Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

Szeptember 15-én, kedden nyilvánosságra kellett hozni az interneten minden olyan vezető tisztségviselő pénzbeli juttatásait, aki állami többségi befolyással működő gazdasági társaságnál tevékenykedik. A kormányrendelet szerint minden cégnek – és több száz ilyen van – a saját honlapján kell publikálnia az adatokat. Az adatok feltöltése a legtöbb cégnél kedd délelőtt kezdődött, de voltak, akik már hétfőn nyilvánosságra hozták a listát.

Elvileg nyilvánosok az állami, önkormányzati vagy közalapítványi többségi tulajdonban lévő cégek vezető beosztású dolgozóinak bérezési, premizálási és egyéb juttatási feltételei. Kedd reggel csak néhány köztulajdonban lévő cég honlapján találtuk meg a kormányfő rendeletében közzétételre előírt adatokat, ezek többsége már hétfőn nyilvánosságra hozta a listát.

Bajnai Gordon augusztus 28-án írta alá azt a kormányhatározatot, amely szerint szeptember közepétől nyilvánossá kell tenni az állami, önkormányzati cégek vezetőinek fizetését. A kormányfő a BKV-nál kipattant végkielégítési botrány után pofátlanságnak nevezte a horribilis végkielégítéseket. A kormányfő azt is mondta: ne forduljon a kormányhoz támogatásért, segélyért önkormányzat vagy önkormányzati, illetve állami vállalat addig, amíg a saját háza táján rendet nem tesz.

A határozat alapján azoknak a vezetőknek, felügyelőbizottsági tagoknak, vezető állású munkavállalóknak, a tartósan egyes munkavállalók tevékenységét irányító munkavállalóknak a pénzbeli juttatásait kell közzé tenni, akik olyan állami, önkormányzati gazdasági társaságnál, költségvetési szervnél, közalapítványnál dolgoznak, amelyeknél külön-külön vagy együttesen számítva is többségi befolyással bír az állam.

Bér, jutalom, végkielégítés

Nyilvánosságra kell hozni a vezető nevét, tisztségét, munkakörét, illetve a munkaviszonyban álló személy esetében a munkaviszonya alapján közvetlenül vagy közvetve nyújtott pénzbeli juttatásokat. Ezen belül külön fel kell tüntetni a személyi alapbért, az egyéb időbért, a teljesítménybért, az időbért megalapozó időtartamot, illetve a teljesítménybért megalapozó követelményeket.

Közzé teszik a végkielégítés mértékét és a felmondási időt is. A vezető tisztségviselőknél, felügyelő-bizottsági tagoknál felkerül az internetre a megbízási díj, a megbízási díjon felüli egyéb járandóság, a jogviszony megszűnése esetén járó pénzbeli juttatások összege is.

Minden évben az éves mérleg elfogadása után kell a frissített adatokat nyilvánosságra hozni. A nyilvánosságra hozott adatok a közzététel után két évig nem távolíthatók el. Ha az érintett cégek elmulasztják a közzétételt, illetve ha az nem teljes vagy nem időszerű, akkor a törvényességi felügyelet gyakorló szerv eljárást indíthat.

Kit listáznak, kit nem?

Adatvédelmi szakértők korábban arra figyelmeztettek, hogy a rendelet alapján egy embereket irányító erdészeti csoportvezető vagy a paksi atomerőműben dolgozó brigádvezető bérét közzé kell tenni, míg egy minisztériumi főosztályvezető, vagy politikai tanácsadó juttatása titokban maradhat.

A kormány tervei szerint törvényben szabályoznák, hogy a jövőben kötendő új munkaszerződésekben az állami és önkormányzati vállalatoknál és ezek leányvállalatainál is maximálják a végkielégítéseket. A vonatkozó törvényjavaslat szerint a felmondási időre kifizetett összeg és a végkielégítés együttes összege nem haladhatja meg a hat havi alapbér összegét. (csak egyes különösen fontos ágazatokban lehet indokolt további maximum 3 havi bérnek megfelelő foglalkoztatási tilalmi pénz kifizetése).

A kormány által beterjesztendő törvényjavaslat azt is tartalmazza, hogy az új, határozott időre szóló menedzser szerződés idő előtti felmondása esetén legfeljebb hathavi bérre tarthasson igényt az adott cégvezető.

Az állami vezetők, így a miniszterek, államtitkárok, szakállamtitkárok javadalmazására vonatkozó adatok a Miniszterelnöki Hivatal honlapján már régebb óta elérhetők.

(index.hu)

Ossza meg az információt!

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

A Budapest rovat további hírei

A pénzügyi és a gépkezelő szakmák vezetik a népszerűségi listát a Centrum Oktatóközpont felmérése alapján.
A színházi tao megszűnése úgy látszik nem sokban befolyásolja a Budapesti Showszínház életét: egyre több és egyre jelentősebb előadásokkal jelentkeznek a hazai színházi palettán.
Ismét valódi közösségi térré, hangulatos, színpompás forgataggá és kulturális programok színhelyévé változott a Városháza parkja az Advent Budapesten téli fesztivál és karácsonyi vásár idejére.
A régi kedvencekkel és több új sztárfellépővel is találkozhatnak az idén a Seniorplus Expo látogatói a megszokott helyszínen, a budapesti BOK (volt SYMA) Konferencia- és Rendezvényközpontban 2019....
A vásárban rengeteg kézműves és egyéb ajándéktárgyat, kézműves élelmiszereket, és sokféle forró téli finomságot kóstolhatnak a kedves érdeklődők.
MINTAMARATON Az építészettől a textilművészeten át a képzőművészetig A Mintázat és dekoráció című kiállításhoz kapcsolódó pályázatra jelentkezett alkotók prezentációja A múzeumban októberben nyílt...
Pál Zoltán 28 évesen már több sikeres vállalkozás felfuttatásán van túl.
A Hajós-Bajai borvidék számos hungarikumnak számító nedű hazája, minden cseppje igazi történelmet rejt.
Húszmillió forint ma egyáltalán nem számít jelentős összegnek a fővárosi ingatlanpiacon, de némi kockázatvállalással, akár nagyon jó üzletet is lehet realizálni.
Az Amadinda és a Muzsikás együttes zenei együttműködése öt éve tart.

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

hirdetés

Szolgáltatások Budapesten

Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó