Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

Az óbudai Holdudvar park revitalizációjával eggyel több budapesti helyszínt találhatnak a pozitív közösségi élményekre vágyó helyi polgárok - mondta a főpolgármester szombaton, a helyszínen tartott avató ünnepségen.

Tarlós István kifejtette, a főváros társfinanszírozásával és a helyiek bevonásával megvalósuló projektben Óbuda egyik legjobb szigete újult meg és vált egy olyan agorává, ahova jó lesz baráti-, családi találkozókat szervezni. Hangsúlyozta, a beruházás jó példa arra, hogy egy helyi közösségi kezdeményezés miként válhat egész Budapest javára. A Holdudvar parkban egy a korábbinál nagyobb és sokoldalúbb játszóteret alakítottak ki a tér sajátosságát adó dombok között, emellett futókört, sportkertet, pihenősétányt, és kerékpártároló szigetet is találhatnak az ide látogatók - fejtette ki a városvezető.

A magát "ősóbudainak" nevező Tarlós István aláhúzta, Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere és munkatársai jó partnerei a fővárosnak a közös fejlesztések megvalósításában. A főpolgármester ezzel összefüggésben megjegyezte, több évtizede dolgozik együtt a kerület mostani vezetőjével, akivel ugyan olykor összevesznek, de ha Óbudának szüksége van valamire, akkor "összekacsintanak".

Tarlós István beszédében kifejtette, a tudatos városfejlesztésnek - az adott lehetőségek mellett - mindig a múlt kereteit és a kor követelményeit figyelembe véve kell meghatároznia a jövő irányait. Ezen a területen Budapest még nagy lehetőségeket rejt, számos tartalékkal rendelkezik, hiszen sok kedvező adottságú, ám ma még kihasználatlan területe van - tette hozzá.

A főpolgármester emlékeztetett, az úgynevezett TÉR_KÖZ városrehabilitációs pályázatokon a fővárosi és kerületi önkormányzatok a helyi lakókkal együttműködve igyekeznek megvalósítani fejlesztéseiket. Ez az egyik biztosítéka annak, hogy a közösségi terek megújítása valós igényekre épülhessen, a városlakókban pedig felelősségteljes, tulajdonosi szemlélet alakuljon - mondta.

Kiemelte, egy város élhetősége nagy mértékben múlik közterületei minőségén. "Ott jó élni, ahol az utcák sétára csábítanak, ahol karaktere van az épített és a természeti környezetnek" - fogalmazott. Tarlós István elmondta, bár mára sokat veszítettek jelentőségükből a helyi, személyes kapcsolatok, a XX. század szemléletéből sem szabad mindent kidobni, ennek szellemében pedig Budapesten, és azon belül Óbudán is egyre több helyszín teszi lehetővé, hogy az emberek újra odafigyelhessenek egymásra. Budapest lakossága is ki van éhezve a pozitív fejleményekre, arra hogy a gyűlölködés megszűnjék - tette hozzá.

A főpolgármester hangsúlyozta, a jövő tervezése közben "meg kell védeni azt, ami a sajátunk", nem csak a földet, hanem a kultúrát, a szokásokat, "egyáltalán azt, ami mi vagyunk". Óbuda jelenlegi vezetői ebben kiváló munkát végeznek, hiszen tudatosan készülnek a jövőre - jelentette ki.

Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere (Fidesz-KDNP) beszédében reményét fejezte ki, hogy a park megújításában létrejött kreatív együttműködés modell értékű lesz. Elmondta, a helyi közösségek egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a közösségi terek alakításakor, a Holdudvar park revitalizációja pedig tovább javította Óbuda élhetőségét, valamint a városrész család- és gyermekbarát használhatóságát.

A kerület vezetője kitért arra is, hogy a tervezéskor a környéken lakó több mint 200 kutyatulajdonosra is gondoltak, akik az esti órákban póráz nélkül sétáltathatják állataikat a nekik fenntartott területen. Bús Balázs közölte, a Holdudvar Park megújítását a főváros 449 millió forinttal, Óbuda-Békásmegyer pedig 300 millió forinttal támogatta.

MTI

A teljes cikk a budapest.hu oldalon olvasható.

Ossza meg az információt!

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

A Budapest rovat további hírei

A Müpa a minőség iránti elkötelezettségét fejezi ki azzal, hogy évről évre egy muzsikusnak és egy együttesnek az Évad Művésze és az Évad Együttese címet adományozza. A 2019/20-as szezonban Eötvös...
Két kerékkel a földön - rolleres/kerékpáros/kismotoros találkozó Mozgás, játék, meglepetések! Találkozzunk szombaton 10 órakor a GAZDAGRÉTI téren! A közelgő európai autómentes nap alkalmából 2019....
október 3–6. – Gödöllői Királyi Kastély, Díszterem és Lovarda Sztárhárfások és fiatal tehetségek a 21. hárfafesztiválon Gödöllőn, a Királyi Kastélyban Izgalmas és sokszínű koncertekkel várja az MVM...
Zászkalicky Ágnes festőművész Bernstein sorozata Budapesten. ”Zászkaliczky a portréfestés közben mintha zenélne: mikor a számára kedves zenész portréját készíti, közben a zenéjét hallgatja és így...
Jövő február elején Budapesten rendezik a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) éves kongresszusát és díjátadó gáláját - jelentették be sajtótájékoztatón szerdán, a 110 éves Magyar Sportújságíró...
Hagyományőrzőkkel, táncházakkal és koncertekkel várja a közönséget a Kecskeméti Népzenei Találkozó szeptember 19-22.között.
A művészet templomai ismeretterjesztő sorozat következő epizódja az itáliai reneszánsz egyik utolsó nagy művésze, Tintoretto, azaz Jacopo Robusti előtt tiszteleg, születésének ötszázadik évfordulója...
Hét budapesti helyszínen rendezik a 22. Zsidó Kulturális Fesztivált, amelyen koncertek, improvizációs est és könyvbemutatók is várják a közönséget szeptember 1. és 9. között.
A magyarországi bemutató 40. évfordulója alkalmából The Fans Strike Back - Csillagok háborúja címmel kiállítás nyílik a Bálna Budapestben a legendás filmsorozatról. A tárlat szeptember 15-től...
A fikciós témájú vizsgafilmek fődíját kapta meg Kovács István Ostrom című alkotása a Filmiskolák Nemzetközi Szövetségének versenyében.

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

hirdetés

Szolgáltatások Budapesten

hirdetés

Ön is hirdetne?

Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó