Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

Nonprofit eseményedet te is ingyen feltöltheted!

Ingyenes feltöltéssel népszerűsítheted tevékenységedet.

malária szinte a fél világon jelen van, a betegség 91 országban szedi áldozatait. A WHO adatai alapján 212 millió megbetegedés, és 400 ezer feletti haláleset fordul elő évente a Földön. Ha egzotikus utat tervez a következő időszakban, mindenképp tájékozódjon, ebben aktualizált térképek és szakképzett orvosok lehetnek segítségére! Visszatérő láz esetén mindig gondoljunk arra az utazást követően, hogy esetleg fertőződtünk, az időben elkezdett, megfelelő kezeléssel elkerülhetjük a betegség komoly következményeit – hívja fel a figyelmet Dr. Béres Zsuzsanna, a Budai Oltóközpont oltóorvosa.

A II. világháború előtt Magyarországon is történt maláriás megbetegedés helyi szúnyogok csípését követően, de azóta csak behurcolt esetek fordultak elő. A betegség a világ 91 országában van jelen, évente közel 125 millió turista utazik maláriás területekre, és ebből sajnos 10 ezren érkeznek haza betegen. A WHO adatai alapján 212 millió megbetegedés, és 400 ezer feletti haláleset fordul elő évente a világon.

„A kórokozó bizonyos szúnyogok csípésekor kerül a szervezetbe, mert a fertőzött állat nyálában megtalálható a parazita. A májban és a vörösvértestekben időzhet az így bejutott élőlény! A tünetek a megtámadt vörösvértestek szétesése és a termelt méreganyagok miatt alakul ki. Több típusa létezik, ezek súlyosságukat, tüneteket tekintve különböznek egymástól.  A legveszélyesebb a plasmodium falciparum által okozott kórkép, a legelterjedtebb a plasmodium vivax. Általában jellemző a visszatérő láz, influenzaszerű tünetek, lépmegnagyobbodás, sötét vizelet., Ezek akár egy hét , de egy év múlva is okozhatnak tüneteket, de 80%-ban a fertőzést követő három hónapon belül jelentkeznek” – mondja Dr. Béres Zsuzsanna.

Megelőzhető a betegség

A doktornő hangsúlyozza, hogy a malária szúnyog általában napnyugta és napfelkelte között támad, tehát délben a tengerparton nem valószínű, hogy áldozataivá válunk. 2000 m feletti magasságban sem adottak a feltételek a szaporodásához, illetve városokban sem jellemző a jelenléte.

„A betegség megelőzhető, amennyiben szakember tanácsait követjük. Malárias területeken javasolt a megfelelő hatóanyag tartalmú repellenes szer alkalmazása a szabad bőrfelületeken. Ez 30% feletti: picaridin, vagy dietil-toulamid, vagy IR3535 tartalmat jelent, míg itthon elég a 10% is. Magas kockázatú területeken fontos még a malária ellenes tabletta szedése is!” - teszi hozzá a Budai Oltóközpont oltóorvosa.
 

Visszatérő láz esetén mindig gondoljunk arra az utazást követően, hogy esetleg fertőződtünk. Az időben elkezdett, megfelelő kezeléssel elkerülhetjük a betegség komoly következményeit. Kisgyermek, terhes nők esetében érdemes mérlegelni, elhalasztani az utazást, hiszen ők kiemelt kockázatnak vannak kitéve.

Csökkent a magas rizikójú területek mennyisége

A szub-Szaharai régióban óriási népegészségügyi problémát jelent a malária jelenléte, elsősorban az öt év alatti gyermekek és terhes nők vannak a legnagyobb veszélynek kitéve, közel 400 ezren halnak meg évente. A WHO átgondolt programokkal próbálja megoldani a problémát. „Ázsiában (Bali, Tokió, Hongkong, Bangkok) jelentősen csökkent a magas kockázatú területek előfordulása az elmúlt években, Dél-Amerika (Rio de Janeiro, Buenos Aires, Montevideo) Afrika (Kairo, Fokváros, Casablanca) esetében kisebb a változás. A tájékozódásban aktualizált térképek lehetnek segítségünkre, érdemes a legfrissebb verziót figyelembe venni. India, Kambodzsa esetében az elmúlt esztendőkben jelentős változások történtek, látványosan csökkent a magas rizikójú területek mennyisége, így szükségtelenné vált a tablettás megelőzés egyre több helyen” – mondja a szakember.

A fertőzött területen élők egyfajta védettséget élveznek ötéves kor felett a betegséggel szemben, melynek oka a folyamatos expozició. Ez azonban elvész, ha valaki maláriamentes területen tartózkodik.  „Afrikában gyakori betegség a sarlósejtes vérszegénység, ez egyfajta alaki rendellenessége a vörösvértesteknek. Érdekesség, hogy a betegségért felelős gén, egyfajta védettséget jelent a kórokozóval szemben, mert az érintett vörösvértestekben alacsony az ATP-áz enzim aktivitása, így kevés a rendelkezésre álló energia a parazita szaporodásához. Európában a közelmúltban csak tizenkét jelentett eset fordult elő, ebből öt esetben Görögország, három esetben pedig Észak-Ciprus volt az érintett ország.  Ezeket helyi fertőzött szúnyog okozta.”

2010-2015 között a betegség előfordulása globálisan 21%-kal csökkent a WHO adatai szerint, a halálozás az öt év alattiak körében 39%-al esett. 2030-ra előírt stratégiai cél, hogy a betegség előfordulása és a halálesetek száma a maihoz képest 90%-kal csökkenjen. „Ne féljen, ne kockáztasson, tájékozódjon!” - javasolja az oltóorvos.

 

Forrás: Budai Oltóközpont, purecom
Fotók: Pinterest

Ossza meg az információt!

Hozzászólás

Kerületi Újság a Facebookon

A Budapest rovat további hírei

A feltöltött akkumulátor nagy mennyiségű energiát tárol, akárcsak például egy benzines kanna, és hasonlóan veszélyes is lehet. Ha valaki óvatlanul rövidzárlatot okoz úgy, hogy a motorházban esetleg óvatlanul rátesz vagy esetleg ráejt egy szerszámot az akkumulátor pólusaira, óriási szikrázás és ívkisülés mellett akkora áram indul meg, hogy az akkumulátor lemezei deformálódnak, elektrolitja pedig gázzá alakulva szétveti a házat, szerteszét fröcskölve a megmaradt maró folyadékot. Súlyos személysérülés és anyagi kár lehet a következménye.
A BKV 50 éve kihagyhatatlan része a főváros életének, szolgáltatásait naponta több mint egymillió ember veszi igénybe - mondta a főpolgármester hétfőn a közlekedési társaság fél évszázados fennállása alkalmából tartott budapesti rendezvényen.
2018. február 16. és április 1. között a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum bemutatja Rafael Y. Herman első magyarországi önálló kiállítását.
Hétfőn kezdődik és nyolc napon át tart idén a Balázs János zongoraművész által alapított Cziffra Fesztivál. A harmadik alkalommal megrendezésre kerülő programsorozat alapküldetése, hogy Cziffra György magas művészi színvonalú életművét, zenei és szellemi hagyatékát méltóképpen megőrizze és ápolja, illetve folytassa azt a fiatal művészeket felkaroló munkát, amely a világhírű magyar zongoraművész életében oly nagy hangsúlyt kapott. Az a befogadó, műfajilag nyitott művészetszemlélet és innovatív munkamódszer, amellyel Cziffra György élt és dolgozott, jellemzi a fesztivált is.
Február 15-én a nagyközönség előtt is megnyitja a kapuit a világhírű BODY Kiállítás. A lenyűgöző emberi testet bemutató tárlat mérete Európában is egyedülállónak számít: 2200 négyzetméteren több mint kétszáz preparátumot tekinthetnek meg a látogatók. A kontinensen még soha, egyetlen városba se látogatott el a tárlat ilyen gazdag kiállítási anyaggal.
A Budai Irgalmasrendi Kórház a 21. század igényeihez igazodó, korszerű intézmény lesz, miután befejeződik az intézmény főépületének teljes megújítása és két új épületszárny építése - erről a nemzetgazdasági miniszter beszélt az intézményben tartott sajtótájékoztatón, pénteken.
Hétfőtől a közönség is szavazhat az elmúlt év legjobb magyar filmjére, amelyet a Magyar Filmhéten bemutatott alkotások közül lehet kiválasztani - közölték a szervezők az MTI-vel.
Folytatódik a hagyomány, immár nyolcadik alkalommal látogat el Újpestre az Exit Cirkusz társulata. Március 9. és 11. között, a Külső Szilágyi út és a Böröndös utca találkozásánál várják a kicsiket és nagyokat a fűtött sátorban.
"Mikor először hallottam zenéjüket, csodáltam őket. (...), birtokában vannak annak a különleges képességnek, hogy tudják, hogyan kell elmondani a történeteiket a kompozícióikban." - Joshua Redman a Reis-Demuth-Wiltgen Trióról.
Kedves Barátom! Örömmel tájékoztatom, hogy a Fiatal Családosok Klubja elindította Házasság heti eseménysorozatát és romantikus játékra hívja Önt és kedves párját. A Házasság hetének időszaka jó alkalom arra, hogy ismét ráirányítsuk a társadalom figyelmét a házasság értékeire, férfi és nő életszövetségének embert és közösséget megtartó erejére. A házasság, ahol az „én” és „te” „mi”-vé egyesül nem egyszerűen megkétszerezi, hanem megsokszorozza a felek lelki energiáit, és képessé teszi a közös jövőre igent mondó párt, hogy közös gyermekeik érkezéséhez is biztonságos hátteret, szerető közeget teremtsenek. Amennyiben hisz a szerelembe és a házasságban, kérem, csatlakozzon játékunkhoz és vegyen részt esküvői fotójával, hogy megnyerhesse értékes ajándékaink egyikét! A csodás nyeremények mellett részvételével hozzájárulhat ahhoz, hogy példamutatásával üzenhessünk a házasság előtt állók fiataloknak, hogy merjenek belevágni, mert érdemes! „A MI esküvőnk - páratlan kihívás, csak pároknak!” játékunkon nincs más dolga, mint a legnagyobb közösségi oldalon megosztani az esküvőjéről egy fotót és három házas ismerősét meghívni a játékba. Az akció fődíja egy “második lakodalom”, egy 15 fős fejedelmi vacsora a Vakvarjú étterem jóvoltából és egy fantasztikus utó-nászajándék, egy értékes gyémántgyűrű a Brillancy-nak köszönhetően. A játékot itt találja >> http://bit.ly/ficsak_mieskuvonk A Házasság hetéről bővebben itt olvashat >> A Fiatal Családosok Klubja tehát játékos formában hangsúlyozza a házasság és az összetartozás értékeit, fontosságát. Mindenkit arra bíztatok, hogy merjen igent mondani a szerelemre! Üdvözlettel: Király Nóra Újbuda alpolgármestere a FICSAK alapítója

hirdetés

Ön is hirdetne?

Budapesti állások

Raktárvezetői állás Nagykovácsiban
( / Állás)

Raktárvezetői állás Nagykovácsiban
2018.02.23

Takarítás M3
( / Állás)

noimage
2018.02.21

Takarítás III. kerület
( / Állás)

noimage
2018.02.21

Takarítás XI. kerület
( / Állás)

noimage
2018.02.21

Takarítás Újpest
( / Állás)

noimage
2018.02.20

Nyugdíjas futàr munka!
( / Állás)

noimage
2018.02.20

Kereskedelmi ügyintézőt keresünk középfokú végzettséggel
( / Állás)

Kereskedelmi ügyintézőt keresünk középfokú végzettséggel
2018.02.09

Recepcióst keresünk!
( / Állás)

Recepcióst keresünk!
2018.02.08

Pedikűr
( / Állás)

Pedikűr
2018.02.07

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Ingyenes apróhirdetések

hirdetés

Ön is hirdetne?


 

Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • Dr. Caroline Leaf: Tehetség vagy!

  Dr. Caroline Leaf: Tehetség vagy!

  Ne azzal foglalkozz, hogy mások mit mondtak rólad, milyen teszt eredményeket értél el eddig, vagy mit gondolsz magadról! Benned akkora egyéni tehetség van, ami meg tudja változtatni a világot! >>>
 • Matematika felvételire

  Matematika felvételire

  Ezt a könyvet felvételire készülő 8.–os tanulóknak írtam. Átveszi az egész elméletet nyolcadik osztály végéig és sok megoldott feladatot és példát bemutatat. >>>
 • Hogyan fejlődjünk matematikából?

  Hogyan fejlődjünk matematikából?

  Ez a könyvem főleg 10., 11. és 12. osztályos középiskolásoknak szól, de más is használhatja aki komolyan érdeklődik a matematika iránt és szeretne nehezebb feladatokat megoldani matematikából. >>>
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó