Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

Ma is szükség van Széll Kálmánhoz hasonló, méltóságot sugárzó vezetőkre, akik rendszerető közszolgaként teszik a dolgukat - mondta a főpolgármester csütörtökön, a dualizmus korának pénzügyminiszterét, kormányfőjét ábrázoló szobor átadóján.

Tarlós István a Széll Kálmánról elnevezett téren mondott beszédében hangsúlyozta, az elmúlt évszázadok tapasztalata alapján lényegesen több figyelmet érdemelnének a reálpolitikában alapos munkát végző, szorgalommal és szaktudással rendelkező politikusok. Széll Kálmán is ilyen államférfi volt, akinek jelentősége annak ellenére vitathatatlan, hogy nem volt lánglelkű forradalmár, nem vezetett győztes hadseregeket. Nevéhez fűződik ugyanis az 1873-as nagy krach után kialakult pénzügyi válság kezelése, az államháztartás rendbe tétele, az állami bevételek jelentős növelése, a pénzügyi igazgatás átszervezése - fejtette ki a főpolgármester.

Varga Mihály pénzügyminiszter beszédében úgy fogalmazott, tagadhatatlan a párhuzam Széll Kálmán és a "polgári kormány" 2010 utáni válságkezelő politikája között. Kiemelte, az idő bizonyította, hogy a kabinet jó döntéseket hozott, a magyar gazdaság ugyanis növekedési pályára állt, egyre többen tudnak elhelyezkedni, az államadósság és a költségvetési hiány pedig csökken.

MTI

A főpolgármester teljes beszéde az alábbiakban olvasható:

Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Polgármester Úr! Tisztelt Meghívottak!

Széll Kálmán valóságos belső titkos tanácsos, előbb a Tisza Kálmán kormány pénzügyminisztere, majd 1899 – 1903 – ig miniszterelnök, a Magyar Tudományos Akadémia tagja. 1843 – ban született Gasztonyban, 1915 – ben fejezte be földi életet Rátóton.

A Vasárnapi Újság 1899. április 26-i számában hosszú és tiszteletteljes méltatás jelent meg a kor egy jelentős politikai személyiségéről:

„Valószínű, hogy egy élénkebb fellendülési korszak küszöbén állunk. Szerencsés körülmény, hogy ilyen korszakban oly kiváló közgazdasági és pénzügyi tehetség lép a magyar kormány élére, mint Széll Kálmán.

Eredményes működésének valódi alapja az ő szívós, soha nem lankadó munkaereje s a legnehezebb helyzetekben is minden próbát kiálló világos, erős, nyugodt ítélőképessége. Széll Kálmán az államéletnek legnehezebb s abban az időben magyar honban még kevéssé művelt ágazatát, a pénzügyeket választotta tevékenysége teréül."

A fenti elismerő szavakkal méltatott politikus, Széll Kálmán egy nyugat-dunántúli nemesi családból származott. Édesapja nem volt kimondottan gazdag, de gyermekeit gondosan, a legjobb iskolákban taníttatta. A későbbi miniszterelnök mindig hálásan emlékezett a gyermekkorában kapott szellemi-erkölcsi útravalóra. Politikai érdeklődését apjától örökölte, aki Vas megyében az alispáni, majd főispáni tisztet is betöltötte, emellett országgyűlési képviselő is volt.

Még felesége, a hírneves költő lánya, Vörösmarty Ilona is szokatlanul erősen érdeklődött a politika iránt.

Széll Kálmán pénzügyminiszterként rendet teremtett az államháztartásban, jelentős mértékben növelte az állami bevételeket, átszervezte a pénzügyi igazgatást. Legelső feladatának a súlyos államadósság megszüntetését tekintette.

Megszerezte az államnak a keleti és a tiszai vasutat, ezzel megteremtette a vasút államosításnak az első, igen lényeges feltételét. Nevéhez fűződik az 1878-ban létrejött új, pénzügyi és gazdasági kiegyezés Ausztriával.

Később miniszterelnökként a „történelmi alapok és a fejlődés egységében" akarta az ország ügyét szolgálni.

Másként viszonyult korához, mint a magyar politikai elit nagy része. Olyan területeken működött, amelyek a korszak politikájában egyre fontosabbak lettek. Ő már modern politikus volt, nem véletlenül nevezték kortársai tanácsadónak.

„Neki az ellenzéki politika egyéni lehetetlenség volt; egész lényegében kormánypárti volt, minden önzés nélkül, temperamentumánál fogva." – írta róla Apponyi Albert.

Nem ragaszkodott mindenáron miniszteri pozíciójához, amikor nem értett egyet egy politikai döntéssel, vette a kalapját. A közjóért végzett munkásságában a vagyon és a karrier lehetősége egyáltalán nem befolyásolta.

Tisztessége még a régi normák szerint is mindvégig kétségbevonhatatlan volt.

Széll Kálmán nagy tekintélynek örvendett saját korában, nagy műveltségű ember és mintagazda volt. Személy szerint nélkülözhetetlennek tartotta a kultúra és tudomány hozzájárulását Magyarország felemelkedéséhez.

Alapvetően reálpolitikus volt, mégsem csak a

A teljes cikk a budapest.hu oldalon olvasható.

Ossza meg az információt!

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

A Budapest rovat további hírei

A pénzügyi és a gépkezelő szakmák vezetik a népszerűségi listát a Centrum Oktatóközpont felmérése alapján.
A színházi tao megszűnése úgy látszik nem sokban befolyásolja a Budapesti Showszínház életét: egyre több és egyre jelentősebb előadásokkal jelentkeznek a hazai színházi palettán.
Ismét valódi közösségi térré, hangulatos, színpompás forgataggá és kulturális programok színhelyévé változott a Városháza parkja az Advent Budapesten téli fesztivál és karácsonyi vásár idejére.
A régi kedvencekkel és több új sztárfellépővel is találkozhatnak az idén a Seniorplus Expo látogatói a megszokott helyszínen, a budapesti BOK (volt SYMA) Konferencia- és Rendezvényközpontban 2019....
A vásárban rengeteg kézműves és egyéb ajándéktárgyat, kézműves élelmiszereket, és sokféle forró téli finomságot kóstolhatnak a kedves érdeklődők.
MINTAMARATON Az építészettől a textilművészeten át a képzőművészetig A Mintázat és dekoráció című kiállításhoz kapcsolódó pályázatra jelentkezett alkotók prezentációja A múzeumban októberben nyílt...
Pál Zoltán 28 évesen már több sikeres vállalkozás felfuttatásán van túl.
A Hajós-Bajai borvidék számos hungarikumnak számító nedű hazája, minden cseppje igazi történelmet rejt.
Húszmillió forint ma egyáltalán nem számít jelentős összegnek a fővárosi ingatlanpiacon, de némi kockázatvállalással, akár nagyon jó üzletet is lehet realizálni.
Az Amadinda és a Muzsikás együttes zenei együttműködése öt éve tart.

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

hirdetés

Szolgáltatások Budapesten

Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó