Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

 Átadták az Élő Népművészet XVII. országos népművészeti kiállítás díjait pénteken a budapesti Hagyományok Házában, amely a tárlatnak is otthont ad.

    A kormány számára kiemelten fontos a népi kultúra - hangsúlyozta Sölch Gellért, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) helyettes államtitkára a pénteki díjátadón.
    Emlékeztetett arra, hogy 2017-ben 2,5 milliárd forinttal életre hívták a Csoóri Sándor Programot, a 2022. évi költségvetésben pedig már 3 milliárd forintot hagytak jóvá erre a célra.
    Hozzátette: a Magyarországon hagyományőrzéssel, népi kultúrával, népművészettel foglalkozó emberek olyan közösséget alkotnak és olyan múltunkban gyökerező dologra építenek és hívják fel a figyelmet, amelyre büszkén tekinthetünk vissza és nem nélkülözhetjük. Ápolják, gondozzák, őrzik a hagyományt, szeretik és éltetik - hangsúlyozta.
    Idén a Hagyományok Háza ad otthont a népi kézművesek legkiemelkedőbb seregszemléjének, amelyre 464 egyéni alkotó, 37 szakkör és 27, kifejezetten erre a pályázatra alakult alkotóközösség 1533 pályamunkáját válogatták be. A kiállítás alkotóit díjazzák is, a legnagyobb értékű elismerés a Gránátalma-díj, amellyel idén 35 alkotót díjaztak, valamint csaknem 150 arany-, ezüst- és bronzoklevelet ítéltek oda a legkiválóbb népművészeknek és alkotóközösségeknek. A Folktrend-díjat a kiemelten innovatív alkotásoknak ajánlotta fel az Agrárminisztérium.
    Antal Andrea, a Hungarikum Főosztály vezetője, a Hungarikum Bizottság titkára kiemelte, hogy elődeink alkotó munkájának örökségét meg kell őriznünk a következő generációk számára, s támogatni kell, hogy a Kárpát-medence településeinek elfeledett mesterségei újra életre keljenek. Hozzátette: ennek érdekében megvalósították a Folktrend programot, amelyben a divat mellett a zenére, a tánckultúrára, a mesterségekre és a formaművészetre is nagy hangsúlyt kívánnak helyezni.
    Balogh Júlia, a Csoóri Sándor Alap Tanácsadó Testület elnöke arról szólt, hogy évezredes hagyományaink örökérvényű értéket őriznek a következő nemzedékek számára.
    Pál Miklósné, a Népművészeti Egyesületek Szövetségének elnöke kifejtette, hogy az alkotók fáradságot nem kímélve kutatták a választott szakma újabb elemeit és szemet-lelket gyönyörködtető műveket hoztak létre, a hagyományban fellelhető formákat, színeket, technikákat és díszítményeket felhasználva kerestek új funkciókat.
    Az augusztus 24-ig látogatható tárlaton tájegységi és tematikus blokkokban láthatóak egyebek mellett lakástextilek, viseletek és mai ruhák, lábbelik, bútorok, játékok, hangszerek, ékszerek, dísztárgyak a Hagyományok Házában és a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban.

Forrás: MTI

 

A Budapest rovat további hírei

Már a harmadik klinikai tesztfázis előtt áll az a koronavírus elleni orrspray, amellyel kapcsolatban a pécsi virológusok végeztek kutatásokat.
Magyar Zoltán, a Magyar Torna Szövetség elnöke szerint a válogatott három versenyzőjének van esélye döntőbe jutni a sportág 50. világbajnokságán, amit hétfőtől vasárnapig rendeznek Kitakjúsúban,...
Sok a tévhit a magyarok körében a házastársakra és az élettársakra vonatkozó öröklési szabályokkal kapcsolatban. Az emberek alig egyharmada tudja csak például, hogy nem feltétlenül örököl mindent a...
Számos nemzetközi és magyar szerző részvételével, magyar és világirodalmi könyvbemutatókkal, beszélgetésekkel, Könyves Sétákkal és egyéb programokkal várja a közönséget az idén tízéves Margó...
Világ Igaza kitüntetést és Bátorságért érdemjelet adott át Pintér Sándor belügyminiszter és Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael magyarországi nagykövete csütörtökön Budapesten.
Ságodi Hajni és nővére, Horváth Ria egyedülálló könyvekkel jelentek meg a piacon.
A szüreti időszak hagyományos falusi társadalomban valamilyen jeles naphoz kötődött Szent Mihálytól Simon-Júdás napjáig.
A V4-ek és Szlovénia polgárai szerint a digitális fizetési lehetőségek segítették a járvány elleni védekezést: a régió lakosságának 83 százaléka örül a készpénzmentes fizetési lehetőségek...
A vadon élő állatok által terjesztett fertőzések kimutatására és megelőzésére szolgáló speciális monitoring rendszer kidolgozásáról kötött megállapodást a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-,...
Árprésben a malomipar: a növekvő energiaárak és a bérköltségek emelkedése miatt októberben már szinte biztos a sütőipari áremelés, januárban pedig a liszt is drágulhat.

A címlapról

Már a harmadik klinikai tesztfázis előtt áll az a koronavírus elleni...
Özönlik az országba az import zöldség és gyümölcs, a magyar földek...
Szabályos parkolásra figyelmeztető táblákat helyeztek ki a Nefelejcs...
A vadon élő állatok által terjesztett fertőzések kimutatására és...
Még csak nem is lenne túlzottan drága, sőt, hosszú távon megtérülne.
A brit Time Out magazin 27 ezer városlakó és helyi szakértők...

Könyvajánló

Ságodi Hajni és nővére, Horváth Ria egyedülálló könyvekkel jelentek meg a piacon.
Bucsi Mariann első regénye az Ébredés, melynek az érkezését még június elején jelentette be a Maraton Kiadó.
Kritikusok szerint a Harry Potteren is túltesz a Tűz Szárnyak-sorozat
Vajon mire van szükség az új szokások kialakításához?

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Szerintem a minimálbér-emelés egy titkos fegyver. Olvasónk blogírása.
Az amerikai elnök döntése hamarosan Magyarországon is éreztetheti hatását.
A Fauda sikere után azt hiszem nem vagyok egyedül, aki egy újabb jó mozira számított Lior Raz főszereplésével.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Különleges lehetőséget kínál a Servitor Pro Multis Nonprofit Kft. a már meglévő és a most belépő ügyfelei számára.
Tizenöt civil ötletet valósít meg a főváros az egymilliárd forintos részvételi költségvetésből a szavazatoknak megfelelően – jelentették be a főváros vezetői keddi sajtótájékoztatójukon.
- Civilek és katonák példaértékű összetartása -

hirdetés


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech