti Magazin, 19. kerületi ingyenes terjesztésű újság

  Kispesti Magazin

  A Kispesti Magazin havonta 27.000 példányban jelenik meg a XIX. kerületben. >>>
 • XX. kerületi Pesterzsébet újság, 20. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Pesterzsébet újság

  Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata társadalompolitikai és szolgáltató lapja. Megjelenik havonta 32 ezer példányban. >>>
 • XXI. kerületi Csepeli Hírmondó újság, 20. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Csepeli Hírmondó

  Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata 2010-től ad ki önkormányzati lapot, havi, majd 2012-től kétheti megjelenéssel. A Csepeli Hírmondó minden hónap >>>
 • XXII. kerületi Városházi Híradó újság, 22. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Városházi Híradó

  A XXII. kerületi önkormányzat kétheti lapja. Megjelenik 22.700 példányban. >>>
 • XXIII. kerületi Soroksári Hírlap, 20. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Soroksári Hírlap

  Kiadja Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksár Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala. Megjelenik 10 ezer példányban. >>>
 • 1

Pest megyei önkormányzati újságok

 • Csömöri Hírmondó - Csömör önkormányzatának hivatalos lapja

  Csömöri Hírmondó

  Csömöri Hírmondó – Helyi ingyenes információs és közéleti havilap médiaajánlat Példányszám: 3810 Terjesztés: a kiadvány eljut Csömör minden háztartásába, a településen >>>
 • Az Érdi Újság Érd Megyei Jogú Város Önkormányzatának ingyenes hetilapja

  Érdi Újság

  Az Érdi Újság Érd Megyei Jogú Város Önkormányzatának ingyenes hetilapja. >>>
 • Gyömrő Magazin - Gyömrő Önkormányzatának havonta megjelenő tájékoztató magazinja

  Gyömrő Magazin

  Gyömrő Önkormányzatának hivatalos lapja, a több mint 6800 példányban megjelenő Gyömrői Magazin minden postaládába eljut, a visszajelzések alapján pedig a >>>
 • Szervusz, Kerepes - Kerepes város Önkormányzatának havonta megjelenő tájékoztató újságja

  Szervusz, Kerepes

  Gyömrő Önkormányzatának hivatalos lapja, a több mint 6800 példányban megjelenő Gyömrői Magazin minden postaládába eljut, a visszajelzések alapján pedig a >>>
 • Kistarcsai Híradó - Kistarcsa Önkormányzatának havonta megjelenő tájékoztató újságja

  Kistarcsai Híradó

  A Kistarcsai Önkormányzat havonta jelenteti meg tájékoztató magazinját. Helyi közérdekű információk adják az újság tartalmát. >>>
 • Budaörsi Napló

  Budaörsi Napló

  Budaörs Magyarország egyik legfejlettebb települése - ezt nem mi állítjuk, hanem a KSH, 17 mutató alapján. >>>
 • 1

Szolgáltatók, akiket ajánlunk

hirdetés

Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó