Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

Ma is szükség van Széll Kálmánhoz hasonló, méltóságot sugárzó vezetőkre, akik rendszerető közszolgaként teszik a dolgukat - mondta a főpolgármester csütörtökön, a dualizmus korának pénzügyminiszterét, kormányfőjét ábrázoló szobor átadóján.

Tarlós István a Széll Kálmánról elnevezett téren mondott beszédében hangsúlyozta, az elmúlt évszázadok tapasztalata alapján lényegesen több figyelmet érdemelnének a reálpolitikában alapos munkát végző, szorgalommal és szaktudással rendelkező politikusok. Széll Kálmán is ilyen államférfi volt, akinek jelentősége annak ellenére vitathatatlan, hogy nem volt lánglelkű forradalmár, nem vezetett győztes hadseregeket. Nevéhez fűződik ugyanis az 1873-as nagy krach után kialakult pénzügyi válság kezelése, az államháztartás rendbe tétele, az állami bevételek jelentős növelése, a pénzügyi igazgatás átszervezése - fejtette ki a főpolgármester.

Varga Mihály pénzügyminiszter beszédében úgy fogalmazott, tagadhatatlan a párhuzam Széll Kálmán és a "polgári kormány" 2010 utáni válságkezelő politikája között. Kiemelte, az idő bizonyította, hogy a kabinet jó döntéseket hozott, a magyar gazdaság ugyanis növekedési pályára állt, egyre többen tudnak elhelyezkedni, az államadósság és a költségvetési hiány pedig csökken.

MTI

A főpolgármester teljes beszéde az alábbiakban olvasható:

Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Polgármester Úr! Tisztelt Meghívottak!

Széll Kálmán valóságos belső titkos tanácsos, előbb a Tisza Kálmán kormány pénzügyminisztere, majd 1899 – 1903 – ig miniszterelnök, a Magyar Tudományos Akadémia tagja. 1843 – ban született Gasztonyban, 1915 – ben fejezte be földi életet Rátóton.

A Vasárnapi Újság 1899. április 26-i számában hosszú és tiszteletteljes méltatás jelent meg a kor egy jelentős politikai személyiségéről:

„Valószínű, hogy egy élénkebb fellendülési korszak küszöbén állunk. Szerencsés körülmény, hogy ilyen korszakban oly kiváló közgazdasági és pénzügyi tehetség lép a magyar kormány élére, mint Széll Kálmán.

Eredményes működésének valódi alapja az ő szívós, soha nem lankadó munkaereje s a legnehezebb helyzetekben is minden próbát kiálló világos, erős, nyugodt ítélőképessége. Széll Kálmán az államéletnek legnehezebb s abban az időben magyar honban még kevéssé művelt ágazatát, a pénzügyeket választotta tevékenysége teréül."

A fenti elismerő szavakkal méltatott politikus, Széll Kálmán egy nyugat-dunántúli nemesi családból származott. Édesapja nem volt kimondottan gazdag, de gyermekeit gondosan, a legjobb iskolákban taníttatta. A későbbi miniszterelnök mindig hálásan emlékezett a gyermekkorában kapott szellemi-erkölcsi útravalóra. Politikai érdeklődését apjától örökölte, aki Vas megyében az alispáni, majd főispáni tisztet is betöltötte, emellett országgyűlési képviselő is volt.

Még felesége, a hírneves költő lánya, Vörösmarty Ilona is szokatlanul erősen érdeklődött a politika iránt.

Széll Kálmán pénzügyminiszterként rendet teremtett az államháztartásban, jelentős mértékben növelte az állami bevételeket, átszervezte a pénzügyi igazgatást. Legelső feladatának a súlyos államadósság megszüntetését tekintette.

Megszerezte az államnak a keleti és a tiszai vasutat, ezzel megteremtette a vasút államosításnak az első, igen lényeges feltételét. Nevéhez fűződik az 1878-ban létrejött új, pénzügyi és gazdasági kiegyezés Ausztriával.

Később miniszterelnökként a „történelmi alapok és a fejlődés egységében" akarta az ország ügyét szolgálni.

Másként viszonyult korához, mint a magyar politikai elit nagy része. Olyan területeken működött, amelyek a korszak politikájában egyre fontosabbak lettek. Ő már modern politikus volt, nem véletlenül nevezték kortársai tanácsadónak.

„Neki az ellenzéki politika egyéni lehetetlenség volt; egész lényegében kormánypárti volt, minden önzés nélkül, temperamentumánál fogva." – írta róla Apponyi Albert.

Nem ragaszkodott mindenáron miniszteri pozíciójához, amikor nem értett egyet egy politikai döntéssel, vette a kalapját. A közjóért végzett munkásságában a vagyon és a karrier lehetősége egyáltalán nem befolyásolta.

Tisztessége még a régi normák szerint is mindvégig kétségbevonhatatlan volt.

Széll Kálmán nagy tekintélynek örvendett saját korában, nagy műveltségű ember és mintagazda volt. Személy szerint nélkülözhetetlennek tartotta a kultúra és tudomány hozzájárulását Magyarország felemelkedéséhez.

Alapvetően reálpolitikus volt, mégsem csak a

A teljes cikk a budapest.hu oldalon olvasható.

Ossza meg az információt!

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

A Budapest rovat további hírei

FINISSZÁZS – BAUHAUS100. PROGRAM A MÁNAK KIÁLLÍTÁSZÁRÓ PROGRAMSOROZAT AUGUSZTUS 23–25. A kiállítás utolsó hétvégéjén a tárlatot átfogó tematikus finisszázs-programot tervezünk. A programok során...
Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című regényének egyik legfontosabb alakja Nemecsek Ernő. Neki, és az általa képviselt értékeknek állít emléket az a Zsigó András keramikus által készített szobor.
Befejező üteméhez ér a nagykörúti villamospálya-felújítás, augusztus 21-től módosul a 4-6-os közlekedése, szeptember 2-tól újra teljes vonalon jár majd. A 17-es villamos szeptember 2-ig rövidített...
szeptember 5-8. között a Budai Vár teraszain Európa legszebb borfesztiválja A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb...
Idén, szeptember 7-én ad otthont a Vasúttörténeti Park az év egyik egyedülálló eseményének, a Mozdony Matinénak.
Megújult a Nemzeti Közművek (NKM) e-autótöltő applikációja, az ügyfelek ezentúl Mobiliti néven találják meg az alkalmazást - közölte az NKM kedden.
India varázsa a sikátoros utcákban járkáló díszes ruhákba öltözött emberek lelkében, a falra festett tarka Isten-ábrázolások szakralitásában, a minden házban megbúvó szentélyekből áradó...
Mészöly Miklós és Polcz Alaine levelezése Előadják: Trill Zsolt, Csákányi Eszter Szerkesztette és rendezte: Seres Tamás Augusztus 12-én volt Polcz Alaine és Mészöly Miklós esküvője, pontosan hetven...
A sétaösvény az Elvis Presley tér és Elek apó kútja között húzódik olyan zöld tereket érintve, amelyeket érdemes a városlakóknak meglátogatni. Az 5 km hosszú ösvény 10 állomásból áll, azaz két óra...
A régmúlt idők szerelmesei szombatonként a pesti Duna-parton, vasárnaponként pedig a budai Duna-parton közlekedő nosztalgiavillamossal és a Deák térről induló N109-es nosztalgia-autóbusszal...

hirdetés

Ön is hirdetne?

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

hirdetés

Szolgáltatások Budapesten

hirdetés

Ön is hirdetne?

Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó