Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

Programok, események

Ön is tölthet fel hírt ebbe a rovatba! Hogyan?

 • Alkalmi feltöltéshez nem kell regisztrálni, csak jelentkezzen be és használja a "vendeg" felhasználónevet és a "vendeg" jelszót. 
 • Ingyenes hírküldéshez a "Programok, események" rovatba kattints ide!

 • Ha rendszeresen küldene cikkeket, javasoljuk, hogy előbb regisztráljon itt, mert akkor a neve (szervezetének neve) alatt jelennek meg a cikkei. 
 • Ingyenes hírküldéshez a "Programok, események" rovatba kattintson ide!

 • Ingyenes hírküldéshez a "Programok, események" rovatba kattintson ide!

A beküldött anyagok csak szerkesztői jóváhagyás után jelenhetnek meg. A szerkesztés, valamint a publikálás indoklás nélküli megtagadásának jogát fenntartjuk.

Harmadik éve, hogy megrendezésre kerül a „Lite Ride” közlekedésbiztonsági családi nap az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Baleset-megelőzési Bizottság (ORFK-OBB), XI. kerület Újbuda Önkormányzata, ZIM Stúdió Kft és a KTI Nonprofit Kft szervezésében, mely kiemelten foglalkozik a láthatóság témakörével, valamint a különböző korosztályokhoz illeszkedő aktivitásokkal hívja fel a figyelmet a biztonságos közlekedés fontosságára.

2018-ban a Lite Ride egyben a „Biztonság Hete” és az „Európai Mobilitási Hét” záró rendezvénye is, így az idei évben egyéb biztonsággal kapcsolatos és prevenciós programokkal egészült ki. A rendezvény célja, hogy minden ellátogató megtalálja a korához illő aktivitást, és interaktív módon bővíthesse ismereteit.


A rendezvény ingyenes!

Helyszín: 11ker. Bikás Park

 

Ossza meg az információt!

Szeptember 23-án vasárnap kerül megrendezésre Magyarország első – gazdiknak szóló - kutyadietetikai rendezvénye a Farkasfest.

Egyre több kutya szenved civilizációs ártalmaktól. Nő az allergia, ételintolerancia és ízületi problémák száma, miközben csökken a kutyák várható életkora. A rendezvény célja, hogy segítsen az egészséges kutyatáplálás szemléletének elterjesztésében. A kisállat dietetika hazánkban még gyerekcipőben jár. A gazdik többségénél hiányzik a tudás, amely ahhoz szükséges, hogy kutyáikat egészségesen táplálják. A látványos és érdekes rendezvényen lesz kutyaséf-show, kutyamasszázs, ügyességi- és szépségverseny a kutyadietetikai előadások mellett. Részletes program a Farkasfest honlapján olvasható.

Időpont: 2018. szeptember 23. vasárnap 10-16 óra

Helyszín: Kutyavarázs Kutyaiskola, 2120 Dunakeszi, Pipa u. 40.

Ossza meg az információt!

 

Szeptember utolsó napjaiban nyit a kortárs észt és magyar művészekre fókuszáló Nyelvrokonok című válogatás, október 6-án pedig a finn Salla Tykka rövidfilmeket és fotókat felvonultató kiállítása, amelyben a női énkép, az identitás és a fizikai létezés újraértelmezésére tesz kísérletet.

Kristina Norman: Bring Back My Fire Gods, video állókép, 2018. a művész tulajdona

Nyelvrokonok – Észt-magyar kortárs művészeti kiállítás

2018. szeptember 28. – 2019. január 6.
 

Az Észtország függetlenségének századik évfordulója alkalmából megrendezett Nyelvrokonok című kiállítás azt vizsgálja, hogy az északi, balti, valamint a közép-európai történelem és tapasztalat hol találkozik a 21. századi jelenben, ahol Észtország és Magyarország egyaránt az Európai Unió keretein belül építi jövőjét. Vajon milyen témák, motívumok bukkannak fel a két ország kortárs képzőművészetében, amelyek egymással párhuzamba állíthatók, s ezek hogyan kapcsolódnak korunk általános problémáihoz?

A nyolc észt és hat magyar művész, illetve művészcsoport kiállításán bemutatott művek túlnyomó többsége az elmúlt években készült, napjaink aktuális témáira reflektál, és Budapesten most látható először. Ezeket egészítik ki a múzeum gyűjteményéből válogatott darabok, amelyek értelmezik, árnyalják az észt kortárs művészek – nyelvrokonaink – által felvetett kérdéseket.

Kiállító művészek:

BIRKÁS Ákos, FARKAS Dénes, JOHNSON and JOHNSON, Flo KASEARU, Marko MÄETAMM, Marge MONKO, Tanja MURAVSKAJA, NÉMETH Hajnal, NÉMETH Ilona, Kristina NORMAN, Kaido OLE, PUKLUS Péter, SOCIÉTÉ RÉALISTE, TEHNICA SCHWEIZ.

 

 

Salla Tykkä – Rövid címek

2018. október 6. – 2019. január 6.

Szent vagy femme fatale. Földanya vagy nimfa. A művészet és a vallás tradicionális nőreprezentációs struktúráinak lebontásával Salla Tykkä a női énkép, identitás és fizikai létezés újraértelmezését kísérli meg. A finn fotó- és videóművész egyéni kiállítása pályafutásának zenitjén nyújt áttekintést Salla Tykkä két évtizedes munkásságáról. Tykkä 1996 óta jelentős sikereket ért el mind hazájában, mind a nemzetközi porondon egyaránt. Magyarországon már két ízben is láthatta egy-egy munkáját a közönség csoportos kiállítások keretében. A művészeti kiállítások mellett rövidfilmjeivel rendszeresen részt vett neves nemzetközi filmfesztiválokon. 2014-ben Óriás című kisfilmje elnyerte a Rotterdami Nemzetközi Filmfesztivál Canon Tiger-díját.

A fotóművészet a filmmel párhuzamosan végigkísérte Salla Tykkä pályafutását. Fotósorozatai gyakran a velük egy időben készült videómunkák ikertestvérei, mégsem beszélhetünk egyszerű filmes állóképekről vagy szettfotókról. Önálló gondolatok, ötletek ezek, még ha ugyanannak a gondolatfolyamatnak is a termékei, a filmes történetek világának más szemszögből és eszközökkel megközelített vizuális kísérletei. A kiállításon látható fotósorozatok szintén a bemutatott videómunkák logikai rendszerébe illeszkedő kísérletek, gondolatfoszlányok.

 

Ossza meg az információt!

Derzsi György-Pesti Nagy Katalin-Arany János

VÖRÖS RÉBÉK

Musical Ballada 

Arany János műve alapján

Papp László Budapest Sportaréna

november 5. 19:00 óra

 

LÉTEZHET-E EMBER HIBA NÉLKÜL, S LÉTEZHET-E OLYAN GONOSZSÁGGAL ÉLŐ EMBER, AKIBEN NINCS EGY CSEPPNYI FÉNY SEM?
MEGHATÁROZZA-E EGYETLEN ROSSZ DÖNTÉS AZ EGÉSZ ÉLETÜNKET? CSAK RAJTUNK ÁLL, HOGY MELYIK ARCUNKAT LÁTJA A VILÁG?

Vörös Rébék című musical ballada, mely bár zenés színházhoz méltóan közérthetően fogalmaz, csodálatos dallamokon át, de színészi mélységeivel megteremti azt a valódi színházi élményt, mely ezekre a kérdésekre keresi a választ.

Arany János születésének 200-évfordulójára született Pesty Nagy Kati szívéből és tollából Derzsi György lelkéből ez a musical-ballada.

„A kultúra megőrzése akkor a legvalódibb, ha életben is tudjuk tartani. Életben pedig akkor tudjuk tartani, ha a múlt szavait ötvözni tudjuk a mai lelkületünkkel, gondolatainkkal. Ezért van nagy jelentősége annak, hogy Arany János balladáját mi, a magunk életével és szellemiségével igazi színpadi művé formálhatjuk” - nyilatkozta a darab megálmodója az ősbemutató után.

A Vörös Rébék, Arany János késői balladái közül a legeredetibb. A  musical  ballada,  szerkezetében is Arany nagyszerű versét veszi alapul, s bár nem akarja a titokzatosságát, töredezettségét megtagadni, mégis szolgál egyfajta történeti magyarázattal, s olyan kérdéseket vet fel, amelyekre minden nap keressük a választ, az élet, az erkölcs, a felelősség és a  változás eredendő kétségeit feszegetve.

Ezekre a kérdésekre reagál a színpadi változat, egyszerű szituációkban, emberivé varázsolva akár egy boszorkánynak hihető lény történetét, vagy varázsossá álmodva egy hétköznapi asszony meséjét.

Hogy miért ez a műfaj? Arany nagy zenekedvelő volt sőt, ő maga is írt dalokat. A zene pedig,    mint egy híd képez utat a közönség és a kultúra között. Olyan populáris műfaj ez, mely kortalan, örökzöld: mindig jó helyen és jó időben van, ugyanúgy, mint a kérdéseinkre keresett válaszok..

Parádés szereposztás, a teljesség igény nélkül: 

Rébék: Kecskés Tímea

Pörge Dani: Pásztor Ádám

Kasznár: Miller  Zoltán 

Pap: Turek Miklós

Tera: Bucsi Annamária

A rendező: Pesty Nagy Katalin, a szereplők Fekete Mónika jelmezeibe  bújnak,  koreográfus  Sándor Dávid. Vetítésanimáció és vágás : Papp Pala László

A vetítésben látható grafikai alkotásokat a tatai Szent Gellért Autista Lakóotthon Alkotói készítették, Palástiné Viczena Katalin vezetésével, így ez a darab a gazdag képi világ segítségével ad lehetőséget az érzelmi gazdagság bemutatására, amiben a spektrumzavaros fiatalok megélik mindennapjaik és alkotásaik.

 jegyek itt: https://www.jegy.hu/program/voros-rebek-musical-ballada-arany-janos-muve-alapjan-96782

Ossza meg az információt!

Október 3-án a Gazdagréti templom ad otthont három kórus találkozójának.

Ossza meg az információt!

2018. szeptember 21-23. között, néhány év kihagyás után újra indul az ország egyik kedvenc gasztrokulturális fesztiválja a SzeptEmber Feszt! A korábbi népligeti helyszínen újjáéledő esemény főszereplője étel fronton a paprika lesz!

Lesz ott: óriás pörköltbogrács, pörköltfőző verseny, díjnyertes borok és pálinkák, torkos péntek, eredeti parasztudvar állatsimogatóval, szüreti felvonulás és hatalmas mulatság, minden, mi szem szájnak ingere!

A fesztivált az ország minden tájáról érkező utcazenészek, vidámpark és tuning autós találkozó teszik még színesebbé! A családoknak külön meglepetésekkel, a legkisebbeknek külön játékokkal készül a rendezvény. A rendezvény állatbarát, így a házi kedvencekkel is bátran érkezhetnek a látogatók.

A belépés ingyenes.

 

Találkozzunk ott!

Ossza meg az információt!

Boban Markovics eddigi legnagyobb szabású koncertjére készül: BOK Csarnok, 2018. november 28. szerda 20.00

 

Minden idők legnagyobb szabású Boban Markovics koncertjére kerül sor a BOK Csarnokban november 28-án, ahol a világhírű szerb trombitavirtuóz nagy létszámú zenekara tovább bővül: összesen 100 láb, azaz 50 muzsikus áll majd a színpadon! A balkáni rezes muzsikában ez teljesen új lépték, megismételhetetlen koncertélmény, amelyet professzionális látványelemek sora egészít ki: igazi koncertshow-ra számíthatunk. Az eddig megszokott budapesti helyszíneket kinőve most afféle évzáróként, novemberben csupán egyetlen estén lehet majd megnézni, ahogy a '100 lábúak' ellopják a show-t!

 

Kusturica-filmekről a legtöbbünknek Boban Markovics ugrik be, és talán nincs is olyan kontinens, ahol ne ismernék a szerb trombitavirtuóz nevét, vagy legalábbis ne dúdolnák a dalait. Zenekara, a Boban Marković Orkestar több százezer eladott lemezzel büszkélkedhet, tízezrek követik örömzenélésüket bárhol is játszanak Európa-szerte.

 

A gazdag nyári turné után Bobanék felvették új lemezüket, amely a Fonó gondozásában jelenik meg és még az ünnepek előtt kapható lesz.

 

„A balkáni rézfúvós zene egy olyan hangzásvilág, melyet különböző kultúrák formáltak, s amelynek európai és ázsiai gyökerei egyaránt vannak. A Boban Marković Orkestar zenéjében felfedezhetők a szerb, bolgár és cigány hatások, melyek keverednek a különböző európai zenei stílusokkal, a török, a zsidó és más etnikumok zenei tradícióival. Úgy is mondhatjuk, hogy világzenét játszunk, melynek alapja a tradicionális cigánymuzsika és az ősi balkáni blues. Ettől olyan egyedi az egész.” (Boban Markovics)

Jegyek az Eventim weboldalán: http://www.eventim.hu/hu/jegyek/boban-markovics-koncert-budapest-bok-csarnok-501244/event.html

Ossza meg az információt!

Európai Autómentes Nap Rákosmentén

Ossza meg az információt!

Orosz Zenei Fesztivál  Rachmaninov 145

Művészeti vezető: Szabó Marcell zongoraművész

 1. szeptember 29 - október 6. Debrecen - Budapest

 

A romantikus zene 145 éve született mesterének művei állnak a szeptember 29-én kezdődő első Orosz Zenei Fesztivál középpontjában, amely idén két városban, Debrecenben és Budapesten várja a közönséget. A Szabó Marcell alapító-művészeti vezető által összeállított program Rachmaninov hihetetlenül gazdag és mai napig töretlenül népszerű életművének összes vonatkozását bemutatja, emellett számos igazi ritkaságot is kínál olyan kiváló művészek koncertjeivel, mint Perényi Miklós, Farkas Gábor, Kolonits Klára, Anatolij Fokanov, Zsoldos Bálint, vagy moszkvai Rachmaninov Trió - mellettük pedig a fiatal generáció legjobbjai, köztük Balogh Ádám, Razvaljeva Anasztázia és a Kruppa Kvartett. A négy  debreceni és nyolc  budapesti program megvalósításában Somogyi-Tóth Dániel, a Kodály Filharmónia Debrecen  és egyben a cívisváros zeneigazgatója vállalt  társszervező szerepet. A koncertek mellett egy izgalmas fotókiállítás is várja az orosz zene rajongóit.

A fesztivál két kiemelt produkciója a Rachmaninov zenekara és Rachmaninov hite címeket viselik A zenekari esten - a Zeneakadémián és a debreceni Kölcsey Központban - szimfonikus művek és egy zongoraverseny (A holtak szigete, Paganini-variációk, I. szimfónia) - hangzanak el, a Szent István Bazilkában és a Nagytemplomban pedig Rachmaninov különleges, misztikus kórusműve, a Vesperás, a Debreceni Kodály Kórus előadásában, Szabó Sipos Máté vezényletével.

A Rachmaninov kamarája és Rachmaninov ritkaságai című koncerteken ritka tablóban lehet része a rajongóknak, hiszen két nap alatt a szerző összes kamaraművét meghallgathatják. Ugyan egyetlen koncert csak ízelítőt adhat a hatalmas zongorarepertoárból, de Farkas Gábor, a Tokiói Egyetem professzora különleges gonddal válogatta össze a Rachmaminov zongorája címet viselő szólóestjének anyagát. Két dalesten - Rachmaninov hangjai - ismerhetjük meg Rachmaninov egy kevésbé ismert arcát: Budapesten Kolonits Klára és Zsoldos Bálint, Debrecenben Anatolij Fokanov és Virág Emese mutatja be az orosz romantika ritkán hallható gyöngyszemeit. Aki pedig nemcsak a zenén keresztül találkozna Rachmaninovval, Lukácsházi Győző archív felvételekkel színesített előadásain (Rachmaninov élete) keresztül megismerheti a zeneszerző izgalmas életét és korát.

Az első Orosz Zenei Fesztivál nemcsak előadásokat, de látnivalókat is kínál: szeptember 29-től a debreceni Kölcsey Központban, október 2-tól pedig a budapesti Orosz Kulturális Központban látható a moszkvai Orosz Nemzeti Zenei Múzeum erre az alkalomra összeállított fotókiállítása - Párbeszéd kortársakkal -  amely Rachmaninov életéről és munkásságáról szól.

Az Orosz Zenei Fesztivál honlapja: https://ozf.hu/

A pontos műsor: https://ozf.hu/programok/

Jegyek pedig itt vásárolhatók: https://www.jegy.hu/search?q=orosz+zenei+fesztiv%C3%A1l

 

Ossza meg az információt!

Még két hétig látogatható Erwin Wurm formabontó kiállítása. A tárlathoz változatos programok is kapcsolódnak, így a látogatók a színház, a költészet és a humor felől is megközelíthetik az osztrák sztárszobrász művészetét.
 
KIEMELT PROGRAMOK
LEHET RÁ NEM GONDOLNI 
Erwin Wurm. Színház. Költészet.

Hogyan lehet feldolgozni egy szakítást a kimondott szavakon, és hogyan lehet a mozgáson keresztül? Segítségül lehet-e hívni a felejtéshez a hátramaradt tárgyakat? Mi kell ahhoz, hogy újrateremtsük az elveszett egyensúlyt? 

A előadás a költészet, a képzőművészet és a színház fúziójára vállalkozik: a kortárs szövegekből összeálló monodráma Erwin Wurm Egyperces szobrait, mint a hétköznapok groteszk egyensúlypontjait alkotja újra a fizikai színház eszközeivel.

Rendezte: Demeter Helga és Szabó Márton István


IDŐPONT: SZEPTEMBER: 14., 18.00
HELYSZÍN: 1. emeleti kiállítótér

FÁBRY SÁNDOR TÁRLATVEZETÉSE ERWIN WURM KIÁLLÍTÁSÁBAN

Az Erwin Wurm: Egyperces munkák. A szobrászat mint program című kiállításon Fábry Sándor író, humorista, műsorvezető, dramaturg kalauzolja végig a látogatókat.

IDŐPONT: SZEPTEMBER: 16., 15.00
HELYSZÍN: 1. emeleti kiállítótér
DOLÁK-SALY RÓBERT TÁRLATVEZETÉSE ERWIN WURM KIÁLLÍTÁSÁBAN

Pillanatszobrászat a Ludwig Múzeumban! Dolák-Saly Róbert 3D-s exkluzív tárlatvezetése! Leopold, a diafilmnarrátor élőben mesél Erwin Wurm műveiről! DSR meglepetés-műsorszámokkal is garantálja a kíváncsi közönség „pillanatnyi boldogságát”.
 

IDŐPONT: SZEPTEMBER: 22., 16.00
HELYSZÍN: 1. emeleti kiállítótér
 
MÚZEUMPEDAGÓGIA
 

NYITOTT MŰHELY – CSALÁDI TÁRLATVEZETÉS – SZOBORJÁTÉKOK

A Nyitott műhely programjainkon a család apraja nagyja, a felnőttek és a gyerekek együtt járják végig a művészek által felkínálta izgalmas kalandokat.

A szeptemberi Nyitott műhely programon Erwin Wurm játékos kedvű kiállítását fedezzük fel. A kiállítás interaktív-beszélgetős bejárása mellett lesz még: könyvszobor-készítés, felöltöző-verseny és családi egyperces szoborállítás Erwin Wurm útmutatásai szerint…

A részvételhez regisztráció szükséges a Ez az ímélcím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen! Kérjük, a regisztrációnál tüntessék fel a gyermek(ek) életkorát is.

Maximális létszám kb. 20 fő.

Belépődíj:
Gyerekeknek: 600 Ft/fő
Felnőtteknek: érvényes kiállítási belépőjegy

 

Ossza meg az információt!

Hozzászólás

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

A Budapest rovat további hírei

Október 3-án a Gazdagréti templom ad otthont három kórus találkozójának.
Trendiséggel csupán nem lehet jóllakni, az agrárium által előállított javakkal viszont annál inkább, de a legjobb, ha a trendiség és a szakmaiság kéz a kézben jár.
Az adóhatóság szeptember 10-től megkezdte azon adózók utólagos ellenőrzését, akik a hivatalhoz benyújtott bevallásaik alapján nem folytatnak gazdasági tevékenységet, ám a rendelkezésre álló kontrolladatokból ezzel ellentétes következtetés vonható le.
Az évi kétszer történő óraátállításnak az EU-ban várható megszüntetése alvás-egészségügyi szempontból pozitív fejlemény.
A kötelező kamarai regisztrációs díjat, ami évi 5000 forint, sokan nyűgnek, egyfajta adónak fogják fel, amiért nem kapnak ellentételezést. Érdemes azonban vetni egy pillantást a BKIK által nyújtott szolgáltatásokra is.
Ifj. Szakcsi Lakatos Béla - Szakcsi Jr. 50. születésnapja alkalmából ünnepi koncertre gyülik össze a hazai jazzvilág színe-java a MOMKultban október 15-én.
II. Kerületi Önkormányzat az Idősek Világnapja alkalmából hajókirándulással és irodalmi esttel köszönti a kerületben élő időseket.
Idén is lesz Dunapest fesztivál, fókuszban a Dunával, városi sétákkal, koncertekkel, művészeti programokkal, a hétvégén, szeptember 1-től 3-ig. Az eseménysorozatban természetesen a Ludwig Múzeum is részt vesz családi és szabadtéri programokkal, illetve exkluzív tárlatvezetésekkel.
Ha minden alkalommal összefacsarodik a szíved, amikor a Bazi nagy görög lagzit vagy a Mamma Miát nézed, és minden vágyad, hogy egy finom italt szürcsölgetve élvezhesd a hamisítatlan görög vendégszeretet, itt az ideje, hogy a tettek mezejére lépj! Az Aegean Airlines-nak hála, ma már Athéntól Rodoszig több mint 30 görög városba juthatunk el Budapestről, méghozzá igencsak baráti áron. Összegyűjtöttük, miért érdemes már most lefoglalni a repjegyet.

hirdetés

Ön is hirdetne?

Budapesti állások

Kihelyezett ügyfélszolgálati munkatárs
( / Állás)

Kihelyezett ügyfélszolgálati munkatárs
2018.09.21

Élelmiszeripari betanított munkás
( / Állás)

Élelmiszeripari betanított munkás
2018.09.13

miden féle munka ajánlat
( / Állás)

noimage
2018.09.10

Szakembereket keresünk - 18. kerület
( / Állás)

noimage
2018.09.06

Irodai Asszisztens
( / Állás)

Irodai Asszisztens
2018.09.03

Állás
( / Állás)

noimage
2018.09.02

Állás
( / Állás)

noimage
2018.09.02

magyar tanár állás
( / Állás)

noimage
2018.08.31

takarítót/takarítónőt keresünk
( / Állás)

noimage
2018.08.28

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Szolgáltatások Budapesten

1D-5D Szempillarakás, töltés, manikur , pedikur!
(Szolgáltatás / Egyéb szolgáltatás)

1D-5D Szempillarakás, töltés, manikur , pedikur!

Idos ember /ek/ gondozasa
(Szolgáltatás / Gyermekfelügyelet, idősgondozás)

noimage

sminktanfolyam
(Szolgáltatás / Egyéb szolgáltatás)

sminktanfolyam

Mackófalva Napközbeni Gyermekfelügyelet
(Szolgáltatás / Gyermekfelügyelet, idősgondozás)

Mackófalva Napközbeni Gyermekfelügyelet

Festés, tapétázás, szigetelés Budapesten
(Szolgáltatás / Építőipar)

Festés, tapétázás, szigetelés Budapesten

Ivanonits vízvezeték szerelő Budapest
(Szolgáltatás / Javítás, szerelés)

Ivanonits vízvezeték szerelő Budapest

Számítógép javítás fix 6000 Ft-ért a XVI.-ban és környékén
(Szolgáltatás / Javítás, szerelés)

Számítógép javítás fix 6000 Ft-ért a XVI.-ban és környékén

Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó