Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

Az alábbiakban néhány hasznos információt szeretnék megosztani a személyi álcázásról. Az itt leírtak nem merítik ki teljes körűen a témát.

Miért lehet szükség álcázásra?

  • vadon élő állatok megfigyelése
  • airsoft, paintball, számháború játékok során
  • olyan helyzetbe kerülsz, ahol üldöznek és ezért el kell rejtőznöd, vagy rejtve mozognod

A legfontosabb alapelv a személyi álcázáshoz

Hordhatod a világ legprofibb álcaruháját, vagy a legújabb hiper-szuper amerikai katonai terepmintás gyakorlót, kiegészítve a legtökéletesebb arcfestékkel, ha nem vagy tisztában a terepen történő mozgásmódokkal, valamint nem használod ki a terep, a környezet és a napszak adta lehetőségeket. 

Mit lehet könnyen észrevenni? Mi az ami rögtön a szemünkbe ötlilk?

Mozgás, (a nyugodt, csendes terepen, erdőben azonnal feltűnik a legkisebb mozgás is. Ha egy falevél lehullik a fáról, azt is könnyen észre lehet venni.)

Javaslat: mozogj nagyon lassan, óvatosan, hangtalanul.

Hely, (az embernek a háttérhez viszonyított helyzete) 

Javaslat: úgy válaszd meg a helyzetedet, pozíciódat, rejtekhelyedet, hogy lehetőleg ne egy rét, tisztás közepén rejtőzz el, hanem bokrok között, aljnövényzetben, ahol van, ami körülvesz, hátteret ad.)

Alak, forma (szögletes, kerek vagy nem természetes formák rögtön vonzzák a figyelmet. Az emberi test a jellegzetes megjelenésével kirí a környezetéből.) 

Javaslat: lombos ágak, fűcsomók, stb felhasználásával, a ruházathoz, felszereléshez rögzítésével el kell változtatni az emberi test külalakját.

A képen egy jármű van leálcázva.

Az ember jól le van álcázva, a nála lévő gránátvető viszont kirí a környezetéből.

Árnyék, (lehet, hogy jól le vagy álcázva, de az árnyékod kivetül és az jól látható)

Javaslat: vedd figyelembe a napsütés irányát, beesési szögét. Ne hagyd, hogy az árnyékod kivetüljön más által is jól látható felületre, és ezzel elárulja a helyzetedet.

Struktúra, szerkezet (pl. a kúszásnyomok magas fűben jól láthatóak egy magasabb helyről, vagy a levegőből)

Javaslat: a mozgásmód helyes megválasztása a terephez, napszakhoz és a lehetőségekhez képest. Amikor a rejtekhelyedet közelíted meg, ne mindig ugyanazt a csapást használd, mert így világos, mások által is jól látható nyomok fognak hozzád vezetni.

Szín (élénk, csillogó, feltűnő színű ruhában lévő embert még akkor is könnyű észrevenni, ha mozdulatlanul áll egy bokor mögött. A fehér bőrű ember arca, keze, nyaka kirí a környezetéből.)

Javaslat: Kerüld a ruházatodon és a felszereléseden az élénk színű, csillogó színeket, anyagokat (sárga hátizsák, fém csatok, karóra, neonzöld sapka, stb... A terep és a környezet színéhez alkalmazkodó színű ruhadarabok használata. A jól látható bőrfelületek rejtése sapkával, sállal, kendővel, sárral, lombos ágakkal, stb....

A fentieken kívül fontos még a hangálcázás. Ez azt jelenti, hogy a lehető legnagyobb csendben tevékenykedek, mozgok. Semmilyen hangot nem adok ki, és vigyázok arra, hogy a felszerelésem, ruhám se nyikorogjon, súrlódjon. A hang bizonyos körülmények között nagyon jól terjed (pl. víz felett), könnyen árulónk lehet.

fényálcázás szintén fontos tényező. A zseblámpám, tábortüzem, mobiltelefonom, gps-em, stb... fénye sötétben akár kilométerekre is ellátszik. Ezért célszerű az ezekkel végzett tevékenységeket megfelelő körülmények között végezni.

Az alábbiakban néhány, a témával foglalkozó videót linkeltem be. 

Álcagödör álcahálóval és a sokoldalú álca tükör:

Szerző: Nagy Géza