Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

Minden nem látszik - Türk Péter életmű-kiállítása


2018. április 20. – június 24. TÜRK PÉTER (1943 – 2015) a magyar neoavantgárd 1960-as évek második felében induló „nagy generációjának” éppúgy meghatározó alakja volt, mint a „kortárs” magyar szcénának. Következetes és koherens, konceptuális irányultságú pályájának minden korszakában kiemelkedő jelentőségű műveket alkotott. Munkássága az 1945 utáni magyar képzőművészet talán egyik legizgalmasabb és leginspiratívabb teljesítménye.

Türk Péter 1943-ban született Pestszenterzsébeten. 1957 és 1961 között a Képzőművészet Gimnázium (Budapest), majd több sikertelen felvételei után, 1964-től az egri Tanárképző Főiskola hallgatója magyar-rajz szakon. A köztes időszakban kitanulja a betűszedő szakmát. Miután Egerben diplomát szerez, szinte azonnal bekapcsolódik a magyar neoavantgárd vérkeringésébe. 

Pályájának ez a szakasza többé-kevésbé leírható, értelmezhető a korszak ismert, s ugyanakkor folyamatosan változó koordinátái, összefüggésrendszerei mentén, egészen az 1980-as évek végéig. Korai, franciás igazodású, a lírai absztrakció jegyében keletkezett műveit, az organikus és a geometrikus formavilágot összehangoló reliefek, grafikák, majd minimalista, redukált szín és formavilágú szénrajz és táblakép-sorozatok követik. A hetvenes évek elejének analitikus megközelítésű – „számtani programokat” is futtató – konceptuális irányultságú sorozatai pedig az hazai (új)geometrikus és struktúraelvű művészetben játszott szerepére hívják a figyelmet. Munkásságában a hangsúly ’70-es évek közepétől – a fogalmi-konceptuális művészet jegyében létrehozott műveit követően –, a saját alkatára, céljaihoz hangolt egyedi, fotóalapú képalkotási- és rögzítési technikákra helyeződik át. Az asszociációs sorok, képszövésekkel, pszichogramok és fenomének közös nevezője: a látáspszichológiával kapcsolatos érdeklődés, illetve képalkotás és az emlékezés belső összefüggéseinek vizsgálata.

Egy váratlan élmény, 1989-es Istentapasztalatának spirituális ereje azonban – másfél évre megszakítva a művészi alkotómunka folyamatát – alapjaiban változtatja meg Türk életét, a művészet-tudomány-hit viszonyrendszer hierarchiájáról vallott elképzeléseit. A korábban stílusokban, műfajokban, egymás mellett futó „történetekben” gazdag életmű fókuszáltabbá válik. Egy kérdéskör aspektusait sorozatokban, 5-10 éves periódusaiban bontja ki, láthatóvá téve egy végtelen és rejtőzködő, de megismerésre váró és vágyó, transzcendens világot.

Látszólag meglehetősen banálisnak tűnő tárgyak, jelenségek képesek „gondolat-mágnesként”, meditációs objektumként” működni, de épp ezeken a hétköznapi „tüneményeken” keresztül nyitnak átjárókat a koncentrált figyelem, a szinte „emberi közreműködés nélküli” képalkotás útjai. Az emberi vagy gépi algoritmusok végigfuttatása – átrajzolások, képrétegzések, negatívhalmozások, téglagörgetés-változatok – utak egy rejtett és láthatatlan, de fogadókészség esetén megmutatkozni képes világhoz. Ennek a „képhalászatnak” az eredményeképpen úgy sejlik fel a végtelen, „a nem emberhez való tökéletesség”, hogy közben szembesít korlátainkkal is.

Az életmű úgy válik szét a két – az Istentapasztalat előtti és utáni – periódusra, hogy számos látható és eleinte talán kevésbé érzékelhető szállal kötődnek egymáshoz bennük művek, műcsoportok. Ennek a változékony, de mégis állandó elemeket tartalmazó tér- és időbeli összefüggésrendszernek a főbb alapmotívumait, ismétlődő, egymásba alakuló mintázatainak bemutatására törekszik a kiállítás. Épp a fentiek okán egy viszonylag laza, de követhető kronológiát követve, amely egy fontos témakör (kérdőjeles akciók), egy meghatározó helyszín (szepezdi kert) vagy egy hosszútávú művészi program (egymásrarajzolások, téglamunkák) – adott esetben akár több évtizednyi munkát összesűrítő – csomópontjain halad keresztül.

Türk Péter nagy és összetett életművet hozott létre, sok (látszólagos) ismétléssel, apró, alig érzékelhető elmozdulással. Mint egy bonyolult mintázatú szőnyeg: hozzá kell lassulni, időt kell hagyni az egyes szálak, motívumok, minták szétszálazására, vándorlásuk követésére, a gondolatmenetek megismerésére. Ily módon második világháború utáni modern magyar képzőművészet egyik legizgalmasabb, de eddig kevéssé ismert életműve tárulhat fel a figyelmes szemlélő előtt.

 

A kiállítás 2018. június 24-ig tekinthető meg.

Ossza meg az információt!

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

A Budapest rovat további hírei

Minden évben csillogó gyerekszempárok, mosolygós arcocskák kíséretében gördül be az M2 Mikulás Expressz a Nyugati pályaudvarról a Vasúttörténeti Parkba. (x)
Holnaptól te is legyél zöldebb!... ne csak a szomszéd kertje!
Cégünk Budapest egész területén vállalja társasházak, lakóparkok kezelését, közös képviseletét, üzemeltetését. (x)
A tiszaföldvári Révay György Gyermekotthon és Kollégium számára vívott jótékonysági mérkőzést az Országgyűlés labdarúgó válogatottja jótékonysági Jász-Nagykun-Szolnok megye válogatottjával
Az adóhatóság szeptember 10-től megkezdte azon adózók utólagos ellenőrzését, akik a hivatalhoz benyújtott bevallásaik alapján nem folytatnak gazdasági tevékenységet, ám a rendelkezésre álló kontrolladatokból ezzel ellentétes következtetés vonható le.
Az évi kétszer történő óraátállításnak az EU-ban várható megszüntetése alvás-egészségügyi szempontból pozitív fejlemény.
A kötelező kamarai regisztrációs díjat, ami évi 5000 forint, sokan nyűgnek, egyfajta adónak fogják fel, amiért nem kapnak ellentételezést. Érdemes azonban vetni egy pillantást a BKIK által nyújtott szolgáltatásokra is.
Ha minden alkalommal összefacsarodik a szíved, amikor a Bazi nagy görög lagzit vagy a Mamma Miát nézed, és minden vágyad, hogy egy finom italt szürcsölgetve élvezhesd a hamisítatlan görög vendégszeretet, itt az ideje, hogy a tettek mezejére lépj! Az Aegean Airlines-nak hála, ma már Athéntól Rodoszig több mint 30 görög városba juthatunk el Budapestről, méghozzá igencsak baráti áron. Összegyűjtöttük, miért érdemes már most lefoglalni a repjegyet.
Magyarországon évente több tízezer nő szenved el súlyos sérüléseket a szülés során, de a kismedencei problémákat máig tabu övezi. Akár hüvelyi, akár császármetszéssel végzett szülésről van szó, minden esetben szüksége van az anyának kismedencei rehabilitációra, a problémákkal szakemberhez kell fordulni – hangsúlyozza Dr. Pácsa Szilvia, a Belvárosi Orvosi Centrum nőgyógyász szakorvosa. Hüvelyi szülést követően 4-6 hét, császármetszés után 6-8 hét alatt a terhesség, illetve a szülés után tapasztalt fájdalmak, panaszok jelentős része magától elmúlik. A nőgyógyász a kötelező kontrollvizsgálat keretében hat hét után ellenőrzi, hogy minden rendben van-e, kellően összehúzódott-e a méh, begyógyultak-e a hasi és hüvelyi sebek. Ha mindent rendben talál, a nő fokozatosan visszatérhet régi életéhez, újra sportolhat, mozoghat, szexuális kapcsolatot létesíthet. Bár az esetek nagy részében a szakorvosok mindent rendben találnak, a nők gyakran még hónapokkal a szülést követően sem érzik jól magukat a bőrükben, kellemetlen tüneteket tapasztalnak: fájdalmas együttlét, alhasi fájdalom, vizelettartási problémák nehezítik meg a napjaikat. „A statisztikák szerint a hüvelyi szülések 21-41%-ánál kimutatható a kismedencei izomzat sérülése, és közel 30%-nál keletkezik apró csontsérülés. A szülés utáni hónapokban a nők 60%-a tapasztal inkontinencia tüneteket, sőt, a szülés után egy évvel is előfordulnak inkontinens időszakok. Derék-, és hátfájás a nők 77%-nál van jelen a szülés után hónapokkal is, holott az időben bevezetett aktív testmozgással, ezen belül pedig a törzsizomzat fejlesztésével, és a kismedencei izmokra fordított figyelemmel jelentős mértékben segíthetjük a test felépülését, csökkenthetjük vagy megszűntethetjük a szülés során elszenvedett sérüléseket” – hívja fel a figyelmet Dr. Pácsa Szilvia. Meg kell találni a megoldást Ahol a speciális torna nem hozza meg a várt hatást, ott a modern technológia nyújthat gyors és hatékony megoldást: a biofeedback asszisztált kismedencei tréning egy nemzetközileg elismert módszer, ami már Magyarországon is elérhető. „Az eljárás során apró érzékelőket helyezünk el a hasfalon, illetve a hüvelyben, és így figyeljünk az izmok mozgását. Egy kezelés 20 percig tart, és semmilyen fájdalmat nem okoz, bár a végére az erős koncentrálás és az aktív izommunka eredményeként jóleső fáradtság jelentkezhet. A biofeedback lényege, hogy a páciens az orvos utasításait követve összehúzza és ellazítja izmait, miközben az egész folyamatot egy képernyőn követi. A tapasztalatok szerint villámgyorsan, 5-10-15 perc, maximum 1-2 foglalkozás alkalmával tökéletesen beazonosítja mindenki, hogy mit kell mozgatnia, hisz a kijelzőn látja, hogy melyik mozdulat mit vált ki a testében” – mondja. A szakorvos hangsúlyozza, minden szülés után szükség van kismedencei rehabilitációra, a problémák csak akkor oldódnak meg, ha a nők panaszaikat őszintén felvállalják, és időben megkezdik a rehabilitációt. Forrás: Belvárosi Orvosi Centrum, purecom Kép: Pinterest
A szokásosnál is több tárlatvezetéssel várja a városlakókat, és a nyarat a fővárosban töltőket a Ludwig. Az újrarendezett gyűjteményi kiállítás mellett két időszaki tárlatot is ajánlunk.

hirdetés

Ön is hirdetne?

Budapesti állások

Szobalány pozíció
( / Állás)

noimage
2018.10.15

2fő betegszállítót keresek
( / Állás)

noimage
2018.10.08

Kihelyezett ügyfélszolgálati munkatárs
( / Állás)

Kihelyezett ügyfélszolgálati munkatárs
2018.10.04

Kihelyezett ügyfélszolgálati munkatárs
( / Állás)

Kihelyezett ügyfélszolgálati munkatárs
2018.09.21

Élelmiszeripari betanított munkás
( / Állás)

Élelmiszeripari betanított munkás
2018.09.13

miden féle munka ajánlat
( / Állás)

noimage
2018.09.10

Szakembereket keresünk - 18. kerület
( / Állás)

noimage
2018.09.06

Irodai Asszisztens
( / Állás)

Irodai Asszisztens
2018.09.03

Állás
( / Állás)

noimage
2018.09.02

A címlapról ajánljuk

 • Rókák a kerületben

  Rókák a kerületben

  Az elmúlt időszakban egyre gyakrabban tapasztalható, hogy az egyébként vadonélő rókák sokszor a lakott területekre is bemerészkednek. >>>
 • Támogatás fiatal csepeli mérnökhallgatóknak

  Támogatás fiatal csepeli mérnökhallgatóknak

  Hét csepeli mérnökhallgatónak nyújtott át támogatást Morovik Attila alpolgármester és Ambrovics Dénes, a Csepeli Mérnök Hallgatók Alapítványának kuratóriumi elnöke a >>>
 • Emléktábla-avatás

  Emléktábla-avatás

  A Gyulai István Általános Iskola korábbi névadója, Stromfeld Aurél emlékére állított emléktáblát Pesterzsébet Önkormányzata. >>>
 • Jótékonysági hamburger party a rászorulóknak

  Jótékonysági hamburger party a rászorulóknak

  Helyi vállalkozások, civilek és az önkormányzat összefogásával 500 adag étellel vendégelték meg a rászoruló kispestieket ma a Kossuth téren. A >>>
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

hirdetés

Szolgáltatások Budapesten

Villanyszerelés Budapesten és vonzáskörzetében
(Szolgáltatás / Javítás, szerelés)

Villanyszerelés Budapesten és vonzáskörzetében

BODY SPACE : "A HELY, ahol tested átalakul!"
(Szolgáltatás / Szépségápolás)

noimage

Garázsvásár Csillaghegyen!
(Szolgáltatás / Egyéb szolgáltatás)

noimage

Dr.Tóth Tamás Idegsebész Magánrendelés
(Szolgáltatás / Egészségügy)

Dr.Tóth Tamás Idegsebész Magánrendelés

Foleg anyagi segitseg idoseknek
(Szolgáltatás / Egyéb szolgáltatás)

noimage

Foleg anyagi segitseg idoseknek
(Szolgáltatás / Egyéb szolgáltatás)

noimage

Bérelhető Jakuzzis Körös-parti nyaralóházak
(Szolgáltatás / Vendéglátás)

Bérelhető Jakuzzis Körös-parti nyaralóházak

Takarítás
(Szolgáltatás / Takarítás, házvezetés)

Takarítás

Villanyszerelés
(Szolgáltatás / Javítás, szerelés)

Villanyszerelés

NEOPLANT gyógynövényes natur kozmetikumok bôr és haj problém
(Szolgáltatás / Egészségügy)

NEOPLANT gyógynövényes natur kozmetikumok bôr és haj problém

Állatbefogás és tetem szállítás
(Szolgáltatás / Háziállat)

noimage

Állatbefogás és tetem szállítá
(Szolgáltatás / Háziállat)

noimage

Állatbefogás és tetem szállítás
(Szolgáltatás / Háziállat)

noimage

Állatbefogás és tetem szállítás
(Szolgáltatás / Háziállat)

noimage

Állatbefogás és tetem szállítás
(Szolgáltatás / Háziállat)

noimage

hirdetés

Ön is hirdetne?


Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó