Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

A magyar éremkészítés történetének állít emléket a BÁV Aukciósház szerdától látogatható új kiállítása, amelyen Magyarország legnagyobb, magánkézben lévő, éremkészítéshez használt szerszám-gyűjteményéből látható válogatás.

    A művészettörténeti és numizmatikai szempontból legizgalmasabb darabokból összeállított Az érem két oldala - Verőtövek gyűjteménye Körmöcbányától Budapestig című kiállítás ingyenesen tekinthető meg augusztus 4. és 28. között a BÁV Aukciósházban - olvasható a BÁV Zrt. MTI-hez eljuttatott közleményében.
    Mint írják, a korábban soha nem látható válogatás kivételesen nem az érméken, hanem a készítésükhöz szükséges szerszámokon, a verőtöveken keresztül mutatja be a pénz- és éremkészítés nehézségekkel és művészi alkotásokkal teli történetét.
    Az acélból készült verőtövek felhasználásával készítették és készítik jelenleg is a különféle érmeket, jelvényeket és kitüntetéseket. Az éremveréshez - a kalapácson kívül - két szerszámot használtak: egy alsó és egy felső verőtövet, ezekbe vésték az érem negatívját. Az alsó verőtő felületére helyezték a veretlen éremlapkát, majd erre került a henger alakú felső verőtő, és a mester a felső verőtőre mért kalapácsütéssel sajtolta bele az éremképet.
    Mint a közleményben kiemelik, az egyedülálló gyűjtemény története egészen 1328-ig nyúlik vissza, amikor Körmöcbányán megalapították a Magyar Királyság legjelentősebb pénzverdéjét. Többek között itt készült Mátyás király madonnás aranyforintja is. 1918-ban, az első világháború harcai elől a verde teljes berendezését és a nemesfémtartalékot is Budapestre menekítették.
    A Magyar Királyi Állami Pénzverőt végül az Üllői út - Könyves Kálmán körút sarkán ma is álló épületben rendezték be, ahol egészen a rendszerváltásig működött. A verde a forint érmék mellett gyártott külföldi megrendelésre is pénzeket, jelentős volt az emlékérem- és ékszerkészítés, de itt folyt a különféle kitüntetések és jelvények gyártása is.
    A rendszerváltást követően a cég kettévált, a forint hivatalos gyártója Magyar Pénzverő Zrt. néven működött tovább a Magyar Nemzeti Bank tulajdonában. Míg az emlékérem-, kitüntetés-, jelvény- és ékszerkészítési üzletág az 1990-es években magánkézbe került. A szétválásnál az évszázadok alatt felhalmozódott verőszerszám-gyűjteményt, a tevékenységi kör alapján, szintén kétfelé osztották.
    A kiállítás alapjául szolgáló mintegy 25 ezer darabot számláló, legfőképpen emlékérmek, kitüntetések gyártásához készült verőtöveket jelenleg is az egykori Pénzverde épületben őrzik. A gyűjtemény jelentőségét mutatja, hogy egy része, 5 ezer 500 műtárgy állami védettség alatt áll.
    A közleményben Fertőszögi Péter művészettörténészt, a BÁV művészeti igazgatóját is idézik, aki kiemelte: a sok-sok milliárdos értéket képviselő gyűjteményből a kiállításra a történeti, numizmatikai és művészettörténeti szempontból legkiemelkedőbb, csaknem 70 darab verőtőkét válogatták ki.
    A kiállításon bemutatott, a 18. századtól napjainkig datált válogatás mind témájában, mind az alkotók szempontjából is változatos. Az egyik legkorábbi darab a Karl Joseph Hoffmann által vésett, a gyulafehérvári erőd 1714-es alapítására készült verőtő, amelynek egyik oldalán harci öltözetben Pallasz Athéné, hátlapján pedig a hétágú csillagot formázó erőd, Közép-Európa legnagyobb vára látható. Kivételes darab a Szabadelvű Pártnak készült verőtő, amely Tisza Kálmánt ábrázolja miniszterelnöksége 10 éves évfordulóján, 1885-ből - áll a közleményben.
    Mint írják, különleges és történeti szempontból is jelentős a kitüntetések anyaga, amelyek közül kiemelkedik a Szent István Rend és Szent Korona Rend verőtövei mellett a Corvin-lánc és Díszjelvény számos verőszerszáma, illetve a különös sorsú 1956-os Nemzetőr-jelvény verőtöve, amelynek kibocsátásáról 1956. október 31-én döntöttek.
    A kiállításról további információk a www.bav-art.hu/esemenyek/kiallitas címen érhető el.

Forrás: MTI

 

A Budapest rovat további hírei

Már a harmadik klinikai tesztfázis előtt áll az a koronavírus elleni orrspray, amellyel kapcsolatban a pécsi virológusok végeztek kutatásokat.
Magyar Zoltán, a Magyar Torna Szövetség elnöke szerint a válogatott három versenyzőjének van esélye döntőbe jutni a sportág 50. világbajnokságán, amit hétfőtől vasárnapig rendeznek Kitakjúsúban,...
Sok a tévhit a magyarok körében a házastársakra és az élettársakra vonatkozó öröklési szabályokkal kapcsolatban. Az emberek alig egyharmada tudja csak például, hogy nem feltétlenül örököl mindent a...
Számos nemzetközi és magyar szerző részvételével, magyar és világirodalmi könyvbemutatókkal, beszélgetésekkel, Könyves Sétákkal és egyéb programokkal várja a közönséget az idén tízéves Margó...
Világ Igaza kitüntetést és Bátorságért érdemjelet adott át Pintér Sándor belügyminiszter és Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael magyarországi nagykövete csütörtökön Budapesten.
Ságodi Hajni és nővére, Horváth Ria egyedülálló könyvekkel jelentek meg a piacon.
A szüreti időszak hagyományos falusi társadalomban valamilyen jeles naphoz kötődött Szent Mihálytól Simon-Júdás napjáig.
A V4-ek és Szlovénia polgárai szerint a digitális fizetési lehetőségek segítették a járvány elleni védekezést: a régió lakosságának 83 százaléka örül a készpénzmentes fizetési lehetőségek...
A vadon élő állatok által terjesztett fertőzések kimutatására és megelőzésére szolgáló speciális monitoring rendszer kidolgozásáról kötött megállapodást a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-,...
Árprésben a malomipar: a növekvő energiaárak és a bérköltségek emelkedése miatt októberben már szinte biztos a sütőipari áremelés, januárban pedig a liszt is drágulhat.

A címlapról

Már a harmadik klinikai tesztfázis előtt áll az a koronavírus elleni...
Özönlik az országba az import zöldség és gyümölcs, a magyar földek...
Szabályos parkolásra figyelmeztető táblákat helyeztek ki a Nefelejcs...
A vadon élő állatok által terjesztett fertőzések kimutatására és...
Még csak nem is lenne túlzottan drága, sőt, hosszú távon megtérülne.
A brit Time Out magazin 27 ezer városlakó és helyi szakértők...

Könyvajánló

Ságodi Hajni és nővére, Horváth Ria egyedülálló könyvekkel jelentek meg a piacon.
Bucsi Mariann első regénye az Ébredés, melynek az érkezését még június elején jelentette be a Maraton Kiadó.
Kritikusok szerint a Harry Potteren is túltesz a Tűz Szárnyak-sorozat
Vajon mire van szükség az új szokások kialakításához?

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Szerintem a minimálbér-emelés egy titkos fegyver. Olvasónk blogírása.
Az amerikai elnök döntése hamarosan Magyarországon is éreztetheti hatását.
A Fauda sikere után azt hiszem nem vagyok egyedül, aki egy újabb jó mozira számított Lior Raz főszereplésével.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Különleges lehetőséget kínál a Servitor Pro Multis Nonprofit Kft. a már meglévő és a most belépő ügyfelei számára.
Tizenöt civil ötletet valósít meg a főváros az egymilliárd forintos részvételi költségvetésből a szavazatoknak megfelelően – jelentették be a főváros vezetői keddi sajtótájékoztatójukon.
- Civilek és katonák példaértékű összetartása -

hirdetés


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech