Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

A Nemzeti Alaptanterv (NAT) 2020 testnevelést érintő tananyagában a korábbinál hangsúlyosabban jelent meg a küzdősportok oktatása, ezért az érintett sportági szakszövetségek összefogtak, és felajánlották segítségüket e tárgyak magas színvonalú oktatása érdekében.

    A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ), a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete, a Magyar Judo Szövetség, a Magyar Birkózó Szövetség és a Magyar Karate Szövetség csütörtöki közös sajtótájékoztatóján Mészáros János, a karate szövetség elnöke emlékeztetett arra, hogy a NAT-ban 1993 óta szerepel a küzdősportok oktatása, de a testnevelő tanárképzéssel foglalkozó intézményekben nem mindenhol valósulhatott meg a küzdősport-képzés, illetve az alacsony óraszám nem tette lehetővé a magas szintű oktatást. A 2020-ban elkészült új NAT tananyagában azonban hangsúlyosabbá vált ez a terület, így a birkózás, a judo és a karate óraszámban felzárkózhatott az atlétika-torna-sportjáték hármasa mellé. A megemelt óraszám azonban képzett tanárokat igényel, ezért a szövetségek összefogtak, közös dokumentumot fogalmaztak meg és írtak alá a küzdősportok oktatásának segítése céljával.
    Az eseményen elhangzott, hogy a támogatás három területen valósulna meg: a szövetségek segítenék a testnevelő tanárokat, közreműködnek a már végzett testnevelők továbbképzésében, valamint ahol szükséges, megfelelő végzettségű szakemberekkel járulnak hozzá a testnevelő tanárképzéssel foglalkozó intézmények küzdősportokkal kapcsolatos szakmai munkájához. A szövetségeknek is érdekük ugyanis, hogy a testnevelő tanárokkal megszerettessék a küzdősportokat.
    Ezt a gondolatmenetet folytatta, fejtette ki Balogh Gábor, az MDSZ elnöke, aki szólt arról, hogy a testnevelő tanárok az együttműködés kezdetén ódzkodtak a küzdősportoktól, mondván, agresszióra nevelnek, vérző orrú gyerekek lesznek az elszenvedői.
    "Mi nem az élsportot tartjuk szem előtt, hanem tömegbázist akarunk szélesíteni, erősíteni. A küzdősportok alapjait akarjuk lerakni, hogy a gyerekek megtanuljanak például esni, védeni magukat" - hangsúlyozta Balogh Gábor, aki hozzátette, hogy a küzdősportok eddig a mindennapos testnevelés alternatív órái között, a délutáni programban szerepeltek, ám az új NAT-ban felkerülnek a délelőttibe.
    Csákvári László, a Testnevelési Egyetem küzdősportok tanszékének tanára arról beszélt, hogy intézményükben a mostani együttműködésben részt vevő mindhárom küzdősportot oktatják, és örömmel számolt be arról, hogy a tanárok körében gyengül a küzdősportokkal szembeni ellenszenv.
    A szakemberek kiemelték, hogy a küzdősportok fegyelmezettségre, stresszkezelésre, érzelmi problémamegoldásra nevelnek, elsajátításukkal csökken a szorongás és nő az önbizalom, ezért fontos, hogy minél több gyermek megismerje ezek alapjait.

Forrás: MTI

 

A Budapest rovat további hírei

Megjelent a Pallas Athéné Könyvkiadó legújabb kiadványa, Constantinos C. Markides: Szervezzük újra! - Vállalatok az állandósult diszrupció korában című könyve.
Pénteken változnak az üzemanyagárak a hazai kutakon, a benzin átlagára 454 forint lesz literenként, ami új történelmi csúcs, míg a gázolaj 449 forintra emelkedik, ami mindössze egy forinttal marad...
Miként tette naggyá az értelem és az erkölcsi szándék a Nyugatot?
A mádi erősember július utolsó hétvégéjén Joensuuban, Finnországban méri össze a tudását Európa legjobbjaival
A debreceni DESE Skateparkban rendezett viadalon - az ob szervezőinek hétfői tájékoztatása szerint - junior, amatőr és profi kategóriában indultak a kerékpárosok, illetve rendeztek egy extra...
Lázár János folytatja a tavaly megkezdett munkát a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) elnöki posztján.
Online kiállítás nyílt a Magyarország 365 fotópályázat legjobb alkotásaiból; a magyar kormány által meghirdetett pályázatra legutóbb mintegy 28 ezer felvételt neveztek - közölte az MTI-vel hétfőn a...
Okoscégek a holnap munkavállalóiért
A legjobb az lenne, ha minden gyümölcsöt és zöldséget a termelőktől tudnánk beszerezni, de ez sokak számára csak utópia: a magyarok jelentős százaléka a nagyobb boltok, hipermarketek polcairól...

A címlapról

Pénteken változnak az üzemanyagárak a hazai kutakon, a benzin...
Forgalmirend-változásokra kell számítani az M3-as autópályán és...
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési adatait, valamint a...
Csatlakozott a Díjnet Zrt. rendszeréhez az NHKV Nemzeti...
Újabb szakaszához érkezik az M3-as metró felújítása.
Horváth Zoltán egyedi GPS kerékpár nyomkövetőt fejlesztett

Könyvajánló

Megjelent a Pallas Athéné Könyvkiadó legújabb kiadványa, Constantinos C. Markides: Szervezzük újra! - Vállalatok az állandósult diszrupció korában című könyve.
Miként tette naggyá az értelem és az erkölcsi szándék a Nyugatot?
Okoscégek a holnap munkavállalóiért

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Hála a progresszív nézetek terjedésének és számos magyar és nemzetközi vállalat felelősségvállalásának, belátható időn belül megnyílhat az út a jelenleg még tiltott poligámia (többnejűség) és a pedofília legalizálása előtt.
A Hit Rádió vendége Ruff Tibor teológus-filozófus volt, aki nagyon érdekesen, gyakorlatiasan válaszol hallgatói kérdésekre.
A Hit Rádió interjúja Gesztesi Károllyal.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

- Civilek és katonák példaértékű összetartása -
Enyhítette a Ligetvédő aktivisták büntetését és közérdekű munka helyett megrovásban részesítette őket a Fővárosi Törvényszék szerdán kihirdetett másodfokú, jogerős ítéletében - tudatta a bíróság közleményben.
ngyenes bohócdoktoriskolába várj a Mátrix Közhasznú Alapítvány azokat az önkénteseket, akik szeretnének részt venni gyerekek és felnőttek számára szervezett jótékonysági programokban - olvasható az alapítvány keddi közleményében.