Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

A Merényi pszichiátriáján talált visszásságok nem egyediek. A napokban látott napvilágot az Alapvető Jogok Biztosának jelentése, amely a Merényi Gusztáv Kórház zárt pszichiátriai osztályán végzett vizsgálat eredményéről számol be. 

A vizsgálat a megalázó, embertelen bánásmóddal kapcsolatos döbbenetes visszaéléseket tárt fel. Bár a szakma ezeket igyekszik az erőforrások hiányának következményeként beállítani, a megalázó bánásmód nem pénz kérdése – ráadásul, úgy tűnik, a feltárt visszaélések sajnos nem egyediek. Megengedhetetlen higiénés körülmények, indokolatlan fizikai korlátozások, a szeméremérzet figyelmen kívül hagyása, a betegjogok rendszeres elhanyagolása – ilyen és ehhez hasonló megállapításokra jutott a nyilvánosság előtt is nagy vihart kavart ombudsmani jelentés.

Nem véletlen, hogy az alapjogi biztos ajánlásai között az első helyen szerepel: zárják be a pszichiátriai osztály zárt részlegét, mert nem alkalmas egészségügyi szolgáltatás ellátására. A fenntartó a sajtóhírek szerint igyekszik a felújításhoz szükséges mintegy 30-40 millió forintot biztosítani. Nem kérdés, hogy a beázó mennyezetet, a folyosón úszó szennyvizet, a télen sem záró ablakokat, az ajtó nélküli, lepusztult vécéket és zuhanyzókat rendbe kell tenni, ám mindez az olvasóban könnyen azt az érzést kelti: pénzzel meg lehet oldani mindazokat a botrányos állapotokat, amelyeket az előzetes bejelentés nélküli ombudsmani vizsgálat talált a zárt osztályon.

Valójában az osztályon kezeltek kiszolgáltatott állapotát, a kétséges indokoltságú kikötözéseket, a magántulajdonhoz való jog megsértését semmilyen, a pszichiátriai osztályba pumpált pénz nem fogja megoldani, hiszen - úgy tűnik - a kényszer, a páciensek alsóbbrendű lényekként való kezelése napjaink pszichiátriai rendszerének sajátja.

Egy emberjogi szervezet, amely kifejezetten a pszichiátriákon történő visszaélések feltárásával foglalkozik, számos hasonló, szomorú esettel találkozott már húszéves jogvédő munkája során – az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért tapasztalatai szerint az indokolatlan pszichiátriai kényszerbeszállítások, a gondoskodás helyetti legyógyszerezés, a páciensek kikötözése rendszeres jelenségek napjaink pszichiátriai rendszerében. Ezek megoldása elsősorban nem pénzt igényel, hanem radikális, rendszerszintű változtatásokat.

Ossza meg az információt!

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

A Budapest rovat további hírei

Az első két hét tapasztalatai azt mutatják, hogy hiánypótló műsor a Nemzeti Sporthíradó, amely a világ magyarságának sporteseményeit mutatja be az M1 és a Duna nézőinek – írja szerdai közleményében...
A Szingapúri Nemzeti Egyetem új kutatása szerint a rendszeres teafogyasztók agyi régiói szervezettebb felépítést mutatnak azokéhoz képest, akik nem fogyasztják rendszeresen ezt az italt.
A munkahely és a biztos jövedelem magyar érdek - emelte ki Facebook-posztjában a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős...
A magyarországi erdők értékeit, érdekességeit, az erdész szakma különlegességeit mutatják be azon az ingyenes rendezvényen, amelyet az Agrárminisztérium kezdeményezésére az Országos Erdészeti...
Varázslények - Mesebeli küldetés címmel képzeletbeli kalandra hívja a látogatókat a Magyar Mezőgazdasági Múzeum legújabb, szombattól látogatható kiállítása a Vajdahunyadvárban.
MOM Kulturális Központ, 2019. szeptember 26. csütörtök 19.00
A modern magyar agráriumot mutatja be a 79. OMÉK.
Idén október 11-13. között újra a Városliget ad otthont a 7. Kürtőskalács Fesztiválnak, melyen az édesszájú látogatókat rekordszámú kürtőskalács-készítő stand várja.
Szeptember elején az albérletek többsége már gazdára talált, ugyanakkor nem kell pánikba esnie azoknak az egyetemistáknak, akik lecsúsztak a jó ajánlatokról.
A Müpa a minőség iránti elkötelezettségét fejezi ki azzal, hogy évről évre egy muzsikusnak és egy együttesnek az Évad Művésze és az Évad Együttese címet adományozza. A 2019/20-as szezonban Eötvös...

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

hirdetés

Szolgáltatások Budapesten

Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó