Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

Megérkezett a tavasz, előkerülnek a garázsokból a motorok és robogók, lassan megkezdődik a szezonjuk – sok esetben biztosítás nélkül. Az egyértelműnek tűnik, hogy autókra és nagyobb gépjárművekre meg kell kötni a kötelező biztosítást, ez alól semelyik járműtulajdonos nem bújhat ki. 

De mi a helyzet a kisebb járművekkel? Rájuk is vonatkozik a kgfb? És milyen casco biztosítási lehetőségeik vannak? Ezeket a tudnivalókat foglaljuk most össze.

Motorkerékpárok vs. segédmotoros kerékpárok

Ugyan a jármű tulajdonosa feltehetően tisztában van a járműve kategóriájával, érdemes felfrissíteni, mely kategóriák minősülnek motorkerékpárnak, és melyek segédmotoros kerékpárnak:

  • motorkerékpárok: az L3e, L4e, L5e, L7e kategóriájú gépjárművek motorkerékpárnak minősülnek. Ezek a járművek rendszámkötelesek, és külön jogosítványkategóriával lehet őket vezetni (AM, A1, A2 vagy A kategóriájú jogosítvánnyal).
  • segédmotoros kerékpárok (pl. robogók): az L1e, L2e, L6e kategóriájú járművek minősülnek segédmotoros kerékpárnak. Ezek a motorkerékpárokkal ellentétben nem rendszámkötelesek, és bármilyen motoros vagy akár B kategóriájú jogosítvánnyal is vezethetők.

Mivel a motorkerékpárok rendszámkötelesek, az esetükben kézenfekvőbb, hogy biztosítást is kell rájuk kötni. Azt azonban már sokan nem tudják, hogy ez a segédmotoros kerékpárokra nézve is kötelező, tehát egy rendszám nélküli robogóra is ugyanúgy meg kell kötni a biztosítást! A FBAMSZ szerint a robogók mindössze 15-20 százalékára fizetik rendszeresen a kgfb-t, ami rendkívül alacsony arány. A tulajdonosok egy része feltehetően nem is tudja, hogy biztosítani kéne a járművét, más részük pedig vélhetően csak kibújik a kötelező fizetése alól.

Ez egyszerűbbnek is tűnhet, hiszen segédmotoros kerékpárok esetén nincs fedezetlenségi díj, valamint bonus-malus rendszer sem, tehát az esetleges kártörténet sincs nyilvántartásban – mégsem érdemes elmulasztani a kötelező biztosítás megkötését és fizetését, mert baleset okozása esetén ugyanúgy a teljes kárösszeget ki kell fizetni az okozónak, mintha egy kgfb nélküli autóval történt volna a baleset. Ráadásul a biztosítás hiányáért hatósági büntetés is jár; figyelni kell tehát a kgfb-re, és trükközni sem célszerű vele. A büntetés és egy esetleges kártérítés jóval nagyobb kockázat, mint egy évi pár (átlagosan 4-5) ezer forintos kötelező biztosítási díj. A biztosítás megkötésekor rendszám hiányában az alvázszámot kell megadni, ez alapján azonosítható a jármű.

Casco lehetőségek

A kgfb mellett a casco gondolata is felmerülhet a járműtulajdonosban. Ezt segédmotoros kerékpárra, quadra nem lehet kötni, motorkerékpárokra azonban igen, és érdemes is megfontolni, hiszen azt könnyebb lehet ellopni és a töréskár is jelentős lehet egy baleset esetén. A motorkerékpárra köthető cascoval biztosíthatók akár a tartozékok, kiegészítők is, mint a bukósisak, a motoros ruházat vagy a tárolódoboz.

Motorkerékpárosoknak és robogósoknak is mindenképpen ajánlott tehát ellenőrizni, van-e érvényes kötelező biztosítás a járművükön, a motorkerékpár-tulajdonosoknak pedig a casco biztosítást is tanácsos lehet meggondolni, hogy az utakat már felkészültebben, nagyobb biztonságérzettel vehessék birtokba. Kalkulátorunkban mind motorkerékpárra, mind segédmotoros kerékpárra lehetőség van kötelező biztosítás ajánlatokat számolni.

Forrás: gepjarmubiztositas.clb.hu

A Budapest rovat további hírei

Országszerte mintegy 21 ezer egyéni gazdaság részvételével kezdi meg május 15-én a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az egyéni gazdaságok összeírását. A válaszadók május 25-ig online, azt követően...
Országszerte mintegy 21 ezer egyéni gazdaság részvételével kezdi meg május 15-én a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az egyéni gazdaságok összeírását. A válaszadók május 25-ig online, azt követően...
Szédítő a változások üteme az üzleti életben, és eljött az ideje az új törvényszerűségek felismerésének! – állapítja meg Judy Samuelson, akinek az Aspen Intézet üzleti és társadalmi programjáért...
Az olvasóknak maguknak kell megtalálniuk a hiányzó részt
Mesélő hangjegyek címmel rajzpályázatot hirdet általános iskolás gyermekeknek a Liszt Ferenc Kamarazenekar.
Az idén a legsportosabb munkahely vagy tanintézmény címért mérhetik össze teljesítményüket a Kihívás Napja alkalmából a versengést kedvelő dolgozók, valamint óvodások, iskolások és egyetemisták.
Gyepgazdálkodási munkacsoportot hozott létre az Agrárminisztérium (AM) a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Állattenyésztők Szövetsége részvételével és kezdeményezésére annak érdekében, hogy...
A magyar tejágazat jövője érdekében meg kell akadályozni, hogy a belföldön készülő termékek kiszoruljanak a saját piacukról - közölte a Tej Terméktanács szerdán az MTI-vel.
Gazdag Dániel lett a legjobb játékos a labdarúgó OTP Bank Liga vasárnap befejeződött 2020/21-es idényében, amelyben az ő egyik gólját választották a szurkolók a legszebbnek.
Május 23-ig nyújthatják be a kutatás, fejlesztés, innováció (KFI) területén dolgozó munkavállalóik után bértámogatási kérelmeiket a munkáltatók - mondta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai...

A címlapról

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) május 22-től bezárja a Móricz...
Hússzor annyi mikroműanyagot juttat a szervezetébe egy évben, aki...
A bajnok Ferencváros kapta a Fair Paly-díjat a vasárnap befejeződött...
A gyalogosok biztonsága érdekében balesetmegelőzési ellenőrzést tart...
Humor, lazaság, kiegyensúlyozottság, örök fiatalság – ezek a...
Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a pandémia miatti lezárás az...

Könyvajánló

Szédítő a változások üteme az üzleti életben, és eljött az ideje az új törvényszerűségek felismerésének! – állapítja meg Judy Samuelson, akinek az Aspen Intézet üzleti és társadalmi programjáért felelős ügyvezető igazgatójaként kivételes rálátása van e folyamatokra.
Az olvasóknak maguknak kell megtalálniuk a hiányzó részt
Pokrovenszky Gergely szerzőpáros ötödik könyveként jelent meg a 13 valós történet elmesélő, segítségnyújtásnak szánt könyve.
Csodamódszerek helyett tudatosságra van szükség

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Hála a progresszív nézetek terjedésének és számos magyar és nemzetközi vállalat felelősségvállalásának, belátható időn belül megnyílhat az út a jelenleg még tiltott poligámia (többnejűség) és a pedofília legalizálása előtt.
A Hit Rádió vendége Ruff Tibor teológus-filozófus volt, aki nagyon érdekesen, gyakorlatiasan válaszol hallgatói kérdésekre.
A Hit Rádió interjúja Gesztesi Károllyal.
A XVI. kerületi Magtár utcai aluljáró nem mindenkinek megfelelő méretű.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Enyhítette a Ligetvédő aktivisták büntetését és közérdekű munka helyett megrovásban részesítette őket a Fővárosi Törvényszék szerdán kihirdetett másodfokú, jogerős ítéletében - tudatta a bíróság közleményben.
ngyenes bohócdoktoriskolába várj a Mátrix Közhasznú Alapítvány azokat az önkénteseket, akik szeretnének részt venni gyerekek és felnőttek számára szervezett jótékonysági programokban - olvasható az alapítvány keddi közleményében.
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat IfYou programjában több mint 15 ezer fiatal került közelebb az önkéntességhez
A BHRG Alapítvány összeállításában a jelenlegi nehéz helyzetben, bezártságban találhatunk segítséget, hogy a gyerekekkel együtt töltött idő jókedvben, közös örömökben legyen gazdag, emellett a mindig hasznos, játszva tanulásra is sor kerüljön.