Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

Szeptember 15-én, kedden nyilvánosságra kellett hozni az interneten minden olyan vezető tisztségviselő pénzbeli juttatásait, aki állami többségi befolyással működő gazdasági társaságnál tevékenykedik. A kormányrendelet szerint minden cégnek – és több száz ilyen van – a saját honlapján kell publikálnia az adatokat. Az adatok feltöltése a legtöbb cégnél kedd délelőtt kezdődött, de voltak, akik már hétfőn nyilvánosságra hozták a listát.

Elvileg nyilvánosok az állami, önkormányzati vagy közalapítványi többségi tulajdonban lévő cégek vezető beosztású dolgozóinak bérezési, premizálási és egyéb juttatási feltételei. Kedd reggel csak néhány köztulajdonban lévő cég honlapján találtuk meg a kormányfő rendeletében közzétételre előírt adatokat, ezek többsége már hétfőn nyilvánosságra hozta a listát.

Bajnai Gordon augusztus 28-án írta alá azt a kormányhatározatot, amely szerint szeptember közepétől nyilvánossá kell tenni az állami, önkormányzati cégek vezetőinek fizetését. A kormányfő a BKV-nál kipattant végkielégítési botrány után pofátlanságnak nevezte a horribilis végkielégítéseket. A kormányfő azt is mondta: ne forduljon a kormányhoz támogatásért, segélyért önkormányzat vagy önkormányzati, illetve állami vállalat addig, amíg a saját háza táján rendet nem tesz.

A határozat alapján azoknak a vezetőknek, felügyelőbizottsági tagoknak, vezető állású munkavállalóknak, a tartósan egyes munkavállalók tevékenységét irányító munkavállalóknak a pénzbeli juttatásait kell közzé tenni, akik olyan állami, önkormányzati gazdasági társaságnál, költségvetési szervnél, közalapítványnál dolgoznak, amelyeknél külön-külön vagy együttesen számítva is többségi befolyással bír az állam.

Bér, jutalom, végkielégítés

Nyilvánosságra kell hozni a vezető nevét, tisztségét, munkakörét, illetve a munkaviszonyban álló személy esetében a munkaviszonya alapján közvetlenül vagy közvetve nyújtott pénzbeli juttatásokat. Ezen belül külön fel kell tüntetni a személyi alapbért, az egyéb időbért, a teljesítménybért, az időbért megalapozó időtartamot, illetve a teljesítménybért megalapozó követelményeket.

Közzé teszik a végkielégítés mértékét és a felmondási időt is. A vezető tisztségviselőknél, felügyelő-bizottsági tagoknál felkerül az internetre a megbízási díj, a megbízási díjon felüli egyéb járandóság, a jogviszony megszűnése esetén járó pénzbeli juttatások összege is.

Minden évben az éves mérleg elfogadása után kell a frissített adatokat nyilvánosságra hozni. A nyilvánosságra hozott adatok a közzététel után két évig nem távolíthatók el. Ha az érintett cégek elmulasztják a közzétételt, illetve ha az nem teljes vagy nem időszerű, akkor a törvényességi felügyelet gyakorló szerv eljárást indíthat.

Kit listáznak, kit nem?

Adatvédelmi szakértők korábban arra figyelmeztettek, hogy a rendelet alapján egy embereket irányító erdészeti csoportvezető vagy a paksi atomerőműben dolgozó brigádvezető bérét közzé kell tenni, míg egy minisztériumi főosztályvezető, vagy politikai tanácsadó juttatása titokban maradhat.

A kormány tervei szerint törvényben szabályoznák, hogy a jövőben kötendő új munkaszerződésekben az állami és önkormányzati vállalatoknál és ezek leányvállalatainál is maximálják a végkielégítéseket. A vonatkozó törvényjavaslat szerint a felmondási időre kifizetett összeg és a végkielégítés együttes összege nem haladhatja meg a hat havi alapbér összegét. (csak egyes különösen fontos ágazatokban lehet indokolt további maximum 3 havi bérnek megfelelő foglalkoztatási tilalmi pénz kifizetése).

A kormány által beterjesztendő törvényjavaslat azt is tartalmazza, hogy az új, határozott időre szóló menedzser szerződés idő előtti felmondása esetén legfeljebb hathavi bérre tarthasson igényt az adott cégvezető.

Az állami vezetők, így a miniszterek, államtitkárok, szakállamtitkárok javadalmazására vonatkozó adatok a Miniszterelnöki Hivatal honlapján már régebb óta elérhetők.

(index.hu)

Ossza meg az információt!

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

A Budapest rovat további hírei

FINISSZÁZS – BAUHAUS100. PROGRAM A MÁNAK KIÁLLÍTÁSZÁRÓ PROGRAMSOROZAT AUGUSZTUS 23–25. A kiállítás utolsó hétvégéjén a tárlatot átfogó tematikus finisszázs-programot tervezünk. A programok során...
Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című regényének egyik legfontosabb alakja Nemecsek Ernő. Neki, és az általa képviselt értékeknek állít emléket az a Zsigó András keramikus által készített szobor.
Befejező üteméhez ér a nagykörúti villamospálya-felújítás, augusztus 21-től módosul a 4-6-os közlekedése, szeptember 2-tól újra teljes vonalon jár majd. A 17-es villamos szeptember 2-ig rövidített...
szeptember 5-8. között a Budai Vár teraszain Európa legszebb borfesztiválja A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb...
Idén, szeptember 7-én ad otthont a Vasúttörténeti Park az év egyik egyedülálló eseményének, a Mozdony Matinénak.
Megújult a Nemzeti Közművek (NKM) e-autótöltő applikációja, az ügyfelek ezentúl Mobiliti néven találják meg az alkalmazást - közölte az NKM kedden.
India varázsa a sikátoros utcákban járkáló díszes ruhákba öltözött emberek lelkében, a falra festett tarka Isten-ábrázolások szakralitásában, a minden házban megbúvó szentélyekből áradó...
Mészöly Miklós és Polcz Alaine levelezése Előadják: Trill Zsolt, Csákányi Eszter Szerkesztette és rendezte: Seres Tamás Augusztus 12-én volt Polcz Alaine és Mészöly Miklós esküvője, pontosan hetven...
A sétaösvény az Elvis Presley tér és Elek apó kútja között húzódik olyan zöld tereket érintve, amelyeket érdemes a városlakóknak meglátogatni. Az 5 km hosszú ösvény 10 állomásból áll, azaz két óra...
A régmúlt idők szerelmesei szombatonként a pesti Duna-parton, vasárnaponként pedig a budai Duna-parton közlekedő nosztalgiavillamossal és a Deák térről induló N109-es nosztalgia-autóbusszal...

hirdetés

Ön is hirdetne?

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

hirdetés

Szolgáltatások Budapesten

hirdetés

Ön is hirdetne?

Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó