Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

Újpest már ötödik alkalommal nyerte meg a Kihívás Napját a hasonló nagyságú települések versenyében, és május 30-án itt a lehetőség, hogy hatodikat is behúzza. És ki más is lehetne a legsportosabb város Kihívás Napi eseményeinek nagykövete, ki más bíztatná sportolásra az újpestieket, mint egy olimpiai bajnok, háromszoros világbajnok sportoló.

A nemrég visszavonult, világklasszis mellúszóval, Gyurta Dániellel beszélgettünk a rendezvény előtt néhány nappal a rendszeres testmozgásról, sikerről és kudarcról, alázatról, és persze Újpestről is.

Sok sportoló a pályafutása végén teljesen elhagyja a testmozgást, mert érthetően megcsömörlik az egésztől. Te hogy vagy ezzel?

Még új ez az állapot, hiszen csak nemrég jelentettem be a visszavonulásomat, de azért azt kijelenthetem, hogy a sportolás mindig is az életem része marad. Azóta sem telt el úgy nap, hogy ne sportoltam volna valamit: ne futottam vagy bicikliztem volna. Sőt úsztam is, ha esetleg valaki azt hinné, hogy az a huszonnégy év, amit úszással töltöttem, bőven elég volt nekem. Nem volt elég, az úszás iránti szerelem még mindig megvan bennem. Ha valaki megtalálja a szépséget, az örömöt a sportban, akkor nehéz tőle szabadulni.

Na, éppen ez a sarkalatos pont, mert ugye azt elméletben mindenki tudja, hogy fontos dolog a rendszeres testmozgás, de sokszor nehéz mindezt a gyakorlatba átvinni. Van erre valami recept?

Meg kell találni azt a felszabadító életérzést a sportolásban, ami segít az élet más területein is: a mindennapi munkában, a szellemi teljesítményünkben. Nem csak az állóképességünk fejlődik tőle, hanem az egész életminőségünk javul. Aki erre ráérez, már nehezen tudja elképzelni az életét sport nélkül. Ez fordítva is igaz, mert amikor készültem az olimpiákra vagy a világbajnokságokra, akkor a szellemi képességeimet is csúcsra kellett járatnom ahhoz, hogy fizikálisan a maximumot hozzam magamból. Vagyis ezek kiegészítik egymást, és ezt előbb-utóbb mindenki megérzi, aki rendszeresen sportol.

Ehhez nem árt mindenkinek megtalálni a számára legalkalmasabb sportot.

Igen, és ezért is tartom fontosnak az ilyen tömegsport-rendezvényeket, mint a Kihívás Napja, mert mindenki kaphat egy közösségi sportélményt, ráérezhet a sportolás szépségére, és megtalálhatja magának azt a mozgásformát, ami a legjobb számára, és azt beépítheti a mindennapjaiba. Ha csak egy vagy két ember kezd el egy ilyen rendezvény miatt rendszeresen sportolni, akkor már megérte.

Azért egy szülőnek nagy dilemma ez, mert joggal mondhatja, hogy a gyerek inkább tanuljon zenét vagy nyelvet, és egyszerűen már nem fér bele a sport, főleg az élsport, ami egy csomó energiával és lemondással jár.

Igen, de a sportolás sok olyan dolgot is megtanít egy gyereknek, amire később nagy szüksége lesz egész életében. Gondolok itt elsősorban az önfegyelemre, a jó időbeosztásra, a kitartásra, és a legfontosabbra, az alázatra. Én négyéves koromban kezdtem el úszni, az úszás minden időmet és gondolatomat lefoglalta, úgyhogy tapasztalatból tudom azt mondani a szülőknek, hogy a sport nagyon sok mindenre megtanít minket és nagyon sokat ad. De persze, azt sem lehet elhallgatni, hogy rengeteg lemondással jár, de megéri.

Egy élsportolónak leginkább két dolgot kell folyamatosan feldolgoznia. A sikert és a kudarcot. De azért ezt egy hétköznapi embernek sem árt megtanulnia.

Ez pontosan így van. Nekünk úszóknak például az olimpia a csúcs, vagyis négyévente van néhány percünk arra, hogy megmutassuk, mit is csináltunk ez alatt a négy év alatt, mennyit fejlődtünk, és azért ez elég megterhelő mentálisan. Feldolgozni azt, ha sikerül, és azt is, ha nem. De egy civil embernek is sokszor naponta bizonyítani kell a rátermettségét a munkahelyén, önmagát kell felülmúlnia minden nap. Mindkét esetben a legfontosabb dolog a már említett alázat, mert, ha az nincs meg, akkor a teljesítményünk nem lehet optimális, sem a sportban, sem a munkahelyen, ebben biztos vagyok.

Te melyiket viselted jobban? A sikert vagy a kudarcot?

Ez egy nagyon jó, de nagyon nehéz kérdés. Hát, azt gondolom, hogy a sikert nehezebb feldolgozni, mint a kudarcot. Mert olyankor hajlamos az ember kikelni önmagából, elfelejteni az alázatot. Ez velem is így történt, amikor nagyon fiatalon olimpiai ezüstérmes lettem. De nagyon sokat tanultam ebből, hogy aztán a következő sikereket már két lábbal a földön tudjam átélni.

Az újpestiek sportszeretettel átitatott lokálpatriotizmusát is átélted már?

Én ugyan óbudai vagyok, de a nagyszüleim itt élnek, és tőlük már gyerekkoromban azt hallottam mindig, hogy hajrá Újpest. Kilenc éves koromtól rendszeresen jártam az Újpest focimeccseire, és ugyan sosem éltem itt, de már akkor belém ivódott ez a különleges, újpesti életérzés: a város, a lila-fehér szín és a sport szeretete. Azóta vagyok Újpest szerelmese, nem is volt kérdés, hogy 2012-ben az UTE-ba igazoljak. Fantasztikus érzés látni ezt a különleges lokálpatriotizmust, ahogy az újpestiek összetartó közösséget alkotnak, ahogy élnek-halnak a városért, az UTE-ért, a focicsapatért, és a sportért. Én első kézből tudom igazolni: nem üres jelszó az, hogy Újpest a legsportosabb város. Sok tömegsport rendezvényen jártam szerte a világon, de amit Újpesten láttam az elmúlt néhány Kihívás Napján, az semmihez nem fogható.

Forrás: ujpest.hu

Még több hír Észak-Pestről

Teljesen megújult a BVSC-Zugló Tatai úti labdarúgó utánpótlásközpontja, az 1,285 milliárd forint értékű beruházást az egyesület TAO-forrásból, valamint az EMMI és a kerületi önkormányzat...
A kormány nemrég küldte el az UEFA-hoz, hogy nemcsak vállalja a 2021-es labdarúgó Európa-bajnokság házigazdájának szerepét, de garantálja, hogy a budapesti Eb-meccsek nézők előtt zajlanak majd....
A XIII. Kerületi Önkormányzat 2021-ben az éves költségvetésében helyet ad a közösségi költségvetésnek: összesen 60 millió forinttal támogatja – választókerületenként 4-4 millió forinttal – a...
Vágányfelújítás miatt május 2-ától egy hétig a 69-es villamos csak a Mexikói út M és Rákospalota megállóhelyek között jár - tudatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) csütörtökön az MTI-vel.
Körülbelül 145-150 parkolóhely kap teljesen új burkolatot.
A PiacPlacc szombati és vasárnapi napokon kerül megtartásra 6:00- 13:00-ig.
A háziorvosi rendelőben az épület teljes felújításig szünetelnek a rendelések – itt vannak az új helyszínek!
Horváth Csaba polgármester és Tóth Csaba, Zugló MSZP-s országgyűlési képviselője átadta a Varsó utca – Thököly út sarkán épített új teret. A Zöld Zugló program keretében megvalósult 1000...
A BRFK VI. Kerületi Rendőrkapitánysága körözési eljárást folytat az ismeretlen helyen tartózkodó 41 éves Kajdacsi Judit eltűnése ügyében.
Megkezdődhet a Széchenyi Fürdő szabálytalanul elbontott, első emeleti kabinsorának helyreállítása a fővárosi kormányhivatalának pénteken kiadott engedélyével.
Elkötelezettként az állatvédelem felé, kerületünk önkormányzata mostantól beengedi a négylábú házikedvenceket a hivatalba. Frissítőállomás is van az állatoknak, és az ügyfelek is bevihetik az...
Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2012. (II.28.) önkormányzati rendelete alapján m e g h i r d e t i az...
S. Lajos nem kerti csapot ment szerelni slaggal a kezében. Ráadásul a kijárási tilalmat is megszegte, amikor megfejte a kocsikat a XIV. és a XI. kerületben.
A 80A trolibuszt kiváltva, a 80-as trolibusz április 7-től munkanapokon teljes üzemidőben közlekedik az Örs vezér tere és a Keleti pályaudvar között, ezzel bővítve a XIV. kerületi Füredi utcai...
Június 30-ig a Szabolcs utcai ingatlanban maradhat a fővárosi hajléktalankórház "a kialakult helyzetre" tekintettel - írta a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter a...
A járványhelyzet miatt nem lehet biztonsággal megtartani, tovább kell várniuk a bolhapiac szerelmeseinek. Sem ezen (március 13-14.) sem pedig a következő hétvégén (március 20-21.) nem rendezik meg a...
Az elkövetőt a rablás után két héttel elfogták, azóta letartóztatásban van.
A változás a PiacPlaccot is érinti. Kedves Újpestiek! Az Újpesti Piac és Vásárcsarnok nyitvatartási rendje a következő lesz a húsvéti ünnepek alatt: A Piac Nagypénteken (04. 02) , húsvét vasárnap...

A címlapról

Humor, lazaság, kiegyensúlyozottság, örök fiatalság – ezek a...
Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a pandémia miatti lezárás az...
ngyenes bohócdoktoriskolába várj a Mátrix Közhasznú Alapítvány...
Az esti meseolvasás mind a szülőre, mind a gyermekre jó hatást...
Jeligés szépirodalmi pályázatot hirdet a PesText Nemzetközi Irodalmi...
Megnyílt az online időpontfoglaló. Mostantól minden érvényes...

Könyvajánló

Pokrovenszky Gergely szerzőpáros ötödik könyveként jelent meg a 13 valós történet elmesélő, segítségnyújtásnak szánt könyve.
Csodamódszerek helyett tudatosságra van szükség
Megjelent a Pallas Athéné Kiadó legújabb kiadványa, Gill Hasson: Bánj jól magaddal – Az öngondoskodás kézikönyve című könyve.
A csapathatékonyság hét összetevője

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Hála a progresszív nézetek terjedésének és számos magyar és nemzetközi vállalat felelősségvállalásának, belátható időn belül megnyílhat az út a jelenleg még tiltott poligámia (többnejűség) és a pedofília legalizálása előtt.
A Hit Rádió vendége Ruff Tibor teológus-filozófus volt, aki nagyon érdekesen, gyakorlatiasan válaszol hallgatói kérdésekre.
A Hit Rádió interjúja Gesztesi Károllyal.
A XVI. kerületi Magtár utcai aluljáró nem mindenkinek megfelelő méretű.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

ngyenes bohócdoktoriskolába várj a Mátrix Közhasznú Alapítvány azokat az önkénteseket, akik szeretnének részt venni gyerekek és felnőttek számára szervezett jótékonysági programokban - olvasható az alapítvány keddi közleményében.
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat IfYou programjában több mint 15 ezer fiatal került közelebb az önkéntességhez
A BHRG Alapítvány összeállításában a jelenlegi nehéz helyzetben, bezártságban találhatunk segítséget, hogy a gyerekekkel együtt töltött idő jókedvben, közös örömökben legyen gazdag, emellett a mindig hasznos, játszva tanulásra is sor kerüljön.
36 hónapja tartó egyeztetéssorozat után példaértékű konszenzus született a zöld szervezetek, a civil szervezetek és a Hegyvidéki Önkormányzat között a Normafán kialakítandó lombkorona-tanösvény ügyében. A szerdai egyeztetésen a tervező csapat és az önkormányzat mellett az alábbi szervezetek képviselői vettek részt