Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

Jan Amos Komenský (Comenius), a „nemzetek tanítója” életéről és munkásságáról nyílt kiállítás május 14-én a Benkő István Református Általános Iskola és Gimnázium aulájában.

„Minden iskolának az emberiesség műhelyének kellene lennie, az ég és föld csemetekertjének!” – ezzel a Comenius-idézettel köszöntötte a kiállítás megnyitóján megjelenteket Pavletitsné Egressy Mária igazgató. – Comenius volt az első modern pedagógus, akinek elképzelései az idegennyelv-oktatásról, a szemléltetésről messze meghaladták korát. Tankönyveit 150 éven át használták.

A kiállítást Juraj Chmiel, a Cseh Köztársaság budapesti nagykövete nyitotta meg, aki egyebek közt így méltatta a tudós életútját: – Johannes Amos Comenius és Husz János, a világhírű cseh gondolkodó, reformátor és prédikátor együtt szimbolizálják munkásságukkal és tevékenységükkel az igazságkeresést és a tiszta kereszténységet a cseh történelemben. A „nemzetek tanítóját” 1650-ben Lorántffy Zsuzsanna, I. Rákóczi György erdélyi fejedelem özvegye hívta meg Sárospatakra. 1654-ig maradt ott az első magyar református kollégium professzoraként, s itt írta meg több, fontosabb művét: a Schola ludus (Az iskola, mint játékszín) és az Orbis sensualium pictus (A látható világ képekben) címűt. A kiállítást, amit itt láthatnak, a csehországi Uherský Brodban (Magyarbródon) működő Jan Amos Komenský Múzeum munkatársai állították össze. Remélem, hogy ez a tárlat megfelelően mutatja be a cseh és az európai történelem, és Comenius életét!

A megnyitón köszöntőt mondott Szloboda József esperes, az iskola fenntartója, a Budapest-Északi református egyházmegye képviseletében: – Comenius megértette a látni és láttatni elvét, hiszen azt mondta: „Ha felmutatok értéket, azt a másiknak is észre kell venni.”

Megértette azt, hogy a gondolkodás nem céltalan. Nem pillanatnyi eszmékhez csapódást jelent, hanem azt jelenti, hogy meggondolni, alaposan számot vetni, s végigvinni a dolgokat. Megtanította és próbálta tanítani az egymásra épülést, egyrészt a nemzedékeknek, másrészt azt, hogy egy ember fejlődik, ahogy halad az élete. Nem pillanatokból áll, hanem egy láncolatból, amely végigvisz, amit mindig a korhoz kell igazítani. Ma azt mondjuk, a XXI. század mennyire modern, mennyire jó, de értenünk kell, hogy nekünk nem a XXI. századhoz kell alkalmazkodni vakon, hanem azokat az értékeket kell megélnünk, amelyek valósak, örökérvényűek és amelyeket Comenius is leírt és megfogalmazott.

A megnyitón beszédet mondott Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere, aki kihangsúlyozta: – Meggyőződésem, hogy a választott vezetők legfontosabb feladata a közösségépítés. Az pedig történelmi tény, hogy az egyházaknál senki sem bír nagyobb tudással, tapasztalattal a közösségépítés terén. Számunkra fontos a keresztény hagyomány, fontosak az egyházak, Újpest Önkormányzata éppen ezért hagyományosan szoros kapcsolatokat ápol a történelmi egyházakkal, együttműködünk, támogatjuk egymás munkáját. Ahogy Comenius, mi is abban hiszünk, hogy a társadalom megjobbítható, ha megfelelő erkölcsi elvek mentén nevelik az ifjúságot. Hiszünk abban is, hogy az embereket a helyes neveléssel jó irányba lehet befolyásolni. Hiszünk abban, hogy Európa mai bajaira is gyógyírt jelenthet a fiatal nemzedékek keresztény alapokon és értékeken nyugvó oktatása.

A kiállítás megnyitását követően Juraj Chmiel nagykövet – aki egyébként civilben Afrika-kutató – angol nyelven tartott előadást az iskola diákjainak a visegrádi együttműködés jelenlegi és jövőbeni jelentőségéről.

Forrás: ujpest.hu

Még több hír Észak-Pestről

Várhatóan június első felében elkezdődhet az újpesti Rózsa utca felújítása, miután a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a közbeszerzési eljárás nyertese, a Swietelsky Magyarország Kft. aláírta a...
Teljesen megújult a BVSC-Zugló Tatai úti labdarúgó utánpótlásközpontja, az 1,285 milliárd forint értékű beruházást az egyesület TAO-forrásból, valamint az EMMI és a kerületi önkormányzat...
A kormány nemrég küldte el az UEFA-hoz, hogy nemcsak vállalja a 2021-es labdarúgó Európa-bajnokság házigazdájának szerepét, de garantálja, hogy a budapesti Eb-meccsek nézők előtt zajlanak majd....
A XIII. Kerületi Önkormányzat 2021-ben az éves költségvetésében helyet ad a közösségi költségvetésnek: összesen 60 millió forinttal támogatja – választókerületenként 4-4 millió forinttal – a...
Vágányfelújítás miatt május 2-ától egy hétig a 69-es villamos csak a Mexikói út M és Rákospalota megállóhelyek között jár - tudatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) csütörtökön az MTI-vel.
Körülbelül 145-150 parkolóhely kap teljesen új burkolatot.
A PiacPlacc szombati és vasárnapi napokon kerül megtartásra 6:00- 13:00-ig.
A háziorvosi rendelőben az épület teljes felújításig szünetelnek a rendelések – itt vannak az új helyszínek!
Horváth Csaba polgármester és Tóth Csaba, Zugló MSZP-s országgyűlési képviselője átadta a Varsó utca – Thököly út sarkán épített új teret. A Zöld Zugló program keretében megvalósult 1000...
A BRFK VI. Kerületi Rendőrkapitánysága körözési eljárást folytat az ismeretlen helyen tartózkodó 41 éves Kajdacsi Judit eltűnése ügyében.
Megkezdődhet a Széchenyi Fürdő szabálytalanul elbontott, első emeleti kabinsorának helyreállítása a fővárosi kormányhivatalának pénteken kiadott engedélyével.
Elkötelezettként az állatvédelem felé, kerületünk önkormányzata mostantól beengedi a négylábú házikedvenceket a hivatalba. Frissítőállomás is van az állatoknak, és az ügyfelek is bevihetik az...
Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2012. (II.28.) önkormányzati rendelete alapján m e g h i r d e t i az...
S. Lajos nem kerti csapot ment szerelni slaggal a kezében. Ráadásul a kijárási tilalmat is megszegte, amikor megfejte a kocsikat a XIV. és a XI. kerületben.
A 80A trolibuszt kiváltva, a 80-as trolibusz április 7-től munkanapokon teljes üzemidőben közlekedik az Örs vezér tere és a Keleti pályaudvar között, ezzel bővítve a XIV. kerületi Füredi utcai...
Június 30-ig a Szabolcs utcai ingatlanban maradhat a fővárosi hajléktalankórház "a kialakult helyzetre" tekintettel - írta a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter a...
A járványhelyzet miatt nem lehet biztonsággal megtartani, tovább kell várniuk a bolhapiac szerelmeseinek. Sem ezen (március 13-14.) sem pedig a következő hétvégén (március 20-21.) nem rendezik meg a...
Az elkövetőt a rablás után két héttel elfogták, azóta letartóztatásban van.

A címlapról

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) május 22-től bezárja a Móricz...
Hússzor annyi mikroműanyagot juttat a szervezetébe egy évben, aki...
A bajnok Ferencváros kapta a Fair Paly-díjat a vasárnap befejeződött...
A gyalogosok biztonsága érdekében balesetmegelőzési ellenőrzést tart...
Humor, lazaság, kiegyensúlyozottság, örök fiatalság – ezek a...
Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a pandémia miatti lezárás az...

Könyvajánló

Szédítő a változások üteme az üzleti életben, és eljött az ideje az új törvényszerűségek felismerésének! – állapítja meg Judy Samuelson, akinek az Aspen Intézet üzleti és társadalmi programjáért felelős ügyvezető igazgatójaként kivételes rálátása van e folyamatokra.
Az olvasóknak maguknak kell megtalálniuk a hiányzó részt
Pokrovenszky Gergely szerzőpáros ötödik könyveként jelent meg a 13 valós történet elmesélő, segítségnyújtásnak szánt könyve.
Csodamódszerek helyett tudatosságra van szükség

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Hála a progresszív nézetek terjedésének és számos magyar és nemzetközi vállalat felelősségvállalásának, belátható időn belül megnyílhat az út a jelenleg még tiltott poligámia (többnejűség) és a pedofília legalizálása előtt.
A Hit Rádió vendége Ruff Tibor teológus-filozófus volt, aki nagyon érdekesen, gyakorlatiasan válaszol hallgatói kérdésekre.
A Hit Rádió interjúja Gesztesi Károllyal.
A XVI. kerületi Magtár utcai aluljáró nem mindenkinek megfelelő méretű.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Enyhítette a Ligetvédő aktivisták büntetését és közérdekű munka helyett megrovásban részesítette őket a Fővárosi Törvényszék szerdán kihirdetett másodfokú, jogerős ítéletében - tudatta a bíróság közleményben.
ngyenes bohócdoktoriskolába várj a Mátrix Közhasznú Alapítvány azokat az önkénteseket, akik szeretnének részt venni gyerekek és felnőttek számára szervezett jótékonysági programokban - olvasható az alapítvány keddi közleményében.
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat IfYou programjában több mint 15 ezer fiatal került közelebb az önkéntességhez
A BHRG Alapítvány összeállításában a jelenlegi nehéz helyzetben, bezártságban találhatunk segítséget, hogy a gyerekekkel együtt töltött idő jókedvben, közös örömökben legyen gazdag, emellett a mindig hasznos, játszva tanulásra is sor kerüljön.