Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

Vitézy Dávid szerint globálisan is példát mutathat Magyarország: rozsdaövezetből is lehet modern kulturális negyed.

Az első magyar vasútvonal megnyitásának 175. évfordulóján kiállítás nyílt tegnap az Északi Járműjavító épületében, ahol 2026-tól már a megújult Közlekedési Múzeum kap majd helyet. A Volt egyszer egy Északi című tárlat október 31-ig várja az érdeklődőket. 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter megnyitóbeszédében azt mondta, a korábbi, városligeti Közlekedési Múzeum lehetetlenül „kis helyre volt összezsúfolva”, a gyűjtemény új, kőbányai otthona azonban lehetőséget ad arra, hogy kiderüljön, a magyar gyártás nagyban hozzájárult a közlekedés fejlődéséhez. A modern technológiával kialakított Közlekedési Múzeumban arra is ügyelnek, hogy a kiállítási darabokat, járműveket eredeti állapotukban őrizzék meg.

A múzeumépületre kiírt nemzetközi pályázaton a New York-i székhelyű Diller Scofidio + Renfro építésziroda győzött, ők tervezhetik meg tehát a tervek szerint 2026-ra elkészülő Közlekedésit. 

Gulyás kijelentette: Kőbányán új kulturális központ van kialakulóban, amely turisztikai szempontból is kiemelt fontosságú lehet a jövőben, figyelembe véve, hogy az 1899 óta működő korábbi épület éves szinten 150-200 ezer látogatót vonzott.

A miniszter beszédében elmondta, a nagyvárosokban világszerte kiemelt szerepet kap a tömegközlekedés az elkövetkezendő években. Ezt a közlekedési reformot azonban nem az autósok kárára kellene végrehajtani, még ha ez több embert is ösztönöz a tömegközlekedés használatára – szúrt oda a fővárosi vezetésnek Gulyás.

Vitézy Dávid, a Közlekedési Múzeum főigazgatója a kiállításmegnyitón történelmi kitekintéssel is szolgált, amikor felidézte, hogy az Északi Járműjavító kiegyezés utáni alapítását követő években több üzemtulajdonos is csődbe ment, így végül a magyar állam vette át annak fenntartását, 1870-ben pedig megalakult a Magyar Királyi Államvasutak Gép- és Kocsigyára. 

Ezt követően jelentős exportpiac alakult ki, a világ szinte minden tájára szállítottak magyar gyártású mozdonyokat – a rendszerváltás után azonban visszaesés következett, 2009-ben végül be is zárták az Északi Járműjavítót.

A főigazgató elmondása szerint 2023-tól kezdődhet meg az új múzeum építése, ami nagyjából négyszer akkora területet fog biztosítani a tárlatoknak, mint a városligeti épület. Vitézy szerint, jobb helyet aligha találhattak volna a múzeumnak, tekintettel a hely történelmi jelentőségére, ráadásul azzal, hogy itt épül majd meg a gyűjtemény új helye, globálisan is példát mutathat Magyarország: rozsdaövezetből is lehet modern kulturális negyed.

A most megnyílt kiállítás célja, hogy helytörténeti kontextust adjon a látogatóknak, így a tárlaton helyet kapott Kandó Kálmán első villanymozdonyainak egyike, illetve a korábbi Közlekedési Múzeum épülete előtt álló, 97 éves gőzmozdony is. Egyébként ez a mostani a Közlekedési Múzeum eddigi legnagyobb időszaki kiállítása. 

A jövőben a kiállítások, múzeumi programok mellett egyéb kikapcsolódási lehetőségük is lesz az új Közlekedésibe látogatóknak: korábban szintén a Városligetben üzemelő Kertem elnevezésű söröző is helyet kap Kőbányán.

Forrás: hirstart.hu

A Budapest rovat további hírei

Megjelent a Pallas Athéné Könyvkiadó legújabb kiadványa, Constantinos C. Markides: Szervezzük újra! - Vállalatok az állandósult diszrupció korában című könyve.
Pénteken változnak az üzemanyagárak a hazai kutakon, a benzin átlagára 454 forint lesz literenként, ami új történelmi csúcs, míg a gázolaj 449 forintra emelkedik, ami mindössze egy forinttal marad...
Miként tette naggyá az értelem és az erkölcsi szándék a Nyugatot?
A mádi erősember július utolsó hétvégéjén Joensuuban, Finnországban méri össze a tudását Európa legjobbjaival
A debreceni DESE Skateparkban rendezett viadalon - az ob szervezőinek hétfői tájékoztatása szerint - junior, amatőr és profi kategóriában indultak a kerékpárosok, illetve rendeztek egy extra...
Lázár János folytatja a tavaly megkezdett munkát a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) elnöki posztján.
Online kiállítás nyílt a Magyarország 365 fotópályázat legjobb alkotásaiból; a magyar kormány által meghirdetett pályázatra legutóbb mintegy 28 ezer felvételt neveztek - közölte az MTI-vel hétfőn a...
Okoscégek a holnap munkavállalóiért
A legjobb az lenne, ha minden gyümölcsöt és zöldséget a termelőktől tudnánk beszerezni, de ez sokak számára csak utópia: a magyarok jelentős százaléka a nagyobb boltok, hipermarketek polcairól...

A címlapról

Pénteken változnak az üzemanyagárak a hazai kutakon, a benzin...
Forgalmirend-változásokra kell számítani az M3-as autópályán és...
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési adatait, valamint a...
Csatlakozott a Díjnet Zrt. rendszeréhez az NHKV Nemzeti...
Újabb szakaszához érkezik az M3-as metró felújítása.
Horváth Zoltán egyedi GPS kerékpár nyomkövetőt fejlesztett

Könyvajánló

Megjelent a Pallas Athéné Könyvkiadó legújabb kiadványa, Constantinos C. Markides: Szervezzük újra! - Vállalatok az állandósult diszrupció korában című könyve.
Miként tette naggyá az értelem és az erkölcsi szándék a Nyugatot?
Okoscégek a holnap munkavállalóiért

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Hála a progresszív nézetek terjedésének és számos magyar és nemzetközi vállalat felelősségvállalásának, belátható időn belül megnyílhat az út a jelenleg még tiltott poligámia (többnejűség) és a pedofília legalizálása előtt.
A Hit Rádió vendége Ruff Tibor teológus-filozófus volt, aki nagyon érdekesen, gyakorlatiasan válaszol hallgatói kérdésekre.
A Hit Rádió interjúja Gesztesi Károllyal.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

- Civilek és katonák példaértékű összetartása -
Enyhítette a Ligetvédő aktivisták büntetését és közérdekű munka helyett megrovásban részesítette őket a Fővárosi Törvényszék szerdán kihirdetett másodfokú, jogerős ítéletében - tudatta a bíróság közleményben.
ngyenes bohócdoktoriskolába várj a Mátrix Közhasznú Alapítvány azokat az önkénteseket, akik szeretnének részt venni gyerekek és felnőttek számára szervezett jótékonysági programokban - olvasható az alapítvány keddi közleményében.