Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

Nonprofit eseményedet te is ingyen feltöltheted!

Ingyenes feltöltéssel népszerűsítheted tevékenységedet.

Fueling_Car

 

 

Az olajárak alakulása miatt április elsejétől csökkenhet az üzemanyagok jövedéki adója, így egy tankolás akár több száz forinttal is kevesebbe kerülhet néhány hét múlva. A Világgazdaságnak nyilatkozó elemzők szerint az év második felében visszatérhet majd a magasabb adómérték.

Január elseje óta a Brent olajfajta határidős hordónkénti árának eddigi átlaga 54,8 dollár, azaz a második negyedévben nagy valószínűséggel csökkenni fog az üzemanyagok jövedéki adója – mondta a Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. olajipari elemzője.

Egy tavaly elfogadott törvénymódosítás ugyanis a gázolaj, a benzin és a petróleum jövedékiadó-mértékét a Brent kőolajfajta világpiaci árához kötötte: ha a hordónkénti világpiaci ár negyedéves átlaga 50 dollár alá süllyed, a benzin és a petróleum adója literenként 5, a gázolajé literenként 10 forinttal emelkedik; ha azonban 50 dollár fölé megy a világpiaci átlagár, az adómértékek visszaállnak a korábbi szintre.

Az értékek nettóban – a 27 százalékos áfa nélkül – értendők, azaz, ha 50 dollár felett marad az átlagár, áprilistól a benzin ára 6,35, míg a gázolajé 12,7 forinttal csökkenhet. A benzin esetében literenként 125 forint, míg a gázolajnál literenként 120,35 forint az adó mértéke. Pletser Tamás szerint az olajárhoz kötött magasabb jövedéki adó negyedévente körülbelül 5 milliárd forintot tesz hozzá a költségvetés adóbevételeihez.

A világpiaci árhoz kötött adómértékek negyedévente módosulhatnak. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a következő negyedévtől érvényes adómértéket március 22-ig teszi közzé honlapján – a tavalyi harmadik negyedévben 46,55 dollár, míg a negyedik negyedévben 49,76 dollár volt a NAV által közölt átlagár.

Olajpiaci elemzők szerint az első negyedévre vonatkozó átlagár 50 dollár felett lesz, ezért áprilistól csökkenhet az üzemanyagokat terhelő jövedéki adó. Így egy 50 literes tankolás a benzin esetében 318 forinttal, míg a gázolaj esetében 635 forinttal lehet olcsóbb.

A jelenlegi hazai üzemanyagárak valamivel több mint felét az adók teszik ki, körülbelül a harmadát a termelői ár, míg a nagy- és kiskereskedelmi árrés körülbelül a tizedét.

Az olajárak alakulása mellett a dollár árfolyama is hatással van a benzinárra: miután az olajárakat amerikai dollárban jegyzik, ha hozzá képest gyengül a forint, akkor a hazai üzemanyagárak nőnek.

Pletser Tamás szerint rövid távon a Brent árfolyama 50 dollár alá mehet, ám a harmadik negyedévben – ha meghosszabbítják a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének kitermelést csökkentő megállapodását – ismét 50 fölé emelkedhet az árfolyam, ami az év végén szerinte 50–60 dollár között mozoghat.

„A következő egy-két hónapban alacsonyabb árakat látunk majd a benzinkutakon, míg a harmadik negyedév során visszamegyünk majd arra a szintre, ahol január–februárban voltunk” – mondta az Erste elemzője.

Kovács Bálint, az Equilor szakértője is arra számít, hogy „ez az extra adótétel lekerül a következő negyedévben” az üzemanyagok áráról. Kiemelte, hogy ebben a negyedévben csak az elmúlt hetekben kezdett 50 dollár közelébe ereszkedni a Brent árfolyama. Úgy véli, hogy az elkövetkező időszakban 48 és 55 dollár között fog mozogni az olajár. Ha gyengülne a dollár, és az OPEC is meghosszabbítja a júniusig tartó kitermeléscsökkentő programját, akkor szerinte is újra emelkedhetnek majd az olajárak.

 

Ossza meg az információt!

Hozzászólás

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

A Budapest rovat további hírei

2018. április 28-án a gyermekeké lesz a főszerep, már a reggeli szokásos Római Parti Piaccal elkezdődnek a programok, 12:00-től állatsimogató, ugrálóvár és arcfestés várja a gyermekeket, délután pedig The Plan és az Apacuka zenekar előadását láthatják a színpadon. A szervezők még várják helyi csapatok jelentkezését, akik szívesen megmutatnák magukat a színpadon.
Minden nem látszik - Türk Péter életmű-kiállítása
Folytatódik a Duna televízióban a Virtuózok című klasszikus zenei tehetségkutató műsor. A versenyzők péntekenként három korcsoportban bizonyíthatnak majd, április 20-án a tinik válogatója kerül képernyőre.
Sikerrel zárult a CONSTRUMA Otthonteremtési kiállítás csokor kiállítás a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban. A magyar építőipar lendülete a kiállításcsokron is érezhető volt: a szakma és a nagyközönség megtöltötte az 5 pavilont és a bruttó 44 ezer négyzetméternyi kiállítói területet. Számos konferenciát és több szakmai versenyt is rendeztek a kiállítás idején, amelyen 18 ország 600 kiállítója vett részt.
Mindenkit szeretettel várunk a Majális kupán.
Képzőművészeti kiállítás nyílt a felvidéki kitelepítések 70. évfordulója alkalmából csütörtökön Budapest en, a Magyarság Házában; a tárlat alkotásai a családtörténetek, a kitelepítések, a meghurcoltatás, a jogfosztottság és a kollektív bűnösség témáját dolgozzák fel.
Mai stresszel teli, felgyorsult életünkben a cégek közép- és felsővezetői fokozott pszichés terhelésnek vannak kitéve. A mozgásszegény életmód, az ülő-foglalkozás, a pszichés stressz mind olyan tényezők, melyek bizonyos megbetegedések kialakulásának kockázatát növelik. Ugyanakkor a menedzserek betegállományban töltött ideje a cégek számára igen komoly bevételkiesést jelent. Az egészségügyi szűrővizsgálaton, közkeletű nevén menedzserszűrésen való rendszeres részvétel épp ezért fontos – hívja fel a figyelmet Dr. Pácz Alexandra, a Budai Magánorvosi Centrum belgyógyász-kardiológus szakorvosa.
Megrendülten értesültem Demján Sándor haláláról. Mély együttérzésemet fejezem ki feleségének, családjának és kollégáinak. Demján Sándort - Budapest díszpolgáraként - a Főváros is saját halottjának tekinti. Tarlós István főpolgármester ​...
Grigorij Szokolov zongoraestje A ZONGORA - MVM KONCERTEK

hirdetés

Ön is hirdetne?

Budapesti állások

GYÁLI GYÁRBA MUNKATÁRSAT KERESÜNK
( / Állás)

noimage
2018.04.23

Eladót keresünk kürtőskalácsos pavilonba
( / Állás)

noimage
2018.04.18

TAKARÍTÁS NAPI 4-ÓRA
( / Állás)

noimage
2018.04.16

Házvezetőnő
( / Állás)

noimage
2018.04.12

Építési felvonó kezelőt keresünk
( / Állás)

Építési felvonó kezelőt keresünk
2018.04.10

SOS fodrászt keresünk
( / Állás)

SOS fodrászt keresünk
2018.04.08

Vasalónőt felveszünk!
( / Állás)

noimage
2018.04.05

ROSSMANN - ELADÓ PÉNZTÁROS - XVI. SASHALMI TÉR
( / Állás)

ROSSMANN - ELADÓ PÉNZTÁROS - XVI. SASHALMI TÉR
2018.03.29

6 órás éjszakai takarítói munka!
( / Állás)

noimage
2018.03.27

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Ingyenes apróhirdetések

GYÁLI GYÁRBA MUNKATÁRSAT KERESÜNK
( / Állás)

noimage

Spanyoltanítás
(Szabadidő, sport / Egyéb)

noimage

Költöztetés olcsón
(Szabadidő, sport / Egyéb)

Költöztetés olcsón

Költöztetés Olcón Gyorsan
(Szabadidő, sport / Egyéb)

Költöztetés Olcón Gyorsan

Eladót keresünk kürtőskalácsos pavilonba
( / Állás)

noimage

hirdetés

Ön is hirdetne?

 


Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó