Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

hirdetés

 

Képtalálat a következőre: „III. Olasz Gasztronómiai Világhét”

Immár harmadik alkalommal jelentkezik az Olasz Gasztronómiai Világhét november 19. és 25. között. Több mint 300 olasz diplomáciai székhely és kultúrintézet szervezésében, közel 1000 program valósul meg világszerte.

Budapesten az Olasz Nagykövetség az Olasz Kultúrintézettel, az Olasz Kereskedelemfejlesztési Intézettel (ICE Budapest), az Olasz Turisztikai Hivatallal (ENIT) és az Olasz Kereskedelmi Kamarával karöltve egy olyan eseménysorozatot rendez, amelynek középpontjában az olasz minőségi konyha, az olasz vidékek története, az olasz konyhaművészet irányzatai állnak, valamint a mediterrán étrend, amely az olasz népet a világ legegészségesebb nemzetei közé emeli.

A 2015-ös Milánói Világkiállítás nyomán, Olaszország az Olasz Gasztronómiai Világhét program-sorozattal azokra a sajátosságokra szeretné felhívni a vásárlók figyelmét, amik az olasz konyhát fémjelezik: minőség, fenntarthatóság, kultúra, élelmiszerbiztonság, ételhez való jog, nevelés, identitás, termőterület, biodiverzitás.

A III. Olasz Gasztronómiai Világhét főbb témái:

· A mediterrán étrend népszerűsítése; a Nagykövetség honlapjára felkerülnek majd a helyi termékekből, gyorsan és könnyedén elkészíthető receptötletek is (www.ambbudapest.esteri.it);

· A 2018-as Olasz Étel Évéhez is kapcsolódva, a különböző olasz régiók bor- és gasztroturisztikai útvonalainak bemutatása;

· A “Pasta Pesto Day” kampány népszerűsítése; a kezdeményezés a genovai Morandi híd tragikus leomlása után indult útjára: a világ különböző éttermei felvehetik kínálatukba a jellegzetes genovai fogást, a pesztós tésztát. A kezdeményezéshez csatlakozó éttermek az ebből származó bevételük egy részével Genova önkormányzatát támogatják;

· Az Étel és Irodalom c. színházi előadás, amelyben három színésznő mesél az ételnek az életben betöltött szerepéről a világirodalom ismert szerzőinek hangján, egy, a történelemben, a filozófiában, a pszichológiában, a zenében és a költészetben tett utazáson keresztül.

· Borkóstolóval egybekötött előadás az olasz borok minőségéről;

· Az eno-gasztronómiai hagyományok népszerűsítése egy online kommunikációs kampánnyal, a résztvevő partnerek honlapjain és Facebook oldalain. Istituto Italiano di Cultura di Budapest Budapesti Olasz Kultùrintézet

A rendezvény programjában többek közt filmvetítések, kóstolók és ízelítők is helyet kapnak a mediterrán étrend fogásaiból, valamint “Pasta Pesto Day” a kezdeményezéshez csatlakozó éttermekben.

A rendezvény teljes programja elérhető az alábbi linken: http://ambbudapest.esteri.it/ambasciata_budapest/hu/ambasciata/terza-settmana-della-cucinaitaliana.html, valamint azon olasz köz- és magánintézmények honlapjain, amelyek hozzájárultak a program megvalósulásához.

Egy Hippokratész idézettel zárva: “Gyógyszered legyen az ételed, s ételed legyen a gyógyszered”.

Hálás köszönet szponzorainknak: Caffè Canto di Ponte, Dolcissima, La Fabbrica

Ossza meg az információt!

 

A gyűjtők már a házban vannak! Ruben Brandt – a gyűjtő

Exkluzív tárlatvezetés, filmvetítés és közönségtalálkozó november 29-én a Ludwig Múzeumban

 

A Ruben Brandt, a gyűjtő a magyar animáció régi adósságát törleszti. Az egyedi látványvilágú akció-thrillerben egy különös rablássorozat rázza meg a világ leghíresebb múzeumait: egy rejtélyes bűnbanda egymás után szerzi meg a legértékesebb képeket. Hiába minden óvintézkedés, semmi sem akadályozhatja meg a Gyűjtőt és csapatát az újabb festmények ellopásában, a rendőrség pedig tehetetlen. Csupán Kowalski, a washingtoni magánnyomozó veszi észre, hogy mi a közös az ellopott műtárgyakban, de az ő élete is veszélybe kerül, amikor beleszeret a rablóbanda femme fatale-jába, Mimibe. A pánikba esett biztosítótársaságok százmillió dollár jutalmat ajánlanak a nyomravezetőnek, ezt hallva pedig az alvilág is bekapcsolódik a macska-egér játékba, mindent elsöprő lavinát indítva el.

A filmvetítést megelőzően, 18 órától dr. Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum igazgatója tart exkluzív, egyórás tárlatvezetést a Westkunst–Ostkunst című gyűjteményi kiállításban, majd a vetítés után Réz András beszélget az alkotókkal, Liszka Tamással, valamint dr. Fabényi Juliával és Szipőcs Krisztinával, a Ludwig Múzeum szakmai igazgatójával az animációs filmről, a műgyűjtés szenvedélyéről és a múzeumokról. A közönségtalálkozót követően lehetőség nyílik koccintani az alkotókkal.

PROGRAM:

18.00 Tárlatvezetés a Westkunst–Ostkunst című gyűjteményi kiállításban (Helyszín: 3. emeleti kiállítótér)

19.00 órától filmvetítés: Ruben Brandt, a gyűjtő című egész estés magyar animációs akció-thriller Réz András filmesztéta bevezetőjével

20.30 Beszélgetés az alkotókkal, Liszka Tamással (az Anliogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál alapítója) valamint dr. Fabényi Juliával és Szipőcs Krisztinával 
Moderál: Réz András
(Helyszín: előadóterem, 1. emelet) A filmet magyar nyelven, angol felirattal vetítjük.


JEGYVÁSÁRLÁS ITT


Ruben Brandt, a gyűjtő (96 perc, forgalmazó: Mozinet)

Rendező és forgatókönyvíró: Milorad Krstić
Zene: Cári Tibor

Szinkronhangok:
Ruben Brandt – Kamarás Iván
Mike Kowalski – Márton Kor Csaba
Mimi – Hámori Gabriella

 

A filmvetítés az Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivállal és a Mozinettel együttműködésben valósul meg.

 

Ossza meg az információt!

borító.jpg image1.JPG

A Kék Macska című regény intim részleteket tár fel a századforduló Budapestjéről. A múltban nagy port kavart események és az elfeledett híres, hírhedt személyek izgalmas korrajzzal szolgálnak és felidézik az akkori mindennapok pezsgő, lokálokkal tarkított életét. Megjelenik a történetben mások mellett Krúdy Gyula, Dobos C. József, Herbert von Bismarck és gróf Vay Sándor született Vay Sarolta is.

A szexbotrányokkal tarkított századfordulós Budapestről írt regényt Kék Macska címmel Borbás Edina írónő. A szerző a dualizmus azon oldalát dolgozta fel, amely nem a történelemkönyvek lapjain, hanem az akkor megjelent újságok hasábjain lelhetők fel. Romantikus regénye olyan híres és hírhedt emberek történeteiből épül fel, melyek valóságalapját az akkor megjelenő napi sajtó támasztja alá.

„Zömmel dokumentumfilmekkel és ismeretterjesztő filmekkel foglalkoztam eddig, ezért a kutatás része az életemnek. A korabeli cikkek olvasása közben olyan elfelejtett botrányokkal találtam szembe magam, amik kiáltottak azért, hogy formába öntsem őket és adjak neki egy történetet. A legnagyobb vágyam, hogy közelebb hozzam az olvasókhoz ezeket a személyeket és a történéseket ezzel az izgalmas regénnyel” – mondta Borbás Edina.

A részben fikciós mulatói élettel foglalkozó elbeszélésben megjelenik Somossy Károly, az Orfeum építtetője, aki Krúdy szerint megtanította Budapestet szórakozni. Felidézésre kerül a német birodalmi kancellár legidősebb fia, Herbert von Bismarck porosz államminiszter botránya, valamint olyan különleges személyiségeket is feltűnnek a történetben, mint gróf Vay Sándor született Vay Sarolta, akinek bizarr sorsa nemzetközi vihart kavart a maga korában, de ma már feledésbe merült személye.

„Nagyon konzervatív ember vagyok, így minden határomat túlléptem, hogy meg tudjam írni a könyvben olvasható intim részleteket. A legérdekesebbek talán Herbert von Bismarck nőügyei, de nagyon megfogott Vay Sándor Sarolta is, aki férfi ruhába bújt nőként kétszer is tudott házasodni” – mesélte Borbás Edina, aki hozzátette: a Kék Macska nem dokumentumregény, de a helyszínek és a híres szereplők mind valósak.

A történet iránt filmesek is érdeklődnek, ami valószínűsíti, hogy a közel jövőben film születik a Kék Macska történetéből. A forgatókönyv már úton van a megvalósítás felé. A regény írójának, Borbás Edinának nem ismeretlen a filmek világa: tavaly díjat is nyert a Paramount Pictures alapítójának életét bemutató filmjével, a 25 Dollarral a Los Angeles Film Awards-on.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=9fV8_wuxHMI

Ossza meg az információt!

Ötven kiállító, több mint ezer termékével találkozhatnak a látogatók a Magyar Ízek Őszi Vásárán a Várkert Bazárban, 2018. november 17-én, szombaton. A „Kapj rá!” halfogyasztást ösztönző marketing kampány jóvoltából az idén Halbazár is színesíti az eseményt, amelynek keretében halas különlegességeket kóstolhatnak és vásárolhatnak, valamint halkészítési ötleteket, tippeket és recepteket ismerhetnek meg az érdeklődők.

Az idei évben tizenhatodik alkalommal rendezik meg a Magyar Ízek Vásárát, ahol ezúttal is mintegy 1000 kézműves terméket – többek között sajtokat, mézeket, füstölt húsokat, lekvárokat, szörpöket – kóstolhatnak és vásárolhatnak meg a látogatók közvetlenül a termelőktől. Az idei vásáron is igazi különlegességekkel – pl. liofilizált gyümölcsökkel, vagy egri tufapincében érlelt sajtokkal és gyümölcsborokkal – készülnek a kiállítók. A rendezvénysorozat történetében idén először a szervezők Halbazárral is várják az érdeklődőket, melynek célja, hogy lehetőséget teremtsen a hazai haltermelők és a vásárlóközönség találkozására.

A „Kapj rá!” kampány keretében a hagyományos halas termékeken kívül olyan ételkülönlegességeket is kínálnak majd a termelők, mint a pikáns pisztrángkrém, különböző halfajokból készült halpástétomok, vagy füstölt afrikai harcsaételek. A halas termékek tárházáról hat kiállító gondoskodik majd. A látványkonyhában halételekkel kapcsolatos tippeket és ötleteket kaphatnak a látogatók attól a séftől, aki a halas ételek elkészítésének gyors és egyszerű módját is bemutatja. Az rendezvény keretében az érdeklődők dietetikai szaktanácsadáson is tájékozódhatnak a halfogyasztás egészségre gyakorolt hatásairól.

A gyermekeknek különböző játékos foglalkozások – játékhorgászat, színezők – kínálnak kikapcsolódást, a vásári forgatagról pedig gólyalábasok és bábszínház is gondoskodik.

 

A „Kapj rá!” kampányról:

Az Európai Tengerügyi és Halászati Alap (ETHA) és Magyarország társfinanszírozásával megvalósuló „Kapj rá!” kampánynak a hazai halfogyasztás növelése az elsődleges célja. A kampány weboldalán, a www.kapjra.hu oldalon a látogatók információs anyagokat, receptgyűjteményeket és konyhatechnológiai írásokat találnak, amelyek segíthetik eligazodásukat a halgasztronómia világában. A kampány egyszerre igyekszik felhívni a figyelmet az egészséges életmód és a tudatos táplálkozás fontosságára, valamint a fogyasztók számára is megmutatni a halételek sokféleségét és változatos ízvilágát. Az Európai Unió 2006-ban döntött úgy, hogy a halászati támogatásokat leválasztja az agrártámogatási rendszerről, és így hívta életre a 2007-2013-as programozási időszakra az Európai Halászati Alapot.

A 2014-2020-as pénzügyi időszakban Magyarország számára a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP 2014-2020) keretében az előző időszakhoz képest 12%-kal több forrás – a hazai társfinanszírozással együtt valamivel több, mint 16 milliárd forint – áll rendelkezésre a haltermeléshez, a halfeldolgozáshoz és a halastavak természeti értékeinek megőrzéséhez kapcsolódó intézkedésekre, illetve a halételek fogyasztásának népszerűsítésére.

További információ a „Kapj rá!” kampányról és a halételekről a www.kapjra.hu weboldalon és a https://www.facebook.com/kapjra/ közösségi oldalon érhető el.

Ossza meg az információt!

A Liszt és Prima-díjas zongoraművész belgiumi, kolumbiai és kanadai hangversenyei után a Fondation Cziffra által rendezett SenLiszt Fesztivál díszvendége és az eseménysorozat zenei versenyének zsűritagja.

A brüsszeli Bozar a kolumbiai Teatro Colón a montreáli Chapelle historique du Bon-Pasteur csak néhány eddigi állomása Balázs János 30-ik születésnapi koncertkörútjának.

November 16-17-én a Liszt és Prima-díjas zongoraművész, Érdemes művész a senlis-i Saint-Frambourg Kápolnában megrendezésre kerülő „SenLiszt” fesztiválon ad szóló és zenekari koncertet a Fondation Cziffra meghívására, valamint zsűrizik az alapítvány által megrendezett zenei versenyen. „A zsűritagok közé hagyományosan olyan művészek kapnak meghívást, akik Cziffra tanítványai voltak, Balázs János a kivétel” – mondta el a Cziffra György Fesztivál budapesti sajtótájékoztatóján Isabelle Oehmichen, a senlisi Cziffra Alapítvány elnöke 2018 szeptemberében.

Az alapítvány célja, hogy támogassa, ösztönözze a fiatal szólistákat kiemelt figyelmet fordítva a karizmatikus személyiségekre. Az alapítvány működése alatt eddig mintegy 250 művész részesült támogatásban.

A Cziffra Fondationt 45 évvel ezelőtt alapította Cziffra György a Saint-Frambourg kápolnában Liszt Ferenc Auditorium néven, majd építtette magánvagyona felhasználásával jelenlegi formájára, ahol koncert- és kiállítóterem is helyet kapott. A korai gótikus kápolna a francia történelem fontos helyszíne, a francia királyságot megszilárdító Capet Hugó felesége Adelhaid alapította itt az első kegyhelyet. A súlyosan leromlott - és az 1970-es évekre garázsként használt – műemléket Cziffra György alapítványa 1977-ben nyitotta meg a felújítások után koncertteremként, ekkor készült el a zongoraművész barátjának, Joan Mironak nyolc üvegablaka is. Cziffra György halála után felesége Soleika folytatta tovább a szervezet működtetését, ma Isabelle Oehmichen zongoraművésznő, Cziffra György egykori tanítványa az alapítvány művészeti vezetője.

„..Pár évvel ezelőtt amikor rákerestem Cziffra nevére az interneten, rátaláltam egy videóra, amin Balázs János játszott. Rendkívüli zongoraművésznek tartom őt és ahogy később megismertem, olyan rendkívüli személyiség is, mint Cziffra György volt. Nagyon nagyra becsülnöm János fesztiválját és azt a missziót, amit folytat...” - Isabelle Oehmichen

Balázs János a kápolnában egy Chopin zongoraversenyt ad elő majd, a másik estén Liszt és Cziffra átiratokból ad szólóestet. A zongoraművész nemrég tért haza kanadai turnéjáról, senlisi fellépései után Baján, Vietnámban, Kínában és Németországban folytatódik a koncertkörút.

Isabelle Oehmichen zongoraművésznő Bogányi Gergely és a Kállai Vonósnégyes mellett a 2019-es Cziffra Fesztivál nyitókoncertjének egyik szólista vendégművésze lesz 2019. február 18-án  a MoMKultban.

 

 

Ossza meg az információt!

A Zongora-sorozat következő állomásán Bogányi Gergelyt hallhatja a közönség a Müpában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A magyar zongoraművész generációjának egyik legkiemelkedőbb alakja, széles repertoárján megtalálható Chopin összes szólózongorára írt darabja, illetve Liszt 12 transzcendens etűdje. A novemberi koncert első felére a művész a romantika egyik másik nagy mesterétől, Robert Schumanntól választott darabokat. Először a Gyermekjeleneteket hallhatjuk, majd a zeneszerző Fantasiestücke kompozícióját szólaltatja meg. A szünet után visszalépünk egyet az időben: Schumann mester műveit a romantika egyik előfutárának, Franz Schubertnek a művei váltják fel. Bogányi Gergely előadásában először a 2 moments musicaux, majd a c-moll szonátát hallgathatjuk meg.

A sorozat következő hangversenyén november 30-án Várjon Dénes lép fel a Zeneakadémia Nagytermében.  

 

 1. november 19. (hétfő), 19.30 óra – Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Bogányi Gergely zongoraestje – „MVM Koncertek – A Zongora”

Schumann: Gyermekjelenetek, op. 15, Fantasiestücke, op. 12 ***

Schubert: 2 moments musicaux, no. 23, c-moll szonáta, D 958

 

A koncert társrendezője a Jakobi Koncert Kft.

Jegyvásárlás a Müpa és a Zeneakadémia jegypénztáraiban, a www.azongora.hu vagy a www.jakobikoncert.hu honlapon a Jegyvásárlás menüpontban.

 

Ossza meg az információt!

Mintegy 2500 fát ültet el a FŐKERT Nonprofit Zrt. az őszi ültetési időszakban a Tarlós István főpolgármester kezdeményezésére 2016-ban elindított „Tízezer új fát Budapestre!” program keretén belül.

Idén, az őszi ültetési időszakban rekordszámú, több mint 2500...

Ossza meg az információt!

Időpont: 2018. november 22. (csütörtök), 16 óra
Helyszín: Főpolgármesteri Hivatal díszterem, Budapest V: kerület, Városház utca 9-11., II. kapu

Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 8. § (2) bekezdése és a...

Ossza meg az információt!

November 17-én, szombaton különleges utazásra hívjuk a fotózni, nosztalgiázni szerető közlekedésbarátokat, újra fotósmenetet szervezünk ezúttal MUV nosztalgiavillamossal. A hatvanas évek elején gyártott UV villamosokat 1993-1994-ben átalakították modernizálták. Az
...

Ossza meg az információt!

Mintegy hatvan napirendi pontot tárgyalt meg a Fővárosi Közgyűlés 2018. november 14-i rendes ülésén. Egyhangúlag döntöttek arról, hogy a gyorshajtások miatt állandó közlekedésbiztonsági kamerákat szerelnek fel a Szentendrei úton és a Váci úton. Döntött a közgyűlés...

Ossza meg az információt!

A Fővárosi Önkormányzat, a Budapesti Fesztiválzenekar és a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ 2018. november 17-én immár második alkalommal hirdeti meg a tavaly nagy közönségsikert aratott, A zene éjszakája – csak klasszikusan elnevezésű eseményt. November...

Ossza meg az információt!

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

A Budapest rovat további hírei

Bár Budapestet egyelőre nem érinti a dízelautók kitiltása, az európai tendencia nagyban befolyásolja a hazai autóárakat is. Egyre nehezebb jó áron eladni a 2005 előtt gyártott dízeleket, míg a környezetbarát autók kereskedelme szárnyal.
November 9-én folytatódik A Zongora-sorozat a Zeneakadémia Nagytermében,
Minden évben csillogó gyerekszempárok, mosolygós arcocskák kíséretében gördül be az M2 Mikulás Expressz a Nyugati pályaudvarról a Vasúttörténeti Parkba. (x)
Holnaptól te is legyél zöldebb!... ne csak a szomszéd kertje!
Cégünk Budapest egész területén vállalja társasházak, lakóparkok kezelését, közös képviseletét, üzemeltetését. (x)
A tiszaföldvári Révay György Gyermekotthon és Kollégium számára vívott jótékonysági mérkőzést az Országgyűlés labdarúgó válogatottja jótékonysági Jász-Nagykun-Szolnok megye válogatottjával
Az adóhatóság szeptember 10-től megkezdte azon adózók utólagos ellenőrzését, akik a hivatalhoz benyújtott bevallásaik alapján nem folytatnak gazdasági tevékenységet, ám a rendelkezésre álló kontrolladatokból ezzel ellentétes következtetés vonható le.
Az évi kétszer történő óraátállításnak az EU-ban várható megszüntetése alvás-egészségügyi szempontból pozitív fejlemény.
A kötelező kamarai regisztrációs díjat, ami évi 5000 forint, sokan nyűgnek, egyfajta adónak fogják fel, amiért nem kapnak ellentételezést. Érdemes azonban vetni egy pillantást a BKIK által nyújtott szolgáltatásokra is.

hirdetés

Ön is hirdetne?

Budapesti állások

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

hirdetés

Szolgáltatások Budapesten

Informatikai segítség házhoz Budapesten, ingyenes kiszálláss
(Szolgáltatás / Javítás, szerelés)

Informatikai segítség házhoz Budapesten, ingyenes kiszálláss

Te megálmodod, én megalkotom!
(Szolgáltatás / Szépségápolás)

Te megálmodod, én megalkotom!

Szivárvány Iskola Nyílt napok
(Szolgáltatás / Oktatás, fordítás)

Szivárvány Iskola Nyílt napok

Körtánc A TIT Studióban
(Szolgáltatás / Életmód)

noimage

Villanyszerelés Budapesten és vonzáskörzetében
(Szolgáltatás / Javítás, szerelés)

Villanyszerelés Budapesten és vonzáskörzetében

BODY SPACE : "A HELY, ahol tested átalakul!"
(Szolgáltatás / Szépségápolás)

noimage

Garázsvásár Csillaghegyen!
(Szolgáltatás / Egyéb szolgáltatás)

noimage

Dr.Tóth Tamás Idegsebész Magánrendelés
(Szolgáltatás / Egészségügy)

Dr.Tóth Tamás Idegsebész Magánrendelés

Foleg anyagi segitseg idoseknek
(Szolgáltatás / Egyéb szolgáltatás)

noimage

Foleg anyagi segitseg idoseknek
(Szolgáltatás / Egyéb szolgáltatás)

noimage

Bérelhető Jakuzzis Körös-parti nyaralóházak
(Szolgáltatás / Vendéglátás)

Bérelhető Jakuzzis Körös-parti nyaralóházak

Takarítás
(Szolgáltatás / Takarítás, házvezetés)

Takarítás

Villanyszerelés
(Szolgáltatás / Javítás, szerelés)

Villanyszerelés

NEOPLANT gyógynövényes natur kozmetikumok bôr és haj problém
(Szolgáltatás / Egészségügy)

NEOPLANT gyógynövényes natur kozmetikumok bôr és haj problém

Állatbefogás és tetem szállítás
(Szolgáltatás / Háziállat)

noimage

hirdetés

Ön is hirdetne?


Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó