Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva beszélt a Lánchíd-felújítás közbeszerzési eljárásának kiírásáról, amelyet a Közbeszerzési Hatóság jogellenesnek ítélt. Azt mondta: az ügyben semmilyen értelmezési kérdés nem merül fel, a hatályos jogszabályok egyértelműen előírják, hogy építési beruházásoknál az elmúlt 5, illetve legfeljebb 8 év teljesítését lehet figyelembe venni referenciaként.

 Hozzátette: a szabály nem új, 2013 óta így van, ráadásul a szocialista kormányok idején öt év volt a referenciaidőszak, ezt a Fidesz-KDNP-kormány hosszabbította meg legfeljebb nyolc évre.
    "Ezután különböző cégeket megvádolni és gazdasági érdeket keresni egy egyébként független hatóságnak a nyilvánvalóan a törvény szerinti beavatkozása esetén felelőtlenség és még jogilag is értékelhető lenne" - fogalmazott a miniszter. Megjegyezte, hogy Karácsony Gergely főpolgármesternek vissza kellene szereznie a rá korában jellemző higgadtságot, továbbá bocsánatot kellene kérnie a kormánypártoktól.
    Ismételt kérdésre azt is mondta: a szabálytalannak ítélt közbeszerzési kiírást egy joghallgatónak is csak tíz percébe telik módosítani.
    Arra a felvetésre, hogy Karácsony Gergely szerint a kormány üldözi őt, a miniszter úgy reagált: a kormánytól független Közbeszerzési Hatóság a jogszabályban leírt nyolc éven belüli teljesítést kéri számon a főpolgármesteren.
    Ráadásul a kormányrendelet már Tarlós István hivatali idejében is érvényben volt - közölte.
    Azt is mondta: Karácsony Gergely saját magára nézve kedvezőbb szabályokat szeretne, mint amilyeneket Tarlós István vállalt. Hozzátette: a kormány mindezek ellenére szeretne segíteni a fővárosiaknak, hogy minél előbb használhassák a Lánchidat.
    Gyurcsány Ferenc DK-elnök Vidnyánszky Attilát, a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnökét támadó kijelentésére reagálva Gulyás Gergely azt mondta: "az ilyen jellegű fenyegetőzés mindig a gyengeség jele", ugyanakkor felháborítónak értékelte a stílust.
    Arra kérdésre, hogy a kuratóriumba az egyetem miért nem jelölhetett tagokat, a miniszter úgy felelt: a törvényben világosan benne van, ki jogosult a tagok jelölésére, a jelölések ennek megfelelően történtek. Hozzátette: világos koncepció mentén hozta meg a döntést az arra jogosult minisztérium, a kuratóriumi tagok pedig biztosítékot jelentenek arra, hogy jó művészeti színvonalon, piacképes, az eddiginél sokkal korszerűbb oktatás valósulhasson meg az egyetemen.
    Gulyás Gergely azt kérte, adják meg a lehetőséget a testületnek, hogy dolgozzon.
    Egy év múlva vissza lehet térni arra, hogy a kuratórium működése jót tett-e az intézménynek - tette hozzá, jelezve, vannak további terveik is az egyetemmel, de részletekbe nem bocsátkozott.
    A Pesti úti idősotthon ügyében Gulyás Gergelyt kérdezték Karácsony Gergely egyik korábbi televíziós nyilatkozatáról, amelyben nem adott egyértelmű választ arra, hogyan tudják pótolni a létszámhiányt, illetve a szociális ellátórendszer problémáira hárította az ott talált hiányosságokat.
    A miniszter azt mondta: az idősotthon a főváros fenntartásában van, ha nem tudja működtetni, akkor ne keressen hivatkozási alapot, hanem adja át olyan fenntartónak, amely képes erre.
    A fenntartónak nincs lehetősége arra, hogy ne biztosítsa azokat a feltételeket, amelyek a biztonságos és törvényes működéshez szükségesek - tette hozzá.
    Azt mondta, az idősotthonban a koronavírus-járvány alatt bekövetkezett fertőzések miatt azt állapították meg a hatóságok, hogy nem tartották be az intézményben a szabályokat. A Pesti útihoz hasonló fertőzési gócpont nem volt sehol máshol az országban - jegyezte meg.
    Kijelentette: a múlt tapasztalatai alapján a fővárosnak különös kötelessége lenne és különös figyelemmel kellene lennie annak érdekében, hogy a törvényes működési feltételeket az idősotthonban biztosítsa.
    Ha erre nem képes, akkor az lenne a helyes, ha átadná más fenntartónak - fűzte hozzá.
    Gulyás Gergely helyesnek nevezte, hogy a koronavírus-járvány alatt a Miniszterelnökségen gyermekfelügyelet volt, mivel az 1300 fős tárcánál nem volt megengedett az otthoni munkavégzés. Közölte, 4,1 millió forintot fordítottak a pedagógusok bérére megbízási szerződéssel.
    Szólt arról is, hogy három éve is szerette volna megvenni a magyar kormány a Mátrai Erőművet, de a német tulajdonos nem nekik adta el. Kitért arra, hogy a cél az erőmű karbonsemlegessé alakítása.
    A halászok kártalanítására vonatkozó kérdésre válaszolva elmondta, a korábbi miniszteri ígéretnek megfelelő előterjesztést tett a kormánynak, amely azt még nem fogadta el.
    A miniszter szólt arról is, hogy az igazságügyi miniszter által másfél-két hónappal ezelőtt létrehozott munkacsoport foglalkozik a Facebook-szabályozással kapcsolatos kérdésekkel, egyelőre még nincs végleges eredménye a testület tevékenységének.
    A terület néhány pontján értelme lenne egységes európai szabályozásnak - mondta Gulyás Gergely.
    Arra a kérdésre, hogy tervez-e tenni valamit a kormány az újságírók védelmében, mert az elmúlt időszakban több újságíró lakásánál megjelentek sajtóorgánumok a miniszter arról beszélt: a magánszféra mindenkit megillet, függetlenül attól, hogy mi a hivatása.
    Egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy egy újságíró egyéni megkeresése a saját lakásában lehet, hogy a magánélethez való jogot megsérti, ezért pert indíthat, de a gyülekezési joghoz nincs köze.
    A jog ma is védi az újságírók magánlakását, és soha nem értettek egyet azzal, hogy a magánszféra tekintetében különbséget tegyenek közszereplő és nem közszereplő között - mondta Gulyás Gergely.
    Kérdésre válaszolva elmondta: a bankszövetséggel tárgyalások folynak arról, hogy a mostani moratórium szabályai miként alakuljanak 2021. január 1-jétől.

A Budapest rovat további hírei

Megkezdődött a megújult közbringarendszer (Mol Bubi) tesztelése a megrendelői próbaüzemmel - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) csütörtökön az MTI-vel.
Január első napjaiban adták át a RAVAK Hungary Kft. új, 5200 négyzetméteres telephelyét Kistarcsán, ahol raktározási és kereskedelmi tevékenységet is folytatnak.
A Budapest FotóFesztivál a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében köztéri kiállításra invitálja önöket a Városháza térre.
A Készségfutár.hu egy fejlesztőpedagógusok által írt blog, amelyen keresztül szülőknek szeretnénk segíteni, hogy mi az, amit akár otthon meg tudnak tenni gyermekük készségeinek fejlesztése...
Fekete István a legolvasottabb magyar írók egyike, számos műve közül a Tüskevárt és a Vukot szinte mindenki olvasta.
Több mint 1 millió magyar utazhat Budapestre idén egy friss kutatás szerint.
Hogyan védi magát a szervezetünk a kórokozóktól? Mi az az immunmemória? Hogyan segítenek a védőoltások a küzdelemben? A Semmelweis Egyetem animációs filmünje ezekre a kérdésekre is választ ad.
A 2019-es kvangdzsui világbajnokság óta először indulhattak nemzetközi versenyen a magyar szinkronúszók, akik a hétvégén a Duna Arénában rendezett világkupa-viadalon bizonyíthattak.
Otthonról is bárki számára online elérhető, ingyenes mozgásnépszerűsítő programokkal, tudás- és videótárral pezsdíti fel a tavaszt a Magyar Szabadidősport Szövetség (MASPORT).
Fátyolüveg-technikával készült retró használati tárgyakat mutat be a Fátyolüveg - Egy korszak üvegbe formált karaktere, elfeledett szabadalom című kiállítás, amely péntektől látható a Kiskép...

A címlapról

Megérkezett a tavasz, előkerülnek a garázsokból a motorok és...
A hat- és nyolc évfolyamos gimnáziumok 5-8. évfolyamai a jelenlegi...
Otthonról is bárki számára online elérhető, ingyenes...
A 2021/2022. tanítási évre történő általános iskolai beiratkozás...
Országos pályázat indul a falfelületek megújítására, az óvodák,...
A Magyar Posta Zrt. április 30-án, 174 év után kivezeti...

Könyvajánló

Egy család története mutatja meg, hogy az autizmus nem csapás, hanem lehetőség
Hat lépés a tisztánlátás felé egy komplex világban
Velence idén március 25-én ünnepli 1600. születésnapját.
Könyvet írt a tömény szenvedéséről Benkovics Péter

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Hála a progresszív nézetek terjedésének és számos magyar és nemzetközi vállalat felelősségvállalásának, belátható időn belül megnyílhat az út a jelenleg még tiltott poligámia (többnejűség) és a pedofília legalizálása előtt.
A Hit Rádió vendége Ruff Tibor teológus-filozófus volt, aki nagyon érdekesen, gyakorlatiasan válaszol hallgatói kérdésekre.
A Hit Rádió interjúja Gesztesi Károllyal.
A XVI. kerületi Magtár utcai aluljáró nem mindenkinek megfelelő méretű.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

A BHRG Alapítvány összeállításában a jelenlegi nehéz helyzetben, bezártságban találhatunk segítséget, hogy a gyerekekkel együtt töltött idő jókedvben, közös örömökben legyen gazdag, emellett a mindig hasznos, játszva tanulásra is sor kerüljön.
36 hónapja tartó egyeztetéssorozat után példaértékű konszenzus született a zöld szervezetek, a civil szervezetek és a Hegyvidéki Önkormányzat között a Normafán kialakítandó lombkorona-tanösvény ügyében. A szerdai egyeztetésen a tervező csapat és az önkormányzat mellett az alábbi szervezetek képviselői vettek részt
A gyerekvállalás bátorítására indított petíciót a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom szerdán; a kívánt gyerekek megszületéséért tevékenykedő civil szervezet nyilatkozatát online írhatják alá a támogatók.
A gyermekjogokat is érinti a járványhelyzet – A Hintalovon Alapítvány összefoglalója a törvényi változásokról