Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

Hiába csökkent október elsejétől a gáz ára, ezt csak azok a háztartások fogják megérezni, amelyek nem részesülnek támogatásban. A jelenlegi támogatási rendszer jövő áprilisig marad fenn, tehát a következő, várhatóan Fidesz-kormányra vár a kompenzáció megoldása. Számításaink szerint legalább 27 milliárdot kell majd találniuk a kasszában, ellenkező esetben gázáremelés lesz.{nomultithumb}

Október elsejétől 16 forinttal csökkent a földgáz köbméterenkénti ára, azonban ezt csak a családok töredéke fogja ténylegesen érzékelni. Igazából csak azoknak a háztatásoknak lesz kisebb a gázszámlájuk, amelyeknél az egy főre eső jövedelem meghaladja a 100 ezer forintot. A többi családnál semmit nem fognak érzékelni az árcsökkentésből, ennél a csoportnál az „igazi nyertes” az állam, mivel az árcsökkentés miatt kevesebbet kell kiadnia támogatásra. Így „esik ki” a mostani rendszerből 185 ezer háztartás, náluk a jövedelmi határok 85 500 és 99 750 forint között voltak, mivel esetükben az állam 14,50 forint támogatást fizetett köbméterenként, amit teljesen lefed a mostani 16 forintos árcsökkenés.

80 milliárdos elvi spórolás

Évente a magyar háztartások 4,5-5 milliárd köbmétert használnak fel – tudta meg az FN.hu Farkas Zoltánnétól, a Magyar Energia Hivatal (Meh) osztályvezetőjétől. Ha változatlanok maradnának az árak a mostantól számított 12 hónapon keresztül, akkor nem nehéz kiszámolni, hogy a lakosság 80 milliárd forintot spórolna ezalatt az időszak alatt, ami igen szép summa, például a kimúlt 13. havi nyugdíjnak éppen a fele.

Gázárak Európában (euró/Gigajoule)

 

Hazánk az alsó középmezőnybe tartozik (Forrás: Eurostat)

 

Ez persze virtuális összeg, hiszen az állami támogatás, kompenzáció lényegesen torzítja az egyenleget. Ha azt vesszük, hogy idén a költségvetés 80 milliárdot fordít gázár- és távhő-kompenzációra, akkor azt látjuk, hogy ezt teljesen feleslegessé tenné a gáz árának csökkenése.

Keresheti a pénzt a Fidesz

Azért a helyzet ennél bonyolultabb, ugyanis információk szerint 2010-ben talán 30 milliárdot szánna a kormány gázártámogatásra., igaz a jövő évi büdzsét még nem fogadta el az Országgyűlés. A Meh tájékoztatása szerint az egész éves gázmennyiség 45 százalékát az első negyedévben fogyasztjuk el, ebből logikusan következik, hogy a 30 milliárd forintos támogatási keretet teljesen kimerítik áprilisig. Marad tehát egy 50 milliárdos „lyuk”, ami azért csökken 27 milliárdra mivel a jövő évi utolsó negyedévre is vonatkozik, hogy a gázárcsökkentés 23 milliárdos megtakarítást hoz, persze ha nem változnak közben a gázárak.

Így a majdani Fidesz-kormánynak kell majd betömnie a 27 milliárdos „lyukat”, feltéve, ha fent kívánják tartani a kompenzációs rendszert. Ellenkező esetben emelniük kellene a gáz árát, ami ellen hét éve töretlenül ágálnak. Az lenne az igazi gáz...

(fn.hu)

Ossza meg az információt!

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

A Budapest rovat további hírei

A pénzügyi és a gépkezelő szakmák vezetik a népszerűségi listát a Centrum Oktatóközpont felmérése alapján.
A színházi tao megszűnése úgy látszik nem sokban befolyásolja a Budapesti Showszínház életét: egyre több és egyre jelentősebb előadásokkal jelentkeznek a hazai színházi palettán.
Ismét valódi közösségi térré, hangulatos, színpompás forgataggá és kulturális programok színhelyévé változott a Városháza parkja az Advent Budapesten téli fesztivál és karácsonyi vásár idejére.
A régi kedvencekkel és több új sztárfellépővel is találkozhatnak az idén a Seniorplus Expo látogatói a megszokott helyszínen, a budapesti BOK (volt SYMA) Konferencia- és Rendezvényközpontban 2019....
A vásárban rengeteg kézműves és egyéb ajándéktárgyat, kézműves élelmiszereket, és sokféle forró téli finomságot kóstolhatnak a kedves érdeklődők.
MINTAMARATON Az építészettől a textilművészeten át a képzőművészetig A Mintázat és dekoráció című kiállításhoz kapcsolódó pályázatra jelentkezett alkotók prezentációja A múzeumban októberben nyílt...
Pál Zoltán 28 évesen már több sikeres vállalkozás felfuttatásán van túl.
A Hajós-Bajai borvidék számos hungarikumnak számító nedű hazája, minden cseppje igazi történelmet rejt.
Húszmillió forint ma egyáltalán nem számít jelentős összegnek a fővárosi ingatlanpiacon, de némi kockázatvállalással, akár nagyon jó üzletet is lehet realizálni.
Az Amadinda és a Muzsikás együttes zenei együttműködése öt éve tart.

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

hirdetés

Szolgáltatások Budapesten

Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó