Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech
A főpolgármester kezdeményezésére a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igzagatóság (FÖRI) által összehívott konzultáció a migránsok közterületi jelenlétéről Fotó: budapestvideo.hu, budapest.hu

A Főpolgármester kezdeményezésére a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság konzultációt hívott össze ma a migránsok fővárosi közterületi jelenlétével kapcsolatban. A megbeszélésen részt vettek az önkéntes segítők, az állami szervek és szervezetek (Belügyminisztérium, rendőri szervek, Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, Magyar Államvasutak Zrt., Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság), a civil és karitatív szervezetek, a Budapesti Polgárőr Szövetség képviselői, valamint a Fővárosi Önkormányzat érintett intézményei és vállalatainak vezetői.

A megbeszélésen hangsúlyozták, hogy a Fővárosi Önkormányzatnak nincs jogszabályi kötelezettségen alapuló közvetlen tennivalója és felelőssége a migránsokkal kapcsolatban. Van viszont felelőssége a fővárosi közterületek rendezettsége, használhatósága tekintetében, van felelőssége abban, hogy a migránsok jelenléte a lehető legkisebb mértékben terhelje a városlakók mindennapi életét.

Egyértelművé tették azt is, hogy a Főváros vezetése nem tud és nem is akar szállást nyújtani a migráns személyeknek és családoknak.

Az egyeztetés célja annak biztosítása, hogy 

· a legkisebb városi terheléssel,
· a leghatékonyabb együttműködéssel,
· a leggyorsabban lehessen átsegíteni Budapesten a migráns tömegeket.

Ennek érdekében tranzitáló területek kijelölésével, egyfajta jószolgálati szerep betöltésével az önkéntesek fenti célokra irányuló, segítő tevékenységét támogatva szervezettebbé szeretnénk tenni a továbbutazásukat a befogadó állomások felé, ezzel párhuzamosan pedig mentesíteni a környéki területeket a migrációs jelenség terhelő, kedvezőtlen hatásaitól.

A Főváros – át nem vállalva az állami szervek és más hatóságok feladatát és szerepét a budapesti migránsjelenség kezelésében – az alábbi javaslatokat, illetve felajánlásokat tette az egyeztetésen résztvevő szervek, szervezetek és önkéntes csoportok számára:

- A Baross téri aluljáróban, a Nyugati és Déli pályaudvarhoz kapcsolódó közterületeken önkéntesen igénybe vehető tranzitterületeket alakítanak ki.
- Ezeken területeken – az önkéntes segítők működését támogatva – biztosítják a legalapvetőbb közegészségügyi és higiénés viszonyokat (vízvételi lehetőség, zuhany- és WC-használat). 

Az egyeztetés célja annak biztosítása, hogy a legkisebb városi terheléssel, a leghatékonyabb együttműködéssel, a leggyorsabban lehessen átsegíteni Budapesten a migráns tömegeket.

- Az érkező migránsokat – ahogy eddig is – az önkéntesek a beérkező szerelvények kocsijain tájékoztatják szóban és a megfelelő nyelvi tájékoztató kiadvánnyal.
- Az érkezőket elkísérik a tranzitterületre, továbbá a higiénés és egészségügyi lehetőségekkel, valamint a továbbutazással kapcsolatos tájékoztatással látják el őket.
- A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. az igénybe vett területeken – fokozott fertőtlenítés alkalmazása mellett –gyakoribb takarítást és szemetesedény-ürítést, elszállítást szervez.
- A Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. biztosítja a WC-konténereket és azok megfelelő állapotú üzemeltetését.
- A Budapesti Közlekedési Zrt. biztosít két buszt, amely tranzitfeladatokat lát el a pályaudvarok között. Ezzel párhuzamosan nem tanácsoljuk a menetrend szerinti, közösségi közlekedési járatok használatát a migránsok számára. Jegy nélküli utazás esetén a jegyellenőrök és a munkájukat támogató közterület-felügyelők az érvényes szabályozás szerint járnak el.

- A BKK Közút Zrt. mint az aluljárók üzemeltetője biztosítja a tranzitterületen legszükségesebb szolgáltatáshoz szükséges helyiségek hozzáférését. 
- A Budapesti Rendőr-főkapitányságot és a Készenléti Rendőrséget felkértük: egyrészt járőrtevékenységük szervezésénél legyenek különös figyelemmel arra, hogy a három érintett pályaudvar környékén kialakítandó tranzitterületen kívül (pl. VIII. kerület, II. János Pál pápa téren) észlelt migránsokat – amennyiben jogszabály más eljárást nem ír elő az érintettekkel kapcsolatban – irányítsák el a legközelebbi tranzitterületre. 
- Ezzel párhuzamosan azt kértük a rendőrségtől, hogy a tranzitzónákon belül és azok közvetlen környékén biztosítsák – ahogy eddig is – a migránsok közötti erőszakos cselekmények, valamint az esetleg megjelenő, az ellenük és segítőik ellen irányuló szélsőséges indíttatású, agresszív magatartások kezelését. 
- A Budapesti Polgárőr Szövetséget arra kértük, hogy szervezzenek figyelő-jelző szolgálatot a zónák környékére.
- A Bevándorlási Hivatal Regionális Igazgatóságát felkértük, hogy a tranzitterületeken tartózkodók idegenrendészeti ellenőrzését a lehetséges legsűrűbb módon szervezze meg. 
- A Főváros szociális intézményeit és a Fővárossal az utcai szociális munka ellátásában szerződéses viszonyban álló szervezeteket felkértük, hogy működjenek közre az alapvető egészségügyi és higiénés viszonyok biztosításában (zuhanyzás, alapvető ruhaneműk).   
- A Főkert Nonprofit Zrt. aktívabb zöldfelületi munkájával biztosítja a váratlan mértékű igénybevétel miatti zöldfelületi romlás megakadályozását. A Rendészeti Igazgatóság a szervezésében megvalósuló „Rend és biztonság” programban alkalmazott parkgondnoki feladatokat ellátó közfoglalkoztatottak átirányításával segíti az érintett zöldfelületek védelmét és karbantartását.

A fővárosi felajánlásokhoz szükséges költségvetési fedezet biztosítását a Főpolgármester és Kocsis Máté tanácsnok a szeptember 2-ra tervezett közgyűlésen kezdeményezik.

Ossza meg az információt!

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

A Budapest rovat további hírei

Önálló színházi estre készül Damu Roland: november 29-én a Pesti Szabad Szalonban mutatja be az "ÉN és én" című egész estés, egyfelvonásos produkcióját, melyet a Budapesti Showszínház gondozásában...
A bevétel kedvezményezettje a Csángó Központ és Szeretetszolgálat, melynek missziója több mint 30 moldvai magyar családdal van szoros kapcsolatban szinte az összes moldvai csángó faluban, és segíti...
Sally Porter gyakran elveszíti az időt. Nem tudja, hogyan került a metróba, miért vannak festékfoltok a blúzán...
A Fonó Budai Zeneház 2019-ben ismét elnyerte a MagyarBrands díjat, Kiváló Fogyasztói Márka kategóriában.
November 16-17-én Siófokon évadzárót ünnepelnek a 16. K&H mozdulj! Balaton maraton és félmaratonon.
2020-ban is egyedülálló programokkal, szuperprodukciókkal és világsztárokkal érkezik a Budapesti Nyári Fesztivál.
A 22-szeres EVEREST CSÚCSMÁSZÓ, Ngima Nuru Sherpa Magyarországon!
Vigadó, 2019. december 1. Karmester: Dénes István Közreműködik: Fejes Krisztina – zongora, Kállai Ernő – hegedű, és a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara Vajda János: Filharmóniai ünnepi...
Világklasszisok a Fonóban! A város legjobb táncházai és toplistás zenék mellett nemzetközi szinten is elismert magyar és külföldi művészek szerepelnek a Fonó november-decemberi programjában....
Megnyitó 2019. november 12-én, kedden 18 órakor

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

hirdetés

Szolgáltatások Budapesten

Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó