Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

Nagyszabású közterület-felújításokat végeznek Budapest belvárosában a Város szíve projekt keretében; a munkálatok eredményeként 2010 májusára jelentősen csökken a főváros V. kerületének forgalma - nyilatkozta Puskás András, Budapest V. kerületének alpolgármestere.

Mint mondta, Belváros-Lipótváros önkormányzata 70, míg az európai uniós források 30 százalékkal járulnak hozzá a megvalósításhoz szükséges mintegy 5 és fél milliárd forintos költségvetéshez. Ennek eredményeként 36 ezer négyzetméter közterület burkolatát cserélik ki, ami egyebek mellett 3 és fél kilométer úthálózat felújítását jelenti.

A munkálatok a Kálvin tér-Kecskeméti utca-Egyetem tér és a hozzájuk csatlakozó kis utcák vonalán kezdődtek májusban, melynek során az eddiginél szélesebbre építendő járdák díszburkolatot kapnak, a járda és az utak pedig egy síkba kerülnek, így megvalósul a teljes akadálymentesítés. Terveik között viszont nem szerepel újabb sétálóutca megnyitása - mutatott rá. A járdák mészkőből, az utak gránitból épülnek, egyaránt 10 centiméter vastagon. A nagy teherbíró képességre azért van szükség, mert a felújított utak várhatóan az ingatlanfejlesztőket is vonzzák majd, ami a teherautók nagy forgalmával jár együtt.

{xtypo_quote_right}Parkolóhelyeket építenek, ezzel együtt több kerékpárt, gyalogost és kevesebb autót várnak.{/xtypo_quote_right}

Puskás András utalt arra: a belvárosban parkolóhelyeket építenek, ezzel együtt több kerékpárt, gyalogost és kevesebb autót várnak. A 15-ös autóbusz ugyanakkor továbbra is zavartalanul közlekedhet.
Közlése szerint a kerület észak-déli tengelye mentén jóval kevesebb gépjármű közlekedésére számítanak, mert a forgalmi rend kivezeti azokat a Bajcsy-Zsilinszky útra és a rakpartra. Ennek eredményeként a levegő minőségének javulására számítanak, már csak azért is, mert fa- és bokortelepítésekkel is járnak a munkálatok - hangsúlyozta.

Az alpolgármester kitért arra, hogy a Szabadság tér és az Október 6. utca sarkára egy vízijátékot terveznek, amelynek közepén egy madarat stilizáló követ helyeznek el. Érdekessége, hogy a vízsugarakra rá lehet lépni, mert a szenzorok érzékelik a mozgást, és a vízsugár eláll, mihelyt közelít valaki.

Ugyanígy a Hild térre és az Egyetem térre építenek vízijátékot, utóbbi mellett egy lábfejet ábrázoló gránitszobor lesz, ami "az egyetemisták életbe való kilépését" szimbolizálja. Az alkotó Szmrecsányi Boldizsár szobrászművész - folytatta.

Közterületi közműveket is építenek, ami azt jelenti, hogy az utakon bizonyos távokon másfél méteres hasábokat helyeznek el a felszín alá, amelyeket kihúzva onnan rá lehet csatlakozni az áramszolgáltatásra - mondta.

Ossza meg az információt!

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

A Budapest rovat további hírei

A pénzügyi és a gépkezelő szakmák vezetik a népszerűségi listát a Centrum Oktatóközpont felmérése alapján.
A színházi tao megszűnése úgy látszik nem sokban befolyásolja a Budapesti Showszínház életét: egyre több és egyre jelentősebb előadásokkal jelentkeznek a hazai színházi palettán.
Ismét valódi közösségi térré, hangulatos, színpompás forgataggá és kulturális programok színhelyévé változott a Városháza parkja az Advent Budapesten téli fesztivál és karácsonyi vásár idejére.
A régi kedvencekkel és több új sztárfellépővel is találkozhatnak az idén a Seniorplus Expo látogatói a megszokott helyszínen, a budapesti BOK (volt SYMA) Konferencia- és Rendezvényközpontban 2019....
A vásárban rengeteg kézműves és egyéb ajándéktárgyat, kézműves élelmiszereket, és sokféle forró téli finomságot kóstolhatnak a kedves érdeklődők.
MINTAMARATON Az építészettől a textilművészeten át a képzőművészetig A Mintázat és dekoráció című kiállításhoz kapcsolódó pályázatra jelentkezett alkotók prezentációja A múzeumban októberben nyílt...
Pál Zoltán 28 évesen már több sikeres vállalkozás felfuttatásán van túl.
A Hajós-Bajai borvidék számos hungarikumnak számító nedű hazája, minden cseppje igazi történelmet rejt.
Húszmillió forint ma egyáltalán nem számít jelentős összegnek a fővárosi ingatlanpiacon, de némi kockázatvállalással, akár nagyon jó üzletet is lehet realizálni.
Az Amadinda és a Muzsikás együttes zenei együttműködése öt éve tart.

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

hirdetés

Szolgáltatások Budapesten

Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó