Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

A „Hímezz magyarra” program életre hívói különleges akcióval ünneplik meg Takács István matyó freskófestő születésének 120. évfordulóját 2021-ben.

A „Hímzett álom” projekt keretein belül közel 290 darab kézzel készült egyedi babatakarót adnak át, így a Magyarország területén található összes Takács István-féle templomba kerül majd belőlük. A különleges, népi motívumokkal díszített takarókat keresztelőkön ajándékozzák majd hátrányos helyzetű családoknak.


A „Hímezz magyarra” csoport már elkezdte készíteni azokat az egyedi, népi motívumokkal díszített babatakarókat, amelyek jövőre közel háromszáz hátrányos helyzetű családhoz kerülnek majd. A szimbolikus akció apropója Takács István matyó freskófestő születésének 2021-ben esedékes 120. évfordulója. A művész keze munkáját közel 290 katolikus templom őrzi Magyarországon, így Mezőkövesd után Egerben, Debrecenben, Miskolcon, Pécsett, Gyöngyösön, Szombathelyen, Ajakon és még megannyi helyen szeretnénk átadni  az úgynevezett "Hímzett álmot".
A szervezők abban bíznak, hogy a különleges hímzett babatakarók segítenek megszerettetni a gyerekekkel a népkultúrát, s még több szülőt bátorítanak arra, hogy őrizzék és mutassák be a magyar hagyományokat az utókornak.

„Elképzelésünket azért az idei Magyar szórvány napján jelentjük be, mert nem titkolt célunk az is, hogy kiegészítő tevékenységet biztosítsunk az elszakított területeken élő kismamáknak és nagymamáknak, hogy minél sokszínűbb legyen a ’Hímzett álom’ nevet viselő tervünk. Tehát pl. a beregszászi takaró beregszemes lesz, míg a torontálvásárhelyi törpe pipacsos motívummal pompázik. Nem titok, hogy Erdély vonatkozásában a sepsiszentgyörgyi Sántha Évi, Hímzés nagykövetünk kreatív elképzeléseire hagyatkozunk. míg a nyugat-európai diaszpórát Kalocsai Krisztina képviseli” - mondta Petrányi-Szöőr Anna ötletgazda.

A "Hímezz magyarra" program életre hívói egyre növekvő aggodalommal figyelik a világjárvány alakulását, emiatt olyan  programokban és üzletben  gondolkodnak, amelyek  nem igényelnek nagy létszámú személyes  jelenlétet, költséghatékonyak, ugyanakkor elősegítik a 15 milliós magyarság lelki összetartozásának élményét, stílusikonuk: Szeleczky Zita, művésznő szellemében.
„Amikor karanténba kényszerülünk és nem ölelhetjük meg a szeretteinket, nem marad más hátra, mint az álmodozás arról, hogy újra együtt lehessünk. Ez a derengés szülte meg  a 2020. november 15-én, a Magyar  szórvány napján, Debrecenben  megtartott konferenciánkon megválasztott Hímzés nagyköveteinkkel közös gyermekünket a ’Hímzett álom’ projektet, amely a délvidéki írónő, Topolcsányi Laura ún. ’takaró manó’  elképzelését  fejlesztette tovább” - veszi át a szót a mezőkövesdi Árvai Erzsébet, szakmai vezető.
A szívmelengető, de nem túl drága takarók egyik alkotója és tervezője Réti Éva, a Réthy Fashion KFt. tulajdonosa. Mint elmondta, a puha gyermek-takarókra hímzett zseb kerül, amelybe  benne ül egy ölelhető kismanó. Amikor a kisgyermek magához öleli a hímzett figurát,  magával az adott  népi motívummal ismerkedik meg.

Érdeklődni a Hímezz magyarra Facebook-oldalon és a Ez az ímélcím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. lehet.

A Budapest rovat további hírei

Harmadával kevesebb hulladékgyűjtő lesz a fővárosban január végére – tudta meg az InfoRádió a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. köztisztasági főigazgatójától.
Prokofjev és Csajkovszkij művei szólalnak meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar online estjén csütörtökön Hontvári Gábor vezényletével, Alexander Ramm csellóművész közreműködésével.
A március elsejétől hatályos törvénymódosítás felszámolhatja a jogkövető vállalkozások versenyhátrányát, csökkentheti a munkavállalók kiszolgáltatottságát - hívta fel a figyelmet az Innovációs és...
A használt autó vásárlás még mindig a kalandos dolgok közé tartozik. Szerencsére a kaland elemek jó részét ki lehet szűrni, ha tudjuk a kiszemelt autó VIN számát.
Online beszélgetés- és előadássorozatot indít a MusicalNeked produkció. Az első előadás szerdán a musical történetének első időszakát mutatja be.
A cigi már ciki, de az újfajta dohánytermékek egyre népszerűbbek a fiatalok körében. A British American Tobacco nem bízta a véleltenre a terjeszkedést, elképesztő összeget költ reklámra.
Átfogó vizsgálatot indított a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az alternatív fehérjeforrásokról, például a műhúsokról, étkezési rovarokról és szójakészítményekről, hogy kiderüljön,...
Ma Magyarország kis ország, ám sokkal nagyobb érdeklődésre tarthat számot, mint amit mérete és szokatlan nyelve indokolna – vallja Norman Stone skót történész, aki hálás azért „a furcsa végzetért”,...
Két előadás, A fehér szarvas és a Kié ez az ország? című darab megtekintését teszi lehetővé a világhálón a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház februárban.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) is csatlakozott a Mesterséges Intelligencia Koalícióhoz - közölte a Nébih az MTI-vel pénteken.

A címlapról

Online rendezik meg az Idegenvezetők Világnapja eseményeit idén...
Családokat, házaspárokat keresünk Budapesten és maximum 40 km-es...
Az Országgyűlés döntése alapján 2018 óta ünnepeljük február 22-én a...
A COVID-19 járvány második hulláma Magyarországon jelenleg is zajlik...
Azért, hogy minél többen tudják időben rendezni járuléktartozásukat,...
Megjelent a „Budapest, Pesti rakpart északi irányba történő...

Könyvajánló

Ma Magyarország kis ország, ám sokkal nagyobb érdeklődésre tarthat számot, mint amit mérete és szokatlan nyelve indokolna – vallja Norman Stone skót történész, aki hálás azért „a furcsa végzetért”, amely összefonta sorsát az országgal.
Ma Magyarország kis ország, ám sokkal nagyobb érdeklődésre tarthat számot, mint amit mérete és szokatlan nyelve indokolna – vallja Norman Stone skót történész, aki hálás azért „a furcsa végzetért”, amely összefonta sorsát az országgal.
Szabadszájú, őszinte könyvet írt az ország vadállatbefogója, Both Zoltán
Mindenki bűnös és ártatlan egyszerre Törteli Eszter új könyvében.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

A Hit Rádió vendége Ruff Tibor teológus-filozófus volt, aki nagyon érdekesen, gyakorlatiasan válaszol hallgatói kérdésekre.
A Hit Rádió interjúja Gesztesi Károllyal.
A XVI. kerületi Magtár utcai aluljáró nem mindenkinek megfelelő méretű.
Ha érdekel a szervezet fejlesztés, menedzsment, divat, marketing, kereskedelem vagy akár az IT terület és szívesen lennél egy dán cég ösztöndíjas diákja, akkor ez a lehetőség csak rád vár! Hiszen idén is meghirdették ösztöndíjukat, amelynek köszönhetően a nyertes tanuló 2000 Euróban részesül.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Mi az Írópalánta Műhely? Az Írópalánta Műhely célja az örömszerző, kreatív írás népszerűsítése és a tehetséges írni szerető gyerekek felfedezése.
Újszülöttek segítése finn mintára. Mert minden gyermek egyenlő!
Az Eötvös Péter Alapítvány további három évre nyert támogatást nemzetközi mentorprogramja folytatására, a válogatás a 2021-es programba online zajlott.
72 éve már, hogy december 10-én az emberi jogok világnapját ünnepeljük.